Kulttuuri

Juha Hurme piti raivokkaan palopuheen valistuksen ja sivistyksen puolesta: "Kaikki muu on roskaa”

Tuore Finlandia-voittaja Juha Hurme toi palkintopuheessaan esiin huolensa ihmiskunnan tulevaisuudesta. Hurmeesta oikealle Elisabeth Rehn, Riitta Kylänpää, Matti Rönkä, Sanna Mander ja Anna Puu. KUVA: Emilia Kangasluoma
Kulttuuri 29.11.2017 17:37
Anna Humalamäki

Juhlatunnelma oli korkealla ja yleisö liimautunut jännittyneenä punaisiin samettituoleihinsa, kun Helsingin Kansallisteatterissa odoteltiin keskiviikkona loppuvuoden suurinta kirjallisuusuutista: Finlandia-palkittavien nimiä.

Kaunokirjallisuuden sarjassa voittajaksi nousi Niemi-teoksellaan yleisönkin suosikiksi yltänyt teatteriohjaaja ja kirjailija Juha Hurme. Hän vastasi myös tilaisuuden tulisieluisimmasta puheesta.

Siinä Hurme tarttui kahteen suureen ilmiöön, joiden hän kokee uhkaavan tällä hetkellä ihmiskuntaa. Ensimmäinen niistä on ilmastonmuutos hirmumyrskyineen, tulvineen ja sukupuuton aaltoineen.

- Tämä apinoiden planeettamme on muuttumassa tuntemattomaksi taivaankappaleeksi, kirjailija julisti Kansallisteatterin näyttämöltä.

Toiseksi isoksi ongelmaksi hän nimesi nykyisen kommunikaatiokulttuurimme. Hurmeen mielestä ahneus, tyhmyys ja pelot aiheuttavat parhaillaan tehokkaasti eriarvoisuutta, väkivaltaa ja poliittista sekasortoa.

Nähtävissä on myös huolestuttava ilmiö: todellisuudesta kieltäytyminen. Hurmeen mielestä taide ja tiede ovat ainoat työkalut, joiden avulla sotku saadaan selvitettyä.

- Sivistys ja valistus ovat kovinta todellisuutta. Kaikki muu on niiden rinnalla roskaa, hän totesi painokkaasti.

Yhdeksi keinoksi avartaa näkemyksiään kirjailija tarjosi suomalaisille ruotsin kielen opettelua. Hän tunnusti palkintopuheessaan velkansa Edith Södergranin ja Gunnar Björlingin kaltaisille suomenruotsalaisille taiteilijoille, jotka hän mainitsi tärkeimmiksi esikuvikseen kirjoittamisen saralla.

- Nämä suomenruotsalaiset kirjailijat ovat opettaneet minulle kaiken, mitä ihmisen pitää tietää voittaakseen Finlandia-palkinnon, Hurme totesi ja kirvoitti yleisöltä raikuvat naurut.

Hurmeen valitsi voittajaksi ministeri ja ihmisoikeuksien puolustaja Elisabeth Rehn, joka hänkin tunnustautui puheessaan sivistyksen ystäväksi. Rehn kertoi mieltyneensä Hurmeen kirjaan heti paikalla, vaikka muutkin ehdolla olleet teokset olivat toki mieleisiä.

