Kulttuuri

"Ka­ve­ri­po­ru­kan videot näyttävät aika samoilta kuin ison vies­tin­tä­toi­mis­ton tekemät" – OMVF:n tuomari Ville Pirinen kehuu musiik­ki­vi­deoi­den voivan Suomessa hyvin

Sarjakuvataiteilija, kuvataiteilija ja muusikko Ville Pirinen on yksi Oulun Musiikkivideofestivaalien kotimaisen kilpailun tämänvuotisista tuomareista. Hänen mielestään maailman paras musiikkivideo Terence Donovanin ohjaus Meat Loafin ja John Parrin kappaleesta Rock ’n’ Roll Mercenaries vuodelta 1986. KUVA: Noora Federley
Kulttuuri 22.8.2019 13:19 | Päivitetty 22.8.2019 13:23
Anssi Juntto

Koko ajan kehittyvän ja halpenevan tekniikan ansiosta kaveriporukan videotkin näyttävät nykyään ammattimaisilta.

Sarjakuvataiteilija Ville Pirinen vakuuttaa olevansa innoissaan pestistä Oulun musiikkivideofestivaalien kotimaisen kilpailun tuomaristossa.

Musiikin ystävänä ja itsekin aktiivisesti musisoivana Pirinen on aina tykännyt katsella kotimaisia musiikkivideoita, mutta viime aikoina hänen katsantokantansa on laajentunut.

– Erään yksityisen Facebook-ryhmän myötä olen tullut katselleeksi satoja kotimaisia musiikkivideoita eri aikakausilta aina Hittimittari-taltioinneista nykyisiin virallisiin musiikkivideotuotantoihin, joissa on ollut niin isojen julkaisijoiden kuin omakustannetason tuotoksia, hän kertoo.

– Se ei tietenkään tee minusta alan asiantuntijaa, mutta sellainen laajempi kiinnostus asiaa kohtaa minulla on.

Oulussa Pirinen katsoo yhdessä tuomarikollegoidensa, käsikirjoittaja ja musiikkivideo-ohjaaja Anna Brotkinin sekä virolaisen musiikkivideo-ohjaajan ja stylistin Anna-Lisa Himman, kanssa 104 kilpailuun esikarsittua teosta.

Ennen varsinaista urakkaa Pirinen on jo katsonut joitakin kilpailussa mukana olevia musiikkivideoita ihan omasta kiinnostuksestaan.

Nähtyjä teoksia on yhdistänyt tietty tekninen taso. Tekniikan kehittymisen ja halpenemisen myötä kuka tahansa voi tehdä laadukkaalta näyttävän videon. Tuotantorakenteet ja tietyt portinvartijainstituutiot ovat vastaavasti menettäneet merkitystään.

– Joskus 1990-luvulla näki selkeästi, mitkä olivat jossain videopajassa tehtyjä. Ne saattoivat olla ihan yhtä hyviä videoita, mutta kuvanlaadusta näki sekunnissa, millaisesta tuotantoputkesta video oli tullut, Pirinen sanoo.

– Se juopa on nyt kivasti kadonnut. Kaveriporukan videot näyttävät aika samoilta kuin ison viestintätoimiston tekemät.

Pirinen kehuu kotimaisesta musiikkivideosta tulleen aidosti rikas kenttä, jossa tapahtuu kaikenlaista.

Musiikkivideoita tehdään muutenkin kuin markkinointitarkoituksessa, ja erilaiset lähestymistavat abstraktista kuvavirrasta elokuvallisen juonellisuuden kautta pienimuotoisiin ”eläviin levynkansiin” voivat kaikki toimia omilla säännöillään.

Eri pohjilta tehtyjä videoita on vaikea laittaa samalle viivalle. Tuomaripestin myötä Pirinen on pohtinut omia kriteerejään.

– Hyvä musiikkivideo on sellainen, joka jää jostain syystä mieleen, ja siihen on tietysti lukuisia mahdollisuuksia, hän selvittää.

– Hyvä musiikkivideo ei myöskään estä kuuntelemasta itse kappaletta. Musiikkivideon ei tarvitse olla musiikille alisteinen, mutta sen täytyy olla musiikin ystävä. Video voi tuoda kappaleeseen jotain lisää tai kommentoida musiikkia jollain tavalla tai rakentaa maailman, joka voi olla ihan muuta kuin musiikki, mutta kuitenkin niin, että se ei ole vain taide-elokuva, jossa on musiikki.

Pirisen mainitsemat asiat yhdistyvät esimerkillisesti Mika Taanilan kokonaan arkistomateriaalista kokoamissa musiikkivideoissa, kuten 22-Pistepirkolle tehdyissä Boardroom Walkissaja This Timessa.

– Ne tuovat siihen kappaleeseen aivan uuden maailman, mutta eivät täysin harhauta katsojaa.

Maailman paras musiikkivideo Pirisen mielestä on kuitenkin Terence Donovanin ohjaus Meat Loafin ja John Parrin kappaleesta Rock ’n’ Roll Mercenaries vuodelta 1986.

– Video perustuu lähikuviin Meat Loafin äärimmäisen ilmeikkäästä naamasta. Siinä huulisynkataan sanoitusta, mutta ilmehtiminen on hienovaraista ja tosi överiä. Se hienosti rakentaa musiikkiin toisen aivan absurdin kerroksen.

Ville Pirinen

Sarjakuvapiirtäjä, kuvataiteilija ja muusikko.

Työskentelee sarjakuvan läänintaiteilijana Pirkanmaalla.

Kotoisin Kiteeltä, asuu Tampereella.

Julkaissut yli 20 sarjakuva-albumia.

Palkittu Suomen Sarjakuvaseuran Puupäähatulla vuonna 2016.

Voittanut Kemin sarjakuvakilpailun vuosina 1993 ja 2000.

Aktiivisia musiikkikokoonpanoja: Seremonia, Ville Pirinen Combat School ja Steel Mammoth.

Yksi Oulun Musiikkivideofestivaalien kotimaisen kilpailun tuomareista tänä vuonna.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

12:33
Liike Nyt on kerännyt kannattajakortit puolueen perustamiseksi, luovuttaa kortit oikeusministeriöön ensi perjantaina
12:27
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta
11:56
Mies ryöstettiin ja pahoinpideltiin puukepillä ja hehkuvalla terällä – oikeus antoi rangaistukseksi vuoden ja seitsemän kuukautta vankeutta
10:47
Uusi Suomi: Luksustuotteita myyvä oululainen Balmuir lopetti yhteistön kohutun intialaisyhtiön kanssa
10:30
Nivalalainen Teppo Polvi taisteli käsipyöräilyn MM-pronssia – "Aamulla en olisi uskonut"
10:28
Etlan ennuste: Hallituksen työllisyystavoite tuskin toteutuu – "Hallitusohjelmalta putoaa pohja, kun maailmantalouden kasvu hidastuu"
10:27
Polkupyöräilijä kuoli Australiassa variksen hyökättyä hänen kimppuunsa
37
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
27
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
24
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
17
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
14
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
12
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
11
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image