Kulttuuri

Kult­tuu­ri­bin­gol­le löytyi uusi paikka Asemakadulta – "Yhtenä toiveena on luoda tilaa erityisesti performanssi- ja ää­ni­tai­teel­le"

Jukkis Aalto (vas.), Anniina Holappa, Tiina Pehkonen ja Riku Rousu Kulttuuribingon tiloissa. Kulttuuriyhdistys Kulttuuribingo ry löysi uudet tilat Asemakatu 9:stä viime lokakuussa. KUVA: Jukka Leinonen
Kulttuuri 10.1.2019 21:11
Riitta Taulavuori

Oululainen kulttuuriyhdistys Kulttuuribingo jatkaa toimintaansa autotallimaisessa tilassa, joka on toiminnan henkeen sopivasti kunnostettu ja kalustettu kierrätysmateriaaleilla.

Oululainen kulttuuriyhdistys Kulttuuribingo ry on löytänyt kulttuuriolohuone Bingolle uuden ja sananmukaisesti undergound-henkisen luolatilan Asemakatu 9:stä. Maanalaisesta menosta kertoo esimerkiksi se, että Bingoon mielivän pitää laskeutua katutasoa alemmas.

Aiemmin muun muassa vintage-kauppana toiminutta autotallimaista tilaa päästiin kunnostamaan yhdistyksen tarpeita vastaaviksi lokakuussa, ja avajaisia juhlittiin kolmen päivän ajan vuodenvaihteessa.

Ohjelmassa oli muun muassa rokkikeikkaa, DJ-vetoista meininkiä, performanssitaidetta, oopperaa ja taidenäyttely. Akustiikka toimi, ja toistasataapäinen yleisö tuntui viihtyvän, kiteyttävät Tiina Pehkonen, Anniina Holappa, Jukkis Aalto ja Riku Rousu tunnelmia pari päivää avajaisten jälkeen.

Rakenteiden viimeistelyyn ja sisustamiseen liittyviä töitä riittää edelleen, mutta tila vaikuttaa nelikon mielestä jo tässä vaiheessa varsin toimivalta.

– Rakennusprojektina tämä on ollut kieltämättä haastava, pelkkää betonia koko tila, kuvailee Aalto.

Hän on tehnyt vastaavanlaisia kunnostuksia aiemmin esimerkiksi Välivainion Tukikohdassa.

Tässä projektissa Aalto kiittelee erityisesti Oulun teatterin lavastajalta Kalle Nurmiselta saatua konsulttiapua rakennuspiirustuksineen. Toiminnan henkeen sopivasti tilan rakenteet ja kalusteet ovat kierrätysmateriaalia. Tavaroita ja tarvikkeita on saatu muun muassa Kiimingin Syke-talon puretusta auditoriosta.

– Esimerkiksi baaritiskin osat ovat peräisin vaikka mistä. Jotain on isän synnyinkodista Kuivaniemeltä, jotain Syke-talosta ja jotain Toppilan roskiksista, Rousu mainitsee.

Tilan somistukseksi tuodut torsot puolestaan ovat markettien takapihoilta pelastettuja vanhoja mallinukkeja.

– Eiköhän tällainen tilojen omannäköiseksi tekeminen ole nyt jossain määrin kasvava juttu Suomessa. Ja omasta mielestäni se on tosi hyvä juttu: miksi kannattaa investoida hirvittävästi uusiin materiaaleihin, kun materiaaleja on saatavissa muutenkin kuin uutena, Aalto lisää.

Asemakadun Bingo jatkaa pitkälle samoilla periaatteilla kuin Mäkelininkadulla vuosina 2011–2017 Kulttuuribingon ylläpitämänä toiminut kulttuuriolohuone: se tarjoaa työtiloja taiteilijoille sekä toimii tapahtumajärjestäjien tukikohtana ja monipuolisen taiteen esittämisen paikkana.

