Kulttuuri

Kritiikki: Peppi Pitkätossu – Voihan hupihyppy ja hopsan saa!

Peppi Pitkätossun (Meeri Toivonen, keskellä) rinnalla näyttämöllä nähdään tanssivat eläinystävät. Jouni Uosukaisen (vasemmalla) hevonen potkii korkealle ja Marona Awdishoun Herra Tossavainen kirmaa ketterästi niin maan pinnalla kuin yläilmoissa. KUVA: Jussi Tuokkola
Kulttuuri 18.3.2019 20:22
Elena Vuoksiola

Oulun teatterin Huvikumpu tanssii ja soi sellaisella riemulla, että naururypyiltä tuskin voi välttyä. Niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin voivat hakea näyttämöltä hyvillä mielin inspiraatiota omaan peppiyteensä.

Ensi-ilta Oulun teatteri: Peppi Pitkätossu. Alkuperäisteksti Astrid Lindgren. Ohjaus Merja Larivaara. Dramatisointi Staffan Götestam. Suomennos Liisa Ryömä. Musiikki Georg Riedel. Kapellimestari Merzi Rajala. Musiikin sovitus Arja Paju. Koreografia Petri Kauppinen. Lavastus Markus Tsokkinen. Pukusuunnittelu Riitta Röpelinen. Valosuunnittelu Mika Ryynänen. Äänisuunnittelu Jari Niemi. Kampaukset ja maskit Eija Juutistenaho. Rooleissa mm. Meeri Toivonen, Antti Annola, Tiia Sillanpää, Anne Syysmaa, Annina Rokka, Janne Raudaskoski, Pentti Korhonen. Suuri näyttämö 16.3. Seuraavat esitykset mm. 22.3. klo 13, 23.3. klo 18 ja 24.3. klo 13 ja 17.

Astrid Lindgrenin 1940-luvulla luoma Peppi on merkillinen lapsi. Hän tekee kuten tahtoo ja viisveisaa sovinnaisuuksista. Aikuisia Pepin omaehtoinen käytös ärsyttää, kunnes hekin saavat Pepiltä kallisarvoisen opetuksen. On hyväksi välillä nauraa itselleen – ja päästää muutama pumppa ilmoille.

Merja Larivaaran ohjaaman musiikkinäytelmän tapahtumat pyörivät Pepin (Meeri Toivonen) ympärillä. Pepin hahmosta näyttämölle on valittu kaksi puolta. Peppi on päämäärätietoinen energiapakkaus, joka näyttäytyy aikuisille vikuroivana kakarana ja lapsille idolina.

Toisaalta Peppi on tyttö, jolla on iltaisin ikävä isää, merirosvokapteeni Pitkätossua (Janne Raudaskoski). Meeri Toivosen Peppi on sädehtivä ilopilleri, jonka energialaari vaikuttaa ehtymättömältä.

Omat tähtihetkensä ottavat myös breikkaava Herra Tossavainen (Marona Awdishou) ja Pentti Korhosen teatraalisuudessaan hillitön voimamies. Ja moni muu. Näyttämö tursuaa hurmaavan kehollisia roolisuorituksia.

Oulun teatterin Peppi Pitkätossussaon monella osa-alueella kerroksia kuin kermakakussa. Riitta Röpelisen riemunkirjava puvustus pursuaa väriä ja kuosia lukuisissa kerroksissa. Markus Tsokkisen lavastuksen keskipisteenä on korkeuksiin kohoava Huvikumpu, joka on huippuilmestys virkatussa nutussaan.

Petri Kauppisen rytmikäs koreografia jatkaa samalla runsauden linjalla. Valtaisalla energialla virtaavat koreografiat leikittelevät rytmien, tanssilajien, pop-kulttuuriviittausten ja somehittitanssien vallattomalla yhteenpunonnalla.

