Kulttuuri

Kohti täydellistä elo­ku­va­ko­ke­mus­ta – Oulussa voi katsoa te­rä­vä­piir­toa­kin terävämpiä 4K-filmejä

Perjantaina kolme täysin uutta salia avanneen elokuvateatteri Starin yrittäjä Kari Kantala on vakuuttunut uudesta esitys- tekniikasta. Star 1:n Dolby Atmos -äänentoistojärjestelmä loihtii 360-asteisen äänimaailman, siksi kaiuttimia on myös katossa. KUVA: Anssi Juntto
Kulttuuri 22.10.2016 8:33
Anssi Juntto

Elokuvateatteri Starin uusi ykkössali on varustettu elokuvateknologian viimeisimmillä virstanpylväillä, 4K-digitaaliprojektorilla ja Dolby Atmos -äänentoistojärjestelmällä.

Elokuvateatterien suunnitteluun ja av-tekniikkaan erikoistuneen saksalaisyrityksen Cine Projectin elokuvateknikko Thomas Methner havainnollistaa Atmoksen 360-asteista äänimaailmaa muutamalla näytteellä.

Kun esittelypätkässä sade ropisee kattoon, ropina todellakin kuuluu katsojan yläpuolelta.

– Nyt puhutaan oikeasti elokuvateatteriäänentoistosta. Seinäkaiuttimia on käytännössä tuplamäärä normaaliin elokuvasaliin verrattuna, katossa menevät omat kattokaiutinlinjat, ja subbarit on myös seinillä takana. Edessäkin subbareita on useampia, Starin yrittäjä Kari Kantala sanoo.

2K- ja 4K-projektorien hinnoissa ei tätä nykyä ole kovin suurta eroa, mutta Stariin 4K hankittiin ainoastaan ykkössaliin.

– Sen valkokangas on sen verran iso, että 4K:sta on jotain hyötyä. Eron huomaa silloin, kun kankaassa on enemmän kokoa. Normaalikokoisissa kankaissa 2K on täysin riittävä, Kantala perustelee.

– 4K:n kuva on niin tarkka, että elokuvantekijöidenkin on oltava hereillä yksityiskohtien ja lavasteiden suhteen. Joku sanoi 007 Spectren 4K-versiosta, että ennen näkyivät Bondin kauluspaidan napit, nyt näkyvät myös napinreiät.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Lähenkö kotisohvalta rämpimään ulos räntäsateeseen kohti teatteria ja maksan jopa 14 euroa lipusta? Varsinkin kun en edes muista milloin viimeksi olisi tullut oikeasti hyvä leffa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos nyt tarkkoja ollaan, niin Starissa ei lippujen hinnat ole tainneet vielä koskaan kohota 14 euroon. Kyseessähän ei ole Finnkinon pyörittämä teatteri, vaan yksityinen (ja ihana) lafka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrassaan loistavaa. Eilen tuli jo testattua uuusittu ykkössali Jack Reeacheria katsoen. Todella positiivinen yllätys. Nyt oli jaloillekkin jätetty riittävästi tilaa ja penkeissä oli hyvä istua. Kuva ja äänentoisto oli tä'yttä timanttia. :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa yrittäjyyttä. Nyt kun Kärpät rämpii voi lauantainkin viettää mielummin leffassa. Sieltähän saattaisi Raksilan 7000 katsojasta joku tulla elokuviinkin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suosin kyseistä elokuvateatteria koska se ei pakota asiakkaitaan tuijottamaan puolta tuntia mainoksia ennen elokuvan alkua. Hulluhan se on, joka maksaa päästäkseen katsomaan mainoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulle elokuvassa tärkein asia on sisältö (sanoma). Nykyelokuvat eivät tuota vaatimusta täytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihdoinkin voi harkita Staria jos tekniikka on myös säädetty oikein. Ennen oli kuva päin ptä ja äänissäkin oli toivomisen varaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isommalla tarkkuudella ei ole enää väliä kun saataisiin leffateattereiden kuvan virkistystaajuus suuremmaksi, kotitöllön sujuvaan liikkeeseen tottuneena teattereiden töksähtelevä kuva ärsyttää ja korostuu varsinkin 3D leffoissa, nostaa suuresti kynnystä siirtyä kotisohvalta leffateatteriin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image