Lisäksi yhdistys jatkaa Oulun rautatieaseman alikulussa sijaitsevan Ränni-gallerian ylläpitoa yhdessä Oulun taidemuseon kanssa.

Sitä vastoin bändeille tarkoitettuja treenitiloja yhdistyksellä ei enää ole.

– Ei täällä Asemakadun paikassa viitsisikään kokopäiväisesti möykätä, kun asutusta on sen verran paljon ympärillä, muun muassa Ruotomielessä ja The Botherersissa kitaraa soittava ja laulava Rousu sanoo.

Bingon avajaisissa testattiin muun muassa akustiikan toimivuus. Esiintymislavalle kapusi tuolloin niin rokkibändiä kuin performanssitaiteilijaakin. Avajaisia varten tilan seinille ripustettiin myös taidenäyttely. KUVA: Jukka Leinonen

Kulttuuribingo joutui lähtemään viime vuoden alussa pois Mäkelininkadulta, koska sen käytössä olleet Järjestötalon tilat purettiin asuinkerrostalorakentamisen tieltä. Ilman uutta tilaa yhdistys sinnitteli lähes vuoden.

Asemakadulta löytynyt paikka on kulttuuriyhdistykselle sekä sijaintinsa että vuokratasonsa kannalta ihanteellinen. Vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi.

Uudessa Bingo-tilassa on tällä haavaa vuokralla alun toistakymmentä taiteilijaa.

Tekstiilitaiteilija Tiina Pehkonen on yksi taiteilijoista, jotka pääsevät jatkamaan toimintaansa Bingon työhuoneissa. Vapaiden taiteilijoiden Vahva-kollektiiviin kuuluva kuvataiteilija Anniina Holappa puolestaan on uusia bingolaisia.

– Meitä on mukana kollektiivissa yhteensä runsaat kymmenen ihmistä. Etsimme yhteistä ja riittävän edullista työskentelytilaa nimenomaan keskustasta, ja täältä me sitten sen löysimme.

Taiteilijoiden työhuonetilat ovat täynnä, mutta Bingossa on edelleen tilaa muille kulttuurialan toimijoille, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Taija Jyrkäs.

Kulttuuritoiminnasta ja tapahtumien järjestämisestä kiinnostuneet voivat tulla kertomaan ideoitaan ja toiveitaan Kulttuuribingon viikkokokoukseen, joka pidetään Asemakadun Bingossa maanantaisin kello 17 alkaen.

Kulttuuribingon tavoitteena on elävöittää kaupunkitilaa tarjoamalla esityspaikka esimerkiksi performanssi- ja äänitaiteelle sekä toimia kansainvälisenä uuden aallon taiteen tyyssijana Oulussa. Yhdistys kehittää toimintaansa jatkuvasti ja toimii alueen vaihtoehtoisen taiteen paikkana, Jyrkäs sanoo.

Anniina Holappa (vas.) Jukkis Aalto, Tiina Pehkonen ja Riku Rousu ovat tyytyväisiä, kun Bingolle löytyi uusi paikka Oulun keskustasta. Tilan sisustuksessa on hyödynnetty kierrätysmateriaalia. Esimerkiksi baaritiskinurkkausta on rakennettu purkutyömaalta saaduilla tarvikkeilla. KUVA: Jukka Leinonen

Kansainvälinen toiminta tarkoittaa puheenjohtajan mukaan toissa vuonna alkanutta ja edelleen jatkuvaa NUAN65-projektia. Hankkeen tarkoituksena on tuoda yhteen alakulttuurin toimijoita ja taiteentekijöitä Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Venäjältä.

– Tavoitteena on lisätä pohjoista, ”horisontaalista” yhteistyötä eri maiden taiteilijoiden, muusikoiden ja tekijöiden välillä. Käytännössä yhteistyö tarkoittaa muun muassa taiteilijavaihtoa, yhteisiä taideprojekteja ja taiteilijatapaamisia pohjoisilla alueilla.

