Kulttuuri

Kalenteri, muistivihko ja päiväkirja - bullet journal tuo järjestystä ou­lu­lais­har­ras­ta­jan elämään

Merja Fröbergillä on käytössään jo neljäs bullet journal. –  Kuten päiväkirjoihin, niihin on mukava aina palata ja tarkistaa, mitä on milloinkin tehnyt, hän sanoo. KUVA: Teija Soini
Kulttuuri 2.1.2018 19:22
Anna Kilponen

Merja Fröberg neuvoo tekemään rohkeasti omannäköisen muistikirjan.

Se on muistikirja, päiväkirja ja kalenteri, johon kirjoitetaan ja piirretään. Sitä myös koristellaan vaikkapa tarroin tai teipein. Sinne listataan katsotut elokuvat, tv-sarjat ja luetut kirjat. Maailmalla ja meillä suosittu bullet journal eli bujo muokkautuu tekijänsä näköiseksi.

Stressi vähenee, kun mieltä kuormittavat asiat saadaan kirjoitettua jonnekin ylös. Ennen kaikkea bujo on arjenhallinnan väline, jonne vuoden kulun saa merkittyä kalenterimaisesti. Monelle se merkitsee järjestystä elämään – ja sitähän me varsinkin näin vuoden alussa kaipaamme.

Oululainen Merja Fröberg on juuri aloittanut neljännen bullet journalinsa. Kovakantinen vihko täyttyy sitä mukaa, kun hän vain ehtii ja jaksaa tehdä merkintöjä.

Fröberg levittää pöydälle kolme penaalia, joista yksi on täynnä koristeteippejä ja kahdessa on erilaisia kyniä. Lisäksi hänellä on läjäpäin tarroja ja jonkin verran leimoja.

– Saan inspiraatiota YouTubesta ja Pinterestistä, mutta käytän luovuuttani ja teen aina omannäköisen kalenterin.

Päiväkirjalle ei enää tarvetta

Keväällä 2016 Fröberg näki netissä videon bullet journalin teosta ja innostui välittömästi.

– Olen aina tykännyt kalentereista, mutta koskaan en löytänyt täysin sopivaa itselleni. Bujosta saa muokattua juuri sellaisen kun haluaa. Haluan kuljettaa oman elämäni koko ajan mukana, mutta ilman bujoa pitäisi olla ainakin kalenteri ja muistivihko mukana. Olen huomannut, että muistilappujen määräkin on vähentynyt, kun olen alkanut käyttää tätä.

Aiemmin Merja Fröberg on pitänyt myös päiväkirjaa, mutta bujoilun myötä sille ei ole enää tarvetta.

Kun hän oli viime elokuussa Prahassa, teki hän vihkoonsa matkapäiväkirja-aukeaman, johon hän merkitsi, missä hän kävi syömässä ja mitä muuta päivän aikana tapahtui. Mukaan hän liitti muistoksi muun muassa matkalippunsa.

Bullet journal toimii myös matkapäiväkirjana. KUVA: Teija Soini

–Bujo on monipuolinen käyttää. Itselläni yksikään päivä-, viikko- tai kuukausinäkymä ei ole samanlainen.

Apuna menojen suunnittelussa

Kaikki lähtee liikkeelle sisällysluettelosta. Siihen Fröberg merkitsee kaikkein tärkeimmät asiat, joita tietyn kuukauden aikana on tullut tehtyä. Kun hän neuloi itselleen körttisukat, merkitsi hän siihen sivunumeron, josta neulemalli löytyy.

Bullet journalissa edetään suuremmista kokonaisuuksista pienempiin eli sisällysluettelon jälkeen tulevat kuukausi-, viikko- ja päivänäkymät.

Fröbergin mukaan moni tekee näkymiä ennakkoon pitkälle ajalle, mutta itse hän ei tykkää tehdä niin. Etukäteen ei voi aina tietää sitäkään, kuinka pitkälle vihkoa riittää. Tähän mennessä yksikään vihko ei ole riittänyt hänelle koko vuodeksi.

Fröbergillä on ajoittain huono­unisuutta, joten hänen bujossaan on myös unilokeja, joiden avulla hän voi seurata nukkumistaan ja sen vaikutusta mielialaan. Niitä hän on havainnollistanut eri värisillä pylväillä ja pallukoilla. Lisäksi hän on listannut lukemiaan kirjoja ja katsomiaan elokuvia ja tv-sarjoja – yhdeltä aukeamalta löytyvät esimerkiksi vuoden 2017 Oscar-palkitut.

Tavallisen kalenterin tapaan bujo on hyvä apu myös vuoden menojen suunnittelussa. Sen avulla voi seurata tavoitteitaan ja niiden toteutumista.

Alkuun tavallisella ruutuvihkolla

Erityisesti Merja Fröberg nauttii siitä, kun saa tehdä käsin: kirjoittaa ja piirtää. Se toimii hengähdystaukona digimaailmasta. Aikaa merkintöjen tekemiseen voi mennä muutamasta minuutista useisiin tunteihin, mutta joka päivä ei välttämättä tule kirjoitettua.

Tarroilla voi korostaa tekstin yksityiskohtia ja koristaa vihkoa. KUVA: Teija Soini

Käsialaansa hän vaalii bujoilun ohella kirjoittamalla kirjeitä ja osallistumalla netissä olevaan kaunokirjoitushaasteeseen, jossa kirjoitetaan käsin joka kuukausi tietystä aiheesta.

