Kulttuuri

Kierikki poistui kaupungin sääs­tö­lis­tal­ta, museoiden tilat mittavien remonttien tarpeessa

Tietomaan korjauksen kustannusarvio on noin viisi miljoonaa euroa. KUVA: Leinonen Jukka
Kulttuuri 5.2.2018 12:00
Kaleva

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelujen palveluverkkoselvitys on valmis. Esityksessä ei mainita sanallakaan Kierikin päärakennusta eli sen myymisestä on tällä haavaa luovuttu.

Palveluverkkoselvityksessä on kaksi vaihtoehtoa. Kummankin tavoitteena on tuoda kaupungille säästöjä ja vähentää kaupungin käytössä olevien tilojen määrää.

Vaihtoehdoista riippumatta Museo- ja tiedekeskus Luupin tilat tarvitsevat ratkaisun vuoteen 2026 mennessä. Toinen asia on Linnanmaan uimahallin rakentamisesta päättäminen. Tänä vuonna päivitetään uimahallin hankeselvitys.

Luupin tilojen todetaan olevan monelta osin huomattavan peruskorjauksen tarpeessa. Tietomaan peruskorjauksen hinta-arvio on viisi miljoonaa euroa ja Pohjois-Pohjanmaan museon 4,7 miljoonaa euroa.

– On syytä miettiä, korjataanko kaikki tilat yksitellen vai luodaanko kokonaan uusi ratkaisu, jonka avulla oululainen taide ja kulttuuri voidaan nostaa uudelle tasolle. Luupin hankeselvitys vuodelta 2014 tulee päivittää vuoden 2018 aikana ja tehdä päätökset sijainnista ja tilallisesta kokonaisuudesta, todetaan raportissa.

Linnanmaan uimahallista on tehty 1980-luvulta lähtien useita selvityksiä, joissa kaikissa on todettu uuden uimahallin rakentamisen tarpeellisuus. Allastilasta on selkeä puute niin kuntalaiskäytön, uimaseurojen kuin koululaisten uimaopetuksenkin näkökulmasta. Uimahallin rakentamisesta tulisi päästä ratkaisuun, huomautetaan.

Kirjastot koulujen yhteyteen

Yksittäisistä kysymyksistä eniten ristivetoa on raporttia pohjustaneen valmisteluvaiheen aikana syntynyt museoista lisäksi Kiimingin ja Oulusalon lukioiden siirtämisestä pois alueiltaan, ikäihmisten Aleksinkulman kohtalosta sekä kirjastojen siirtämisestä koulujen yhteyteen.

Museoihin palveluverkkoraportissa viitataan Luupin kokonaisratkaisun lisäksi vain epäsuorasti. Huomautetaan, että taide- ja kulttuuriaineiston säilyttämiseen tarvitaan olosuhdevalvottua tilaa. Tällä hetkellä Oulussa on puutteelliset tilat olosuhdevalvotun taide- ja kulttuuriaineiston säilyttämiseen. Säilytystiloista on tehty tarveselvitys vuonna 2015.

Yhtenä mahdollisena sijaintivaihtoehtona on tutkittu kaupungin omistuksessa olevaa kiinteistöä Haukiputaalla (Teollisuustie 1). Kyseisen kiinteistön muuttaminen museoesineiden säilytysolosuhteita vastaavaksi maksaisi yli 12 miljoonaa euroa.

 – Siksi kuluvan valtuustokauden aikana pyrimme kehittämään yhdessä Museoviraston kanssa säilytystiloille pitkän aikavälin ratkaisun. Tämä on linjattu myös sivistys- ja kulttuuripalveluiden vuoden 2018 käyttösuunnitelmassa.

Aleksinkulmasta todetaan ykkösvaihtoehdossa, että sen toimintaa monipuolistetaan ja omatoimisuutta vahvistetaan olohuonekonseptin mukaisesti eli asukastupa siirtyisi tiloihin myös. Kakkosvaihtoehdossa jatkettaisiin nykyisellään.

Kirjastojen siirtäminen koulujen tai monitoimitilojen yhteyteen on yksi raportin perusperiaatteita. Kakkosvaihtoehdossa on kuitenkin joitakin poikkeuksia kuten pohjoisella alueella kirjasto ja Oulu 10:n palvelut eivät siirtyisikään Jatuliin tai että Yli-Iin kirjastopalvelut toteutettaisiinkin koulun sijasta päiväkodin kanssa samassa kiinteistössä tai Oulunsalon kirjasto ja Oulu 10:n palvelut pysyisivät kauppakeskus Kapteenissa.