Projektiin liittyviä tapaamisia on jo ollut eri maissa. Seuraava tapaaminen on helmikuun alussa Murmanskissa Inversia-festivaalilla.

Lähes vuoden ilman vakiintunutta tapahtuma- ja toimintapaikkaa ollut Kulttuuribingo on tyytyväinen lopulta sellaisen löydettyään, Jyrkäs sanoo.

Uudessa tilassa toiminta on nyt vasta aluillaan. Esimerkiksi paikan päivittäinen aukiolo yleisölle ei ole toistaiseksi mahdollista, koska yhdistyksellä ei ole varaa palkata sitä varten työntekijää. Niinpä Bingo toimii tätä nykyä ennen muuta taiteilijoiden työtilana sekä esiintymispaikkana.

– Yhtenä toiveena on luoda tässä tilaa erityisesti performanssi- ja äänitaiteelle, jotka eivät nykyään oikein muuten näy kaupungissa.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)

Kommentoi

Onnittelut! Täytyypä käydä katsastamassa, kun pääsen seuraavan kerran Oulussa käymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa! Onnea ja pitkää ikää. Tällaisia tiloja kaivataan Ouluun, jotta täällä jaksaa asua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava juttu, että toiminta jatkuu! Vanhaan paikkaan oli helppo tulla, kun toimisto oli yläkerrassa. Ja nyt ollaan ihan yhtä keskeisellä paikalla. Täytyy tulla visiitille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:07
Ulkoministeriön häirintäkysely johti laajaan selvitykseen, ja tässä tulos: "Siellä pitää parantaa johtamista, tiedonkulkua ja koko kulttuuria"
14:00
Limingan kunnan tilikausi 1,6 miljoonaa euroa ylijäämäinen – investointimenot historiallisesti peräti 19,2 miljoonaa euroa
13:31
OLS:n ensi kauden joukkue rakentuu – Saarnio palaa Sveitsistä, Mestarille jatkosopimus
13:28
Koirankakalla voi saada kahvia pop up -kahvilamyymälästä Oulussa
13:22
Kärppien Kivihalme on oppinut pudotuspelien tavoille ja antaa palaa vaihdosta toiseen – "Jokaiseen otteluun valmistaudutaan tulos tai ulos -mentaliteetilla"
13:16
Torniolaisen omakotitalon pihapiiristä anastettiin traktorimönkijä
13:03
Saudi-Arabia tuomitsi Trumpin päätöksen tunnustaa Golanin kuuluminen Israelille
94
WWF Suomi vaatii pikaisia muutoksia suomalaisten ruokavalintoihin – "lihan määrää pitää vähentää merkittävästi ilmaston hyväksi"
59
Oulussa postia jakaa kaksi toimijaa – monelle suomalaiselle tulee yllätyksenä, että postia jakavat muutkin kuin Posti
45
Oulunportista tulee jättimäinen suurten kauppojen alue – kaupunginhallitus hyväksyi kaavamuutoksen
17
Poliittinen väkivalta nousi huolenaiheeksi – Finnkinon ilmoitus perussuomalaisten vaalivideon trailerista aiheutti hämmennyksen
16
Kärpät voiton päässä välieristä, peli ei silti täysin säväyttänyt yleisöä – Manner: "Ei se ole niin yksinkertaista, kuin kotisohvalla saattaa tuntua"
14
Työryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen hämmästelee Antti Rinteen kommenttia Sitran rahojen käytöstä: "Rahoista ei ole yhteisymmärrystä"
13
Katupölykausi alkoi Oulussa: Ilmanlaatu muuttui huonoksi keskustan alueella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Demarit esittää maidolle lisäveroa

234 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eikö töissä haluta käydä?

Eikö töissä haluta käydä? No ei! Jos voitan lotossa en tehe päivääkään töitä, eikä tehe moni muukaan vaikka niin itseään... Lue lisää...
rehellisellä pelillä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image