Kulttuuri

Kymmenen vuotta Odotuksen jälkeen Valehtelijan peruukki vierailulle – ­do­ku­men­taa­ri­nen teos tuo Ouluun Pirkko Saision ja Marja Packalénin hur­mioi­tu­mi­set ja kömmähdykset

Valehtelijan peruukissa Pirkko Saisio (vas.) ja Marja Packalén näyttelevät oman elämänsä tilanteita, ihmissuhteiden käännekohtia, ammatillisia kömmähdyksiä, itsehäpäisyn hetkiä, hurmioitumisen tiloja ja elämän pyhyyden kokemuksia. KUVA: Noora Geagea
Kulttuuri 7.11.2019 6:00
Eeva Kauppinen

Oulun teatterin kevätkauden näyttelijävieraita ovat lisäksi Seela Sella, Esko Roine, Kati Outinen, Annatuuli Saine, Mikko Kivinen, Puntti Valtonen, Anne Nielsen, Mika Nuojua ja Martti Suosalo. Teatterin ohella ohjelmassa on slapstick-komedia Mad Office ja Noin viikon stand up -kiertue.

Pirkko Saisio ja Marja Packalén vierailivat Oulussa 2010 Kom-teatterin esityksellä Odotus, joka oli elämäkerrallinen teos Pirkko Saisiosta ja Marja Packalénista. Keväällä 2020 kaksikko palaa samalle isolle näyttämölle esityksellään Valehtelijan peruukki.
Käsikirjoittajatiimin kuuluu Saision ja Packalénin lisäksi dramaturgi-ohjaaja Heini Junkkaala.

Odotus syntyi niin, että Junkkaala haastatteli Saisiota ja Packalénia satoja ja satoja tunteja nauhalle ja kuvasi videolle.

– Onneksi meillä oli yhtä sukupolvea nuorempi ohjaaja-dramaturgi. Se toi toisenlaista perspektiiviä. Näyttää siltä, että yksityisyyden kautta asiat tulevat yleisiksi, Pirkko Saisio kommentoi.

Valehtelijan peruukissa esiintyjät ovat kymmenen vuotta lähempänä kuolemaa kuin Odotuksessa. Rajan takana alkaa kohta olla enemmän tuttuja kuin rajan tällä puolella. Mitä ikääntyminen on henkilöille tehnyt?

Odotuksen näki yli 32 000 katsojaa. Sitä esitettiin 127 kertaa ympäri Suomea ja Kolumbiassa asti. Valehtelijan peruukki nähdään Oulussa huhtikuussa kahdesti.

Suurelle näyttämölle palaa kerta toisensa jälkeen salit täyttänyt Martti Suosalon ja Mika Nuojuan esittämä Kiviä taskussa. Se on jo lyönyt esitysmäärällään kaikki ennätykset Suomessa. Oulun-esitykset ovat järjestyksessä 814. ja 815.

Suosalolta nähdään Oulussa myös monologi Parasta elämässä. Se on kertomus kroonisesti masentuneen äidin pojasta, joka koettaa piristää äitiään listaamalla asioita, jotka tekevät elämästä elämisen arvoista.

Suurelle näyttämölle nousee viimeistä kertaa a cappella -yhtye FORK , joka tekee jäähyväiskiertueen FORK, Chapter 2: The End Tour.

Nauruhermoja kutkutellaan esityksellä Pelolla johtaminen on perseestä. Pääosissa ovat Kirsi Salo, Mikko Kivinen ja Reidar Wasenius.

Rakkauskirjeitä on Seela Sellan ja Esko Roineen tähdittämä elämänmakuinen, räävitön ja hauska näytelmä. Melissa (Sella) ja Andrew (Roine) ovat lapsuudenystäviä, jotka pitävät toisiinsa yhteyttä läpi vuosikymmenten kirjoittamalla kirjeitä. Näytelmän luonteeseen kuuluu, ettei sitä saa opetella ulkoa. Esitys tapahtuu tässä ja nyt.

