Kulttuuri

Jouni Kesti: Dinosaurukset taidemuseossa kertovat taideasioiden hoidosta Oulussa

Jouni Kesti työhuoneellaan. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kulttuuri 8.5.2014 9:42
Esko Aho

Oulun Pikisaaressa asuvalle monitaiteilijalle, Jouni Kestille, ei kuulu mitään erikoista. Miehen värikkään henkilöhistorian tunteville se vasta onkin uutinen.

Tauluja ei näin lama-aikana mene kaupaksi eikä sävellyksiä tilata. Ikääkin on kertynyt, ja ainoan säännöllisen tulonlähteen muodostaa valtion taiteilijaeläke.

Samaan aikaan dinosaurukset ovat vallanneet Oulun taidemuseon alakerran lähes puoleksi vuodeksi juuri kenenkään siitä meteliä nostamatta.

Kuvataiteilijat tekevät Oulussa omia juttujaan. He eivät jaksa suuremmin vaahdota yhteisistä, periaatteellisista asioista.
Museo- ja tiedekeskus Luupin porukka saattaisi tykätä huonoa poikkipuolisista kommenteista – ja kuka taiteesta sitten maksaisi.

Taiteen pikisaurus sentään jaksaa vielä laukoa mielipiteitä harmaan partansa välistä.

”Taideteoksista ja dinosauruksista ei pitäisi puhua samana päivänä. Näyttely pyrkii popularisoimaan arkeologiaa, kun taas taiteelle popularisointi on vierasta. Dinosaurusnäyttely taidemuseossa kuvastaa kaupungin puolelta sitä, ettei taideasioita osata hoitaa.”

Kestin mielestä kuvataiteilijat tosin häpäisevät itsekin alaansa.

”Meillä on lievä inflaatio päällä, ikään kuin ideat alkaisivat loppua. Vaatteilla peitetään Suurkirkon portaita. Eilen kerrottiin uutisissa, että eräässä Helsingin taidenäyttelyssä oli esillä jääkiekkovarusteita ja suksia. Kovin vähän Suomessa tarjotaan taiteellisesti uutta. Jos edes yhden vanhan idean saa elävöitettyä tuoreeksi, se on jo jotakin.”

Nuorempana Kesti ei suinkaan jäänyt kaupungin apurahoista osattomaksi, vaan näytti kuuluvan listoille yhtä automaattisesti kuin mieskuoro Huutajat tänä päivänä.

”Jollakin muualla alalla olisin tällä tappeluenergialla upporikas. Vieläkin änkyröin tavallani. En kuitenkaan halua puhua pelkästään itsestäni, vaan myös yleisemmällä tasolla ja ennen kaikkea nuorten kollegojen puolesta. Kaupungin säännölliset taideostot olisivat tässä tilanteessa erittäin tärkeitä”, Jouni Kesti arvioi.

Mutta onko Oulussa edes pohdittu syvällisemmin sitä, mihin kuvataidetta tarvitaan ja miten tarpeellista taidetta tehdään?

”Taidetta ei ainakaan synny, jos taiteilija ei taloudellisista syistä uskalla kokeilla. Nyt, kun kaupungissa metsästetään flyygelirahoja, olisi myös hyvä katsoa, etteivät kulttuurimäärärahat kulu vain kulttuurivirkamieskunnan pyörittämiseen.”

Lue lisää 08.05.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (119)

