Kulttuuri

Koiteli elää! – Ja eläköön, eläköön vaan!

Koiteli elää on yhdeksässä vuodessa muuttunut kyläjuhlasta ammattimaisesti toteutetuksi festivaaliksi. KUVA: Pia Alatorvinen
Kulttuuri 18.8.2019 16:27
Eila Hyrkäs

Kirjoittaja on Kalevan yleisöarvioija, joka raportoi yleisön näkökulmasta Oulun juhlaviikkojen festivaalitapahtumista.

Oulun juhlaviikot
Koiteli elää #suomenkauneinfestivaali 17.8.2019

Pääsin Koiteli elää –festivaaleille Kalevan yleisöarvioijan roolissa. Olen osallistunut festareille vuonna 2010. Sen jälkeen en ole onnistunut saamaan lippuja.

Koiteli elää on yhdeksässä vuodessa muuttunut kyläjuhlasta ammattimaisesti toteutetuksi festivaaliksi. Ensimmäiseen kertaan verrattuna kehitystä on paljon: Koskilavan lisäksi musiikkia kuuli kahdella muulla lavalla, Koskilavan lähellä oli katettu katsomo, alueella oli useita anniskelupisteitä ja Ruokamaailma kolmen ravintolan voimin. Lisäksi oli kaksi suurta ja somistettua huussialuetta. On fiksua ja huomaavaista sekä vessassa kävijää että paikalla olevia kohtaan, että pisuaarit on verhottu. Siisteys on tapahtuman leimaavimpia piirteitä. Jätehuolto ja kierrätys toimi. Tässä olisi oppimista myös muilla festivaalijärjestäjillä.

Kaikki oli selkeää ja loogisesti toteutettu. 2000 ihmistä hajaantui alueelle mukavasti, eikä missään ollut sumppua ja ahtautta. Järjestyksenvalvojia ja henkilökuntaa oli paljon, ja mukana oli myös paljon nuoria vapaaehtoisia.

Järjestelyt olivat erinomaiset, ja pienetkin yksityiskohdat oli mietitty. Nettisivujen tietopaketti oli täydellinen. Etäparkki ja bussikuljetus toimi hyvin. Autottomuus ja parkkialueen poistaminen käytöstä on ehdottomasti kannatettava, aluetta rauhoittava ratkaisu. Vain yksi toive jäi: myös Sahasaaren puoleiset pisuaarit voisi verhota.

Siisteyden lisäksi koristeet toivat positiivista tunnelmaa: kukkakranssit, huussi- ja aitakoristeet, räsymatot kuljetuslavojen päällä. Kasvomaalauspiste ja festarimummolan rento tunnelma toivat oman lisänsä. Ihmiset olivat iloisia ja hymyileviä, häiritseviä humalaisia ei näkynyt. Sloganin mukaan Koiteli elää on Suomen kaunein festivaali. Se voisi olla myös Suomen hyväntuulisin, elämäniloisin ja luontoa kunnioittavin festivaali.

Aiempi kokemukseni Koitelista ja muista kesäfestareista sai varustautumaan lämpimillä vaatteilla ja hyvillä, kosteutta kestävillä kengillä. En ollut ollenkaan varautunut lämpimään kesäiltaan, niin kuin moni muu. Miesten festarityyli oli aika nopeasti katsastettu: farkut ja t-paita; mutta pari kivaa kauluspaitaakin sentään näkyi. Naisten pukeutumisessa sen sijaan oli mielenkiintoista seurattavaa; persoonallista kesätyyliä: mekkoja, glitterikenkiä, maihareita, korvakoruja, kauniita laukkuja, kukkapantoja ja muutama hattukin.

Anniskelupisteillä jonottaminen oli rauhallista, ja juomia tuotiin ihmisten saataville myös kottikärryillä. Festarimummolan kahvi ja rieskarulla maistui, ja H2O:n itämainen nyhtökanapita oli hyvää. Lounge-alue oli viihtyisä.

Jesse Kaikurannan esiintyminen on aina läsnäolevaa ja olennaiseen keskittyvää. Kaunis ääni ja herkät kappaleet pääsevät toki paremmin oikeuksiinsa konsertissa. Uusitalo Bros on mielenkiintoinen duo: kaksi kiiminkiläisveljestä ja kaksi akustista kitaraa sekä lauluja kivalla asenteella. Von Hertzen Brothers veti suuren yleisön ja tarjoili musiikkia moneen tunnelmaan saaden yleisön hyvin mukaan. Ida Paul & Kalle Lindroth esittivät kaunista stemmalaulua kahdella kitaralla säestäen. Samuli Edelmann oli bändeineen hyvässä vedossa, paremmassa kuin keväällä Club Teatrialla.

Aurinko alkoi laskea ja ilta hämärtyä. Muutama sadepisara putosi. Tällä kertaa en jäänyt loppuun asti fiilistelemään, mutta ulkotulien loiste ja valaistu maisema on jo mielessäni. Koiteli elää - festivaalin jälkeen kukaan ei ole aamulla herätessään sama ihminen kuin festareille mennessään. Koiteli on piirtynyt sieluun ja sydämeen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Siinä on kuluttajan puolelta heti eri ote ja asenne kun joku "varastaa" kohtuudella ja kohteliaisuudella.
Sellaisesta voipi haluta maksaakin, kun "luonnollisesti" saa festarisäästönsä tuhlata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli kyllä viimeisen päälle hienosti järjestetty tapahtuma. Oltiin ensimmäistä kertaa ja maksettiin viime tingan lipuista ylimääräistä mutta nyt ei yhtään kaduta. Ensi vuonna ollaan ehdottomasti taas mukana!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus ja paikkansa pitävä. Ruokaa olisi saanut olla enemmän, se loppui osasta kojuja loppuillasta. Ruokakojuja tai myyntipisteitä saisi olla muutama enemmän, koska jonot olivat todella pitkiä. Kaiken kaikkiaan hyvin järjestetty ja onnistunut festivaali.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
153
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image