Kulttuuri

Kun rotua jalostettiin Pohjoismaissa – saa­me­lai­soh­jaa­jan omakohtainen kipuilu tuntuu elokuvan ytimessä

Elle Marja (Lene Cecilia Sparrok) käy saamelaista koulua, mutta hän kuitenkin unelmoi elämästä toisaalla. Oman identiteetin vaihto osoittautuu vaikeammaksi kuin hän uskoikaan. KUVA: NORDISK FILM DISTRIBUTION A/S
Kulttuuri 6.2.2019 7:00
Laura Krohn

Kriitikko Pekka Eronen vaikuttuu ruotsalaiselokuvasta, jossa sahataan saamelaisia juuria

Saamelaisveri

★★★★ Minkä muotoinen on kunnollisen, rotupuhtaan ihmisen pääkallo? Amanda Kernellin elokuvan alkupuolella valtion virkamies saapuu tekemään mittauksia saamelaiskoulussa.

Kohtaus puistattaa. Ensin tarkistetaan nuoren Elle Marjan pään muoto, nenän pituus, silmien etäisyys toisistaan ja hampaiden kunto. Sitten otetaan väkisin alastonkuvia koko luokan edessä. Eikä tytöltä tietenkään kysytä mitään.

Semmoinen edusti järkilinjaa 1930-luvun Ruotsissa. Eugeniikasta, eli rodunjalostusopista, tulee nopeasti mieleen natsit ja Saksan ihmiskokeet toisen maailmansodan aikana, mutta osattiin Pohjoismaissakin. Erityisesti länsinaapurissa kansan puhtautta käytiin vaalimaan innolla.

Etelässä saamelainen on friikki

Lene Cecilia Sparrok riipaisee Elle Marjana, jonka kohtaloksi koitui varttua juuri noina vuosina. Hän oppii saamelaiskoulussa ja kylillä häpeämään omaa taustaansa. Unelmissa alkaa kangastella yliopistokaupunki Uppsala, mutta sekin on hankala paikka tunturin juurella varttuneelle tytölle.

Kaukana kotoa Elle Marja haluaa päästä eroon juuristaan, mutta Uppsalassa niitä vasta kiskotaankin esiin. Etelässä saamelainen on friikki – sirkuseläin, jota pyydetään näön vuoksi vähän joikaamaan.

Kirpaisee enemmän kuin Klaus Härön vastaava

Suomalainen Klaus Härö kuvasi ruotsalaisen rodunjalostuksen menneisyyttä vuoden 2007 Uudessa ihmisessä. Sekin kirpaisi, mutta Saamelaisveri menee syvemmälle, ihon alle.

Sparrok on juuriltaan eteläsaamelainen näyttelijä, jonka työskentelystä onkin kaikki ulkokohtaisuus tiessään. Hän selvästikin tietää, mitä Elle Marja käy läpi.

Myös ohjaaja Kernell on tunnustanut, että häpesi nuorena itse omia saamelaisia juuriaan. Omakohtainen kipuilu tuntuukin elokuvan ytimissä. Niin kuin tilinteossa kuuluukin.

Siksi Saamelaisveri ei tarvitse lopulla sanoja ja selityksiä. Vanhan Elle Marjan katse kertoo kylliksi. Ensiesitys. (Ruotsi 2016)

Yle Teema & Fem keskiviikkona 6.2. klo 22.00

MAINOS

Kommentoi

Kiitos kaleva. Pitääpä muistaa katsoa elokuva.

Norjassa tuhottiin suomalaistausta hyvin tehokkaasti vime vuosisadalla, nyt on jonkilainen selvitys asiasta menossa mutta komiteassa ei lainkaan uhrien - kveenien edustusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylellä on juuri näytetty kolmiosainen sarja suomalaisesta rodunjalostuksesta. Viime viikolla oli viimeinen osa.
Yle Areenasta varmaan löytyy. Siinä oli esim. saamelaisten tutkimista.

Hyvissä aikeissa, ohjelmasarjan nimi. Häpeällistä historiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rotua on jalostettu myös Suomessa, ja sitä olisi hyvä tuoda laajempaan tietoisuuteen. Viime vuosisadan vaihteessa maamme suomenruotsalaisessa kansanosassa, erityisesti sivistyneistössä, levisi nopeasti rotuteoria, jonka mukaan suomensuomalaiset ovat turaaneja, "metsien pölkkypäitä", jotka ovat levinneet Aasiasta Suomeen ja jotka ovat joka suhteessa suomenruotsalaista valtiaskansaa heikompia.

Niinpä suomenruotsalaiset naapurin entisen siirtomaaisännän suosiollisella siunauksella ja avustuksella harjoittivat 1900-luvun alussa täysin avointa ja häikäilemätöntä eugeniikkaa Suomessa: suomenruotsalaisen "rodun" puhtaus yritettiin säilyttää palkitsemalla perheenäitejä, jotka olivat pyöräyttäneet ruotsinkieliseen kotiin vähintään neljä tervettä pellavapäätä, erityisesti köyhään suomensuomalaiseen väestöön kohdistettiin pakkosterilisaatiota ja aatteellisella valistuksella yritettiin estää avioliittoja suomensuomalaisten ja suomenruotsalaisten välillä.

On tavallaan tragikoomista, että vielä jokusia vuosia sitten RKP jakoi johtavan suomenruotsalaisen rasistin ja rotuteoreetikon A.F. Freudenthalin mukaan nimettyä mitalia mielestään ansioituneille kansalaisille. Toinen tragikoominen seikka on se, että Suomen SDP oli näkyvästi ja aktiivisesti mukana suomenruotsalaisesten harjoittamassa eugeniikassa ennen toista maailmansotaa.

Koskahan näemme tästä Suomen historian häpeäpilkusta tehdyn elokuvan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunnetuin Freudenthal-palkittu on Paavo Lipponen, joka toimii myös äärirasistisessa ruotsalaistamisjärjestössä svensk.nu:ssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä oikea ilmaisu on Suomen ruotsinkieliset tai siksi itsensä mieltävät.
Esim. Jörn Donner sanoi taannoin, että Suomen ruotsalaisia ovat vain ne harvat, jotka nyt ovat tuleet käväisemään vaikkapa laivareissulla sieltä ruotsista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:40
Poliisi valvoi tehostetusti raskasta liikennettä Kainuussa – maakunnan ongelmana erityisesti ylikuormat
21:22
Junttilalle oli heti tarjolla sankarin viitta, mutta viimeistely jäi vielä piippuun – HIFK kukisti Kärpät Saarisen jatkoaikamaalilla
21:17
Uusi ennuste: talvi alkaa lauhana, mutta sitten iskee Siperian kylmyys
21:01
Ulkoministeri Haavisto: Toimintaan Al-Holissa tarvitaan paikallisen hallinnon lupa – Suomi on selvittänyt, voidaanko leiriltä liikkua pois Turkin kautta
20:59
USA:n varapresidentti Pence: Turkki keskeyttää sotilasoperaationsa Pohjois-Syyriassa
20:57
Arvio: Tuttuja Fingerpori-vitsejä on hauska bongailla, mutta elokuva on raskas ja tylsä Tilaajille
20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
59
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
56
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
52
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
50
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
38
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
35
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image