Kulttuuri

Kulttuuriväki huolissaan taidemuseon linjasta

KUVA: Ukko-Pekka Peura
Kulttuuri 10.6.2014 11:36
Riikka Tuomivaara

Joukko oululaisia taiteilijoita ja taidealan ammattilaisia on laatinut avoimen kirjeen, jossa esitetään huoli Oulun taidemuseon uutta linjaa kohtaan.

Taustalla on viime vuonna toteutettu organisaatiomuutos, jossa Oulun taidemuseo, Tiedekeskus Tietomaa ja Pohjois-Pohjanmaan museo koottiin yhdeksi yksiköksi, Oulun museo- ja tiedekeskus Luupiksi.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet muun muassa kuvataiteilija Raimo Törhönen, Oulun taiteilijaseura 63 ry:n varapuheenjohtaja Hanna Holopainen, Pohjoisen valokuvakeskuksen toiminnanjohtaja Alla Räisänen ja Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju, joka on toiminut Oulun taidemuseon johtajana vuosina 2002–2009. 

Kannanotossa todetaan, että yhteistyöllä olisi voitu saada aikaan kiinnostavia taiteen ja tieteen kohtaamisia, mutta sen sijaan taide näyttää jäävän tieteen jalkoihin.

Esille nostetaan koko kesän kestävä Age of the Dinosaur -näyttely, jonka vuoksi museon sisääntulosta siivottiin toisessa kerroksessa esillä olevan taidemuseon oman 50-vuotisjuhlanäyttelyn julisteet. ”Taidetta taidemuseosta etsivä oli hämmentynyt”, kirjeessä sanotaan.

Epäluottamusta aiheuttaa myös syksylle jo sovitun Hannu Väisäsen ja Maaria Wirkkalan yhteisnäyttelyn järjestämisen epäonnistuminen.

Lue lisää 10.06.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (100)

Nyt ymmärrän miksi en ole käynyt Oulussa 90-luvun jälkeen. Rovaniemellä kylläkin. Ja kun kävin Oulussa, kävin nimen omaan Oulun taidemuseossa. Oulu on helppo ohittaa, oululaisten on vaikeampi saada meidät pysähtymään tai tulemaan kaupunkiin. Eurooppa on lähempänä kuin koskaan, mutta Oulu etääntyy ja erkanee Euroopasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitelijoita pn helppo hutkia mennen tullen, vaikka tosiasiassa he ansaisevat kunnioitusta siitä, että hankkivat tulonsa omalla työllään. Apurahaa saa ani harva. Moniko meistä juttutupalaisista voi hyvällä omallatunnolla sanoa, ettei saa palkkaa enemmän kuin tosiasiassa tekee työtä ja tulosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpäs on tavallista parempia kommentteja tällä palstalla ja tällä tarkoitan näitä taidekriitikoita.

Taideteos, olipa se veistos, taulu, kirjallinen tuotos tms. on kyllä elämys, kun sellaisen löytää.

Mutta enpä usko, että sellaista kukaan oululainen kyhätyksi saa - millään rahalla!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko kultturibudjetin voi leikata kokonaan ja maksaa sillä rahalla kunnallispoliitikkojen palkkiot.

Teatterielämyksiä kaipaavat voivat mennä seuraamaan kaupungintalolle poliittista teatteria. Kaupungin teatterilla voisivat suuret johtajat pitää monologeja puoluetovereiden hurraahuutojen säestämänä.

Kauniit taulut voi jokainen katsoa netistä. Oulussa uusia näkökulmia ja luovaa ajattelua löytyy Arinan uusista kaupoista, muut saisivat lopettaa turhan kouhkaamisen ja tehdä niin kuin käsketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko se taide kovin kummoista jos se ei selviä ilman yhteiskuntarahoitusta ? Nämä taiteilijapiirit taitavat luulla olevansa kulttuuriaatelisia joiden töherryksetkin ovat merkittäviä teoksia.

Olisiko mitään jos tekisitte taidetta jota arvostaa muutkin kuin oman juttukerhonne porukka kun istutaan viinilasien ääressä taputtelemassa ringissä toisianne selkään.

Minusta tuo muuten on loistava juttu, paikka on suositumpi kuin koskaan ja saattaa jopa tuottaa rahaa sen syömisen sijaan. Se tarkoittaa että niillä dinosauruksilla maksetaan ne varmasti hienot paikallisten taiteilijoiden näyttelyt.

