Kulttuuri

Kirja ja uusi levy sinetöivät is­kel­mä­kon­ka­rin uran – Juhamatti on hurmannut yleisöjä herkillä kään­nös­kap­pa­leil­la jo yli 40 vuoden ajan

Juhamatti – oikealta nimeltään Jussi Mäkelä – on ehtinyt viisikymmenvuotisen laulajan uransa aikana tulkita suomeksi niin slaavilaista diskopoppia kuin herkästi väräjäviä rakkauslauluja. KUVA: Arto Kiuru
Kulttuuri 23.3.2020 21:47
Arto Kiuru

Kymmeniä koskettavia käännösiskelmiä suomeksi tulkinnut Juhamatti – oikealta nimeltään Jussi Mäkelä – puhkuu tarmoa, kun tapaan hänet Lapuan rautatieasemalla aurinkoisena maaliskuun aamuna.

Juhlakiertueelle lähtevä laulaja on julkaissut juuri Elämä on hyvä -nimisen pitkäsoiton, jota on siivittänyt tuore Juha Mäntylän kirjoittama elämäkerta.

– Uuden levyn teko ja elämäkertakirjan kokoaminen yhtä aikaa söi voimia, mutta loppu hyvin kaikki hyvin, niistä tuli yhdessä hieno päätös uralle, puoli vuosisataa suomalaisia viihdyttänyt laulaja pohtii.

Laulaja kertoo, että hinku päästä eteenpäin laulajana oli kova jo teinivuosina. Kesäisin hän lauloi vinttihuoneessa usein avoimen ikkunan ääressä vain toivoakseen, että joku jossain kuulisi hänen lauluaan.

– Lupasin äidilleni, joka oli kukkakauppias, että vielä joku päivä vien hänelle levyn, jolla itse laulan.

Mäkelä kävi uransa alussa koelaulussa niin Jaakko Salon kuin Toivo Kärjenkin luona, mutta koelaulut eivät kuitenkaan tuoneet levytyssopimusta.

Julkisuuteen laulaja pongahti 1975 Iskelmähaavi-kilpailussa, johon osallistuivat myös oululaiset Jukka Tuovila ja Jamppa Tuominen, sekä myöhemmin Liljankukka-balladin diskoversion levyttänyt Päivi Kautto-Niemi.

Ensimmäinen pitkäsoitto Fanny Fanny ilmestyi 1977.

Kymmeniä käännösiskelmiä levyttänyt Mäkelä on ollut jo 1970-luvun lopusta saakka tunnelmallisen kotimaisen popiskelmän tulkki.

– Kärki ehdottikin kerran koelaulussa, että tyylini voisi olla persoonallisempi, jos esittäisin alkujaan naisten laulamia kappaleita, hän kertoo.

Mäkelä tuli tutuksi kuitenkin etenkin espanjalaishurmuri Julio Iglesiaksen hittien suomenkielisten versioiden esittäjänä.

Kokemusta keikkailusta Mäkelä sai seinäjokisen Ville Laurilan bändin solistina 1969. Hän muistelee, kuinka yhtye lähti Lappiin ylettyvälle kaksi viikkoa kestäneelle Pohjois-Suomen kiertueelle jouluaattoaamuna peräkärryllisellä Toyota Crown -henkilöautolla.

– Etelä-Pohjanmaalla riitti myös 1970-luvulla Lehtimäen Mäkihallin kaltaisia pieniä tanssilavoja, joita kiertää, hän muistaa.

Lehtimäen pitäjässä Etelä-Pohjanmaalla varttunut nuori mies voitti vuosina 1969–1971 kolme kertaa Nuoren keskustan liiton laulukilpailun. Hänen esikuviaan olivat Tom Jones, Engelbert Humberdinck, Markku Aro sekä ylitorniolaistaustainen iskelmälaulaja Markus.

– Uriah Heepin July Morning sekä The Holliesin He ain’t Heavy He is My Brother, jonka myöhemmin suomenkielisenä levytin, jäivät myös yksittäisinä kappaleina mieleen, hän kertoo.

Ensimmäisen keikkansa Mäkelä teki juhannuksena 1969 Aulavalla tanssilavan pihaan kyhätyssä lautatornissa.

Mäkelän uran huippukausi osui 1980-luvun loppuun. Hän puski parhaimmillaan yli kaksisataa keikkaa vuodessa.

– Hotelli Vaakunassa Oulussa esiinnyin kerran kuukauden putkeen, hän muistelee.

Yksi Mäkelän väkeviä tulkintoja on Raul Reimanin sanoittama Volga. Kappale oli käännös saksalaisen Dschingis Khan -lauluyhtyeen Euroviisuissa 1979 esittämästä diskohitistä Moskau.

– Volga oli aika erikoinen valinta levytettäväksi, koska olin levyttänyt sitä ennen suurelta osin herkkiä rakkauslauluja, hän pohtii.

Mutta mitä Mäkelän äiti tuumasi poikansa Fanny Fanny -esikoispitkäsoitosta?

– Äiti ei levyyn reagoinut, mutta isä, joka oli Vaasa-lehden toimittaja, painotti että kun kerran olin päässyt levylaulajaksi, kannattaa minun muistaa olla työssäni mahdollisimman nöyrä, hän muistelee.

Nöyryys ei ole tarkoittanut kuitenkaan vaatimattomuutta. Mäkelän 1980-luvun lopun levyillä kuultiin niin jousia kuin patarumpuakin. Jouset tekevät paluun myös uuden levyn nimikappaleessa, jota kuunnellessaan laulaja herkistyy.

– Olen ihan tällainen tavallinen tyyppi enkä pröystäilijä, minulle riittää se että olen saanut tehdä musiikkia, joka on kantanut näinkin pitkälle, hän kiittää.

MAINOS

Kommentoi

Kiitos Juha-Matti huikeasta ajasta jolla olet viihdyttänyt meitä Suomalaisia. Kaikkea hyvää sinulle tuleviin päiviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
37
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
11
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
5
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
4
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image