Kulttuuri

Kunniaa kantrin ku­nin­kaal­le – ou­lu­lai­sen Kosti Launosen perustama Suomen Hank Williams -seura vaalii kant­ri­le­gen­dan perinnettä

Kosti Launonen toivoo, että hänen perustamansa Suomen Hank Williams -seura kokoaisi yhteen samanmielisiä ihmisiä. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kulttuuri 7.9.2019 22:01
Anne Helaakoski

Jambalaya, Your Cheatin’ Heart, I’m So Lonesome I Could Cry... Monelle tuttuja kappaleita. Mutta kuinka moni tulee ajatelleeksi, että noiden klassikkobiisien takana on pitkä ja laiha, cowboyhattuinen mies lähes 60 vuoden takaa?

Vuonna 1923 Alabamassa syntynyt Hiram ”Hank” King Williams eli vain 29-vuotiaaksi, mutta ehti elää värikkään elämän ja luoda lyhyen, mutta tuotteliaan ja menestyksekkään muusikonuran.

Hank Williamsia voi kutsua lapsitähdeksi. Koulupoikana hän tapasi soittaa kitaraa jalkakäytävällä WSFA-radion studion edessä, ja toisinaan hänet kutsuttiin soittamaan suoraan lähetykseen.

Radiomenestyksen innoittamana Williams perusti 14-vuotiaana ensimmäisen bändinsä Hank Williams and his Drifting Cowboys, ja lopetti koulunkäynnin. Aluksi yhtyeen managerina toimi Williamsin äiti.

Williams sävelsi ja esitti lyhyen uransa aikana kymmeniä kappaleita, jotka nousivat Yhdysvaltain Billboard Country & Western Best Sellers -listan Top 10:een. Lisäksi hänen kappaleitaan ovat esittäneet monet muut artistit.

Kappaleissa sydän räytyy

Hank Williamsilla on legendaarinen asema kantrifanien parissa ja häntä pidetäänkin kantrimusiikin kuninkaana. Suomessa ei kuitenkaan ole ollut kanavaa, joka yhdistäisi Williamsista ja hänen musiikistaan kiinnostuneet tahot.

Mutta nyt on, kertoo tuoreen Suomen Hank Williams -seuran puheenjohtaja, oululainen Kosti Launonen. Hänen mukaansa Suomessa on ollut vallalla laaja kiinnostus Williamsiin jo 1950-luvulta saakka. Uudella yhdistyksellä pyritään vastaamaan kiinnostukseen ja yhdistämään Williams-toimijoita.

– On paljon bändejä, jotka soittavat Hank Williamsin musiikkia. Hänen arvostuksensa on kovaa. Joku kutsui häntä kaikkien aikojen parhaaksi lauluntekijäksi.

Vielä tällä hetkellä yhdistyksen toiminta näkyy ulospäin sen Facebook-sivujen kautta. Yhdistyksen tarkoituksena on tiedottaa Hank Williamsiin liittyvistä tapahtumista ja järjestää niitä. Tapahtumat voisivat olla esimerkiksi konsertteja.

– Tieto yhdistyksestä on otettu hyvin vastaan. Kiinnostusta tuntuu olevan.

Hank William on yksi kantrimusiikin legendoista. Elvis Presley on sanonut, että Williamsin I'm So Lonesome I Could Cry, on surullisin kappale, jonka hän on ikinä kuullut. KUVA: Jarmo Kontiainen

Launonen kertoo tutustuneensa Williamsin tuotantoon kiinnostuttuaan kantrimusiikista. Hänen mielestään kappaleet ovat yksiselitteisesti hienoja.

– Bob Dylan on sanonut, että sanoituksissa jokainen tavu on paikallaan ja kappaleet hienosti rakennettuja. Ja vaikka tuon ajan live-esiintymiset on äänitetty aika alkeellisesti, niistä näkee, kuinka hyvä soittaja ja voimakas tulkitsija hän oli.

Vaikka monet Williamsin kappaleista kertovat särkyneestä sydämestä ja kaipuusta, on mukana myös hauskoja lauluja, kuten Howlin’ at the Moon. Vakavampiin kappaleihinsa Williams ammensi aiheita myös omasta elämästään, avioliitto-ongelmista ja alkoholismista.

Lisäksi Launosta kiehtoo Williamsin hengellinen puoli. Uskonnollisaiheisia kappaleita hän levytti salanimellä Luke the Drifter välttääkseen leimaantumista. Konserteissa Williams kuitenkin esitti myös hengellisiä kappaleitaan.

Hank Williamseja onkin kolme

Hank Williams oli jo omana aikanaan hyvin arvostettu, ja hänen hautajaisensa olivat valtava tapahtuma, kertoo Launonen.

