Kulttuuri

Kari-Pekka Toivosen jatkosta Oulun kau­pun­gin­teat­te­ris­sa päätetään maanantaina

Kari-Pekka Toivonen on toiminut Oulun kaupunginteatterin johtajana kolme vuotta. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kulttuuri 9.9.2016 10:20
Esko Aho

Oulun kaupunginteatteri Oy:n hallitus käsittelee ensi maanantain kokouksessaan teatterin taiteellisen johtajan Kari-Pekka Toivosen määräaikaisen työsopimuksen jatkoa.

Toivosen tullessa Ouluun sovittiin, että hänen sopimustaan tarkastellaan uudelleen kolmen vuoden päästä. Se tarkoittaa viimeistään syyskuun loppua.

Kalevan saamien tietojen mukaan on mahdollista, että taiteellisen johtajan pesti vakinaistetaan kokouksessa toistaiseksi-pohjalle.

Myös näyttelijäyhdistykseltä on pyydetty lausunto asiasta. Yhdistyksen puheenjohtaja Anne Syysmaa kertoi torstaina, ettei lausuntoa vielä ole.

Oulun teatteriyhtiössä vallitsee jännittynyt tunnelma. Talossa käydään yt-neuvotteluja, jotka voivat koskea yhdeksää työntekijää. Neuvottelujen on määrä päättyä ensi viikolla, kun teatteriyhtiön hallitus on kokouksensa pitänyt.


Oulun kaupunginteatteri Oy:n hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.), onko kokouksissanne keskusteltu taiteellisen johtajan sopimuksen muuttamisesta toistaiseksi-pohjalle?

– Olemme olleet hyvin tyytyväisiä siihen, että taiteellinen johtaja on sitoutunut Ouluun ja antanut todella kovan panoksen Oulun kaupunginteatterin monipuoliseen kehittämiseen. Jos on muita näkemyksiä, ne käydään maanantaina läpi.

– Silloin kun Toivosen kanssa sovittiin ensimmäisestä määräaikaisuudesta, päätimme katsoa jatkoa nyt syyskuussa. En lähde etukäteen spekuloimaan, mitä kokouksessa päätetään.


Ostot pitää tehdä teatterin toimitusjohtajan kautta

Keväällä, ennen teatteriyhtiön tilinpäätöksen hyväksymistä Oulun kaupungin sisäinen tarkastus ja omistajaohjaus tutkivat käytäntöä, että esityksiä ja esiintyjiä ostettiin/vuokrattiin myös taiteellisen johtajan ja hänen puolisonsa omistamalta yhtiöltä.

Tarkastuksen perusteella kaupunginteatterin hallitus sai ohjeet, että jatkossa kaikkien ostojen pitää tapahtua teatterin toimitusjohtajan kautta. Sisäisen tarkastuksen mukaan summat olivat olleet pienehköjä laitoksen koko budjettiin suhteutettuina.

– Teatterimaailmassa on hyvin yleistä, että hankitaan erilaisia produktioita. Me toimimme samoilla pelisäännöillä kuin muutkin. Sisäisen tarkastuksen ja konserniohjauksen palaverin jälkeen päädyimme muuttamaan menettelytapoja. Olen informoinut tästä kaupungin johtoa. Saimme myös verottajalta ohjeet, miten palkkaa ja yritystuloa pitää kohdella, Tuppurainen sanoo.

Oulun kaupungin sisäisen tarkastuksen kaupunginteatterin ostokäytännöistä tekemä muistio on määrätty salaiseksi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (59)