- Ratkaisuuni vaikutti voimakas haluni nuoresta alkaen oppia ja tutkia maailmaamme, Rehn perusteli.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Miguel de Cervantes, Charles Dickens, Fjodor Dostojevski, Leo Tolstoi, Victor Hugo, Herman Melville... Muutama hyvä syy opiskella englantia, espanjaa, venäjää, ranskaa... Astrid Lindgreniä on käännety suomeksi jos haluaa ruåtsalaista menestyskirjailijaa lukea, toki noita kaikkia edellämainittujakin lötyy suomeksi. Maapallon väestöstä 0,0013% (pyöristetty ylöspäin) puhuu ruotsia ja 99.7% yli 3-vuotiaista tuntee jonkun joka osaa englantia (empiirinen tutkimus). Jos pitäisi valita yksi vieras kieli jota opiskella??? Kiina tietenkin, lähes miljardi puhuu sitä äidinkielenään. Paitsi että... 2025 Kiinassa on englantia osaavia enemmän kuin koko maailmassa yhteensä. Ehkäpä espanja, moni puhuu sitäkin. 0,0jotakin%... Äh, samaa marginaalia ruotsin kanssa. Eli englanti, lähes puolet pallon väestä kakkos- tai kolmoskielenä. Piste. Allekirjoittanut vastustaa pakkoruotsia vaikka kantaakin Ruotsin kuninkaan suvulleen myöntämää arvonimeä ylpeänä. Kouluruotsilla on ihan turha yrittää ruotsinkieliseen "eliittiin". Ja kyllä, puhun ruotsia ja se täällä keskisessä Suomessa on yhtä tarpeellista kuin kärpäsen pieru säilykepurkissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Valistus" on hyvä, mutta katsovatko juuri kulloisetkin eniten ääneen pääsevät "valistajat" edustavansa ainoata oikeata "sivistystä", uskontoa, aatetta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hurme siis oppi, että Lissua nuolaisemalla ruotsiksi, voitto tulee. Ja näin kävi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se päätös voittajasta tullut aikaisemmin kuin julkistamistilanteessa! Eikä kaikki rehellinen tunnustaminen ole nuoleskelua, kun oikein asiaa pohditaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin juntit - nyt joukolla opiskelemaan ruotsalaisten kieltä... Tunnustan, olen juntti mutta minulla on parempaakin tekemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeaan osoitteeseen meni palkinto. Kun Juha Hurme avaa suunsa, tiedossa on painavaa asiaa. Suuri kulttuuripersoona, Haanpään tekstien tuntija muidenmuassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi ensi kerralla pohtia tarkemmin keitä laitetaan ehdolle palkinnon saajiksi, ja kuka / keitä on raadissa päättämässä voittajasta. Kultur on toki aina ollut ja tulee olemaan sekoilua veromaksajien rahoilla mutta eihän koirakaan pure sen kättä joka sitä ruokkii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt veronmaksajien kannattaisi ottaa hyöty irti maksamistaan veroista ja käyttää kaikkia mahdolisia kulttuuripalveluja. Maksajan oikeudella!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähän on muuteltu Hurmeen sanomisia alkuperäisestä. Se mitä hän sanoi suomenkielisistä voidaan lukea muualta sanatarkasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ahneus, tyhmyys ja pelot - hyvä, Hurme, osut asian ytimeen! Milloinkohan sivistys ja taide olisivat yhteiskunnan arvoasteikon kärjessä? Saanemme odottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsinkielen ja sivistyksen rinnastaminen? Mistä kolosta noita 1800-luvun freudenthalisteja kumpuaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen niemelle sivistys tuli Ruotsista. Kun se näyttää pysähtyneen itärajalle, niin kyllä rinnastus tulee väistämättä mieleen.

Kaikissa kansainvälisissä vertailuissa olemme kapeassa kärkijoukossa, itänaapuri puolestaan peränpitäjien sekalaisessa joukossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolla "logiikalla" kaikkien pitäisi opiskella latinaa, sieltähän se sivistys alunperin kumpuaa.

Mutta tuollaistahan pakko-ruotsin oppi-isä Freudenthal opettikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatan latinan opiskelua. Englannin epäsäännöllisiä koukeroitakin ymmärtää paremmin kun osaa latinaa.

Kielien osaamattomuutta en osaa pitää hyveenä. Juntti-nimitys on erinomaisen kuvaavana sanana myös aliarvostettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kommenttiasi lukee, herää kysymys oliko Hurme sittenkin oikeassa puhuessaan suomalaisten junttiudesta.
Ainakaan osaa ei näytä sivistys tavoittaneen, vaikka ns. sivistynyttä leikkiikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juha Hurme ei ole suomenruotsalainen vaan suomenkielinen, joka on oppinut puhumaan ruotsia. Vissi ero.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

74
JHL:n lakko Oulussa: Liikuntapaikkoja ja henkilöstöruokaloita suljettuna, ikäihmisten ja vammaispalvelun ruuat toimitetaan
27
Eläkeläisten nöyryytys saa loppua – taloudellinen turva on hyvän vanhuuden yksi iso tekijä Lukijalta
13
Oulu kilpailuttaa lastensuojelun toimijoita, jatkossa palveluntuottajilta edellytetään aiempaa enemmän laatua
10
Ulkomailla rötöstelevälle on lottovoitto syntyä Suomeen - Suomi ottaa lähes kaikki ulkomailla vankilatuomion saaneet vastaan, haluaisi muiden toimivan samoin
9
Tutkimus: Media kertoo yhteiskunnallisista asioista selkeästi, virkamiehillä ja poliitikoilla reilusti parannettavaa
9
Monessa kaupungissa yrittäjien avuntarjouksiin lakkopäivinä suhtaudutaan varauksella
8
Oululaisen Jukka-Pekka Metsävainion astrokuva valittiin Vatikaanin observatorion vuosikalenterin kanteen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

En ymmärrä mitä valtionvelka on. Ei siinä mitään ei nimittäin ymmärrä monikaan. Valtion velkaa ei ole tarkoituskaan maks... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image