Seela Sella nähdään Oulussa myös näyttelijä Puntti Valtosen kanssa Yhtä matkaa -nimisessä esityksessä, joka on tarina kahden vieraan kohtaamisesta.

Pienellä näyttämöllä nähdään keväällä näyttelijä Kati Outisen ja tanssija Annatuuli Saineen esittämä Minä maalaan teidät kaikki. Monologiksi kirjoitettu dialogi kertoo taidemaalari Helene Schjerfbeckistä.

Klubimaisessa Pikisalissa vierailee tammikuussa esitys Noin viikon stand up -kiertue. Televisiosta tuttu Noin viikon studio on lähtenyt kiertueelle.

Pikisalin vierailuohjelmistoa ovat myös Punch up! -klubi, slapstick-komedia Mad Office sekä Puntti Valtosen ja Anne Nielsenin esittämä parisuhdekomedia Avoin liitto.

Toisenlaista tyylilajia Pikisalissa tarjoilee Jenni Janakan teatterikiertue Röyhkeyskoulu – Kuka mun päässä puhuu?

Oululainen Cassiopeia-kuoro esiintyy Pikisalissa vahvistuksenaan a cappella -musiikin tekijöihin lukeutuva helsinkiläinen kuoro Musta lammas.

Kommentti: "Se Blondi en ole minä"

KUVA: Anni Männikkö

Kun näyttelijä Seela Sellalta, 82, kysyttiin pari vuotta sitten, minkä roolin hän vielä haluaisi näytellä, Sella vastasi, että Hitlerin. Sen jälkeen Sellan pitkäaikainen yhteistyökumppani, Kansallisteatterin dramaturgi ja ohjaaja Michael Baran kirjoitti näytelmän Hitler ja Blondi.

Kantaesitys on helmikuussa Tampereen Työväen Teatterissa ja Helsingin ensi-ilta Kansallisteatterin uudessa esitystilassa The Train Factoryssä Vallilan Konepajalla syksyllä 2020.

– Se Blondi en ole minä, Sella hoksautti TTT:n tiedotustilaisuudessa.

Blondi oli Hitlerin saksanpaimenkoira, jota esittää Verneri Lilja. Blondi valottaa diktaattoria koiran näkökulmasta.

Oulun teatterin kevään vierailuohjelmisto on virkistävän monipuolinen. Pieni esittäjien piiri on laajentunut suuremmaksi. Yksi kevään tähdistä on Seela Sella, joka nähtiin täällä myös syyskaudella esityksessä Tänä yönä en pelkää kulkea yli pimeän. Vieraat ovat muutenkin maineikkaita.

Sella loistaa ja kukoistaa tällä hetkellä taiteilijana. Toivottavasti myös polttavan ajankohtainen ja kiinnostava Hitler ja Blondi saadaan jatkossa Oulun-vierailulle.

Pikisali näyttää olevan monenlaisten mahdollisuuksien Thalian temppeli. Sinne tuodaan parisuhdekomediaa, slapstickiä, röyhkeyskoulua, kuorolaulua ja stand upia. Pikisali on Oulun teatterin vastaus Teatteri Riolle.

Kevään vierailut Oulun teatterissa

Suuri näyttämö: Noin viikon stand up -kiertue 25.1. kello 17 ja 20. Fork, Chapter 2: The End Tour 15.2. kello 20. Pelolla johtaminen on perseestä 13.3. kello 19. Yhtä matkaa 22.3. kello 18 ja 23.3. kello 19. Valehtelijan peruukki 3.4. kello 19 ja 4.4. kello 13. Kiviä taskussa 6.4. kello 19 ja 7.4. kello 19. Rakkauskirjeitä 17.4. kello 19 ja 18.4. kello 13. Parasta elämässä 6.5. kello 19, 7.5. kello 19, 8.5. kello 19, 9.5. kello 13, 14.5. kello 19 ja 15.5. kello 13.