Musiikillisesti esitys on karamelli. Svengaava livebändi säestää niin pelottomia merirosvoja kuin kir-kasäänistä lapsikuoroa. Kahdeksanhenkinen, tanssiva ja laulava ensemble näyttää ja kuulostaa kertakaikkisen upealta solistien rinnalla.

Lindgrenin ikoninen Peppi on ollut voimauttava samastumiskohde, erityisesti lapsille, jo yli 70 vuoden ajan. Yksi viimeisimmistä tosielämän Pepeistä on eko-Pepiksikin tituleerattu 16-vuotias ilmastoaktivisti Greta Thunberg. Ruotsalaistytön innoittamaan kansainväliseen ilmastolakkoon osallistui viime viikon perjantaina myös runsas joukko oululaisnuoria. Tällaisia päämäärätietoisia arjen Peppejä tämä pallo totisesti kaipaa.

Inspiraatiota omaan peppiyteensä voivat niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin etsiä nyt Oulun teatterista. Tämän Huvikummun energia nimittäin tarttuu!

Kriitikko kiteyttää

Hilpeää: Peppi Pitkätossu on yltäkylläinen pläjäys menevää musiikkia ja rytmikästä tanssia. Vaikka henkilöhahmoihin ei ehditä syventyä, katsottavaa riittää varmasti niin lapselle kuin aikuiselle.