Onko mitään laillista perustetta tuolle muistion salaamiselle? Jos ei ole, sitä ei voi salata. Journalistit asialle nyt. Sinänsä pidän teatterista mutta ei siinä mitään vikaa ole että katsotaan avoimin kortein mitä siellä tapahtuu, mitä muistiossa sanotaan ja mihin rahaa käytetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se, teatteri kulkee verovaroin, mutta veronmaksajilta salataan mitä teatterin seinien sisäpuolellä kähmitään. Reilulta kuulostaa myös se, että taiteellinen johtaja ostaa taidepläjäyksiä vaimonsa kanssa omistamaltaan yritykseltä samaan aikaan kun teatterissa on käynnissä yt-neuvottelut. Kummallista, rahaa tulee tälle pariskunnalle useasta tuutista kun toisaalla porukkaa laitetaan kartanolle taloudellis-tuotannollisista syistä. Aivan, jos tällaista meno on niin eihän rahat riitä aivan kaikkeen, joten sakkia pihalle. Mielestäni Kalevan tulisi ottaa asioista selko ja kirjoittaa näistä perinpohjainen juttu ihan paperille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tytillä meinaan... Oulun kaupunginteatteri on tosiaankin ulkoistanut toimintoja ja esiintyjiä ja oma väki lähtee kilometritehtaalle? Kuulostaa kokoomuksen Sote-linjalta? Hyväksyykö säätiön hallitus jäävittömyyden ja nepotismin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikamoista salailua kähmintää tuntuu olevan tämän pariskunnan ympärillä. Nautitaan kuukausipalkkaa ja ostetaan omalta yhtiöltä. Oman jälkikasvun eduista on myös huolehdittu. Roolia ja rummutusta on järjestynyt isin ja äidin suosiollisella myötävaikutuksella. Katsokaapa äänestäjät tulevia kuntavaaleja silmällä pitäen ketä poliitikkoja teatterin hallituksessa istuu ja mitä päättävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupunginteatterin uusin, Valheet ja viettelijät, on komeaa katsottavaa. Pääosissa loistavat teatterin taiteellinen johtaja Kari-Pekka Toivonen ja Merja Larivaara. Seuraavaksi suurimat roolit ovat kaikki (4 kpl) vierailijoiden esittämiä. Johtajaparin lisäksi teatterin omista näyttelijöistä on mukana vain kolme ja hekin hyvin pienissä palvelijoita esittävisdä osissa. Miksi näin? Ohjaaja on myös vierailija. Hänkö valitsi näyttelijät? Talousvaikeuksissa olevan teatteri säästäisi työllistämällä omat kuukausipalkkaa nauttivat näyttelijät eikä palkata ja majoittaa vierailijoita Helsingistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä vaikuttaa olevan poikkeuksellisen lahjakas taiteellinen johtaja teatterin aiempaan kaartiin verrattuna. Poislukien Kouki. Tuskin Toivonen eläkkeelle saakka Oulussa on, kysyntää on etelässäkin. Voisin kyllä pitää pidempäänkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen lukenut näitä kommetteja. Vaikuttaa siltä, että teatterissa on vakava ristiriita työntekijöiden ja johdon välillä. Ei tosiaankan näytä hyvälta, että johtajalle järjestetään toistaiseksi voimassa oleva työsopimus, kun työntekijät ovat irtisanomisuhan alla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kyllä se varmaan ainakin talon henkilökunnalle vähän omituisen viestin antaa, jos hallitus ilomielin antaisi toistaiseksi voimassaolevat sopimuksen, kun porukkaa potkitaan pihalle. Noin niinkuin maalaisjärjellä ajatellen voisi tuntua siltä, että siihen kannustetaan. Kuka siinä uskaltaa enää mistään väärinkäytöksistä puhua, jos tulee kenkää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pari vanhaa työntekijää sai jo tänä vuonna lähteä, kun olivat eri mieltä. Vaitiolosopumuksilla varmistettiin etteivät puhu jälkikäteen sivu siunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan tähän jotain artikkelia tai lähdettä? Kyllähän ihmiset vaihtaa alaa ja työpaikkoja muutoinkin.
Tai siis mulla ei ainakaan ole tästä mitään tietoa. Toisaalta olen vaan aika harvakseltaan teatterissa käynyt, mutta tämä keskustelu lähti kiinnostamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta on, on mutta ei tässä nimiä, koska takuulla heillekin tulisi ihan syyttä some-lokaa niskaan. Työpaikan menettämisessä ihan tarpeeksi sulattelemista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tuolla nyt väliä jos tuetaan teatteria. Mun mielestä se maksaa esim näytteliät osan siitä takas maksamalla veroa ja jotka tekee pitkää päivää. Ei ole kenenkään vika jos sielä ei käydä en ole itsekkään käynyt vuosiin mutta jos tulee joku hyvä näytelmä niin voisi olla aikakin vaikka käydä :) ja k-p toivoselle ehdottomasti jatkoa siinä on kohtuu nuori johtaja mikä jaksaa ja on tunnettu että mie taviskin sen jopa tiedän jatkoon :) !!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon on KP tuonut Ouluun uusia juttuja... Energisyyttä ja ennen näkemätöntä. Ei saa päästää pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä se tämmönen teatterihupatus on. Senku kattelisivat kämpissään telekkaria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teatteri on rikkonut kaikki kävijä ennätyksen Toivosen aikana. Mitä muuta meriittiä voisi tarvita? Jos tuollainen kaveri on valmis jatkamaan siitä pitää pitää kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (59)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image