Kulttuuri

Kuvia Oulun ja Eeli Aallon juhlaan

1.8. 2005. Eeli Aalto Oulu-aiheisten maalaustensa näyttelyn aattona Kempeleen kunnantalon näyttelytilassa. Taustalla öljymaalaus Perunakauppaa Oulun torilla 1960-luvulla (1994). KUVA: Tapio Maikkola
Kulttuuri 2.8.2005 0:00
Riitta Mäkelä
Kempeleessä asuva taiteilija Eeli Aalto ja Kempeleen kunta onnittelevat 400-vuotiasta naapuri-Oulua näyttelyn kera. Kunnantalon näyttelytilassa on esillä Aallon seitsemän maalausta sarjasta 100 kuvaa Oulusta (1993-1998).

Aallon maalaukset vievät Oulun historiaan ja samoin taiteilijan omaan historiaan.

Teoksessa Öinen Rantakatu voimakas perspektiivi muistuttaa opetustyöstä Oulun yliopiston arkkitehtuurin laitoksella, maalauksen kärki osoittaa kohti lapsuuden Heinäpäätä.

Ja tuollaista oli perunakauppa Oulun torilla 1960-luvulla, vasemmalla Spårmanin Martti, jonka elämä olisi voinut kulkea toisinkin ellei olisi sairastunut. Juuri noin laajoja kaaria kamarineuvos Kalajoki esitti käsillään ja sanoillaan. Näin juhlavat seinä- ja tornirakenteet näkee katsoessaan Tuomiokirkon vierestä korkeuksiin.

Eeli Aallon seitsemän kookasta maalausta näyttelyssä "livenä" osoittavat taiteen lähikontaktin voimaa. Huimat perspektiivit, tarkat rakenteet ja vahvat sommittelut menettävät syvyyttään tietokoneen ruudulla.

Kaikki sata Oulu-kuvaa internetin sivuilla kantavat kuitenkin laajaan Oulu-kertomukseen, taiteilijan päiväkirjamerkintöjen seuraamiseen ja katsojan sähköiseen interaktiivisuuteen.

Aallon Oulu-kuvat kertovat terävästi havainnoiden ja näkökulmia oivaltaen. Kuvien tietoisena esikuvana onkin ollut itse Sara Wacklin (1790-1846) teoksellaan Satanen muistelmia Pohjanmaalta.Ensimmäisiä internetissä


"Mitä tarkoitusta varten sinä niitä Oulu-kuvia maalaat?", kysyttiin Aallolta usein, kun hän aloitti sadan Oulu-kuvansa maalaamisen 1993. "En mitään varten, taide vain on niin kuin järvi tai joki", oli Aalto vastannut.

Viiden vuoden aikana Aalto Wacklinin innoittamana ikään kuin sulkeutui varhaisnuoruutensa ja työvuosiensa Ouluun, muistikuviin, henkilöihin ja tapahtumiin.

Taiteen opettaja, taiteilijafilmientekijä ja valokuvaaja Aalto oli palannut taiteensa alkuvaiheisiin, piirtämiseen ja maalaamiseen.

Aallon poika Markus opiskeli samanaikaisesti atk-alaa. Isän maalauksista ja pojan tietoteknisestä ammattitaidosta syntyi Oulu-kuvista taiteemme ensimmäisiä, kaikille sähköisessä verkossa liikkuville avoimia internettallenteita."Oulu-kuvakirja", sanoo Eeli Aalto: "Netti sopii minulle, kun olen tv-elokuvien teossa tottunut liittämään kuvan ja sanan."

"Oletko sinä tosiaan maalannut kuvan Atte Kalajoesta", oli Erno Paasilinna kerran kysynyt. Paasilinna oli polttanut siltansa Atteen ja Ouluun 1960-luvulla. Ja kaikki tietokoneet hän sittemmin halusi heittää pellolle.

Nyt Aalto siirtää itse taidettaan digitaaliseen muotoon äidin säästämiä lapsuudenpiirustuksia myöten.

"Taide internetissä menee koko ajan taidemuseoiden ohi, nettitaide on oma ilmaisumuotonsa", sanoo Aalto.Taiteilijan
omakin juhla


Oulun juhlinnan lisäksi Eeli Aalto viettää näyttelyllä omaa taiteilijajuhlaansa.