Herkkää: Vauhdikkaiden ilotteluiden lomassa rauhoitutaan myös herkempään ilmaisuun. Esimerkiksi Tommin (Antti Annola) ja Annikan (Tiia Sillanpää) vähäeleinen jäähyväisduetto soi koskettavan kauniisti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Herra Tossavainen oli perheemme suosikki. Peppi oli ilkeä! Tanssit hienoja. Jotkut laulut jopa huonoja, ei jäänyt korvamadoiksi. Vauhtia riitti alusta loppuun. Pieruhuumori varma(?) naurattaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin todella pettynyt nähtyäni esityksen, jätti kylmäksi. Lindgrenin saduista välittyy lämpö ja hyväntahtoisuus, sitä ei Oulun teatterin Peppi Pitkätossusta välittynyt. Esimerkiksi kahvikutsukohtaus oli myötähäpeää herättävä, pierutyyny ja taskumatti. Oikeasti? Peppi hahmona ei ollut valloittava ja elämäniloa puhkuva vilkas tyttö, vaan jopa ilkeä ja ylimielinen kakara. Häijy koulukiusaaja tuli Pepistä mieleen. Tässä kenties näkyy ohjaajan kädenjälki, mene ja tiedä.
Odotin paljon enemmän, onhan kuitenkin kyseessä lapsuuden suosikkikirjojani. Hapan maku jäi suuhun näytelmästä. Toki näytelmässä oli hyvääkin, sivuroolisuoritukset olivat mainioita ja koreografia toimi. Silti liikaa kohellusta ja sekoilua. Yleensä pidän lapsille suunnatuista näytelmistä, nyt meni kyllä täysin metsään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peppihän oli just niin upea kun voi vaan olla. Lapsetkin nautti täysin siemauksin. Ihanaa, että oli myös aikuisille huumoria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos esiintyjät ovat niin loistavia ja taitavia, kuin tässä on kerrottu - johon uskon vilpittömästi -, niin olisiko aika unohtaa omat eltaantuneet ajatukset joidenkin kateellisten (kuinkas muuten) suomalaisten aloittamasta mantrasta vilunkipelistä ja oman perheen suosimisesta ja uskoa, että tässä asiassa oikeasti paras voitti. Onko syytä valita huonompi, jos paras sattuu olemaan oma lapsi? Ei todellakaan ole!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse en ole esitystä vielä nähnyt, mutta arvostelun kehuun en ihan vilpittömästi usko. Kirjoittaja ja koreografi ovat työkavereita OAMK:ssa. Ystävän työtä katsoo aina eri tavalla kuin tuntemattoman, vaikka koettaisikin pyrkiä objektiivisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina kannattaakin käydä itse katsomassa ja kokemassa. Voi vaikka yllättyä positiivisesti :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin katsomassa Peppi-esityksen ja tykkäsin. Meeri Pepin roolissa oli fantastinen, tanssit huippua ja mahtava sirkuskohtaus. Musiikki oli sovitettu esitykseen oivallisesti sopimaan. Ja mikä lämmin huumori... Sopii oikein hyvin 5-vuotiaasta ylöspäin ja erityisesti aikuisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno näytelmä ja osaavat esittäjät. Vähän eltaantunut olo tulee silti, kun miettii, että mitenkähän reilusti näyttelijävalinnat oikein menivät?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän unohdeta "eltaantuneet olot" roolivalintojen suhteen. Kaikissa teattereiden esitysten näyttelijävalinnoissa saattaa aina tulla erilaisia mietteitä ja vaihtoehtoja, tuskinpa kommentoijan kaipaamiin reiluihin näyttelijävalintoihin päästään koskaan. Vähintäänkin joku näyttelijä on aina tyytymätön, "teatteriasiantuntijoista" puhumattakaan. Nauttikaamme katsojina hyvistä esityksistä ja jätetään teatteripolitikointi omaan arvoonsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten se voi olla niin hankala ymmärtää, että kahden lahjakkaan näyttelijän lapsi voi myös olla lahjakas? Käsittämätöntä tämä oululaisten kaikenylittävä pöljyys ja kateus! Kiitos Larivaara-Toivosen perhe Oulun kaikkien aikojen parhaista teatterivuosista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää nyt ymmärtäkö tätä tahallaan väärin. En minä lahjakkuudesta tai lahjattomuudesta mitään puhunut. Homma vaan haiskahtaa pahasti, jos lähipiiri hoitaa valinnat, siitä ei pääse mihinkään. Voiko se enää lähemmäs sattua, jos perhe ja perheen kanssa bisneksiä tekevät ovat valinnassa mukana? Haloo?!? Valinnat ovat hyviä, mutta naapurin vanhan erkinkin olisi pitänyt ymmärtää, että epäilys jää. Ja vanhan sanonnan mukaan asioilla on monesti tapana olla siten kun näyttää. Ei mulla muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:14
Urkujen soittaminen ei katso ikää – oululainen Emilia Soranta vetää pilottiprojektia, jossa hän opettaa urkujen soittoa lapsille
7:00
Juha Itkonen tapaa artisteja uudessa ohjelmassa: "Omalta osaltani rocktähteys jäi haaveeksi, mutta niin oli hyvä"
7:00
Teknologia-ala kaipaa naisia, mutta tyttöjen kiinnostus lopahtaa jo yläkoulussa – teknologiateollisuus kertoo, miten naisten osuus alalla saadaan nousuun
7:00
Päivän leffapoiminnat: Tohtori Douglasin elämä järkkyy, kun tytär kidnapataan
7:00
Kuka vain voi ostaa yksityishenkilöiden tuottamia elämyksiä Airbnb-sivuston kautta – kenelle kuuluu vastuu, jos matkailijalle sattuu jotain? Tilaajille
6:34
Ruoka-avun jakajien käytännöt taustojen kyselemisestä vaihtelevat Oulussa: "Jos hakee seitsemänä päivänä viikossa kassillisen, voimme kysyä, onko tarve todellinen"
6:00
Oulu muuttuu ja kaupunkiin tulee uusia maamerkkejä – Pikisaaressa katseen vangitsee entinen konepajan konttorirakennus: "Tuo tarvitsisi maalia pintaansa, vaikka on se kyllä hieno" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi paikoin huono Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Kainuun maakunnassa sekä Pudasjärven, Taivalkoskosken ja Kuusamon kunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

takuueläke

Takuueläke on heille joita ei työnteko ole huvittanut.Vapaa matkustajia kyllä riittää. Lue lisää...
Löpö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image