Kulttuuri

Kari Tykkyläisen ja Jenni Naumasen yh­teis­näyt­te­ly: Kauniita rouvia ja pulleita utareita

Kari Tykkyläinen Kaunottaria ja utareita -näyttelyssä Pudasjärvellä. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kulttuuri 7.5.2017 16:27
Eeva Kauppinen

Kulttuurikeskus Pohjantähden pihalla seisoo kevätauringossa vettä tippuen neljä ihmistä isompaa veistosta. Ne on vasta hiissattu trukilla hangesta ylös ärräpäiden kera ja siirretty peräkärryllä taiteilija Kari Tykkyläisen pihalta Pudasjärven teollisuusalueelle.

Taiteilija Kari Tykkyläinen tiirailee uusia monikulttuuriveistoksiaan kulttuurikeskus Pohjantähden pihalla. Aikomus on tehdä näitä 25 kappaletta ja roudata rekan kyydissä eri kaupunkeihin. KUVA: Jarmo Kontiainen

Madonnamaiset mutta rujot hahmot ovat syntyneet lasikuidusta, mallinukeista, naamioista ja värikkäistä kankaista.

– Tällä naisella on tummaihoisen Sophia Lorenin kasvot ja sylissä valkoihoinen lapsi. Jos veistokselta vaikka katkeaa jalka, se ei haittaa. Nämä edustavat inhorealismia.

Tykkyläinen kertoo, että uudet työt ovat monikulttuuriveistoksia, joita hän aikoo tehdä 25 kappaletta. Ne kielivät taiteilijan reaktiosta maahanmuuttaja-debatteihin ja Afganistanin sodan kokeneiden sotilaiden järkyttäviin silminnäkijäkertomuksiin pienokaisten raiskauksista ja muusta.

Yhden ylvään hahmon kädet on kahlittu kettingillä, jossa roikkuu verenpunainen riepu.

– Rätti kiinnitettiin kuljetusta varten. Mutta jääköön paikalleen, taiteilija hymähtää.

– Tarkoitus on panna veistokset kerralla rekkaan ja viedä johonkin kaupunkiin puistoon päiväksi näytille ja sitten siirtää. Tampere on jo kiinnostunut.

Uudet veistokset toivottavat katsojat tervetulleiksi Pohjantähden näyttelytiloihin, missä avautui torstai-iltana näyttely Kaunottaria ja utareita. Sisältö on nimensä mukainen. Seinillä vuorottelevat Kari Tykkyläisen kuvat Pudasjärven kotirouvista ja pudasjärveläisen Jenni Naumasen otokset omien lehmien utareista.

Tykkyläinen löysi Jennin navettakuvat Facebookin kautta.

– Mieletön silmä tuolla tytöllä. Se ottaa hienoja kuvia lehmän utareista, hän kehaisee.

Jenni Naumanen kuvaa lehmiään navettatöiden lomassa. Tässä utarekuvassa esiintyy Milka, joka heruttaa maitoa herkästi. KUVA: Jarmo Kontiainen

 

Lue lisää 07.05.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Mitähän taidetta minä rupeaisin tekemään? Kuvaisinko vaikkapa koiran kakkakasoja? Paljonko niistä maksettaisiin ja saisinko kenteis jonkun apurahan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehdyt hahmot toivottavasti menee esille kaikille jotka ei kykene puolesta-vastaan asialliseen keskusteluun tuossa (pakolaiset) asiassa mihin taiteilija viittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi on vielä tällaisia luovia persoonia,jotka uskaltavat toteuttaa jotakin luovaa. ketään kumartelematta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotenkin rasittava hahmo joka jostain syystä saa valtavasti huomiota valtakunnan medioissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä Tykkyläisestä,tätä toista en tunnekkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon vähempi rasittaa kuin esimerkiksi kaikkein vähiten rasittava puoluejohtaja, niistä erityisesti rasittavista puhumattakaan. Kiitän Tykyä toimivasta nauruterapiasta, jota kaikki voivat ottaa milloin vain annoksen Kelaa kuormittamatta. Se lääkekaappi ei tyhjene yhdellä niistolla. Tervehdin Siuruan kansantasavallan PientäSuurta Raskasta Rakasta Johtajaa kumarruksella. Uusimmat kannanotot ovat rohkeita ja muistuttavat meitä Ihmisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
13:20
Kymmenkunta vaalitilaisuutta osuu Rinteen sairausloman ajalle – Puoluesihteeri Rönnholm: Tilaisuuksien määrät lähtevät nousemaan vasta maaliskuun aikana
13:04
Suomessa kierrätettiin ennätysmäärä renkaita viime vuonna – Rengaskierrätys: "Kuopat teillä aiheuttavat helpommin vaurioita"
70
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
58
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
45
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
42
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
15
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

234 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image