Viisikymmentä vuotta sitten hänellä oli ensimmäinen yksityisnäyttely Helsingissä 1955. Takana olivat opinnot Suomen Taideakatemian koulussa ja André Lhoten Akatemiassa Pariisissa.

Taidemaalari ja kriitikko Sigrid Schauman kävi näyttelyssä ja ryhtyi suorastaan äidillisesti opastamaan nuorta taiteilijaa. Hän suositteli erityisesti vihreään väriin enemmän sävyjä. Vihreän sävyt olivat myös Schaumanille läheisiä.

Sam Vanni puolestaan kyseli kiinnostuneena Lhoten opetusmenetelmistä. Niitä olivat havainnollisuus ja konkreettisuus. Vanhojen mestarien teokset olivat jäljennöksinä läsnä opetuksessa.

Opettaja neuvoi taiteen perusasioita tarvittaessa kädestä pitäen, myös itse tarttuen oppilaansa siveltimeen. "Te olette täällä siksi, että oppisitte ymmärtämään taidetta", oli Lhotella tapana sanoa.Retrospektio vielä odotuksissa


Eeli Aalto sanoo tämän Kempeleen näyttelyn olevan myös 75-vuotisnäyttelynsä. Ensi vuoden alun juhla-ajan hän aikoo sivuuttaa matalalla profiililla.

"Oulun taidemuseon kanssa oli jokin vuosi puhetta retrospektiivisesta näyttelystä, mutta niin se on heiltä jäänyt", sanoo Aalto. Ja museokin on ensi vuoden remontissa.

Kokonaiskuva taidemaalari ja audiovisuaalisen dokumenttitaiteen pioneeri Eeli Aallon 50 taiteilijavuodesta olisi kuitenkin tarpeen.

Näyttely Eeli Aallon öljyväritöitä sarjasta 100 kuvaa Oulusta Oulun 400-juhlavuoden kunniaksi on esillä Kempeleen kunnantalossa 2.8.-31.8.2005.
Internetissä 100 Oulu-kuvaa ovat kokonaisuudessaan sivuilla www.ouka.fi/100kuvaa/

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:58
Kreikan parlamentti valmistautuu jännittävään äänestykseen Makedonian nimestä
14:57
Kolmatta kertaa nuorten MM-pronssille hiihtänyt Anita Korva: "En olisi pari kuukautta sitten uskonut"
14:46
Puhe kansakunnan tilasta on yli 200 vuotta vanha perinne – Asiantuntija ei usko tradition katkeavan, vaikka puheen ajankohdasta tuli kiistakapula Yhdysvalloissa
14:22
Maarit Feldt-Rannan syöpä on uusiutunut – SDP:n kansanedustaja jää sairauslomalle
14:14
Länsimaat asettuivat tukemaan Venezuelassa presidentiksi julistautunutta Juan Guaidóa
14:14
Suomessa noin 500 maitotilaa lopettaa toimintansa vuosittain – Erilaisina tuotteina kulutetusta maidosta joka kolmas litra tulee ulkomailta
13:51
Heikki Lampela menetti lupansa toimia asianajajana – KKO hylkäsi Lampelan valituslupahakemuksen
63
MT: Lidlin salmonellaa sisältänyt jauheliha havaittiin Oulussa – "Takaisinvedossa on kyse kuluttajan varoittamisesta"
53
Viime kesän kuivuus toi noin 10 prosentin korotuksen sähkölaskuun – sadekesä pudottaisi sähkön hintaa, muttei sähkölaskun loppusummaa
51
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna – työttömien määrä laski 3 800 hengellä
32
Qstock yhteistyöhön design-yritys Vallilan kanssa – muun muassa Pikisaari, Rautasilta ja toriaitat koristavat festivaalikassia
31
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
31
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
24
Pohjantuuli puhaltaa – Oulunsalon Riutunkarin tuulivoimalat halutaan korvata uusilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

244 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Myynti ikäihmisille

Eiköhän ne tiedot rauhanyhdistyksellä vaihda omistajaa. Sopivasti uskonveljet töissä paikoissa, jossa pääsee käsiksi tie... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image