Kulttuuri

Kalajokisten kom­mu­nis­ti­vel­jes­ten tarina julkaistiin

Rahjan veljeksiä tutkinut Jaakko Rahja muutti pois Oulusta 1982. Nykyään hän on Suomen Tieyhdistyksen toimitusjohtaja Helsingissä. KUVA: Esko Aho
Kulttuuri 23.4.2014 6:19
Esko Aho

Viime viikolla television Venäjä-illassa iskettiin toisia vastaan myös historiallisin kortein.

Dosentti Johan Bäckman muun muassa vihjaili löytäneensä kirjoitusvirheitä ja muita pikku epätarkkuuksia Vladimir Iljits Leninin antamasta Suomen itsenäisyyden tunnustuksesta.

Kohudosentti viestitti verkkoblogissaan, että asiaan vielä palataan. Ohjelmassa Bäckmanilta tivattiin, mitä se käytännössä tarkoittaa. Uhkaileeko hän tunnustamisen peruuttamisella?

 

Kuten Bäckmanille ohjelman aikana huomautettiin, tällainen historian tosiasioilla jossittelu ja pelaaminen ei loppujen lopuksi johda mihinkään.

Leniniin liittyen olisi hedelmällisempää pohtia vaikka kalajokisten Rahjan veljesten, Jaakon (1872–1926), Jukan (1887–1920) ja ennen muuta Einon (1885–1936) vaikutusta 1900-luvun alun Suomen, Venäjän ja sitä kautta välillisesti koko maailman historiaan.

Veljesten tarinasta käy hyvin ilmi nimenomaan se, miten Venäjän poliittisessa vaikutuspiirissä yksittäiset ihmiset ja teot liittyivät toisiinsa jo sata vuotta ennen nykyistä Ukrainan kriisiä.

Jospa Lenin tunnustikin Suomen itsenäisyyden siksi, että hän oli Rahjojen läheinen ystävä ja piti suomalaisia ylipäänsä hyvinä tyyppeinä.

 

Rahjan veljesten historiaa harrastusmielessä tutkinut Oulusta lähtöisin oleva kirkkonummelainen diplomi-insinööri Jaakko Rahja.

Hän julkaisi hiljattain aiheesta pienen omakustanteen Rahjan veljekset, jota hän jakaa halukkaille sähköpostilla ilmaiseksi.

Jaakko Rahja itse ei kuulu veljesten kommunistisukuun. Päin vastoin, vanhimmat oululaiset saattavat muistaa hänet 1970-luvulta ja 1980-luvun alusta Kokoomuksen opiskelija- ja kunnallispoliitikkona.

”Kalajoelta ovat lähtöisin kolmet eri Rahjat. Tietysti, jos mentäisiin satoja vuosia taaksepäin, saattaisi yhteisiä sukulaisiakin löytyä. Mutta osittain siksi minua kiinnosti tietää, keitä tunnetut veljekset olivat ja mitä he saivat aikaan”, Jaakko Rahja kertoo.

”Varsinkaan nuorempi polvi ei tunne Rahjan veljeksiä. Historian tutkijatkin ovat yleensä törmänneet heihin muiden tutkimusten ohessa. Jos punaiset olisivat voittaneet sisällissodan, silloin varmasti tietäisimme heistä paljon enemmän.”

 

Eino ja Lyydia Rahja tunnetaan parhaiten siitä, että he auttoivat 1910-luvun alussa monin eri tavoin Leniniä ja hänen puolisoaan Nadežda Krupskajaa.

Jälleen voimme vapaasti jossitella: Ellei Eino Rahja olisi 1917 onnistunut salakuljettamaan Leniniä Suomesta Pietariin vallankumousta tekemään ja toiminut muun muassa hänen henkivartijanaan, bolševikkijohtaja ei ehkä olisi koskaan päässyt tunnustamaan Suomen itsenäisyyttä.

Ilman Rahjan veljeksiä Suomen sisällissodastakin olisi voinut muodostua lyhyempi kahakka.