Vaihtoehto 1 toisi kaupungille säästöjä kymmenen vuoden aikana 75 miljoonaa euroa. Vaihtoehdossa 2 säästöt olisivat vastaavana 56 miljoonaa euroa.

Oulun kaupungin palveluverkko tulee kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston päätettäväksi tämän kevään aikana. Esitys on jo maanantaina kaupunginhallituksessa tiedonantona.

Palveluverkkoselvitys löytyy kokonaisuudessaan julkaistaan Oulun kaupungin verkkosivuilla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Joka paikassa mainitaan sivistys- ja kulttuurivirasto, alkaa jo ottamaan päähän, miten yksi virasto saa hämmennettyä asioita selvityksineen näin pajon?
Ajatus Kierikin lakkauttamisesta oli ensinnäkin täysin käsittämätön ajatus, tuollaista kulttuurihistoriallisesti arvokasta kohdetta tulee kehittää.
Tahtomattakin tulee mieleen, että pitäisikö ko. virastoa saneerata ja siirtää osa toiminnasta Oulun ympäristöviraston, tai ns. entisen teknisen viraston hoidettavaksi.
Vaikuttaa siltä, että sivistys- ja kulttuurivirasto jauhaa vuodesta toiseen samoja asioita, eli käytännössä toiminta on tehotonta ja kustannuksiltaan kallista.
Aleksinkulma on tehokäytössä eläkeläis. ja vammaisjärjestöillä täten siihen kajoaminen tulee viraston jättää pois. Kaukovainiolla on paljon tyhjää tilaa, jonne voisi siirtää, vaikka museon ja Olohuoneita.
Laita- alueiden kehittämisessä täytyy tehdä niiden kasvua edellyttäviä toimia eli saneeraukset lukioiden, koulujen ja kirjastojen lopettamiset, tai siirrot eivät ole näitä oikeita toimenpiteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin tuhansien järvien maa tarvii uimahalleja? Mihin ihminen, joka haluaa liikkua, tarvii hallia? Miten raha muuttaa taiteen uniikiksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras vaihtoehto olisi että kaikki kaupungin päättäjät laitettaisiin matematiikan oppiin, joissa aloitettaisiin alkeista. Ehkä sitten vasta tuloksetkin olisivat tavoitteiden mukaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että prosessikaavio mies kävisi vetämässä fläppitaulushown oulun päättäjille. No tuho tulisi olemaan lopullista ja varmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"prosessikaaviomiehet" suunnittelevat, rakentavat ja pyörittävät tehtaita, kenties uusi tehdas Kemijärvelle myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aktiiviset kansalaiset pelastivat Kierikin, ei suinkaan yksikään luupin johtajista, joista kukaan ei julkisesti puolustanut Kierikkiä. Kiitos kansalaiset ja Kierikin osaava johtaja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

turhaan vanhoja rakennuksia hajallaan olevia korjaamaan kun kaikki yksien tilojen alle, keskustan rumista betonielementtitaloista yksi alas ja tilalle korttelin kokoinen monikerroksinen kulttuuri ja viihdekeskus missä kaikki yhden katon alla tietomaasta lähtien. rahat sijoittaa tämmöiseen niin varmasti maksaa itsensä takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Kierikin tukeminen olis pitäny lopettaa, Niin turhanpäivänen laitos, nekin rahat mieluummin koulujen kunnostukseen!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Konkurssikypsässä kaupungissa ei kannata rakentaa mitään. Purettavat myytävä yksityisten iloksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä meidän on tehtävä uudistus koko yhteiskuntaamme. Meidän on määriteltävä mitkä asiat kuuluvat hallinnolle hoidettavaksi verorahoilla ja mitkä asiat kuuluvat kansalle itselleen. Nykyinen malli jossa hallinto on mukana lähes kaikessa, niin tämä täytyy lopettaa. Meidän kokonaisveroprosentti on jo yli 40% ja tästä johtuu se miksi meillä ei ole kaikille töitä. Kukaan ei tule Suomeen tuomaan töitä, sillä nyt kaikki ovat menevät Trumpin Yhdysvaltoihin jossa Trumpin hallinto on laskenut verot ja poistanut turhat säännöt. Yhdysvalloissa kaikilla on nyt töitä.

Kulttuuri, museot jne täytyy olla täysin kansan oma asia hoitaa ja ylläpitää. Ihmiset itse keksivät keinot miten palveluihin saadaan ihmisiä. Nythän nuo kuviot ei kiinnosta ketään. Kukaan ei tunne toista kansalaista joka olisi käynyt museossa vuonna 2017. Vastuu yhteiskunnasta takaisin ihmisille ja verot alas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakentakaa jo vihdoin se Linnanmaan uimahalli. Sitä on vitkuteltu vuosikymmeniä.

