Kulttuuri

Kurkistus Matti Nykäsen jul­ki­suus­ku­van taakse – lähes kaikki näytelmän repliikit ovat oikeasti sanottuja

Tatu Mönttinen on työskennellyt freelancer-näyttelijänä vuodesta 2014. Hän oli kiinnitettynä Oulun kaupunginteatteriin 2008–2010. KUVA: Kalle Salonen
Kulttuuri 5.2.2019 13:54
Eeva Kauppinen

Juttu on julkaistu alun perin Kalevassa 20.11.2018. Jutun verkkoversiota muokattu 5.2.2019.

Kaverin puolivitsillä heittämästä ideasta se lähti. Mutta ehdotus oli niin hyvä, että näyttelijä Tatu Mönttinen ryhtyi tekemään näytelmää Suomen legendaarisimmasta mäkikotkasta Matti Nykäsestä.

– Tilitin kaverille freelancernäyttelijän arkea. Hän sanoi, että tee monologi Matti Nykäsestä. Siinä on mielenkiintoinen ihminen, jonka elämästä ei draamaa puutu, Mönttinen kertoo.

Mönttinen alkoi lukea Nykäsestä kirjoja, lehtijuttuja, katsoa tv-haastatteluja ja Youtube-videoita. 

– Mitä enemmän katsoin ja luin, sitä enemmän ajattelin, että sehän on todella sympaattinen mies.

Vajaan kahden tunnin mittaisessa monologissa käsitellään Nykäsen perhe-elämää, rakkauksia, masennusta, stripparin ja laulajan uraa. Mönttinen on litteroinut repliikkejä suoraan eri lähteistä.

Lähes kaikki repliikit ovat oikeasti sanottuja.

– Yhdeksänkymmentä prosenttia puheesta on Nykäsen itsensä tai hänen läheistensä sanomaa, Mönttinen sanoo.

Tietysti Mönttinen ottaa ilon irti myös ”keittiöfilosofi” Matti Nykäsen legendaarisista lausahduksista. Onhan Nykäsen elämässä tullut takapakkia, joskus etupakkiakin. Kuitenkin elämä on ihmisen parasta aikaa ja jokainen tsäänssi on mahdollisuus.

Monologin nimeksi tuli Matti Nykänen – Hyppy sumuun. Esitys alkaa vuoden 1982 Holmenkollenin MM-suurmäestä. Oslossa 18-vuotias Nykänen nappasi ensimmäisen MM-kultansa ja hyppäsi suoraan maailman huipulle.

Ylen Elävään arkistoon on taltioitu Matin tunnelmat ennen kisaa ja ensimmäinen hyppykierros. Sumuinen sää lykkäsi kisan alkua. Tuomaristo odotti, että tornissa olevat hyppääjät näkisivät edes hyppyrin nokan.

Nykäsellä oli sana hallussa jo tuolloin: ”Mitään ei nähnyt. Alas tömähtäessä vain tiesi, että on maassa.”

”Aina ku mä hyppään ja pääsen siihen hyppyrin nokalle, niin mulle tulee sellanen bon voyage -tunne, siis että mä oon kokenu tän joskus aikasemminkin.”

Nyt Nykänen hyppää sumusta teatterin näyttämölle Tatu Mönttisen esittämänä. Ääninäyttelijät Elsa Saisio, Kai Vaine ja Riku Korhonen tuovat mukaan Nykäsen elämässä vaikuttaneita ihmisiä vaimosta toimittajiin ja strippiklubin johtajaan. Ohjaus on Seppo Honkosen.

Mönttinen olisi halunnut Nykäsen itsensä fyysisesti mukaan esitykseen sanomaan viimeisen sanan. Se ei kuitenkaan onnistunut. Tatu Mönttinen on muuttanut näytelmää sen verran, että siinä otetaan huomioon Nykäsen poismeno. 

Mönttinen ei irvaile Nykäsen kustannuksella, vaan koettaa ymmärtää median myllyttämää miestä.

”Kivitettiinhän Jeesustakin aikanaan, mutta nyt mies on maailman maineessa”, nyt edesmennyt mäkihypyn maailmanmestari on lausunut.

Monologinäytelmä Matti Nykänen – Hyppy sumuun nähdään Monologikilpailussa Oulussa lauantaina 9.2.2019 kello 13.20 Valvesalissa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

”Aina ku mä hyppään ja pääsen siihen hyppyrin nokalle, niin mulle
tulee sellanen bon voyage -tunne, siis että mä oon kokenu tän joskus
aikasemminkin.”

Tuollainen olisi déjà vu -tunne, mutta ilmalennon ja koko hypynkin ajaksi voisi toivottaa: Bon voyage!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:34
Ruoka-avun jakajien käytännöt taustojen kyselemisestä vaihtelevat Oulussa: "Jos hakee seitsemänä päivänä viikossa kassillisen, voimme kysyä, onko tarve todellinen"
6:00
Oulu muuttuu ja kaupunkiin tulee uusia maamerkkejä – Pikisaaressa katseen vangitsee entinen konepajan konttorirakennus: "Tuo tarvitsisi maalia pintaansa, vaikka on se kyllä hieno" Tilaajille
6:00
Otkes: "Jokelan ja Kauhajoen ampumisten turvallisuussuosituksia jätetty toteuttamatta Suomessa" – Kuopion kouluiskussa ei tarvetta turvallisuustutkinnalle
6:00
Kaikki kyytiin -kampanja aikoo uudistaa maaseudun kuljetukset yhdistelemällä jo olemassa olevia kyytejä tehokkaasti hyötykäyttöön
14.10.
Tero Pitkämäen pitkä ura keihäänheiton huipulla hakee vertaistaan – urheilija kertoi Kalevalle, kuinka pysyi kärjessä vuosia: "Keihäs on vaativa ja raju laji" Tilaajille
14.10.
Mielenosoittajat tukkivat Barcelonan pääteitä, polttivat renkaita rautateillä ja valtasivat lentokentän – 67 lentoa peruttu
14.10.
Sveitsiläislehti Blick: Kari Jalonen jatkaa SC Bernin valmentajana vuoteen 2021 saakka

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi paikoin huono Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Kainuun maakunnassa sekä Pudasjärven, Taivalkoskosken ja Kuusamon kunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

takuueläke

Takuueläke on heille joita ei työnteko ole huvittanut.Vapaa matkustajia kyllä riittää. Lue lisää...
Löpö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image