Kulttuuri

Kunniaa kantrin ku­nin­kaal­le – ou­lu­lai­sen Kosti Launosen perustama Suomen Hank Williams -seura vaalii kant­ri­le­gen­dan perinnettä

Kosti Launonen toivoo, että hänen perustamansa Suomen Hank Williams -seura kokoaisi yhteen samanmielisiä ihmisiä. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kulttuuri 7.9.2019 22:01
Anne Helaakoski

Jambalaya, Your Cheatin’ Heart, I’m So Lonesome I Could Cry... Monelle tuttuja kappaleita. Mutta kuinka moni tulee ajatelleeksi, että noiden klassikkobiisien takana on pitkä ja laiha, cowboyhattuinen mies lähes 60 vuoden takaa?

Vuonna 1923 Alabamassa syntynyt Hiram ”Hank” King Williams eli vain 29-vuotiaaksi, mutta ehti elää värikkään elämän ja luoda lyhyen, mutta tuotteliaan ja menestyksekkään muusikonuran.

Hank Williamsia voi kutsua lapsitähdeksi. Koulupoikana hän tapasi soittaa kitaraa jalkakäytävällä WSFA-radion studion edessä, ja toisinaan hänet kutsuttiin soittamaan suoraan lähetykseen.

Radiomenestyksen innoittamana Williams perusti 14-vuotiaana ensimmäisen bändinsä Hank Williams and his Drifting Cowboys, ja lopetti koulunkäynnin. Aluksi yhtyeen managerina toimi Williamsin äiti.

Williams sävelsi ja esitti lyhyen uransa aikana kymmeniä kappaleita, jotka nousivat Yhdysvaltain Billboard Country & Western Best Sellers -listan Top 10:een. Lisäksi hänen kappaleitaan ovat esittäneet monet muut artistit.

Kappaleissa sydän räytyy

Hank Williamsilla on legendaarinen asema kantrifanien parissa ja häntä pidetäänkin kantrimusiikin kuninkaana. Suomessa ei kuitenkaan ole ollut kanavaa, joka yhdistäisi Williamsista ja hänen musiikistaan kiinnostuneet tahot.

Mutta nyt on, kertoo tuoreen Suomen Hank Williams -seuran puheenjohtaja, oululainen Kosti Launonen. Hänen mukaansa Suomessa on ollut vallalla laaja kiinnostus Williamsiin jo 1950-luvulta saakka. Uudella yhdistyksellä pyritään vastaamaan kiinnostukseen ja yhdistämään Williams-toimijoita.

– On paljon bändejä, jotka soittavat Hank Williamsin musiikkia. Hänen arvostuksensa on kovaa. Joku kutsui häntä kaikkien aikojen parhaaksi lauluntekijäksi.

Vielä tällä hetkellä yhdistyksen toiminta näkyy ulospäin sen Facebook-sivujen kautta. Yhdistyksen tarkoituksena on tiedottaa Hank Williamsiin liittyvistä tapahtumista ja järjestää niitä. Tapahtumat voisivat olla esimerkiksi konsertteja.

– Tieto yhdistyksestä on otettu hyvin vastaan. Kiinnostusta tuntuu olevan.

Hank William on yksi kantrimusiikin legendoista. Elvis Presley on sanonut, että Williamsin I'm So Lonesome I Could Cry, on surullisin kappale, jonka hän on ikinä kuullut. KUVA: Jarmo Kontiainen

Launonen kertoo tutustuneensa Williamsin tuotantoon kiinnostuttuaan kantrimusiikista. Hänen mielestään kappaleet ovat yksiselitteisesti hienoja.

– Bob Dylan on sanonut, että sanoituksissa jokainen tavu on paikallaan ja kappaleet hienosti rakennettuja. Ja vaikka tuon ajan live-esiintymiset on äänitetty aika alkeellisesti, niistä näkee, kuinka hyvä soittaja ja voimakas tulkitsija hän oli.

Vaikka monet Williamsin kappaleista kertovat särkyneestä sydämestä ja kaipuusta, on mukana myös hauskoja lauluja, kuten Howlin’ at the Moon. Vakavampiin kappaleihinsa Williams ammensi aiheita myös omasta elämästään, avioliitto-ongelmista ja alkoholismista.

Lisäksi Launosta kiehtoo Williamsin hengellinen puoli. Uskonnollisaiheisia kappaleita hän levytti salanimellä Luke the Drifter välttääkseen leimaantumista. Konserteissa Williams kuitenkin esitti myös hengellisiä kappaleitaan.

