Kulttuuri

Kuin harmonien ko­koon­tu­mis­ajot – Oulussa esitetään teos, jossa kuullaan kuuden polkuharmonin palkeiden puhina ja polkimien kolinaa yhtä aikaa

Marja-Liisa Orgelsuite -teoksessa esiintyvät Harald Lind-Hanssen (vas.), Leija Lautamaja, Kristina Bergström, Milla Viljamaa, Janne Strömstedt sekä Mariann Torset (takana). KUVA: Odd-Inge Larsen
Kulttuuri 21.9.2019 10:01
Anne Helaakoski

Viikonloppuna on tarjolla harvinainen kansanmusiikkikokemus, kun esiintymään saapuu kuusi muusikkoa kuusine matkaharmoneineen.

Ensiesityksensä Norjassa elokuussa 2018 saanut Marja-Liisa Orgelsuite -konserttiteos on pohjoismaista yhteistyötä. Teoksen on säveltänyt Mariann Torset tilaustyönä Kalottspel-kansanmusiikkifestivaalille.

Teoksessa matkaharmonia soittavat norjalaiset Mariann Torset ja Harald Lind-Hanssen, ruotsalaiset Kristina Bergström ja Janne Strömstedt sekä suomalaiset Milla Viljamaa ja Leija Lautamaja.

Koreografian teokseen on tehnyt Sigurd Johan Heiden.

Alunperin konserttiteos oli säveltäjä Mariann Torsetin haave ja "hullu idea", jota hän lähti toteuttamaan, kertoo Leija Lautamaja. Torset tunsi ennestään soitinkollegansa Harald Lind-Hanssenin, Janne Strömstedtin sekä Kristina Bergströmin, muut tulivat mukaan sattumankaupalla.

– Ensiesitys Norjassa oli tosi lämminhenkinen ja onnistunut kokemus.

Teoksen nimi juontaa juurensa säveltäjän soittopelistä.

– Matkaharmoneja on hankala löytää ja suurin osa niistä on vanhoja. Mariann löysi omansa Suomesta ja antoi sille nimeksi Marja-Liisa. Orgelsuiten voisi suomentaa ”harmonisarjaksi” klassisen musiikin termistön mukaan, kertoo Lautamaja.

Harmoninsoittajia ei kovin paljon ole. Ennestään Lautamaja tunsi ainoastaan suomalaisen kollegansa Milla Viljamaan. Yhdessä viiden muun harmoninsoittajan kanssa työskentely on Lautamajan mukaan erilaista ja hauskaa, ja porukka suorastaan hulvatonta.

– Yleensä harmoni on säestyssoitin, nyt kaikki saavat soittaa kaikkia rooleja. Yhdessä soittamisessa instrumenttikollegoiden on oma erityinen fiiliksensä, ja sitä paitsi kaikki soittajat tietävät, millaista on liikkua julkisilla kulkuvälineillä ison laatikon kanssa.

Matkaharmoni on periaatteessa samanlainen kuin urku- eli polkuharmoni, ainoastaan pienempi ja kevyempi, ja siinä on äänivipuja vähemmän. Matkaharmoneja käyttivät aikoinaan matkasaarnaajat kiertäessään ympäri maata.

– Meillä kaikilla on erilaiset harmonit. Minun harmonini on pieni, vain kolme oktaavia. Lentolaukun kanssa se painaa 21,2 kiloa, joten sen pystyy ottamaan koneeseen matkatavarana. Muiden soittimet ovat vähän isompia ja painavampia.

Konserttiin kuuluu myös koreografia. Lautamaja kertoo koulutuksensa olevan monitaiteellinen, joten liikkeen ja musiikin yhdistäminen oli luontevaa. Harmonin kanssa hän ei kuitenkaan aikaisemmin ole päässyt konsertissa tanssimaan.

– Tässä on oikeastaan tulleet haaveet todeksi työn kautta. Teininä ajattelin, että jos menen naimisiin, soitan itse häämarssin ja minut tuodaan lavalla alttarille. Nyt kun olen sen kokenut, voin jättää sen välistä häissä.

Marja-Liisa Orgelsuite perustuu perinteiseen kansanmusiikkiin ja kansanomaisiin tansseihin, kuten valssiin, polkkaan ja polskaan. Teoksen sävelkieli on kuitenkin omintakeinen ja Mariann Torstetille tunnistettava, kuvailee Lautamaja.

Kokonaisuuteen kuuluvat oleellisena osana myös polkuharmonille tyypilliset palkeiden puhinat ja polkimien kolinat. Varttuneemmalle väelle niin tuttu äänimuisto koulujen aamuhartauksista ja joulujuhlista.

Marja-Liisa Orgelsuite Rovaniemellä Lyseonpuiston Lukiolla 20.9. kello 19, Oulussa Valvesalissa 21.9. kello 18 ja Torniossa Kauppakeskus Rajalla På Gränsenissä kello 14.

Projektia ovat tukeneet Det norske komponistfond, Nordisk Kulturfond, Nordisk Kulturkontakt sekä Folkemusikk Nord/Troms fylkeskommune. Oulussa tapahtuman järjestää Oulu Folk ry ja Arctic Pulse.

MAINOS

Kommentoi

Karmean kuuloista kaahausta mutta pääasia että pääsee esiintyyn ja mediaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tornion esityksen päivämäärä, sunnuntai 22.9., näyttää tuosta unohtuneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
18
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
14
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
14
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
11
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image