Kulttuuri

Kabaree rikkoo rajoja

Kabaree on kontaktilaji. Kertakäyttötavarassa Osku Heiskanen (vas), Sirpa Suutari-Jääskö, Jukka Haapalainen ja Jarkko Valtee tanssivat näyttämöllä toisensa haastaen. KUVA: Tor Wennstr?m
Kulttuuri 27.9.2006 0:00
Eeva Kauppinen
Jos uutta suomalaista kabareeta uskoo, Suomessa on pian seksinostopakko.

Oululaislähtöinen latinalaistanssin ammattilainen Sirpa Suutari-Jääskö ja hänen Ouluun adoptoitu partnerinsa Jukka Haapalainen ovat Helsingissä mukana kabareessa, jonka nimi on Kertakäyttötavara.

Kabaree on laji, jolla ei ole realismin taakkaa lastinaan. Silti kabaree on aina ollut yhteiskunnan peili: se haastaa aikansa. Sanoma voi vaihdella poliittisesta satiirista puhtaaseen rentoutukseen.

Kabaree ei ole mikään kiltti sylikoira. Saksassa natsit hävittivät hetkeksi siellä kukoistaneen kabaree-alakulttuurin. 1960-luvulla rock tappoi pikkuklubeja Yhdysvalloissa. Sitä teki myös televisio.

Ohjaaja Tiina Puumalainen ei ryhdy arvioimaan Kertakäyttötavaran yhteiskunnallisuuden astetta - se on kiinni katsojan korvien välistä.

"Kertakäyttötavara kertoo enemmän tämän päivän ihmisen asenteesta: mihin pyritään, mitä tavoitellaan, missä menee ura. Yksi numeroista käsittelee seksinostokieltoa, joka on puhuttanut eduskuntaa. Nyt on seksinostopakko, koska se on valtiolle niin hyödyllinen bisnes", kertoo Puumalainen.

Kertakäyttötavaran käsikirjoittajia ovat Tiina Lymi, Tuomas Parkkinen, Kari Puumalainen, Heikki Vihinen ja Marika Vapaavuori.
Kertakäyttötavara etsii aitoa asiaa ja pohtii, mikä on Suomessa falskia, feikkiä ja teeskentelyä.

"Meillä menevät sekaisin jo pelkästään miehet ja naiset", Puumalainen huomauttaa.

Latinalaistanssin maailmanmestarit Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen haastavat lavalla säihkyvät drag-kuningattaret ja setätädit Osku Heiskasen ja Jarkko Valteen sekä koomikot Teemu Aromaan ja Petri Poikolaisen.

"Etsimme koreografioihin vastaavat punch linet eli elementit kuin repliikeissä, joilla saamme esiin huikentelun, hulluttelun ja ihmisten monisäikeisyyden", kertoo Sirpa Suutari-Jääskö.

"Koska kabaree on laji, jossa sanotaan tärkeitäkin asioita, se haastaa myös meidät kokeilemaan tanssin rajoja. Kun tanssikilpailussa käydään puolentoista minuutin aikana läpi kaikki skaalat, tässä voi enemmän keskittyä yhteen ainoaan asiaan", toteaa Jukka Haapalainen parin soolonumeroista.

Uutuuskabareen estradina on miniatyyrimäiseltä hoviteatterilta näyttävä Aleksanterin teatteri, jonka avajaisia juhlittiin keväällä 1880.

Eurooppalaisen kabareen lähtölaukaus tapahtui vain vuotta myöhemmin Pariisin Montmartrella: silloin avattiin runoilijoiden, kuvataiteilijoiden ja säveltäjien omima legendaarinen Le Chat Noir.

Kertakäyttötavara-kabaree Aleksanterin teatterissa Helsingissä (Bulevardi 23-27) 5.10.-28.10.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:24
Jalkansa loukannut joutsen huolettaa oululaisia – lintu kököttänyt Raatissa jään päällä pakkasessa
10:14
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli kahdeksaankymmeneen – Aasian pörssit ja matkailuosakkeet laskivat
9:36
Aurinko innosti Nallikarin edustalla ja muuallakin jäällä - lukijat kuvasivat valoisten pakkaspäivien touhuja
9:15
Ylen MOT-ohjelma: Veikkaus jätti kilpailuttamatta kymmenien miljoonien sopimuksen – lakitoimiston arvio sopimusmuutoksen laittomuudesta ohitettiin
9:09
NBA-koripallotähti Kobe Bryantin ja hänen tyttärensä kuolemaa on surtu ympäri maailman – tämä helikopteriturmasta tiedetään
9:00
Auton lämmitysjohdosta lähtenyt palo tuhosi henkilöauton ja uhkasi sytyttää katoksen Muhoksella
8:24
Suunniteltu tehtaan laajennus vetää jo yrityksiä Kemiin – "Kaupungille tulevien erilaisten kyselyiden määrä on moninkertaistunut" Tilaajille
48
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
40
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
9
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
8
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
6
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
3
Keihäsmatkat-sarja on humalainen pätkä suomalaista matkailuhistoriaa – ensin ollaan kivassa kännissä ja sitten iskee krapula

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

218 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Minulla on omakotitalossani jopa kaksi vessaa. Voin ihan huvikseni käydä kummassa vaan sen mukaan miten huvittaa. En ymm... Lue lisää...
Äly hoi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image