Kulttuuri

Kaikki valehtelevat Afrikasta

Eero Paloheimo kirjoittaa kärkevästi, ettei ole tavannut yhtään afrikkalaista, joka pitäisi kehitysapua hyvänä. Kuvassa sisällissotaa pakenevat ruandalaisetovat matkalla Zaireen turvaan vuonna 1996.
Kulttuuri 17.2.2008 0:00
Johan Lahdenperä
Tietokirja
Eero Paloheimo: Tämä on Afrikka. WSOY 2007.
Afrikkalaiset ovat jälleen ansassa, sanoo professori Eero Paloheimo. Nyt asialla eivät ole enää löytöretkeilijät, lähetyssaarnaajat, orjakauppiaat, kolonialistit eivätkä globalistit - vaan mitkä?

Asialla ovat "nämä intomieliset hyväntekijät, kehitysapuväki", Paloheimo toteaa. Tuon sanomiseen ei monella ole roh-
keutta. Tai olisi kyllä, mutta se torjutaan kajoamisena tabuun, kehitysapuun, joka on niin oikeaa ja hyvää, ettei sitä saa arvostella.

Samoin suhtauduttiin suomettumisen vuosina sosialismiin. Paljon ei ole opittu, uusi vähätietoinen ja idealistinen kiimakohortti julistaa taas hyvää ja kaunista
ideologiaa, joka suojataan sensuurilla ja karkealla leimaamisella (rasisti! aikaisemmin fasisti!).

Se on osa "jättimäistä kollektiivista valhetta", jonka Paloheimo näkee leimaavan suhtautumista Afrikkaan: Kaikki valehtelevat. Lisäksi "kaikki tietävät, että kaikki valehtelevat". Miksi? Siksi koska se on poliittisesti korrektia.

Ja siksi siitä hyötyvät ne, jotka kiipeävät politiikassa, kansainvälisissä tehtävissä, YK:ssa. Valheellista kehitysmaaretoriikkaa johtaa Suomessa presidentti.

Jo varhain Paloheimo päätti tulla isona Afrikan Tarzaniksi, mutta tekikin "melkoisen mahalaskun" tekniikan tohtoriksi, vihreiden kansanedustajaksi, professoriksi ja tietokirjailijaksi.

Tätä kirjaansa varten hän teki viisi matkaa Saharan eteläpuoleiseen Afrikkaan 2002-06, taivalsi kylien ja kaupunkien halki, jututti ihmisiä, näki omin silmin. Tulos on varmasti perusteellisimpia ja luotettavimpia kirjoja nyky-Afrikasta.

Hän ei ole matkoillaan tavannut ainuttakaan afrikkalaista, joka sanoisi, että kehitysapu on oikein ja hyvin suunnattua. "Olen tavannut useita, joiden mielestä se on ennen muuta vahingollista."

Kehitysapu on rappeuttanut kaiken, sen ylin saavutus on Paloheimon mukaan vain auttajien itsetunto ja hykertely omassa jaloudessa. Toisten rahoja onkin kiva jakaa ja ottaa siitä sädekehä palkan lisäksi. Seurauksia ei tarvitse ajatella, kun oma tulevaisuus on näin turvattu.

Kehitysavusta leijonanosa kuluu Paloheimon mukaan hallinnolliseen tyhjäkäyntiin, vain vähäinen osa menee kohteeseen. Suomalaiset eivät saa koskaan tilitystä lähes tuhannen miljoonan veroeuron vastikkeettomasta siirrosta muiden maiden kansalaisille joka vuosi, saati sen hyödystä.

Tilastoista kyllä näkyy kehitysavun tulos: väkimäärä ja köyhyys ovat tuhatkertaistuneet muutamassa vuosikymmenessä. Afrikassa syödään apurahat ja lisäännytään iloisesti, kirja kertoo, vaikka "rasismin armottomimmat valkoiset kytät" haluavat siitä vaieta. Afrikkalaiset pitää nähdä avuttomina uhreina, valkoiset pahoina. Muunlainen puhe on "rasismia".

Nykyinen kehitysapu pitäisi Paloheimon mielestä tuhoisana lopettaa. Mutta hänellä on yllätys taskussaan - Paloheimo vaatii kehitysavun kymmenkertaistamista, määräajaksi. Uusi korotettu kehitysapu pitäisi kohdistaa tehokoulutukseen. Afrikkaan on saatava koulupakko ja yliopistoja paljon lisää.

Jos afrikkalaiset eivät sitä haluakaan vaan vaativat yhä vain ruokaa ja huvia, silloin "olisi syytä lähteä Afrikasta, lopettaa nykyinen mestarointi ja tuputtaminen, tämän vahingollisen avun antaminen".

