Kulttuuri

Kuoronjohdon koukutus

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan sekakuoro Cassiopeian nykyinen johtaja Sanna Törmälä-Tranberg on johtanut kuoroa vuodesta 2004. Uusi johtaja on Kristian Heberg.
Kulttuuri 14.8.2010 0:00
Päivi Kortesoja
Jos matkustatte Kööpenhaminaan ja satutte törmäämään keskiviikkoiltana silmät ammollaan ja korvat höröllään hämmentyneenä haahuilevaan tutunnäköiseen naiseen, on kyseessä kenties ex-oululainen Sanna Törmälä-Tranberg.

Hän ei näet tiedä, mitä nykyään keskellä viikkoa tekisi. Tähän saakka illat ovat kuluneet Oulun yliopiston ylioppilaskunnan sekakuoro Cassiopeian johtamisen parissa.

Törmälä-Tranbergin silmät ovat ammollaan ja korvat höröllään, jos vaikka jostain kantautuisi tietoa kuoronjohtajan pestistä. Hommaa voisi tehdä esimerkiksi Saksassa, välimatkat kun eivät ole niin hurjia. Itse asiassa kuoronjohtoa Ruotsin puolella on jo tiedossa.

Tanskaan Törmälä-Tranberg muutti miehensä töiden vuoksi. Laakereilla hän ei aio lepäillä, vaan palaa koulun penkille opiskelemaan musiikkitiedettä ja -hallintoa Kööpenhaminan yliopiston musiikin laitokselle.

Ihme tyyppi se Törmälä-Tranberg, jättää Cassiopeian oman onnensa nojaan. Ei nyt sentään, kuoronjohtajana aloittaa jo 3,5 vuotta varajohtajana toiminut Kristian Heberg.

Törmälä-Tranberg kuvailee Hebergia petopianistiksi; ominaisuuden vuoksi Heberg oli helposti nakitettavissa varajohtajan hommaan vain puolen vuoden kuorolaisuuden jälkeen.

Nuorekkaan Cassiopeian kuoronjohtajatkin vain nuortuvat, Törmälä-Tranberg on vuosimallia 1978, Heberg 1988.

Sosiaalisesti tiiviiseen porukkaan liittyminen uppo-outona on tiukka tilanne, Törmälä-Tranberg muistelee kuuden vuoden takaista aikaa.

"Karrikoiden voi sanoa, että uuden kuoronjohtajan kohdalla käydään samanlainen prosessi kuin silloin, kun lauma lapsia saa äitipuolen. Kaikkea kyseenalaistetaan, vanhaan johtajaan on totuttu. Siinä pitää taiteilla auktoriteetin ja joustavuuden rajamailla. Ero on ollut huomattava sen jälkeen, kun opin tuntemaan porukan. Tämä on ollut ammatillisen kehittymisen aikaa."

Heberg pääsee helpommalla, hänhän tuntee Cassiopeian entuudestaan. Toisaalta ystävyyssuhteet ovat oma haasteensa johtajalle.

Ei ole muuten ensimmäinen kerta, kun Heberg jatkaa Törmälä-Tranbergin viitoittamalla tiellä. Samanlainen kuoronjohtajavaihdos tapahtui yhden Oulun vanhimman sekakuoron, Oulun laulun, kohdalla muutama vuosi sitten.

"On hienoa hypätä Cassiopeian johtoon juuri nyt. Osallistumme ensi vuonna Ruotsissa järjestettäville Pohjoismaisille opiskelijalaulujuhlille. Lähtökohta on siis mukava, selkeä päämäärä helpottaa työtä. Ohjelmisto on myös tuttu, olen ehtinyt luoda kappaleista valmiit mielikuvat. Sekaan aion toki ujuttaa jotain omaa", Heberg toteaa.

Virallisesti Cassiopeian kuoronjohtaja vaihtuu syyskuun alussa, samalla kuoro julkaisee uuden -levyn. Ounapuu on vanhaa suomen kieltä, ja tarkoittaa omenapuuta.

Toukokuussa äänitetty levy sisältää suomalaisten ja pohjoismaisten säveltäjien musiikkia, sekoittaen Kalevala-perinnettä ja modernia tuotantoa.

Molemman muusikon kuoren alla hyrrää lämpimästi, kun puhutaan kuoroista. Ja molemmat kiihtyvät nopeasti, kun puhutaan Pohjois-Suomen kuoronjohtajatilanteesta.

Alue ei yksinkertaisesti houkuttele väkeä etelästä. Tilannetta ei helpota se, että pohjoisin alaan keskittyvä oppilaitos löytyy Jyväskylän korkeudelta.

"Pohjois-Suomi ei ole riittävän vetovoimainen muun muassa siksi, ettei täällä ole päätoimista opiskelumahdollisuutta. Eivätkä työtilaisuudet houkuta. Tuntiopettajana voi kyllä rehkiä vaikka viidessä eri opistossa... Vakansseja tarvittaisiin, tilanne ei ole ideaali", Törmälä-Tranberg sanoo.

"Täällä olisi kuoronjohtotöitä niin paljon kuin iltoja viikossa riittää. Nykyisten johtajien kalenterit ovat täyteen buukattuja. Tervettä vaihtuvuutta kaivataan, uusia naamoja pitäisi saada kehiin. Ja nimenomaan ammattilaisia", Heberg päättää.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image