Kulttuuri

Kult­tuu­ri­bin­gol­le löytyi uusi paikka Asemakadulta – "Yhtenä toiveena on luoda tilaa erityisesti performanssi- ja ää­ni­tai­teel­le"

Jukkis Aalto (vas.), Anniina Holappa, Tiina Pehkonen ja Riku Rousu Kulttuuribingon tiloissa. Kulttuuriyhdistys Kulttuuribingo ry löysi uudet tilat Asemakatu 9:stä viime lokakuussa. KUVA: Jukka Leinonen
Kulttuuri 10.1.2019 21:11
Riitta Taulavuori

Oululainen kulttuuriyhdistys Kulttuuribingo jatkaa toimintaansa autotallimaisessa tilassa, joka on toiminnan henkeen sopivasti kunnostettu ja kalustettu kierrätysmateriaaleilla.

Oululainen kulttuuriyhdistys Kulttuuribingo ry on löytänyt kulttuuriolohuone Bingolle uuden ja sananmukaisesti undergound-henkisen luolatilan Asemakatu 9:stä. Maanalaisesta menosta kertoo esimerkiksi se, että Bingoon mielivän pitää laskeutua katutasoa alemmas.

Aiemmin muun muassa vintage-kauppana toiminutta autotallimaista tilaa päästiin kunnostamaan yhdistyksen tarpeita vastaaviksi lokakuussa, ja avajaisia juhlittiin kolmen päivän ajan vuodenvaihteessa.

Ohjelmassa oli muun muassa rokkikeikkaa, DJ-vetoista meininkiä, performanssitaidetta, oopperaa ja taidenäyttely. Akustiikka toimi, ja toistasataapäinen yleisö tuntui viihtyvän, kiteyttävät Tiina Pehkonen, Anniina Holappa, Jukkis Aalto ja Riku Rousu tunnelmia pari päivää avajaisten jälkeen.

Rakenteiden viimeistelyyn ja sisustamiseen liittyviä töitä riittää edelleen, mutta tila vaikuttaa nelikon mielestä jo tässä vaiheessa varsin toimivalta.

– Rakennusprojektina tämä on ollut kieltämättä haastava, pelkkää betonia koko tila, kuvailee Aalto.

Hän on tehnyt vastaavanlaisia kunnostuksia aiemmin esimerkiksi Välivainion Tukikohdassa.

Tässä projektissa Aalto kiittelee erityisesti Oulun teatterin lavastajalta Kalle Nurmiselta saatua konsulttiapua rakennuspiirustuksineen. Toiminnan henkeen sopivasti tilan rakenteet ja kalusteet ovat kierrätysmateriaalia. Tavaroita ja tarvikkeita on saatu muun muassa Kiimingin Syke-talon puretusta auditoriosta.

– Esimerkiksi baaritiskin osat ovat peräisin vaikka mistä. Jotain on isän synnyinkodista Kuivaniemeltä, jotain Syke-talosta ja jotain Toppilan roskiksista, Rousu mainitsee.

Tilan somistukseksi tuodut torsot puolestaan ovat markettien takapihoilta pelastettuja vanhoja mallinukkeja.

– Eiköhän tällainen tilojen omannäköiseksi tekeminen ole nyt jossain määrin kasvava juttu Suomessa. Ja omasta mielestäni se on tosi hyvä juttu: miksi kannattaa investoida hirvittävästi uusiin materiaaleihin, kun materiaaleja on saatavissa muutenkin kuin uutena, Aalto lisää.

Asemakadun Bingo jatkaa pitkälle samoilla periaatteilla kuin Mäkelininkadulla vuosina 2011–2017 Kulttuuribingon ylläpitämänä toiminut kulttuuriolohuone: se tarjoaa työtiloja taiteilijoille sekä toimii tapahtumajärjestäjien tukikohtana ja monipuolisen taiteen esittämisen paikkana.

Lisäksi yhdistys jatkaa Oulun rautatieaseman alikulussa sijaitsevan Ränni-gallerian ylläpitoa yhdessä Oulun taidemuseon kanssa.

Sitä vastoin bändeille tarkoitettuja treenitiloja yhdistyksellä ei enää ole.

– Ei täällä Asemakadun paikassa viitsisikään kokopäiväisesti möykätä, kun asutusta on sen verran paljon ympärillä, muun muassa Ruotomielessä ja The Botherersissa kitaraa soittava ja laulava Rousu sanoo.

Bingon avajaisissa testattiin muun muassa akustiikan toimivuus. Esiintymislavalle kapusi tuolloin niin rokkibändiä kuin performanssitaiteilijaakin. Avajaisia varten tilan seinille ripustettiin myös taidenäyttely. KUVA: Jukka Leinonen

Kulttuuribingo joutui lähtemään viime vuoden alussa pois Mäkelininkadulta, koska sen käytössä olleet Järjestötalon tilat purettiin asuinkerrostalorakentamisen tieltä. Ilman uutta tilaa yhdistys sinnitteli lähes vuoden.

Asemakadulta löytynyt paikka on kulttuuriyhdistykselle sekä sijaintinsa että vuokratasonsa kannalta ihanteellinen. Vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi.

