Kulttuuri

Kalevan lukijat pääsevät valitsemaan parhaat Pentti Haanpään no­vel­li­ko­koel­maan – äänestä suosikkisi kirjaan

Pentti Haanpää Piippolan Lamusuolla vuonna 1950. KUVA: Eero Troberg/Otava
Kulttuuri 31.1.2018 6:00 | Päivitetty 1.2.2018 9:22
Kaleva

Kalevan lukijat saavat valita suomalaisen novellitaiteen mestarin Pentti Haanpään tuotannosta mieleisensä uuteen novellikokoelmaan. Into Kustannus julkaisee lukijoiden valintojen pohjalta kirjan Pentti Haanpään Parhaat.

Teoksen kokoamistapa on ainutlaatuinen, kun lukijat pääsevät vaikuttamaan suoraan teoksen sisältöön äänestämällä.

Pentti Haanpään parhaista novelleista kootaan teos, joka julkaistaan syksyllä 2018.

Pohjois-Pohjanmaalla Piippolassa asunut kirjailija Pentti Haanpää (1905-1955) tunnetaan tinkimättömänä oman tiensä kulkijana. Varsinkin kirjallisissa piireissä Haanpää esiintyi mielellään kouluja käymättömänä jätkänä, mutta tosiasiassa hän oli erittäin lukenut henkilö osaten muun muassa englantia.

Haanpää tarkasteli yhteiskunnan kummallisuuksia ja maailman menoa tavallisten ihmisten kautta. Haanpää palkittiin Pro Finlandia -mitalilla 1948.

Haanpäältä on julkaistu useita romaaneja, novellikokoelmia ja näytelmiä. Hänen teoksistaan on tehty myös TV-elokuvia ja radiokuunnelmia. Novellejaan Haanpää kutsui mielellään ”jutuiksi”. Niitä hän on kirjoittanut noin 350. Novellit luovat Haanpään tuotannon vankan perustan.

On korkea aika koota yksiin kansiin lukijoiden toivejutut.

Kirjan toimittavat Haanpää-tutkija, tietokirjailija Matti Salminen ja Kalevan toimittaja, tietokirjailija Petri Laukka. Novellikokoelma julkaistaan syksyllä 2018.

Valitse täältä yhdestä viiteen suosikkinovelliasi ja perustele valintasi. Kirjoita alla olevan lomakkeen vastauskenttiin yksi novelli kuhunkin vastauskenttään. Kirjoita novellin nimi kokonaisuudessaan. Äänestysaikaa on toukokuun 2018 puoliväliin saakka.

 