Pieni näyttämö: Minä maalaan teidät kaikki 7.2. kello 19 ja 8.2. kello 13.

Pikisali: Avoin liitto 7.3. kello 19 ja 21.3. kello 13 ja 19. Cassiopeia-kuoro Oulusta ja Musta lammas -kuoro Helsingistä 14.3. kello 18. Punch up! -klubi 27.3. kello 19 ja 28.3. kello 19. Mad Office 6.4. kello 19 ja 7.4. kello 19. Kuka mun päässä puhuu? 18.4. kello 13 ja 19.

MAINOS

Kommentoi

Noniin.nyt on Karhulan kopla stakella.
Isolla ja Pikisalissa.vierailut on asia erikseen.käyvät ja lähtevät samantien.
Tämä soppii vissiin vakituisillekin.Vai?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vierailut on tosi jees!
Olen katsonut viime vuosina juurikin vierailuesityksiä.
Toki standupit ja vastaavat olis saanu jättää Riioon.Samoja vierailuja kuin ennenkin.
Avoin liitto ja taskukivet.Näistä teatteri saa tuloja jos omat esitykset ei vedä.
Rio elää taas aina omillaan.Ei mene meikäläisen rahat sinne.Sitäkin vois ajatella kun valintoja tekee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rio tekee jutut omilla rahoillaan.Oulun teatterin kulut maksetaan verorahoista.ihmiset miettikääpä tätä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärsinkö tuosta, että siellä nyt vetävät verorahoilla lonkkaa vakituiset näyttelijät ja etelän tähdillä koitetaan saada katsojia houkuteltua.
Onko Oulun teatteri tuuliajolla? - On se.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittaja kirjoitti tässä taannoin, että Oulun teatterissa vain harvat saavat olla tähtiä.
Noh. Vain harvat ovat tähtiä, näyttää että nekin pitää tuoda muualta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko teatterissa painettu paniikkinappulaa?
Eikö löydy omista riveistä ohjelmasuorittajia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käyn valitettavan harvoin Oulun teatterissa, ainakin osasyynä on ollut ohjelmisto, joka lienee kiinnostanut valtaosaa kaupunkilaisista, ei niinkään minua. Tervehdin ilolla vierailevia ryhmiä, "Valehtelijan Peruukin" aion katsoa. Mitä enemmän vuosia kuluu, sitä enemmän arvostan Saisiota, viime aikojen rehelliset ulostulot, joiden vuoksi hän on tosin saanut vihaa osakseen, ovat vain lisäneet arvostustani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis onko Oulunteatteri nyt toinen Rio? Ettei ole omia esityksiä? Miksei, eikö siellä ole enää tekijöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riossa esitykset menevätkin täysille saleille. Yrittävät oulun teatterissa samaa reseptiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä - katso video monsteriveturista
20:03
Kärppien lahjakas puolustaja Aino Karppinen pelasi nuoruutensa poikien joukkueissa ja käy yhä poikajunioreiden treeneissä: "Tykkään, kun saa taklia, eikä tarvi väistellä ketään" Tilaajille
20:03
Odotukset korkealla Kärppien leirissä pudotuspelien alkaessa – "Mahdollisuudet mennä ihan päätyyn asti"
18:53
Suuta ei hoideta tarpeeksi – hammaslääkäriin pitäisi mennä kahden vuoden välein eikä kuin kampaajalle "tarvittaessa" Tilaajille
18:45
Suomen ampumahiihtäjät jäivät 20 parhaan ulkopuolelle MM-parisekaviestissä
18:20
EU:n rahoituskehysneuvottelut alkoivat – Emmanuel Macron: "Tämä voi viedä useita tunteja, useita öitä ja useita päiviä"
18:17
Naisten maailmancup-kauden pisin kisa oli tuskien taivalta Pärmäkoskelle – "Olisi pitänyt juoda useammin"
44
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
39
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
24
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
21
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
14
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image