Kulttuuri

Kuuma ja kostea kilpailu finaalipaikoista maailmanrauhan puolesta

Tapahtumaan naisnäkökulmaa tarjosi Aline "Devil's Niece" Westphal. KUVA: Jonna Vääräniemi
Kulttuuri 26.8.2016 13:39
Jonna Vääräniemi

Kirjoittaja on Kalevan yleisöarvioija, joka raportoi yleisön näkökulmasta Oulun juhlaviikkojen festivaalitapahtumista.

Elokuinen torstai-ilta oli kaunis ja tyyni. Lähdin katsomaan avoimin mielin Mustien hevosten karsintaa ravintola 45 Specialiin. Taistelu finaalipaikoista tapahtui yökerhon yläkerrassa, jossa oli tiedossa hikinen ja tiivistunnelmainen meininki. Tilan pieni koko suhteessa yleisömäärään ei häirinnyt, koska ilmapiiri oli riemukas. Piruksi pukeutunut Jani Kortti herätti hilpeyttä asuvalinnallaan. Kansainvälisen näkyvyyden vuoksi hän juonsi tapahtuman englanniksi.

Finaalipaikkaa havitteli kaikkiaan 24 ilmakitaristia 13:sta eri maasta. Yksi heistä oli Suomen edustaja Mikko ”Big Mike” Nykänen. Toivoimme kovasti hänelle finaaliin pääsyä. Tämän vuoden Mustien hevosten karsinta oli siinä mielessä historiallinen, sillä yksi kilpailijoista, Bob ”Mr. Bob” Wagner, Kanadasta on kaikkien aikojen vanhin kunnioitettavalla 73-vuoden iällään. Ilokseni esiintyjäkaartissa mukana oli muutama nainenkin.

Voitontahtoiset kilpailijat antautuivat taidonnäytteisiinsä tunteella ja laittoivat itsensä täysillä likoon. Esityksiä oli ilo seurata. Finaaliin laukkasi 10 Mustaa hevosta, joista ykköseksi valikoitui vanhanajan ranskalaista muistuttava yhdysvaltalainen Rob ”The Marquis” Messel harmaissa trikoissaan ja valtavassa peruukissaan. Hän hurmasi myös allekirjoittaneen omalaatuisella tyylillään ja mukaansatempaavalla heittäytymisellään.

Tällä oululaiseksi ylpeydenaiheeksi muodostuneella tapahtumalla on uskollinen fanijoukko monesta maasta. Tapahtumapaikassa oli runsaasti eri kansalaisuuden edustajia, joiden kanssa oli oivallinen tilaisuus päästä kommunikoimaan vieraalla kielellä. Ravintolassa oli korkea melutaso, joten varauduin iltaan korvatulpilla. Se kannatti. Joissakin esityksissä hyödynnettiin voimakkaita ääniefektejä, joten korvien suojaaminen esiintymislavan läheisyydessä oli enemmän kuin suotavaa. Kokonaisuudessaan tapahtuma oli hyvin positiivinen kokemus sinänsä. Ilmapiiristä pystyi aistimaan tapahtuman taustalla huokuvan maailmanrauhan.

En ollut aiemmin nähnyt ilmakitaransoittoa. Käsitin, että näkymättömän instrumentin käyttäminen olisi ollut lähinnä pelkästään räväkkää hiusten heiluttelua, hillitöntä vartalon vatkausta ja kitaran soittamisen havainnollistamista ilman mitään välineitä. Sitäkin se kyllä oli, mutta taidokas ilmakitaransoitto vaatii myös muutakin. Taitolajina se perustuu virallisen tuomariston arvioihin. Millainen sitten on taitava ilmakitaristi? Mielestäni hän on vetovoimainen esiintyjä, joka hallitsee akustisen tai sähköisen ilmakitaran soittamisen tekniikan. Kaikista tärkeintä on hyvä asenne ja rohkeus heittäytyä täysillä omaan suoritukseen. Esitysten aikana totesin mielessäni, että tämähän on myös loistava ja hauska liikuntamuoto. Myös tapahtuman rauhanomainen aate lämmitti sydäntä.

Sanotaan, että Ilmakitaransoiton MM-kisat kaipaavat enemmän suomalaista verta. Suomessa järjestettäväksi tapahtumaksi meitä isäntämaan edustajia on hävettävän vähän.

Oletko sinä ensi vuonna yksi heistä?

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

15:48
Aalto hyppäsi 26:nneksi, mäkicup siirtyy Romaniasta Lahteen
15:46
Kommentti: Thaimaan oppositiopuolueen lakkautus on takaisku maan demokratiakehitykselle
15:42
Upeat lumiveistokset ilahduttivat perheitä harmaasta säästä huolimatta – "Minä äänestän tuota, koska se muistuttaa ihan Oreo-keksiä"
15:38
Nallikarissa ihailtiin lumiveistoksia, kisa toi paikalle kansainvälisiä vieraita
15:13
Ulkoministeri Pekka Haavisto kiitteli vihreiden puolueväkeä peukutuksista – ei ottanut lainkaan kantaa joutumisestaan esitutkintaan
15:05
Suomi 11:s naisten ampumahiihtoviestissä, Mäkäräinen kuvasi viestiä "ehjäksi suoritukseksi kaikilta"
14:50
Tykkäätkö napakoista tulppaaneista vai annatko niiden taipua ja rönsyillä vapaasti? Näin saat loihdittua boheemin ja trendikkään kimpun Tilaajille
72
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
67
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
57
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
50
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
22
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
19
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
16
Hietasaaren hakkuut alkavat ensi viikolla – hakkuilla raivataan uusia palstaviljelyalueita, sillä vanhat ovat jääässä huvipuiston alle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image