Hank Williamseja onkin kolme

Hank Williams oli jo omana aikanaan hyvin arvostettu, ja hänen hautajaisensa olivat valtava tapahtuma, kertoo Launonen.

– Williamsin kappaleet ovat jääneet elämään ja hän on edelleen erittäin arvostettu. Jos Elvistä sanotaan rockin kuninkaaksi, Williams on kantrin kuningas.

Myös Williamsin poika ja pojanpoika ovat muusikoita. Hank Williams Junior esittää bluesvaikutteista kantrimusiikkia ja hänen poikansa Hank William III soittaa kantrin lisäksi punkkia ja metalliakin.

Yhdistys pyrkiikin tiedottamaan myös Hank Juniorin ja Hank III:n toiminnasta, näihin liittyvästä uutisoinnista sekä konserttikiertueista.

– Minua kiinnostaa kuitenkin eniten Hank Seniori, Launonen myöntää.

 

Hiram ”Hank” King Williams

Syntyi 17.9.1923 Mount Olivessa, Alabamassa. Kuoli 1.1.1953 Oak Hillissä Länsi-Virginiassa.

Amerikkalainen laulaja, lauluntekijä ja kitaristi, ensimmäinen kantrimusiikin supertähti. Williamsin tyyliä on kuvattu sanalla honky-tonk.

Alkoi soittaa kitaraa kahdeksanvuotiaana, teki radiodebyyttinsä 13-vuotiaana vuonna 1937.

Perusti ensimmäisen bändinsä Hank Williams and his Drifting Cowboys 14-vuotiaana.

Tavaramerkkinä oli cowboyhattu ja bootsit.

Kärsi synnynnäisestä kivuliaasta selkärangan epämuodostumasta, jonka sanotaan vaikuttaneen hänen alkoholinkäyttöönsä.

Oli naimissa Audrey Sheppardin kanssa 1944–1952 ja Billie Jean Jonesin kanssa vuodesta 1952 kuolemaansa saakka.

Poika Hank Williams Jr. ja pojanpoika Shelton Hank Williams (Hank III) ovat myös muusikkoja.

Kuoli alkoholin ja morfiinin yhteisvaikutuksesta johtuneeseen sydänkohtaukseen 29-vuotiaana cadillacissa konserttimatkalla Ohioon.

Ensimmäinen hittikappale oli Move It on Over vuonna 1947. Säveltänyt ja esittänyt useita country-musiikin klassikkokappaleita, kuten Jambalaya (On the Bayou), Hey, Good Lookin’, Your Cheatin’ Heart, I’m So Lonesome I Could Cry.

Hank Williamsista on kirjoitettu elämäkerta ja tehty kaksi elokuvaa.

Saanut lukuisia huomionosoituksia sekä elinaikanaan että kuolemansa jälkeen. Vuonna 2010 Williams huomioitiin postuumisti Pulitzer-gaalassa kunniamaininnalla.

Yhdysvalloissa on Hank Williams -museo, -festivaalit sekä -lauluntekokilpailu. Hank Williamsin haudasta Montgomeryssa on muodostunut kantrifanien pyhiinvaelluskohde.

Suomen Hank Williams -seura

Perustettu vuonna 2019 Oulussa. Englanniksi Finnish Hank Williams Society.

Yhdistyksen tarkoituksena on levittää Hank Williams -tietoisuutta Suomessa.

Hank Williams seniorin perinnön vaalimisen ohella yhdistys pyrkii tiedottamaan myös Hank Williams Juniorin sekä pojanpojan Hank Williams III:n toiminnasta.

Yhdistyksen sivut löytyvät Facebookista nimellä suomen Hank Williams -seura. Yhdistykseen saa myös yhteyden puhelinnumerosta 0440 877235.

Muita yhteisöjä ovat muun muassa virallinen Hank Williams International Fan Club ja The Hank Williams Appreciation Society.

Myös Hank William Juniorilla on oma Fan Clubinsa.

Lähteet: Suomen Hank Williams -seura, Encyclopedia Britannica, Hank Williams – Biography – IMDb.

MAINOS

Kommentoi

Isäni piti country musiikista ja sitä kuunneltiin usein iltaisin. 40-50 luvuilla Suomeen kuului hyvin amerikkalaisia asemia joita oli myös Euroopassa miehitysjoukoilla. Siitä lähtien olen ollut Hank Williamsin fani. On hienoa, että on perustettu hänelle faniseura.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image