Nyt irti omasta mukavuusalueesta ja työntoimeen eikä itkemään että nyt meidän yksityinen kerhotalo on pilattu käyttäjillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kauhiaa, kun taidemuseo voi tänä vuonna tuottaa sen sijaan että kuluttaisi tavalliseen tapaan veronmaksajien rahoja. Kannattaa ollakin närkästynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kulttuuriympäristö on varsin vaatimaton eurooppalaisella mittakaavalla mitattuna. Kotimaan kaupunkien tarjonnassa on vielä jollain asteella pysytty mukana, mutta pienen taidemuseon valjastaminen tiedekeskuksen toimintaan vie pohjaa tuoltakin. Toki dinonäyttelyllä on oma kohderyhmänsä ja on ihan hienoa, että sellaisiakin on Oulussa nähtävissä. Taidemuseon näyttelytoiminnan heikentäminen vaikeuttaa tasokkaiden näyttelyiden saamista Ouluun jatkossa entisestään. Tunnettujen (etenkin vielä elävien) taiteilijoiden näyttelyitä neuvoteltaessa tärkeää on rahan lisäksi myös taidemuseon maine, johon liittyvät mm. aiemmat merkittävät näyttelyt sekä aidosti taiteesta kiinnostunut yleisö. Valitettavasti tässä mielessä tilanne on todella huono.
Minulla, kuten varmaan monilla muillakin Oulun alueen taiteilijoilla on kontakteja kansainvälisestikin tunnetuihin taiteilijoihin. Näitä verkostoja hyödyntämällä Oulun taidetarjontaa voitaisiin saada aivan uudelle tasolle. Itse jouduin valitettavasti parisen vuotta sitten tällaisen erittäin kiinnostavan ja kansainvälisesti tunnetun taidemaalariystäväni kanssa keskustellessani toteamaan, että jos jossain vaiheessa haluaa järjestää näyttelyn Suomessa, niin ainoat järkevät museot sijaitsevat Etelä-Suomessa.
Mainittakoon vielä, että tänä kesänä kyseinen ystäväni oli viikon mittaisella kesälomareissulla Suomessa ja kysyi minulta vinkkejä matkakohteiksi. Onneksi heidän matkansa rajoittui tällä kertaa Helsingin seudulle. En todellakaan keksinyt miten saisin kulttuurin ja taidehistoriannälkäisen ystäväpariskuntani oikeasti viihtymään Oulussa viikon ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käyn joka kesäloma paikalla ja mitään muuta ei ole tehty,kuin että koko taloa kostutetaan turhaan,vaikka vain niitä tiloja tarvitsee kostuttaa,joissa on ns. Arvotauluja.Kostutuksen suorittaa automaatit,jolloin perusilmanvaihdossa tarvitaan vain ns. kuivatus.Nyt koko talo yhä haisee uimahallille. Johtajaksi siten pääsee "sopiva" henkilö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se vähän niin on, että tiede on taidetta tärkeämpää. Heti valitetaan, kun joku on keksinyt Ouluun jotakin, mistä pienemmätkin saa jotain irti. Harvaa viisivuotiasta kiinnostaa Taistelevat metsot, kun taas dinosaurukset varmasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta on hyvä kun viimeinkin taidemuseossa käy maksavia asiakkaita. Pelkkä taidenäyttely ei kiinnosta ihmisiä. Taiteilijoiden pitää katsoa peiliin ja miettiä miten ihmiset saa kiinnostumaan taiteesta => tehkää parempia töitä. Nykyään taiteilijat eivät osaa tehdä muuta kuin väripilkkuja kankaalle ja risuläjiä, siihen pystyy kaikki. Taiteilijat, haastakaa itsenne ja ylittäkää kykynne!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei muuta olekkaan kuin museoita ja työttömiä?!? muista asioista Suomessa ei välitetä lainkaan ,vaikka kansalla menisi kuinka huonosti tahansa.
Kyllä suomeen museoita mahtuu !! mutta onko kävijöitä ?? Ei ainakaan työttömyyspäivärahalla ole varaa käydä missään kulttuurisessa laitoksessa kun liputkin ovat kalliita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usein maksaa museoon pääsy jopa 3e! Miten sitä maksaa kun sillä saa jo 67% tuopista tai tupakkaa! Ei oo varaa kun on köyhälle kallista!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen ainakin käynyt museoissa eniten nyt työttömänä, kun saa vähän alennusta ja perjantaithan ovat ilmaispäiviä .Nyt sitä mielenpiristystä totisesti tarvitsee, ettei ihan masennu tämän työttömyyden kanssa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuppi on laitettu taiteilijan kaulan ympärille. Kyllä on surkeaa johtamista kaupungilta. Kulttuurin alasajo on alkanut jo pitkän aikaa sitten, tämä nyt oli vielä niitä viimeisiä niittejä. Taidemuseo ei tarvitse luuppeja eikä diplomi-insinöörejä päättämään asioistaan. Taidemuseo tarvitsee laadukasta taidetta seinilleen ja oikealla tavalla visionäärisen johtajan, joka tuntee lähiseudun ja koko maan kulttuurielämän. Särestöniemen näyttely oli osoitus että väkeä kyllä on, kun kaikki loksahtaa paikalleen. En tarkoita että jatkuvasti pitäisi olla suuri nimi seinillä, tuntemattomille taiteilijoille pitää myös antaa mahdollisuudet tiettyin kriteerein. Mieleeni on taidemuseon näyttelyistä jäänyt, esimerkiksi Palsa, Lampi ja vaikkapa Teemu mäki jne. Kiitoksia niistä unohtumattomista töistä joita sai pohjoisen pikkukaupungissa katsoa. Olisi suotavaa että Oulusta ei aina tarvitsisi matkustaa helsinkiin katsomaan näyttelyitä. Toivottavasti tämä herättelee oululaiset taiteilijat, nyt kannattaa yrittää vaikuttaa ennen kuin taidemuseo on joku supermarket tai elokuvateatteri,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Tietomaan ja taidemuseon yhdistäminen aikuisten oikeasti onnistu, vaikka kuinka organisaatiot laitetaan yhteen. Molempien käyttäjät ovat ikähaitari eri päästä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Oulun päättäjillä olisi vähäänkään rohkeutta ja viisautta,pitäisi tämä epäonnistunut museo-ja tiedekeskus Luuppi-kokeilu lopettaa ja palata entisiin kolmen yksikön toimiviin järjestelmiin. Tällä hetkellä kaikkien yksiköiden henkilökunnat voivat pahoin ja tuottavuus sekä motivaatio on kadonnut. Tästä kolmen museon liittoumasta ei ole hyötynyt kukaan,ei taidemuseo,ei Pohjoispohjanmaan museo,eikä Tietomaa. Jos oli kaunis uskomus laittaa kolme köyhää yhteen,saadakseen yksi rikas,siinä on epäonnistuttu.Luupin johtajilla on homma karannut käsistä jo kauan sitten,ja sen itsekin tietäen,ovat suoranaisesti kadonneet, henkilökunta pyörittelee taloja parhaan kykynsä mukaan keskenään. Tämäkin "avoin kirje" osoittaa ettei Luupilla ole toimivaa johtoa,kukaan johtajista ei tule esiin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taide olisi varmasti rikkaampaa ja hienompaa jos sen annettaisiin selviytyä taloudessa omilla jaloillaan. Huonot taiteilijat karsiutuisivat pois ja hyvät menestyisivät jolloin ihmiset olisivat jopa valmiita maksamaan siitä näkee hyvien taiteilijoiden töitä. Nykyään apurahoilla hitsataan ja taotaan kasa peltiä muotoon ja sitä sanotaan taiteeksi vaikka teokset ovat rumia ja typeriä. Valtion ei pitäisi tukea tämmöistä tyhjänpäiväistä ja tuottamatonta toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (100)

