Kulttuuri

Kahdelle lop­puun­myy­dyl­le klubille samana iltana esiintynyt Olavi Uusivirta muistelee ensimmäistä vierailuaan Oulussa – "Keikkailevan artistin alkuvaiheen realismi tuli näkyväksi"

Olavi Uusivirta yhtyeineen laittaa itsensä likoon yleisön edessä. Kuusi show’ta yhdelle viikolle on aika hurja määrä, myöntää laulaja. Kuva Qstockista 2015. KUVA: Torvinen Maiju
Kulttuuri 6.9.2019 12:42
Mirko Siikaluoma

Torstaina kahdesti loppuunmyydyssä 45 Specialissa esiintyneen Olavi Uusivirran ensivisiitti Ouluun oli opetus kiertue-elämän realiteeteista. Syksyn aikana artistia nähdään keikkalavojen lisäksi agenttina uudessa tv-sarjassa.

Vaikka kiireinen festivaalikesä on ehtinyt juuri ja juuri loppua, Olavi Uusivirta ei ota pysähtyäkseen. Tällä viikolla Uusivirta yhtyeineen kiertää Suomea kuuden show’n tahdilla aloittaen urakkansa keskiviikkona Rovaniemeltä ja päättäen sunnuntaina Helsinkiin. Kuusi show’ta yhdelle viikolle on aika hurja määrä, myöntää laulaja.

– Alun perin tällä viikolla piti olla vain neljä keikkaa, mutta 45 Specialiin ja Tavastialle tuli lisäkeikat. Pidemmän päälle tällainen tahti kävisi vähän turhan hapokkaaksi, sillä meidän yhtyeellä ei ole ollut tapana säästellä energiaa, Uusivirta tuumaa.

Lue myös: Keikkakritiikki: Olavi Uusivirran on helppoa olla onnellinen – lukuisten hittien mies ei ota suosiotaan itsestään selvänä ja antaa siksi kaikkensa lavalla, vaikka kaksi kertaa samana iltana

Uusivirta todella tunnetaan esiintyjänä, joka pistää itsensä likoon yleisön edessä, eikä ole tavatonta, että hän poistuu lavalta kesken kaiken. Kahden esiintymisen päiviä mahtuu vuoteen muutamia, mutta yleensä kahden show’n välillä liikutaan kaupungista toiseen. Millä voimalla Olavi jaksaa kaksi klubikeikkaa muutamassa tunnissa?

– Ehkä siinä menee vähän sellaiseen moodiin, ettei yritä edes palautua välissä vaan on keikkamoodissa sen väliajankin. Se on kuin juoksisi maratonia, niin ei kannata pysähtyä levähdyspenkille – se voi olla kohtalokasta.

Uusivirta on vieraillut Oulussa lukemattomia kertoja ja hän kertookin kaupungista tulleen yhtyeelle viimeisten viiden vuoden aikana toinen kotikenttä. Uusivirran bändin ensimmäinen visiitti Helsingin ulkopuolelle suuntautui Oulun Uudelle Seurahuoneelle vuonna 2003.

– Muistan siitä vain, että siellä ei ollut todellakaan tupa täynnä, vaan ehkä 17 ihmistä yleisössä. Se määrätty keikkailevan artistin alkuvaiheen realismi tuli näkyväksi, Uusivirta muistelee opettavaista matkaa.

Yhtenä kesänä Uusivirta laski esiintyneensä Oulussa neljä kertaa ja tuolloin Never Grow Old -baarista ehti muodostua hänelle Oulun käyntien tukikohta. Oululaisyleisöä hän kehuu vastaanottavaiseksi.

– Olen ollut aistivani Oulussa aktiivisen poreilevan kulttuurielämän, jossa seurataan paljon musaympyröitä ja on oma viriili musaskene. Ihmiset käyvät aktiivisesti keikoilla ja se ei ole mitenkään itsestään selvää.