Nykyiset uimahallit ovat tupaten täynnä koko aukioloaikojen ympäri. Tulijoita olisi varmasti moninkertainen määrä, jos mahtuisi.

Ja älkää tehkö hallia taas kilpauimareiden ehdoilla. Ei tavallinen kuntouimari, vesijuoksija tai nuori polskija hyödy mitään olympiatason radoista. Yksi ihminen ei voi varata koko rataa itselleen ja kaksi uimaria ei mahdu kohtaamaan vastakkain, koska kilparata on mitoitettu yhdelle. Kilpahalleja on Oulussa ihan tarpeeksi.

Lisäksi tarvitaan muutamia perushalleja tavalliseen liikuntaan. Kannattaa mitoittaa siten, että siihen mahtuu täysikokoinen salibandykenttä, jolloin siihen mahtuu kaikki muukin ja sali voidaan jakaa poikittain pienempiin peleihin. Katsomotilaa ja kilpahömppää ei tarvita, kunhan on tarpeeksi pukkaritilaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mee raksilaan uimaan tai kempeleeseen zimmariin.

Kyllä oululla pitäs koulut kuntoon laittaa ennen ku muutamalle uimarille oma halli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki museot kannattaisi laittaa yhteen, Kierikkiä ja muita ulkomuseoita lukuun ottamatta. Yliopiston museot sijoittuisivat luontevasti Tietomaan yhteyteen.

Tietomaan vieressä on se Åströmin nahkatehdas jossa nyt on väliaikaisesti Vuolle opisto.
Niille main mahtuisi runsaasti museotiloja.

Toinen vaihtoehto olisi rakentaa Oulun Uusi Suuri Kulttuuritalo aseman viereen. Siitä turistit löytäisivät sen helposti ja samaan kompleksiin voidaan erilaisten näyttelytilojen lisäksi tehdä kokous-, esitys-, harjoittelu- ja konferenssitiloja, kunhan sitä ei kastroida kaavoittamalla liian matalaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopiston museot on jo lopetettu ja kivet ja eläimet on siiretty yliopiston käytäville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

19:00
Edes aivoinfarkti ja paha eteisvärinä eivät pysäyttäneet Harri Heliniä – entinen Kempeleen Kirin pelaaja on tuomaroinut pesäpalloa jo 50 vuotta Tilaajille
18:40
Osuuskauppa Keskimaa Keski-Suomessa testaa, miten työnhakijan valintaan vaikuttaa, jos työtä haetaan nimettömänä
17:57
Kova tuuli aiheutti yllättäviä hankaluuksia Röyttä Rockissa – festarivieraita kuskattiin mantereelle meripelastajien veneillä
17:39
Juutalainen seurakunta harkitsee rikosilmoitusta epäillystä ilkivallasta hautausmaallaan Hietaniemessä
17:11
Veitsi-iskuyritystä tutkitaan terroristisena – poliisin mukaan jalkakäytävälle ajaneen auton tapauksessa on kyse onnettomuudesta
17:08
Maaseutuvihreiden puheenjohtaja jättäisi maatalouden ilman kriisitukea – "On löydettävä kestävämpiä tapoja parantaa kannattavuutta"
17:04
Poliisi puuttuu humalassa pyöräilyyn vain harvoin – maistissa ajamisesta tulee rikos vasta kun aiheuttaa vaaraa muille
114
Iinattiin rakennetaan Liikuntamaa – alueelle tulossa maastopyöräreittejä, fitness-puisto ja kuntoportaat
108
Oulun kaupungintalon mittava remontti alkaa vuodenvaihteessa – rakenteista ja sisäilmasta paljastui laajoja ongelmia
79
Kommandopipoinen mies ryösti kaupan Intiössä, pakeni skootterin kyydissä – poliisi pyytää havaintoja
66
EU:lta tylyä postia: Ei rahaa jäsenmaiden kuivuuskriisiin – Ruotsi auttaa viljelijöitään 120 miljoonalla eurolla, MTK toivoo samaa Suomen hallitukselta
42
Vorojahdin lopputulos: ”Valistuneet kansalaiset vs. rosvot 3-0” – Oulun poliisilaitoksen partio otti kiinni ulkomaalaisporukan
36
Metoo-liikkeen keskushahmo Asia Argento hiljensi syytökset hyväksikäytöstä rahalla – väitetty uhri oli 17-vuotias
35
AC Oululle uusi suuromistaja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kantaväestön sopeuduttava ja suvaittava?

vanhusten elämä paremmaksi? Ei se parane sillä, että tuotetaan joku meidän kulttuurista erillinen porukka tänne, muka ho... Lue lisää...
Miten niin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image