Uudessa Bingo-tilassa on tällä haavaa vuokralla alun toistakymmentä taiteilijaa.

Tekstiilitaiteilija Tiina Pehkonen on yksi taiteilijoista, jotka pääsevät jatkamaan toimintaansa Bingon työhuoneissa. Vapaiden taiteilijoiden Vahva-kollektiiviin kuuluva kuvataiteilija Anniina Holappa puolestaan on uusia bingolaisia.

– Meitä on mukana kollektiivissa yhteensä runsaat kymmenen ihmistä. Etsimme yhteistä ja riittävän edullista työskentelytilaa nimenomaan keskustasta, ja täältä me sitten sen löysimme.

Taiteilijoiden työhuonetilat ovat täynnä, mutta Bingossa on edelleen tilaa muille kulttuurialan toimijoille, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Taija Jyrkäs.

Kulttuuritoiminnasta ja tapahtumien järjestämisestä kiinnostuneet voivat tulla kertomaan ideoitaan ja toiveitaan Kulttuuribingon viikkokokoukseen, joka pidetään Asemakadun Bingossa maanantaisin kello 17 alkaen.

Kulttuuribingon tavoitteena on elävöittää kaupunkitilaa tarjoamalla esityspaikka esimerkiksi performanssi- ja äänitaiteelle sekä toimia kansainvälisenä uuden aallon taiteen tyyssijana Oulussa. Yhdistys kehittää toimintaansa jatkuvasti ja toimii alueen vaihtoehtoisen taiteen paikkana, Jyrkäs sanoo.

Anniina Holappa (vas.) Jukkis Aalto, Tiina Pehkonen ja Riku Rousu ovat tyytyväisiä, kun Bingolle löytyi uusi paikka Oulun keskustasta. Tilan sisustuksessa on hyödynnetty kierrätysmateriaalia. Esimerkiksi baaritiskinurkkausta on rakennettu purkutyömaalta saaduilla tarvikkeilla. KUVA: Jukka Leinonen

Kansainvälinen toiminta tarkoittaa puheenjohtajan mukaan toissa vuonna alkanutta ja edelleen jatkuvaa NUAN65-projektia. Hankkeen tarkoituksena on tuoda yhteen alakulttuurin toimijoita ja taiteentekijöitä Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Venäjältä.

– Tavoitteena on lisätä pohjoista, ”horisontaalista” yhteistyötä eri maiden taiteilijoiden, muusikoiden ja tekijöiden välillä. Käytännössä yhteistyö tarkoittaa muun muassa taiteilijavaihtoa, yhteisiä taideprojekteja ja taiteilijatapaamisia pohjoisilla alueilla.

Projektiin liittyviä tapaamisia on jo ollut eri maissa. Seuraava tapaaminen on helmikuun alussa Murmanskissa Inversia-festivaalilla.

Lähes vuoden ilman vakiintunutta tapahtuma- ja toimintapaikkaa ollut Kulttuuribingo on tyytyväinen lopulta sellaisen löydettyään, Jyrkäs sanoo.

Uudessa tilassa toiminta on nyt vasta aluillaan. Esimerkiksi paikan päivittäinen aukiolo yleisölle ei ole toistaiseksi mahdollista, koska yhdistyksellä ei ole varaa palkata sitä varten työntekijää. Niinpä Bingo toimii tätä nykyä ennen muuta taiteilijoiden työtilana sekä esiintymispaikkana.

– Yhtenä toiveena on luoda tässä tilaa erityisesti performanssi- ja äänitaiteelle, jotka eivät nykyään oikein muuten näy kaupungissa.

Kommentoi

Onnittelut! Täytyypä käydä katsastamassa, kun pääsen seuraavan kerran Oulussa käymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa! Onnea ja pitkää ikää. Tällaisia tiloja kaivataan Ouluun, jotta täällä jaksaa asua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava juttu, että toiminta jatkuu! Vanhaan paikkaan oli helppo tulla, kun toimisto oli yläkerrassa. Ja nyt ollaan ihan yhtä keskeisellä paikalla. Täytyy tulla visiitille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:53
Tyrnävä täydentää Murron alueen kaavaa
21:52
Oulun kaupunki esittää viisivuotiaiden varhaiskasvatuskokeiluun reilut miljoona euroa lisämäärärahaa
21:17
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
20:51
Mayn vaihtoehto kaatuneelle brexit-sopimukselle oli pelkkää hienosäätöä – brittipääministeri ei halua pidentää neuvotteluaikaa eikä toista kansanäänestystä
19:37
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
19:00
Täydellinen kuunpimennys herätti keskustelua Kuun vaikutuksesta ihmiseen – unettomuudesta ja kuuhulluudesta puhutaan, mutta tutkittua tietoa on vain vähän Tilaajille
18:34
Asukas säilytti puita hiljan lämmitetyssä leivinuunissa – kytevät puut puskivat omakotitalon täyteen savua
200
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
31
Pohjois-Suomeen annettu talven ensimmäinen pakkasvaroitus: pakkanen voi kiristyä yli 30 asteeseen – katso miten kiehuva vesi kiteytyy kylmässä
29
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
28
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
27
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
23
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
22
Intercityjunan mystisestä pamauksesta jäi jäljet junan pohjaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image