Kulttuuri

Jukka Takalo tykkää ottaa kantaa muttei paasata

Jukka Takalon uutuusalbumi Suomen kuningas ilmestyy samoihin aikoihin kuin Knucklebone Oscarin King of Helsinki ja Solan Kuninkaat. – Solan kanssa tuossa jo mietimme, pitäisikö järjestää yhteiskiertue Suomen kuninkaat, Takalo hymähtää. KUVA: Anssi Juntto
Kulttuuri 14.4.2016 19:00
Anssi Juntto

Jukka Takalon uutuusalbumi Suomen kuningas ei ehkä kuulosta kovin yhtenäiseltä, mutta Takalo itse vakuuttaa, että levystä nimenomaan lähdettiin tekemään kokonaisuutta. Kokonaisuuden tosin oli lupa sisältää mitä tahansa.

– Jos meikäläinen laulaa, se kuulostaa meikäläisen musalta. Ihan sama, millaista pulputusta siellä ympärillä on, Takalo naurahtaa.

Itse asiassa Takalo ja tuottaja Pentti Amore olivat jo suunnitelleet pitkäsoiton tyyliksi ”roskaelektroa”, sillä kutakuinkin kaikkea muuta he olivat jo kokeilleet. Mutta kun kappaleita alettiin työstää soittajien kanssa, ne kääntyivät luontojaan tunteelliseksi suomirockiksi.

– Elektrovaikutteita siellä on toki kuultavissa edelleen, Takalo huomauttaa.

Vuonna 2013 julkaistulle Maakinen Mysteeri Trio -kuplettilevylle Takalo teki biisejä pikavauhtia liukuhihnalta, mutta tällä kertaa hän saattoi tarttua parin kolmen vuoden aikana kertyneisiin kappaleisiin.

Suomen kuningas -levylle päätyneitä lauluja yhdistää jonkinlainen peruspositiivisuus.

– Nyt oli sellainen olo, että ei haluttanut tehdä mitään räkytyskupletteja. Oodi mulkuille -kappale ei olisi sopinut tälle levylle. Netissä on nykyään niin paljon kaikkea räkytystä, että halusin rehtiä ja suoraa meininkiä, Takalo sanoo.

Jukka Takalo on ahkera keikkailija. Vastarannan laulut -levyn ilmestyttyä hän heitti vuoden sisällä sata keikkaa. Nykyäänkin keikkoja kertyy viitisenkymmentä vuodessa.

Sanoittajana Takalo on säilyttänyt tietyn tunnistettavan leikkisyyden edesmenneen Aknestik-yhtyeensä alkuajoista lähtien.

Soolourallaan hän on kuitenkin ollut selvästi kantaaottavampi.
Tähän mennessä tunnetuin kannanotto on ollut suvaitsevaisuuden puolesta puhuva Jokainen on vähän homo. Uutuuslevyn julistavin kappale kantaa nimeä Jumala on antanut meille polttomoottorin.

– Laulan jumalasta ja polttomoottorista, kun haluan ehkä sanoa, että aurinkoenergia tulee pelastamaan maailman. Se juttu vain pitää kertoa aivan eri kautta, Takalo sanoo.

– Yksi taso biisissä voi olla se kantaaottavuus, mutta biisi ei voi olla pelkästään kantaaottava. Suoraa paasausta ei jaksa kuunnella.

Suomen kuningas on viiteen vuoteen viides levy, jonka Takalo on tehnyt Pentti Amoren tuottamana. Soololevyjen sekaan mahtuu Vastarannan siili -lastenlevy.

Myös nuoremman polven muusikot, multi-instrumentalisti Matti Manninen, kitaristi Jesse Heikkinen ja rumpali Aleksi Itkonen ovat tuttuja Takalon edellisiltä soololevyiltä.

– Se on ollut hyvä symbioosi. Heillä on paljon muitakin bändejä, ja minä teen myös paljon soolokeikkoja, Takalo kertoo.

– Aloittaessamme he olivat vielä nuoria soittajia. Ajatuksena oli, että koska vanhoilla soittokavereillani oli niin sanottuja oikeita töitä sun muita esteitä, tarvitsin rinnalleni sellaisia tyyppejä, jotka pystyvät lähtemään milloin tahansa ja tekemään tätä hommaa päiväsaikaan. Teen tätä kuitenkin ammatikseni ja päätyökseni, Takalo korostaa.

– Minä työstän biisejäkin ihan virka-aikaan, aloitan yhdeksältä aamulla ja lopetan neljältä. Ideointi saattaa tapahtua muulloinkin.

Jukka Takalon levynjulkaisukeikat Levykauppa Äxässä Oulussa perjantaina 15.4., Sport it!:issä Oulussa perjantaina 22.4. ja Musa-Vintillä Haukiputaalla lauantaina 23.4.

Jukka Takalo

Martinniemeläinen laulaja-lauluntekijä.

Muistetaan vuosina 1984–2002 toimineen Aknestik-yhtyeen laulajana ja basistina.

Sooloalbumit: Jukka Takalo (2005), Vastarannan laulut (2011), Kahden hengen disko (2012), Maakinen Mysteeri Trio (2013), Suomen kuningas (2016).

Tehnyt myös Vastarannan Siili -lastenlevyn (2014) yhdessä Soivan Siilin kanssa.

Levylautasella juuri nyt: AC/DC:n T.N.T.. ”Kun poika on tullut soittoikään, olemme kuunnelleet paljon AC/DC:tä ja Ramonesia, joita kuuntelin itse teininä.”

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Eipä mene veronmaksajien raha hukkaan, kun virassa tehdään laadukasta maailmanluokan musiikkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:42
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
10:23
Kaleva oikaisee
10:18
Rekan jarrut kärysivät – Molemmat ajokaistat avattu nyt liikenteelle Kuusamontiellä
10:12
Ulkoministeriö: Suomen suurlähetystön toimintaa on tutkittu Turkissa jo kuukausien ajan: "Epäillään, että tätä järjestelmää on käytetty väärin"
10:09
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"
9:51
Korkein oikeus ei myöntänyt Nokian teippisurmaajalle valituslupaa
9:46
KRP ja Rajavartiolaitos tutkivat: Suomen Ankaran-suurlähetystöstä myönnetty Schengen-viisumeita väärin perustein – selviteltävinä satoja viisumeita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image