Kulttuuri

Kahden miljoonan euron edestä lukuintoa kouluihin – Yli-Iin koulu käytti 2 000 euron palkinnon kou­lu­kir­jas­ton viihtyvyyteen

Lukuklaani-hankkeen yhteydessä on innostettu peruskoululaisia lukemaan. KUVA: Reino H‰meenniemi
Kulttuuri 30.12.2018 8:39
Kaleva

Lukuklaani on edistänyt lasten lukemista kahdella miljoonalla eurolla vuosina 2017–2018. Varoja on käytetty koulukirjastojen kehittämiseen ja kirjalahjoituksiin.

Lukuklaani-hankkeessa ovat mukana Suomen Kulttuurirahasto ja tekijänoikeusjärjestö Kopiosto.

Koulukirjastojen kehityskilpailussa viime keväänä 281 koulua ympäri Suomen palkittiin yhteensä 600 000 eurolla. Toisessa vaiheessa Lukuklaani lahjoitti yli 100 000 kirjaa kaikille Suomen ala- ja yhtenäiskouluille Jokainen koulu sai valita 50 kirjan paketin viime syksynä.

Hanke on ollut monelle koululle erityisen tärkeä siksi, että se on toiminut tarvittavana sysäyksenä koulukirjaston uudistamiselle ja lukemista edistävien projektien käynnistämiselle.

Koulukirjastojen kehityskilpailusta saamillaan rahapalkinnoilla kouluissa on yhdessä oppilaiden kanssa toteutettu viihtyisiä lukunurkkauksia, -pesiä ja -linnakkeita, paranneltu kirjavalikoimaa ja asetettu tavoitteita luettujen kirjojen määrän kasvattamiseksi.

Yli-Iin koulu oli yksi koulukirjastojen kehityskilpailussa palkittu koulu. 2 000 euron rahapalkinto käytettiin koulukirjaston viihtyvyyden lisäämiseen sekä muutaman matalan hyllyn hankkimiseen.

Ensi vuonna koulukirjastoon tulee lukusoppeja, kertoo Yli-Iin koulun opettaja Kaija Paasovaara.

– On valtavan hienoa, että lukutaidon ja lukemisen merkitys on nostettu valtakunnallisesti esille ja sitä on myös nyt tuettu konkreettisesti. Tämä, jos mikä, on aitoa sivistystyötä.

Lukuklaani laajenee seuraavaksi yläkouluihin. Jokainen Suomen yläkoulu tulee saamaan oman sadan kirjan pakettinsa vuoden 2019 aikana.

MAINOS

Kommentoi

Ihan vaan uteliaisuuttani kysyn, että eikös Yli-Iissä ensin peruskorjattu koulu, ei toiminu ja sen jälkeen tehtiin uusi? Korjatkaa ihmeessä te tietäjät jos olen väärässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kävishän sitä kirjastossa jos siellä olisi vielä lukusali.haukiputaalta lopetettin ouluun liittymisen myötä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin muualla vaan haukiputaalla oulu vei oulu kymppi toimistolleen kirjaston lukusalin niinkuin ei muualla olisi ollut tilaa ko toimistolle.En ole senjälkeen käynyt kirjastossa enää moneen vuoteen.Kuka nyt viitssii kapealle ikkunanoiden edessä olevalle käytävälle mennä kaikkien ohikulkijoiden töllisteleväksi lukemaan,että siinä se oulluun liittymisen ihanuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa sen verran opetella lukemaan, että ymmärtää, miksi toimeentulohakemus oli taas hylätty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

202
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
31
Pohjois-Suomeen annettu talven ensimmäinen pakkasvaroitus: pakkanen voi kiristyä yli 30 asteeseen – katso miten kiehuva vesi kiteytyy kylmässä
29
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
28
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
27
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
22
Intercityjunan mystisestä pamauksesta jäi jäljet junan pohjaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image