Lue lisää 23.04.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Viime aikoina on alkanut muodostua kuva dosentti Bäckmanista vaarallisimpana Suomen kansalaisena. Vaikuttaa sille, että tyyppi vaarantaa Suomen turvallisuutta merkittävästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos me olemme venäläisten ja ruotsalaisten kanssa samaa porukkaa, niin mistähän ne sitten ovat tulleet. Suomeen ei aikoinaan ole päässytkään ihan noin vain ja mistä vaan, venäjän kanssa on maarajaa paljon ja ruotsinkin jonkin verran, että luulisi molemmista suunnista tulleen kulkijoita jäädäkseen tänne. Viikinki porukka on kyllä tullut paljon myöhemmin Ruotsiin kuin joku muu maata myöten ja niiden on täytynyt tulla venäjän kautta. Joskus kauan sitten kun ei ollut juuri mitään, eivät osanneet rakentaa sellaista laivaa, jolla olisivat selviytyneet merien yli ne on vasta myöhemmin, ja kuitenkin täällä on ollut asukkaita ennen viikinkejäkin, elikkä siis venäjän kautta ainakin tulleet, joka on tapahtunut satojen vuosituhansien aikoina, historiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä varten noita asioita puidaan, kun Suomi on itsenäinen valtio siinä missä muutkin itsenäiset valtiot. Kaikki valtiothan on jotenkin lyöty itsenäiseksi, olipa se sitten Suomen kohdalla noin tai näin. Mitenkähän ne jotku toiset maat julistauneet ihan noin vain itsenäiseksi, kun joku vain päätti sen ja alkoi maan johtajaksi, jota pokattiin ja vietiin kultaa ja mirhamia. Kaikella on tarinansa historiassa, ei niitä voi enää lähteä niin kaukaa muuttelemaan. Nykyään eletään jo eri aikaa ja voitaisiin ajatella ihmisten hyvinvointia, eikä edelleen rikastuteta herroja, mikä on niin väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli se hyvä, että Rahjan poikien suunnitelmant eivät toteutuneet Suomessa. Kovin olisi surkeasti kirjoitettu Suomen lähihistoria kun rautaesiripun lansiraja olisi ollut Torniojoella. Saivat keverit tehdä ja huutaa uraa Neukkulassa. Hyvä heille varmaankin ja mielestäni hyvä myös meille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pitäskö köyhien olla aina kyykyssä ja nöyrä kun poljetaan ja luvataan kun ne lupaukset eivät koskaan pitäneet paikkaansa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä poliittinen mielipide lentää taas määrättyyn suuntaan. Eikö ihmiset jo kyllästy näihin jälkipuinteihin, jotka ovat olleet viime vuosina hyvin yksipuolisia totuuksia kuten tämäkin varmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isoisäni oli valkoisten puolella ja siinä on vain yksi sukupolvi väliä. Itseäni kiinnostaa aihepiiri kovastikin -se mitä todella tapahtui. Usein unohdetaan mainita vuoden 1917 punaisten toimet -teloitukset ja ryöstöt, varkaudet ja korostetaan sodan jälkeisiä tapahtumia ja punaisten teloituksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti Tuurikin kirjoitti Jukan ja Einon vaiheista kirjassaan "Suuri asejuna Pietarista".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erinomaista sukuhistoriaa on tässä tallennettu. Rahjan veljeksissä riittäisi tarinaa vaikka elokuvaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahjat pettivät Leninin,kun hävisivät kapinassa.Sopivathan he,että Punaiset kapinan voitettuaan Suomi liittyy osaksi Neivostoliittoa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jari tervo kirjottaa kirjassaan ohrana myös miehestä nimeltä attila rahja. Onko samaa porukkaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole lainkaan samaa porukkaa. Tervon jutut ovat mielikuvitusta. Ei Attila Rahjaa ole ollut olemassakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Attila Rahja oli ohrana eli Venäjän päämajan valvontaosaston vastavakoilutoimiston tarkastaja, joten hän kuuluu samalle puolelle kokoomuskirjailija Jaakko Rahjan kanssa eli toiselle puolelle kuin Aaro Rahjan pojat Jaakko, Jukka ja Eino.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukekaapa Jari Tervon Troikka. Siinä on Rahjoista (varsinkin Einosta) tarinaa, totta ja fiktiota kuten romaaneissa tapaakin olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja se tosiasia unohtuu pian että olemme suurimmalta osin venäläistä alkuperää kaikki jos ihan tarkkaan ruvetaan asioita tutkimaan. sekä ruotsalaisia.
kannattaa siis miettiä mitä lausuu kummastakin naapurista koska se pilkka voipi sattuakin omaan nilkkaan, eikö olekin kiva?
se että kuuluu nyt johonkin oikeistopuolueeseen ei tosiasiaa muuta miksikään...kuten uutisesta huomaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulepas ystäväiseni, suomalaiset eivät koskaan ole olleet venäläistä eivätkä ruotsalaista alkuperää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niinkö luulet? tutkipa tarkkaan sukujuuresi, ihan objektiivisesti, voit yllättyä iloisesi toveri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten sen nyt ottaa. Määritelläänkö asiat nykyisten rajojen vai satojen vuosien takaisen tilanteen mukaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei rajoilla ja niiden määrittelyillä ole mitään väliä, kun kansoista puhutaan. Kuten hyvin tiedämme, eivät kaikki Neuvostoliiton kansalaiset olleet venäläisiä eivätkä nyky-Venäjänkään kaikki kansalaiset ole venäläisiä.

Ja yhteinen alkuperähän löytyy jokaiselle jostain Afrikan siimeksestä, kunhan tarpeeksi etäälle nykyhetkestä mennään. Ja jos ohitamme aikajanalla apinaihmiset, ihmisapinat, kädelliset jne., niin huomaamme olevamme loppujen lopuksi meressä eläneiden sienien jälkeläisiä. Tämä on parasta tietoa, mitä tiede tänä päivänä tuottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiede tuottaakin toisinaan hyvin vaikeasti uskottavaa hölynpölyä. Kenties kymmenien vuosien päästä todetaankin teorian olleen ihan väärä oletus. Tieteellä on tähän kaiken lisäksi täysi oikeus, koska se on itse itseään korvaavaa ja oikaisevaa. Tiede on kuin muinen Suomen armeija, joka ei koskaan peräänny; se vain tekee täyskäännöksen ja etenee jälleen;)Uskoa se tuo vaatii. Varsinkin kun iso osa tiedemiehistäkin on eri mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image