Olen käynyt Jouni Kestin näyttelyissä, sekä hänen "musikillisissa spektaakkeleissaan" ja jaska jameissa useita kertoja. Täytyy vain harmikseni todeta, dinosaurus näyttely oli parempi kuin yksikään Kestin tapahtumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se, että luulee itsestääni liikaa, ei tee taiteilijasta tasokasta. Hukkanen lienee ainoa, jota paikallisista kuvaamataiteilijoista ylittää minitason.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että pitäs yhteiskunnan, eli myös minun, maksaa siitä että joku saa piirtää. Menis töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kesti on ihan oikeassa. Oulusta puuttuu kulttuurin syvällistä ymmärrystä. Kaikkea arvokasta ei voi mitata kävijämäärillä ja veroeurojen käytöllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen pitänyt Jouni kestiä hieman huu-haa-ukkona kaikkine kannanotooineen asioihin, joihin hän on ulkopuolinen ja joista hän ei vältämätä tiedä. Tämä mielipide on täytä asiaa. Varsinkin tuo kulttuurrimäärärahojen haaskaaminen virkamieskunnan pyörittämiseen; valitettavan usein näin käy muillakin aloilla kuin kulttuurissa -suurimpana ja surullisimpana koko EU... ..ja muille kommentoijille: kannattaisi käydä taidemuseoissa muulloinkin kuin kaiken maailman dinosaurusnäytlyissä!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noita kyseisen "taitelijan" tauluja kun katselee, niin en yhtään ihmettele Suomen taiteellisen riman korkeutta. Osaan valehtelematta itsekkin maalata samanlaisia ja en edes hirveästi yritä. Sellaisia taiteilijoita pitää tukea jotka osaavat ihan oikeasti maalata. Otetaan esimerkkinä vaikkapa Rembrandt, Camille Corot, Thomas Eakins, Akseli Gallen-Kallela jne. Eli oikeita taidemaalareita joiden taiteellinen kyky onnistuu luomaan realistisia taideteoksia.
On olemassa "taitelijoita", sekä Taitelijoita ja yleensä nämä ensimmäisenä mainitut on julistamassa sotaa kaikkia kerettiläisiä kohtaan jotka eivät suosi mitä tahansa tuubaa ylistettäväksi vain koska se on "taidetta".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luitko sinä Kestin juttua lainkaan ennen kuin rupesit kirjoittamaan? Hän nimenomaan kaipaa laatua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuust... Koska taide=maalaaminen ja taiteen onnistuneisuus mitataan sillä, kuinka yksi-yhteen se jäljittelee todellisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höh, ettekös ihmiset muista miten Pohjois-Pohjanmaan museo, Taidemuseo ja Tietomaa muodostivat jonkun uuden hienon synergisen kompleksin? Tämähän on juuri sen sopimuksen mukaista toimintaa. Varmaan jokainen näistä instansseista toimii ahtaalla ja kaikki mahdollinen kuluja leikkaava toiminta on tervetullutta.

Itselleni on ihan sama missä ne dinot tönöttää. Käyn katsomassa tai jätän ne katsomatta yhtälailla vaikka Stockmannin parkkihallissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin menen nyt taidemuseoon katsomaan runoja . Viimeksi kävin siellä vuosikymmen sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saapipahan taidemuseokin kävijöitä, ite ainaki meen ensimmäistä kertaa taidemuseoon tämän näyttelyn ansiosta, kuin moni muukin tuttava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Jouni Kesti! Vihdoinkin joku uskalsi jyrähtää. Kiitos myös Hannu Väisäselle, joka taannoin rohkeni arvostella oululaista näyttelypolitiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos taitelija on veronmaksajan apurahalla tms. hänen kuuluis tehdä taidetta kuten muidenkin työntekijöiden tulee tehdä työtä palkkansa eteen. Jos ei niin sitten tulee olla yksityisyrittäjä siten että tekee niin hyvää taidetta että se käy kaupaksi. Mihin perustuu se että taiteilijat aina kitisevät ja vaativat että yhteiskunnan pitää elättää heidät...nytkin Jouni sanoo että kun on vaikeaa niin kaupungin pitää ostaa taidetta???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunki ostaa myös kuorma-autoilijoilta lumenajoa ja niin edelleen. Eläisivät pelkästään ajelemalla omaksi huvikseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt suuret massat oppivat käymään taidemuseossa ja mikä pettymys siitä seuraakaan, kun ei enää dinoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (119)

Uutisvirta

3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image