Johan Lahdenperä

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Samaahan kirjoitti jo Matti Kääriäinen kirjassaan "Kehitysavun Kirous". Hän toimi diplomaattina vuosia eri Afrikan valtioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin kirjan ja siitä nousee pari asiaa yli muiden- kirjoittaja käyttää matkojensa aikana samoja tapoja asioidensa selvittelyyn kuin kuka tahansa afrikassa omin päin seikkaileva turisti: -rahalla saa sekä "ystäviä" että ikäänkuin oikeutuksen marssia vaatimaan milloin mitäkin milloin kenenkin kotiin. Ihan oikeutettu on kirjassa erään henkilön kysymys, kun hän kysyy Paloheinältä, kenen luvalla tämä marssii toisten pihoille (ottamaan valokuvia).Sinänsä kirja sisältää paljon kuvailua ja päiväkirjamaista kerrontaa ympäristöstä, mikä sinänsä on viihdyttävää ja mielenkiintoista ja hyvin yleisafrikkalaista, samoja asioita ja ilmiöitä tapahtuu muissakin maissa kuin missä kirjailija on käynyt. Paloheimo on kyllä nähnyt todella vaivaa muistiinpanojensa kanssa! Väitettä, ettei kukaan olisi kokenut hyväksi kehy-apua, en tosin allekirjoita, itse tunnen lukuisia henkilöitä jotka sanovat aivan toisin. Sitten vielä yksi juttu- ihmiset on aina he tai hän, ei se tai ne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jopas tuli tiedostamaton kommentti maija menninkäiseltä. Paloheimon matkat ovat käsittääkseni olleet todella laajoja ja perusteellisia. En ole kirjaa lukenut, mutta luen. Sinänsä tämä kirja ei todista mitään uutta. Monet ekonomistit - myös afrikkalaiset - ovat todenneet kehitysavussa ongelman. Angus Maddisonin tilastojen mukaan afrikan väestönkasvu on räjähtänyt käsiin. Tämän on tulkittu johtuvan kehitysavusta. Ainoa suuri asia mihin kehitysapu on tähän mennessä pystynyt on räjähdysmainen väestönkasvu. Maija menninkäinen omassa postauksessaan näköjään vahvistaa tämän kuolleisuuden laskun osalta. Kuitenkaan kehitysapu ei ole juurikaan vaikuttanut syntyvyyteen. Mosambikin talous ei ole parantunut kehitysavun turvin, vaan yksinkertaisesti siksi, että sota loppui virallisesti 1990 ja olot vakaantuivat vuoteen 1995 mennessä. Tällöin alkoi kasvukausi, joka taas avitti talousuudistuksen. Kasvu on ollut hidasta ja matkalla on ollut muutama katastrofi. Kehitysavulla ei ole tähän kasvuun mitään osuutta. Yleisesti ottaen kehitysapu kasvattaessaan väestönmäärää aiheuttaa taantuman. Maltillinen ja luonnollinen talouskasvu taas saattaa olla osoitus hyvästä taloudesta. Liika on aina liikaa. Joka tapauksessa Mosambikissa tehtiin sodan jälkeen massiivinen talousuudistus, joka onnistui vaikuttamaan inflaatioon. Muutamaa piikkiä lukuuottamatta inflaation on pysynyt alhaalla. Talousuudistuksesta tai -kasvusta on turha kehua kehitysapua. Köyhyys ei siis ole vähentynyt kehitysavun turvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä taas tuli mustavalkoista tekstiä, ilman minkäänlaista analyysia. Ajatella, kokonaista viisi matkaa ja vielä 5-6 vuoden aikana ja sen takia ¨luotettavimpia¨ kirjoja... Viis siitä että esim Mosambikissa, joka on Suomen rahamääräisesti suurimpia kehitysyhteistyömaita, köyhyys on vähentynyt huomattavasti, samoin äitiys- ja lapsikuolleisuus. En ole kirjaa lukenut mutta siihen olisi pitänyt sisällyttää statistiikkaa-- myös siitä väitetystä ¨tuhatkertaisesta¨ köyhyyden lisääntymisestä... Ilmeisesti kirjailja ei tunne lainkaan esim Pariisin deklaraatiota jonka hengessä nykyisin kehitysapua tehdään. Maiden oma vastuullistaminen on toinen periaate. Ei minnekään vain syydetä rahaa... Mutta tällainen popularistinen kirja - joka vielä itsevarmasti toteaa että Tämä on Afrikka - vetää varmaan paljon lukijoita, joista suurin osa ei ole koskaan ollut asian kanssa tekemisissä, mutta mielellään ottaa kantaa sen puolesta, veikkaisin. Ulkoministeriö varmaan osaa kertoa miten nämä kehitysyhteistyövarat käytetään, vaikka kirjailija toteaa itsevarmana jälleen kerran että ¨suomalaiset eivät saa koskaan tilitystä¨ näistä verorahoista. Uskomatonta väitettä asioista joista kirjailija ei tiedä eikä näköjään haluakaan tietää yhtään mitään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Eero Paloheimoa ja Pentti Linkolaa kuunneltaisiin ja otettaisiin oppia, voitaisiin tulevaisuudestakin puhua jopa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvinaisen suoraa ja rehellistä tekstiä asiasta jota moni on jo vuosia mietiskellyt. Tosin voi olla näille "hyväntekijöille" kova paikka myöntää tekemäänsä vahinkoa sekä virhettä. Varmaan monesta avustavasta maasta löytyisi oikeitakin kohteita noille veroeuroille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image