Kulttuuri

Kolumni: Kir­joit­ta­ja­kam­mios­ta kuuluu Yass queen! -huudahdus pa­ri­kymp­pis­ten newy­or­ki­lais­nais­ten innoittamana

Kulttuuri 1.2.2018 19:00
Riikka Pulkkinen

Olen viime aikoina paitsi lukenut ahmien Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä, myös katsonut komediasarja Broad Citya.

Veikkaan, että imen kirjoittamiseeni jonkin verran vaikutteita Proustilta, mutta totuuden nimessä on myönnettävä, että vielä enemmän minuun vaikuttaa Broad City.

Sarja seuraa kahden parikymppisen newyorkilaistytön, Abbin ja Ilanan, elämää. Sarjan takana ovat Ilana Glazer ja Abbi Jacobson, jotka yksinkertaisesti halusivat kuvata omaa ystävyyttään, sitä, mille he nauravat.

Tapa, jolla Broad City käsittelee ajankohtaisia ilmiöitä, kuten posttrumpilaista ahdistusta tai feminismiä, pätkätöitä ja someajan identiteettipoliittisia taistoja, on ihastuttavan raikas.

Abbi ja Ilana ovat häpeilemättömiä, itseironisia ja aika ajoin säälittäviäkin, mutta kaiken aikaa heillä on hauskaa. He voivat katua monia tekojaan, mutta he eivät koskaan häpeä naiseuttaan.

Heidän päämanifestinsa on tyttöys itse. Jos heillä onkin jotain yhteiskunnallisia epäkohtia korjattavana ja yleismaailmallisia lausumia julistettavana, he tekevät sen tyttöyden ehdoilla.

Yhdessä parhaista neljännen tuotantokauden jaksoista Ilana on hukannut orgasminsa. Hän vierailee orgasmitohtorin luona ja tajuaa tämän avulla syyksi orgasmikatoonsa Trumpin valtaannousun.

Oivaltavaa ja hauskaa jaksossa on ennen muuta se, että sana ”pussy” toistuu Ilanan ja Abbin puheissa tiuhaan, mutta Trumpin nimeä heistä kumpikaan ei halua kirosanana toistaa. Tällöin voittajana valtataistelussa on arvoisa pillu itse.

Moni kohtaus, mukaan lukien Ilanan orgasminmetsästys, päättyy Broad Cityssa Ilanan voimahuutoon: ”Yass queen!” Olen alkanut itsekin viljellä käsitettä.

Yksi kiinnostavimmista fiktiossa vaikuttavista trendeistä tällä hetkellä on omaelämäkerrallisuuden sekoittuminen sepitteelliseen materiaaliin. Syy tälle on varmasti vuosikausia jatkunut tosi-tv-trendi sekä ihmisten sosiaalisessa mediassa hellimät tositarinat. Broad City osallistuu tähän trendiin kekseliäästi, sillä me katsojat emme tiedä, katsommeko oikeaa Abbia ja Ilanaa vai taitavasti luotuja henkilöhahmoja.

Väitän, että romaanitaiteella on viime vuosina ollut erilaisten identiteettifiktioiden paineessa todistustaakka: puhdas sepite tuntuu vain sepitteeltä, jos lukijoilla on mahdollisuus seurata vaikkapa taitavasti kirjoitettuja tosielämään pohjautuvia blogeja tai päiväkirjamaisesti toteutettuja televisiosarjoja. Kenties yksi keino nykyajassa välttää teoksen teosmaisuus on leikitellä omaelämäkerrallisuuden elementeillä.

Otan kirjoittamiseeni oppia Ilanalta ja Abbilta. Joudun tosin tämän vuoksi editoimaan uudesta käsikirjoituksesta pois paljon yass queen -huudahduksia.

Kirjoittaja on Oulussa koulunsa käynyt kirjailija.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

89
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
53
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
51
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
40
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
37
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
33
Metsokankaan koulun erityisryhmien taksikyydeistä tuli iso harmi: Lapset myöhässä, vanhemmat kyydittäjinä – ongelmat jatkuivat tiistaiaamunakin
33
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image