Kulttuuri

Kun säveltäjä Anssi Laiho ojentaa sormensa, tie­to­ko­ne­ais­tit saavat näyttämön soimaan

Kun Anssi Laiho liikkuu näyttämöllä, hänen liikkeitään havainnoivat sensorit. Musiikki syntyy, kun hän sensorien kautta ohjaa ääniä tuottavia ohjelmia. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kulttuuri 7.6.2019 17:30
Maiju Ylipiessa

Elektronisen musiikin konserttiteoksessa Huone nimeltä Samsa näyttämö on varustettu tietokoneaistein. Teos nähdään ja kuullaan Oulussa lauantaina.

Anssi Laiho nojaa eteenpäin. Matala, sähköinen ääni voimistuu. Hän nojaa taaksepäin, ääni vaimenee. Ojentaa vasemman käden sormet, ääni katkeaa. Oikean käden sormet, kuuluu säksätystä.

Kulttuuritalo Valveen saliin on rakentumassa poikkeuksellinen konserttinäyttämö. Mitä tahansa Laiho tekee lavalla, hänen toimintaansa havainnoivat tietokoneaistit. Tietokoneen kuuloaistina toimivat mikrofonit, näköaistina kamerat ja tuntoaistina kontaktimikrofonit, jotka reagoivat materiaalissa tapahtuvaan värähtelyyn.

Poikkitaiteellinen elektronisen musiikin konsertti Huone nimeltä Samsa nähdään ja kuullaan Oulussa lauantaina. Sävellyksestä, musiikista ja esiintymisestä vastaa Anssi Laiho, uuden tanssin koreografiasta Jouni Järvenpää.

Musiikki syntyy, kun Laiho ohjaa sensorien kautta ääniä tuottavia ohjelmia Kyma-ohjelmointiympäristössä, eli omien sanojensa mukaan ”soittaa näyttämöä”.

Huone rakentuu liikkeestä, äänestä ja tunnelmasta

Koreografi Jouni Järvenpää ja säveltäjä-esiintyjä Anssi Laiho. KUVA: Jarmo Kontiainen

Huone nimeltä Samsa on huone ilman seiniä. Seinien sijaan huone rakentuu liikkeestä, äänestä ja niiden kautta syntyvästä tunnelmasta, Järvenpää luonnehtii.

– Se rakentuu myös katsojien päiden sisällä, heidän omasta mielikuvituksestaan siitä, mitä on tapahtumassa.

Järvenpää on halunnut, että teoksessa olisi katsojalle vahva samaistumispinta. Sitä löytyy ihmisen peruseleistä, joita ei tosin käytetä lavalla ihan samalla tavalla kuin arkielämässä.

– Ihminen samaistuu niihin tahtomattaankin. Kaikki tietävät miltä tuntuu tarttuminen, käveleminen, syöminen tai makaaminen, Järvenpää kuvailee.

– Katsojalla on mahdollisuus rakentaa itselleen, mitä esityksestä tulee luontaisesti mieleen, tai mitä hän sillä hetkellä tarvitsee.

Konsertin nimi on viittaus Franz KafkanMuodonmuutos-novelliin, jonka päähenkilö Gregor Samsa huomaa eräänä aamuna muuttuneensa syöpäläiseksi. Muodonmuutoksen teema on läsnä tässäkin teoksessa, vaikka varsinaista juonta siinä ei olekaan.

Äänen ja liikkeen syvempää yhteyttä

Laiho ja Järvenpää ovat tehneet yhteistyötä jo lähes kahdenkymmenen vuoden ajan. Useimmiten Laiho on toiminut yhteisteoksissa säveltäjänä tai äänisuunnittelijana, mutta kerta ei ole ensimmäinen lavankaan puolella. Huone nimeltä Samsassa kaksikko on pyrkinyt viemään äänen ja liikkeen poikkitaiteellisuutta vielä syvemmälle tasolle ja löytämään uuden tavan yhdistää sävellys ja koreografia.

Yhteiset työkalut ovat aiemmin olleet abstraktimpia, kuten yhteinen sanasto, josta molemmat ovat ammentaneet omaan työhönsä. Nyt yhteinen työkalu on instrumentti, eli huomattavasti konkreettisempi.

– On vähän klisee sanoa että teoksessa tutkitaan jotain, mutta ehkä tässä on juuri tutkittu sitä, miten tuottaa musiikkia liikkumalla, Laiho kuvailee.

– Anssin ohjatessa musiikkia liike on automaattisesti mukana. Siinä on sellainen rajapinta, johon minun on ollut koreografina luontevaa tarttua, Järvenpää toteaa.

Näyttämö kuin ääniallas

Teosta on työstetty kolmen liikkumisympäristön pohjalta: tilan, ruumiin ja käsien. Niiden pohjalta kaksikko on lähtenyt miettimään, miten tilassa voi liikkua ja miten keho ja kädet voivat liikkua niin, että syntyy ääntä.

– Aika äkkiä tulevat vastaan ne mahdollisuudet, mitä jollain tietyllä liikkeellä voi tehdä, kun kuulee millainen ääni siitä tulee, Anssi Laiho toteaa.

Tietyissä kohdissa millinkin hievahtaminen suuntaan tai toiseen kuuluu heti.

– Anssi ikään kuin välillä ui äänessä, Järvenpää kuvailee.

– Hän ei oikeastaan voi tehdä mitään näyttämöllä ilman että se vaikuttaa myös siihen, miltä se kuulostaa. Se on sellainen ääniallas.

Syksyllä Etelä-Koreaan

Huone nimeltä Samsa sai ensi-iltansa Turussa toukokuussa. Alkusyksystä se matkustaa Etelä-Koreaan äänitaiteen ja elektronisen taidemusiikin Kyma International Sound Symposium -tapahtumaan, jossa tekijät myös luennoivat teoksen tekoprosessista koreografin ja säveltäjän yhteistyön näkökulmasta.

Suunnitelmissa on viedä teos myös esittävän nykytaiteen festivaaleille.

Elektronisen musiikin konsertti Huone nimeltä Samsa Kulttuuritalo Valveella Oulussa lauantaina 8.6. klo 19.

Huone nimeltä Samsa

Poikkitaiteellisessa

konserttiteoksessa soitetaan tietokoneaistein varustettua näyttämöä.

Sävellys

, musiikki ja esiintyminen Anssi Laiho.

Koreografia

Jouni Järvenpää.

Anssi Laiho

(s. 1977) on oululainen elektronisen musiikin säveltäjä.

Jouni Järvenpää

(s. 1977) on oululaislähtöinen Turussa asuva koreografi ja tanssija.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

13:45
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – Opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
12:22
Ylitornion asuntopalon sytyttäjäksi epäilty ja uhri ex-pariskunta, asunnossa oli sylilapsi
11:55
Kaleva oikaisee
11:34
Piikkimattokaan ei pysäyttänyt poliisia pakenevaa rattijuoppoa, pakomatka loppui vasta ojassa – Varkaudet ja rattijuopot työllistivät poliisia viikonloppuna Rovaniemellä
11:22
Palestiinalaiset asemiehet pyrkivät Gazan rajan yli – Israelin armeija avasi tulen
11:04
Poliisi löysi Torniosta varastetun pakettiauton – varas jäi kiinni Kemissä ajettuaan autoa päihteiden vaikutuksen alaisena
10:59
Vanhat kuvat: Kuoroesityksiä ja rock-keikkoja – Oulussa on vuosikymmenten varrella nautittu erilaisista konserteista
68
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
51
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
47
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
26
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
25
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
16
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
11
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image