Toukokuussa julkaistu Skorpioni-albumion tunnistettavaa Olavi Uusivirtaa, suomirockia joka ei juokse trendien perässä, vaan pikemminkin pyrkii kuulostamaan ajattomalta. Uusivirta ajattelee, että musiikkia tehdessä hänellä on alitajuntainen tapa miettiä miltä kappale kuulostaisi vaikka 2060-luvulla kuunneltuna.

– Kolmella viimeisimmällä levyllä biiseistä on käyty läpi monta versiota, ja joissain on voinut kuulua läpi jotain päivän soundeja. Lopulta ollaan ehkä painotettu jonkinlaista ajattomuuden ajatusta, mutta sen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että se olisi jotain retroa.

Musiikin ohella Uusivirtaa pitää kiireisenä näyttelijäntyö, jonka yhdistäminen kiertue-elämään vaatii välillä mielekkäistä tarjouksistakin kieltäytymistä. Teatteria on mahdollista tehdä keikkatauoilla, mutta ”kameraroolien” tekeminen onnistuu, sillä filmauksia tehdään harvoin viikonloppuisin.

Syksyllä Uusivirta nähdään Julius Boijen roolissa Nyrkki-sarjassa, joka kertoo agenteista 1950-luvun Helsingissä.

– Sarjassa viisihenkinen iskuryhmä Nyrkki pyrkii huolehtimaan siitä, etteivät suurvaltojen agentit pääse liiaksi vaikuttamaan Suomen politiikkaan. Suomi oli kylmän sodan aikana strategisesti tärkeä asemapaikka, jossa oli paljon vakoojia idästä ja lännestä ja mielenkiintoinen ympäristö sarjalle.

Olavi Uusivirta -yhtye henkilöityy laulajaansa, mutta jokainen yhtyeen neljästä jäsenestä on kokonaisuudelle korvaamaton. Basisti Jaakko Kämäräinen on kulkenut Uusivirran kanssa samaa tietä alusta asti, rumpali Olli Krogerus vuodesta 2005 ja kitaristi Timo Kämäräinen kuutisen vuotta. Yhteinen matka näkyy ja kuuluu.

– Ollin ja Timon historia ulottuu Kuopion musiikkilukioon asti, he ovat sieltä saakka soittaneet yhdessä ja tällaiset asiat ehkä myös huokuu sieltä. Bändissä on aina kyse jostain mysteeritekijästä, joka on vaikea jäljittää. Se on parhaimmillaan aina enemmän kuin soittavien ihmisten summa.

Ja kun Uusivirta puhuu yhteisestä matkasta, hän tarkoittaa sitä myös kirjaimellisesti.

– Pyrin ainakin itse siihen, että pystytään matkustamaan samaa matkaa keikoille. Ajattelen, että sellainenkin asia heijastuu illan keikkaan, että ollaanko sen päivän mittaan oltu samassa tilassa, Uusivirta pohdiskelee.

Olavi Uusivirta

Syntynyt 1983 Helsingissä.

Julkaissut kahdeksan studioalbumia, joista uusin Skorpioni julkaistiin toukokuussa.

Uusivirran tunnetuimpiin kappaleisiin kuuluvat muun muassa On niin helppoo olla onnellinen, Ollaanko tämä kesä näin? ja Tanssit vaikka et osaa.

Muusikkouransa ohella tullut tunnetuksi näyttelijänä. Esittänyt muun muassa Cisse Häkkistä vuonna 2007 ilmestyneessä Ganes-elokuvassa.

Naimisissa näyttelijä Saara Kotkaniemen kanssa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kyllä Olavi on aina mennyt minulle läpi...niinku'.
Ammatti mies...!
Ei falskaa, kuin esim. Remu.
En vain ymmärrä vanhan koulun rokkarina tuota, kun staroilla on .... nutipäät!
Kuin Utista, tai Konnunsuolta olisivat livahtaneet kameran eteen.
Ennen oli parempi ja paremman näköistä...
Page ja Plantkin kuin enkel'kuorosta karanneet.
Nyt nuo tämän päivän ukkelit kuin Siberian nuorisovakilasta karanneet...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
189
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
72
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
59
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
32
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image