Kulttuuri

Kun kuu­kau­tis­kier­to on ainut kalenteri

Kulttuuri 8.9.2013 11:59
STT

"Olen vatsani vanki, enkä pysty suunnittelemaan elämää yhdeksää kuukautta edemmäs. Ainoa kalenterini on kuukautiskierto. Minä vuodan verta, minä lakkaan vuotamasta, minä kannan lasta, minä lakkaan kantamasta ja vuodan taas, ja siinä on kaikki, mitä minun on lupa odottaa."

Oululainen Pauliina Rauhala tarttuu esikoisromaanissaan Taivaslaulu arkaan aiheeseen: vanhoillislestadiolaisen perheen äiti väsyy ja sairastuu vakavaan uupumukseen. Raskaus toisensa jälkeen vie voimat.

Rauhala arvioi, että lestadiolaisliikkeessä naisten uupumus on yhä vaiettu asia.

– Naisilla on lämmin ja lohduttava ymmärrys toinen toistaan kohtaan varsinkin, kun väsymys pysyy jollain tavalla hallinnassa. Sen sijaan totaalinen uupumuksen tila on aika vaativa puheenaihe etenkin, jos sille pitäisi tehdä jotakin, Rauhala sanoo.

Hän itse on kasvanut liikkeen piirissä ja jo pikkutytöstä lähtien miettinyt uskoon, rakkauteen ja äitiyteen liittyviä kysymyksiä.

– Tarkkailin seurapenkissä perheitä ja mietin, miksi toiset perheet ovat iloisia ja miksi toiset näyttävät aina surullisilta. Minua on askarruttanut pitkään, kuinka voimakkaasti usko on naisen kehossa.

Rauhala kertoo, että lestadiolainen liike on hänelle yhä tärkeä. Hän ei kuitenkaan ole enää aktiivisesti sen toiminnassa mukana.

Kritiikille väylä netissä

Taivaslaulu-kirja kertoo lestadiolaisparin Viljan ja Aleksin fiktiivisen tarinan. Haaveet ja arjen todellisuus eivät kohtaa uskonyhteisön tiukkojen sääntöjen keskellä. Kuudes raskaus on Viljalle liikaa.

Kirjassa lestadiolaisliikkeen kipukohtia käsitellään myös blogikirjoitusten kautta. Niissä tulee esille muun muassa uskonyhteisön hoitokokoukset, ehkäisykielto ja pedofiilikohu.

Rauhala halusi nostaa blogikirjoitukset romaaniin ajankuvana.

– Liikkeen piirissä kriittisen keskustelun mahdollisuus on aika olematon. Väylä on löytynyt netistä.

Vaikka Taivaslaulu tuo esiin vaikeita asioita, se on myös rakkausromaani. Aleksi on osallistuva perheenisä, joka tukee vaimoaan. Hän tekee ratkaisuja, joiden hän toivoo helpottavan perheen arkea.

– Perhekeskeisen ja sitoutuvan rakkauden ideaali on sinänsä kaunis. Vaikka usko vaatii naiselta ja perheeltä paljon, se voi samalla tuoda turvan ja lohdun.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (65)

Hienoa, että liikkeessä on alettu vihdoin tunnustamaan äitien uupuminen suurperheen synnyttäjänä. Sen sijaan vielä on vaiettu todellisuus perheen vanhimpien tyttölasten osa pikkusisarusten hoitajana ja kasvattajana oman lapsuuden menetyksen hinnalla. Milloin heidän osansa huomataan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomautan parista asiasta aiheeseen liittyen: ensinnäkään mitään kauheaa äläkkää en ole huomannut nousseen ja toiseksi läheskään jokainen näissä kommenteissa (ex)lestadiolaisena esiintyvä ei sitä ollenkaan ole. Nimettömänä on helppo sivaltaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina kun johonkin vähemmistöön kajotaan esim. kirjan muodossa niin nousee kauhea äläkkä. Valtaväestöstä tehdään kirjoja ,elokuvia,dokumentteja jne. Toiset ovat yli romanttisia ja toiset yli negatiivisia. Totuus piilee jossain keksi maastossaa samoin kuin ääripäissäkin. So what! Pitää ymmärtäää että elämä on monenlaista.Vähemmistöryhmillä ei pitäisi olla mitään napimsemista jos sanan säilä osuu myös heihin. Entäpäs jos miehen osa olisi synnyttää! Kannattaisi tehdä galluppi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisaalla ollaan huolissaan väestön (veronmaksajien) vähenemisestä. Oisko yhteiskunnalla kannattavaa palauttaa hieman tukea lapsiperheillekin, joissa kasvatetaan tulevaisuutta. Kirjan esittelytekstistä kuvastuu arvostuksen puute suurperheen äidille, kyllä lapset tuovat myös paljon iloa ja elämänrikkautta tullessaan. Suurperheiden äidit tekevät todella arvokasta työtä. Myös yhteiskunnan kannattaisi huomata tämä antamalla tarvitaessa tukea selviytymisessä. Ne tuen tarpeet eivät aina ole edes pitkäaikaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustelun perusteella vaikuttaa, että vain marginaalinen osa vl-äideistä olisi uupuneita. Olen tavannut terveydenhuollon töissäni aika monta näitä marginaalisia äitejä:hiljaisia, vaientuneita ja väsyneitä.
Raskaus, imetys ja suuren perheen hoitaminen on fyysisesti rankkaa, varsinkin jos yöunet jäävät
huonoiksi.
Tämä kirja voi olla näille "vain muutamille" hyvä lohduttautumiskanava, vaikka fiktiivinen onkin,