– Kirjeitä olen kirjoittanut ihan pienestä tytöstä lähtien. Sähköposti tuntuu monesti kylmältä, kun taas kirjeestä saa henkilökohtaisemman. Tämä pakottaa minut pois koneen ääreltä, vaikka toisaalta taas teen myös bujoilusta materiaalia nettiin.

Fröberg havaitsi, että netissä ei ole juuri suomenkielistä materiaalia, jossa neuvottaisiin, kuinka tehdä bullet journal. Siksi hänen YoutTube-kanavaltaan löytyy muun muassa video, jossa hän tekee bujoonsa päivämerkintöjä.

Merja Fröberg käyttää kovakantisia laatuvihkoja, mutta alkuun pääsee vaatimattomammallakin vihkolla. KUVA: Teija Soini

Aloittelijan hänen mielestään turhaa lähteä heti ostamaan sitä kaikkein kalleinta muistivihkoa.

– Tavallinen ruutuvihko riittää. Netissä saa helposti sellaisen vaikutelman, että pitäisi pystyä tekemään mahdollisimman täydellisiä sivuja. Sinne pannaan kuitenkin vain ne hienoimmat aukeamat. Muiden jutuista voi hakea inspiraatiota, mutta kannattaa muistaa, että kirjaa tehdään itseä varten.

Näin teet oman bujon

 • Kyseessä on yhdysvaltalaisen Ryder Carrollin kehittämä analoginen ajanhallintajärjestelmä (kalenteri/päiväkirja) digitaaliselle ajalle, jonne merkitään kalenterin tapaan vuoden kulku. Siihen listataan esimerkiksi muistiinpanoja, tehtäviä ja menoja.
 • Bullet journal on alkujaan tarkoitettu minimalistiseksi vihkoksi, jossa on vain tekstiä. Moni tykkää kuitenkin koristella sitä tarroilla, teipeillä, leimoilla ja piirustuksilla.
 • Vihko etenee isommista kokonaisuuksista pienempään.
 • Sisältää neljä elementtiä: sisällysluettelon, tulevaisuuslokin, kuukausilokin ja päivälokin.
 • Tulevaisuusloki luodaan ensimmäiselle aukeamalle. Siihen voi laittaa esimerkiksi seuraavan puolen vuoden tai koko vuoden menot kuukausittain.
 • Sisällysluettelo: 2–3 sivua. Merkitään oleellisemmat asiat ja sellaiset, jotka haluaa löytää nopeasti.
 • Kuukausimenot: Jokaiselle kuukaudelle varataan oma sivu tai aukeama, johon merkitään tärkeimmät menot. Kokoa voi säädellä tarpeen mukaan joko rivi päivää kohti tai seinäkalenterien tapaan voi tehdä joka päivälle oman lokeronsa.
 • Viikkonäkymä tai päiväloki (voivat myös vuorotella). Merkitään päivän/viikon aikana tapahtunut, menot, tehtävät ja esimerkiksi säätila.
 • Merkintöihin voi käyttää pelkkää ranskalaista viivaa tai erilaisia symboleja kuvastamaan tekemistä.
 • Bullet journaliin voi tehdä myös erilaisia seurantasivuja ja kokoelmia, kuten listauksia luetuista ja luettavista kirjoista.
 • Nettikaupoista löytyy myös valmiita kalenteripaketteja tarroineen, mutta pelkkä halpa vihkokin riittää. Suosituin on tukipisteytetty Leuchtturm 1917 -vihko, jossa on sisällysluettelo ja sivunumerot valmiina.

Lisää tietoa: bulletjournal.com, Boho Berry, Christina K. -blogit ja suomeksi https://geekgirls.fi/wp/blog/2017/13/bullet-journal. Facebookista löytyy esimerkiksi Bullet Journal Suomi -ryhmä.

Vinkit antoi Merja Fröberg.

Kommentoi

Töihin kannattaa tehdä omansa.
Asiat joutuvat ja päätösten perusteet on helpompi myöhemmin tarkastaa kuin officesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:00
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
6:00
Valoa luvassa kurjistuvalle elonkirjolle: ympäristöministeri Krista Mikkonen lupailee 42 miljoonaa euroa luonnon monimuotoisuuteen jo ensi vuonna
6:00
Oulu on suurista kaupungeista sairain: Perusterveydenhuollon kulut vertailun korkeimmat, asukasta kohden käytettiin viime vuonna 2519 euroa Tilaajille
22.10.
Ratavaurio sotkenut liikennettä: Intercity Tampereelta Ouluun on peruttu – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 8 tuntia
22.10.
Venäjän ulkoministeri Lavrov: Venäjä ja Turkki alkavat partioida yhdessä Syyrian pohjoisosissa
22.10.
Viime kauden vastustajan valmentajaa harmittaa: "Pukkia tarjottiin mestaruussarjan kaikille seuroille"
22.10.
Parlamentin alahuone hyväksyi Johnsonin ehdottaman brexit-lain, mutta kumosi esityksen lain tiukasta aikataulusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Mutta nämä aloitukset satuttaa aina eniten kateellisia. Vastauksista näkee ketä. Lue lisää...
Niin tai näin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image