Uutisvirta

16:55
Mäkäräiselle kuusi ohilaukausta yhteislähdössä – jäi viimeisten joukkoon
16:38
Lukijoiden lempilapaset - lähetä kuva suosikkilapasistasi
15:35
Iivo Niskanen sivakoi 15 kilometrin kisan voittoon Otepäässä, antoi vahvan kuntonäytteen kohti MM-latuja
15:27
Kansanedustajat yrittävät estää brexitin ilman sopimusta – Britannian parlamenttiin tuodaan maanantaina kaksi uutta lakialoitetta
14:50
VR ja onnettomuustutkintakeskus selvittävät Helsinki-Oulu -junan vaunussa kuultua kovaa ääntä ja tärähdystä – juna jäi Lahteen tutkittavaksi
14:00
Pariisista Kittilään lentänyt Boeing-matkustajakone ilmoitti laskusiivekkeen viasta ja laskeutui Rovaniemelle, kyydissä noin 150 matkustajaa
13:22
Tuhkapussi terassilla sytytti mökin Posiolla, Kolarissa haisi käry kukkakaupassa
44
Oulussa herättiin talven tähän asti kylmimpään päivään, maan hyytävin pakkanen Ylitorniolla – Oulussa voidaan hätyytellä pian -30 asteen lukemia
42
Kärpät virittelee raskaan sarjan täsmähankintaa – seura tiukasti Jussi Jokisen perässä, sopimus erittäin lähellä
30
Analyysi: Yli tuhannen NHL-pelin Jussi Jokinen olisi Kärpille loistava lisä, mutta toisi päävalmentaja Mannerille yhden ison haasteen
27
Puheenaihe: Tuliko Oululle seksuaalirikoksista mainetahra? – "Yhtä vähän Turkua on puukotusten jälkeen pidetty terrorismin tyyssijana"
26
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
23
Ilmastonmuutos laskee Reinin vedenpinnan tasoa – Kuljetusongelmat Reinillä hidastivat viime vuonna Saksan talouden kasvua
16
Trumpin kompromissiehdotus hallinnon avaamiseksi: 370 kilometriä teräsaitaa riittää, 2 750 uutta rajavalvojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

240 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alkoholin käyttäjillä huono itsetunto

Juoppoja ikäni seuranneena heidän itsetuntonsa on ylikehittynyttä. Siksi viisaan neuvot lopettaa juominen ei mene jakelu... Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image