– Williamsin kappaleet ovat jääneet elämään ja hän on edelleen erittäin arvostettu. Jos Elvistä sanotaan rockin kuninkaaksi, Williams on kantrin kuningas.

Myös Williamsin poika ja pojanpoika ovat muusikoita. Hank Williams Junior esittää bluesvaikutteista kantrimusiikkia ja hänen poikansa Hank William III soittaa kantrin lisäksi punkkia ja metalliakin.

Yhdistys pyrkiikin tiedottamaan myös Hank Juniorin ja Hank III:n toiminnasta, näihin liittyvästä uutisoinnista sekä konserttikiertueista.

– Minua kiinnostaa kuitenkin eniten Hank Seniori, Launonen myöntää.

 

Hiram ”Hank” King Williams

Syntyi 17.9.1923 Mount Olivessa, Alabamassa. Kuoli 1.1.1953 Oak Hillissä Länsi-Virginiassa.

Amerikkalainen laulaja, lauluntekijä ja kitaristi, ensimmäinen kantrimusiikin supertähti. Williamsin tyyliä on kuvattu sanalla honky-tonk.

Alkoi soittaa kitaraa kahdeksanvuotiaana, teki radiodebyyttinsä 13-vuotiaana vuonna 1937.

Perusti ensimmäisen bändinsä Hank Williams and his Drifting Cowboys 14-vuotiaana.

Tavaramerkkinä oli cowboyhattu ja bootsit.

Kärsi synnynnäisestä kivuliaasta selkärangan epämuodostumasta, jonka sanotaan vaikuttaneen hänen alkoholinkäyttöönsä.

Oli naimissa Audrey Sheppardin kanssa 1944–1952 ja Billie Jean Jonesin kanssa vuodesta 1952 kuolemaansa saakka.

Poika Hank Williams Jr. ja pojanpoika Shelton Hank Williams (Hank III) ovat myös muusikkoja.

Kuoli alkoholin ja morfiinin yhteisvaikutuksesta johtuneeseen sydänkohtaukseen 29-vuotiaana cadillacissa konserttimatkalla Ohioon.

Ensimmäinen hittikappale oli Move It on Over vuonna 1947. Säveltänyt ja esittänyt useita country-musiikin klassikkokappaleita, kuten Jambalaya (On the Bayou), Hey, Good Lookin’, Your Cheatin’ Heart, I’m So Lonesome I Could Cry.

Hank Williamsista on kirjoitettu elämäkerta ja tehty kaksi elokuvaa.

Saanut lukuisia huomionosoituksia sekä elinaikanaan että kuolemansa jälkeen. Vuonna 2010 Williams huomioitiin postuumisti Pulitzer-gaalassa kunniamaininnalla.

Yhdysvalloissa on Hank Williams -museo, -festivaalit sekä -lauluntekokilpailu. Hank Williamsin haudasta Montgomeryssa on muodostunut kantrifanien pyhiinvaelluskohde.

Suomen Hank Williams -seura

Perustettu vuonna 2019 Oulussa. Englanniksi Finnish Hank Williams Society.

Yhdistyksen tarkoituksena on levittää Hank Williams -tietoisuutta Suomessa.

Hank Williams seniorin perinnön vaalimisen ohella yhdistys pyrkii tiedottamaan myös Hank Williams Juniorin sekä pojanpojan Hank Williams III:n toiminnasta.

Yhdistyksen sivut löytyvät Facebookista nimellä suomen Hank Williams -seura. Yhdistykseen saa myös yhteyden puhelinnumerosta 0440 877235.

Muita yhteisöjä ovat muun muassa virallinen Hank Williams International Fan Club ja The Hank Williams Appreciation Society.

Myös Hank William Juniorilla on oma Fan Clubinsa.

Lähteet: Suomen Hank Williams -seura, Encyclopedia Britannica, Hank Williams – Biography – IMDb.

MAINOS

Kommentoi

Isäni piti country musiikista ja sitä kuunneltiin usein iltaisin. 40-50 luvuilla Suomeen kuului hyvin amerikkalaisia asemia joita oli myös Euroopassa miehitysjoukoilla. Siitä lähtien olen ollut Hank Williamsin fani. On hienoa, että on perustettu hänelle faniseura.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Tuuli voimistumassa osassa maata vaarallisen voimakkaaksi, puita kaatunut ja sähköjä katkennut
180
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
67
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
56
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

248 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Eläkeyhtiöillä on 250 miljaardia sijoituksissa. Tuli mieleen että eläkeyhtiöt voisivat rakentaa Helsinki-Oulu junaraitee... Lue lisää...
Kulutuspinta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image