Kirjailijalllahan on vahva, omakohtainen kokemus asiasta, joten tuskin tuulesta temmattua koko teksti on. Hän on elänyt liikkeen sisällä, joten parempi näkemys kuin sellaisella, joka olisi liikkeen ulkopuolelta...
Varmasti on niitäkin äitejä, joiden elimistö kestää niin fyysisesti kuin psyykkisestikin useita raskauksia, imetysaikoja ja yövalvomisia. Niin, myös isätkin voivat väsyä...

Joku myös haluaa kyseenalaistaa myös epäuskoiset äidit, alkoholiongelmaiset ja huorissa kävijät (?), joista nämä kaksi viimeistä ovat takuullla niitä marginaaliryhmiä epäuskoisissa äideissä.... Minusta tässä on erona se, että "muiden" ongelmista on kirjoitettu julkisesti jo paljon eikä enää ole vaiettu siitä niin paljon tabuna asiana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhä useampi liikkeeseen kuuluva nuori nainen ratkaisee tämän kipeän asian lähtemällä liikkeestä. Toinen ei koe raskaaksi huolehtia 15 lapsesta, varsinkaan jos ympärillä on vahva tukiverkko ja osallistuva mies, mutta toisen voimavarat eivät riitä toistuviin raskauksiin, imetyksiin ja pienten lasten äitinä olemiseen. Ja totta on, että ei uupumus aina lapsimäärästä riipu, mutta tosiasia on että jokaisen uuden ja toivotunkin pienen myötä täytyy voimavarat jakaa yhä useammalle. Tilanne jossa äiti uupuu on kestämätön, koko perheelle. Isommille sisaruksille myös liian kuormittava. Toivoisi, ettei näitä äitejä tuomittaisi, eikä tätä kirjailijaakaan, joka kirjoittaa kipeästä asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Semmonen kysymys että jos sulla on 2 lasta niin kumman antaisit pois?, mullon 6 enkä antaisi kettään. Eihän ole pelkästään kysymys mistään uskonnosta, jokainen elämähän on yhtä arvokas, miettikääpä sitä versinkin te jotka olette perheenne toisia, kolmansia jne lapsia (kaikki aikuisetkin ovat joskus olleet lapsia, vaikka suurinosa tuntuu se välillä unohtaneenkin, samoin sen tosisasian että kaikki kuolevat joskus.) Pannan 50v takasinpäin niin lähes jokatalossa oli puolenkymmentä tenavaa, vaikka ajat olivat kovemmat, asunnot pienempiä ja sisävessat uupu kokonaan. Liian omahyväinen on tullut ämänpäivän ihmisestä, ollaan vaan oman navan ympärillä, korostetaan itseä (mm tatuoinneilla), eletään pintaliitoelämää ja unohdetaan totuus jonka Hakulisen Jussi puki sanoiksi jo vuosia sitten "taas hetken lähempänä kuolemaa, ei haihdu tuska milloinkaan"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Typerä kommentti, tietenkin jokainen haluaa olemassa olevat lapsensa pitää. Sinullakin voisi kuvitteellisesti olla joku lapsi joka saanutkaan alkuaan esim. sinulla oli päänsärky just siihen aikaan kun munasolu oli matkalla ja miehesi ei päässyt laittaan miespuolisia siemeniä sisään, että on tuo aika paksua ajatella että ehkäisyä verrataan olemassa olevien lasten mukaan, tuolla sinä lastaat omia lapsiasi vielä lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kuka niitä rivistä lähtee ampumaan pois???
Ei noin naivistista kysymystä kannattaisi esittää. Kyllähän sen tervejärkinen käsittää, mikä ero on syntyneellä lapsella ja munasolulla / siittiöllä. Jopa SRK:ssa tämä käsitetään: syntyneen elämä on eettisesti arvokkaampaa kuin syntymättömän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka lapsia olisi kuinka monta, kaikki on rakkaita. Mutta on totta, että äidit väsyy ja joskus suorastaan sairastuu sen "äitiyden" taakan alla ! Niinkuin muussakin elämässä, jaksamme erilailla vaikeuksissa. Sain aikoinaan kriittistä palautetta, kun odotin vasta kolmatta lastani: """eikös nuo olis jo riittäny" ??? Kaikki lapset on todella rakkaita minulle ja hyvin sijoittuneet yhteiskuntaan ja kantavat oman elämänsä vastuut !