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Haanpään ajatusmaailma oli vasemmistolainen,ja tuohon aikaan hänet haluttiin pitää syrjässä.Haanpää kirjoitti itsensä pannaan Kenttä ja Kasarmi teoksellaan eikä kustantajat halunneet sitä ilman tekstien poistoa julkaista,lopuksi löytyi vasemmistolainen kustantaja ja äärioikeisto tuohtui tuosta teoksesta joka pohjautui omakohtaisiin kokemuksiin hänen armeija-ajaltaan.
Haanpää oli realisti jonka totuutta ei haluttu saada kuuluville,siksipä useat hänen teoksistaan on julkaistu vasta hänen kuolemansa jälkeen,ja hänen arvostus on kovasti kasvanut.
Yhdeksän miehen saappaat olisi kiva saada uusintana.Se tuli 70-luvulla televisiosta ja kertoi samoista armeijasaappaista joita yhdeksän eri sotilasta käytti sotatoimissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdeksän miehen saappaat on nähtävänänä Ylen Areenassa, yhdeksän puolisen tuntia kestävää osaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haanpäätä ei voi luokitella sen paremmin vasemmistolaiseksi kuin oikeistolaiseksikaan, itsekin hän tämänkaltaisen luokittelun kielsi, eivätkä vasemmistolaisiksi häntä luokitelleet myöskään hänen vasemmistolaiset oppineet ryyppykaverinsa, esim. Arvo Turtiainen. Realisti hän kyllä oli. Hyvä niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso-Herneisen serkkupoika on mielestäni oikeassa. Haanpää oli realisti tai jollain tavalla jopa hyvin Randilainen (Ayn Rand) ajattelija. Randilainen eetos tulkitsee objektivismin nykyään kapitalismiksi, mutta kysymys on oikeastaan Haanpääläisestä realismista. Se tarkoittaa, että maailman tapahtumia tulee ja voi tarkastella aina yksilön näkökulmasta ja siitä näkökulmasta syntyvä objektiivinen todellisuuden kuva huomioi aina yksilön. Haanpää nauroi sekä kapitalisteille että sosialisteille ja varsinkin kommunisteille, kaikille aatteille ja opeille, jotka synnyttävät irrationaalisia ja epäobjektiivisia laumailmiöitä. Yksi tällainen on esimerkiksi lama tai nousukausi tai sota tai mikä tahansa laumailmiö, joka jossain näkökulmassa muuttuu surrealistiseksi ja Piippolalaisittain tulkittuna absurdiksi farssiksi. Piippola on kunnan lakattua olemasta mielentila, jossa ihminen sijaitsee jossain merkityksettömässä pikkupaikassa ja voi rauhassa ihmetellä ohi kulkevaa hullua aikaa ja tapahtumia vapaasti ja objektiivisesti, myös itselleen naureskellen. Tervetuloa käymään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haanpää on - samoin kuin esim. Päätalo - lähes tuntematon kirjailija Suomen nuoremmille sukupolville. Ehkä kyse on vain normaalista "kulttuurievoluutiosta".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulttuuripiireissäkin voitaisiin pohtia tarkemmin onko Haanpää kuitenkaan kirjoittajana niin suuri mestari kuin taidekriitikot ja alan harrastajat antavat ymmärtää. Kilpalaulannan lumossa eivät osaa sanoa mikä Haanpäästä tekisi mestarin. Hänen tekstit tosiasiassa ovat aika tavanomaisia, Päätalomaisia. Ei niistä löydy esim. Sillanpään tai Linnan, kahden tyylitaiturin, tekstillä ilottelua. Haanpää oli kyllä originelli, "kylähullu", joka purki elämän tuskaa ja päälle kaatunutta alkoholismia kirjoittamalla lähiympäristön, kylän elämästä ja erilaisista ihmisistä, mitä mieleen kulloinkin sattui tulemaan. Menee enemmän "Siuruan Senaattorin" kanssa samaan sarjaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haanpäällä oli oma tyylinsä, joka ei ollut mitään tekstillistä iloittelua tai muutakaan tykitystä, päinvastoin. Toiset tykkää, toiset ei. Itse tykkään Haanpään arkisesta ja jopa melankolisesta tyylistä ja maailmasta.

Yllättävän moni (mukaan lukien eräät toimittajat) tuntuvat melko kiihkoisasti vielä tänäkin päivänä haluavan kaseerata Haanpään kirjallisuutta. Päällimmäisenä tulee mieleen poliittiset motiivit, kuten kultaisella 30-luvullakin. Taannoin oli eräässä pohjoisen alueen sanomalehdessä juttua Haanpään sukulaisesta, ja sukulaisista oli mainittu kummin veljen kaimat ja vastaantulijat, kaikki paitsi Pentti, joka oli porukasta kuitenkin kuuluisin. Hymyilitti miten toimittajan sensuuri paistoi selvästi läpi vielä 2010-luvulla :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun teatterille. Ahon Rautatiestä tehty näytelmänne on täysi 10. Haanpään monista novelleista voisi tehdä samanlaisia sovellutuksia koskemaan tätä päivää. Tehkää tämä kulttuuriteko!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Koiteliin suunnitellaan uutta rakennusta – mukana ravintola, kokous- ja juhlatilat sekä saunatilat
24
Oulun kauppahallissa vuodenvaihteen jälkeen alkava remontti venyy jouluun – hallissa odotetaan kiihkeästi ratkaisuja
19
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
16
Menot halutaan yhdessä kuriin – Oulu ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri selvittävät kustannustehokkuuden lisäämistä
13
Kunnianpalautus ammatilliselle koulutukselle – nyt tarvitaan asialliset tasokorotukset oppilaitoksien rahoitukseen Lukijalta
6
Suorapuheinen Pippa Laukka ohjaa laihduttamaan – Esko Eerikäisen aamumunakas vaihtuu puuroon
6
Poliisilta lisätietoa Kalajoen kuolonkolarista: Mercedeksen mittari pysähtyi 165 km/h lukemaan, lähellä ollut maanjäristysmittari rekisteröi törmäyksen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image