Kerran yksi vanha ihminen sanoi, että älä välitä, lapsia pitää olla yksi isälle , yksi äidille ja "kuoleman varalle " ! ? !

Elämän parhainta aikaa oli se pienten lasteni kanssa kotona ollessa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsi on aina Jumalan lahja. Tuntuu kovin pahalta, että meitä lestadiolaisia syyllistetään siitä, että vaalimme pyhiä perhearvoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En usko että kritisoidaan perhearvojen vaalimisesta, vaan yhdenmukaisuuden vaatimuksesta ja vallankäytöstä, jolla tätä yhdenmukaisuutta yritetään ylläpitää. Ja on sekin hyvä muistaa, että vanhoillislestadiolaisten käsitys "pyhistä perhearvoista" on vain yksi käsitys asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odotan, että seuraavaksi tulisi luettavaksi kirjailijan omaan elämään pohjautuva romaani, jossa olisi fiktion sijaan enemmän faktaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäsköhän alkaa kirjoittaa? Mun ratkasu oli ehkäisy, tosin liikkeessä roikun edelleen. Muuta vaan luulee, etten saa enää lapsia. Saisin varmaan, mutta en halua. En jaksa enempää, eikä mun tarvi. Lapsi on Jumalan lahja, mutta ei se ole mikään lapsi, jos se ei ole saanu alkuakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyhässä kirjassa sanotaan, että Jumala vaikuttaa meissä sekä tahtomisen että tekemisen. Miksi emme siis hyväksy sitä, että Jumala ei ehkä ole tarkoittanut kaikista naisista suurperheiden äitejä jos nämä eivät oikeasti sydämestään tahdo isoja perheitä tai perheitä ollenkaan - ehkä heidän elämälleen on jokin muu tarkoitus...? Jumala on tietääkseni luonut yksilöitä, kaikki eivät halua samoja asioita. Jos ihminen toteuttaa toisten haaveita ja haluja niin jo on kumma jos ei siihen hommaan uuvu. Järjen käyttö pitäisi olla yleisempää tietyissä piireissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa taas kaikki huonosti vanhoillislestadiolaisilla. Voi että. Toista se on toisilla naisilla: he ovat elämäänsä tyytyväisiä, iloisia, onnellisia, energisiä. Eivät väsy, eivät horju, eivät epäile, eivät masennu, eivät uuvu. Hyvin menee.

Kirja on surkea umpio. Miksei siihen ole laitettu rinnalle Toiseutta. Ei-uskonnollista perhettä, jossa on viinaongelmia ja sen tuomaa perheväkivaltaa, kalja janojuomana, huumeongelmia, huorissa (mies- tai naishuorissa) käyntiä.

Ei maailma ole niin yksinkertainen. Tuo kirja yksinkertaistaa asiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (65)

Uutisvirta

9:23
Itsenäisyyspäivää juhlitaan Oulussa sinivalkoisella valaistuksella, kaupunki kehottaa järjestämään kahvihetkiä
9:00
Mika Kojonkosken projekti Kiinan mäkimaajoukkueen kanssa jatkuu Taivalvaaran maisemissa – "Suurin työtehtävämme on saada urheilijat rakastumaan mäkihyppyyn" Tilaajille
8:38
Tesla valitsi Euroopasta Berliinin – Suomikin havitteli aluksi jättimäistä akkutehdasta, mutta haku jatkuu yhä
8:17
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8:02
Lapin teillä erit­täin huono ajokeli - Useita rekkoja jumissa Ro­va­nie­men Sy­vä­sen­vaa­ras­sa, onnettomuus Tervolassa ja Muoniossa
8:00
Vuoden 2025 Oulun asuntomessualue alkaa hahmottua – Kilpailutöissä korostuvat uusi silta yli Hartaanselän ja yhteisöllinen ympäristö Tilaajille
7:54
Tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita – saattavat aiheuttaa syöpää tai haitata lisääntymistä
21
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
12
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
12
Uudet kaistat helpottavat Limingantullin liikennettä – uuden alikulun päällystys ja kivettäminen jäivät ensi kevääseen
11
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
9
Voisiko uusi yliopistokampus nousta Oulun keskustan lähelle? Yliopiston rehtori esittää, että yliopisto ottaa kiinteistönsä uuteen syyniin – "Pelkäämme, että tilavuokrat nousevat niin kalliiksi, että ne alkavat haittaamaan yliopiston toimintaa" Tilaajille
9
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8
Kärpissä loistaneelle Ville Leskiselle lähtöpassit Färjestadista – ”Hän on rehellisesti sanottuna liian kallis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihmisen pahuus

Ei ihminen jolla on psyyke tasapainossa tee kellekkää pahaa. Ei ei. Lue lisää...
Vai normaalia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image