Kulttuuri

Jo Nesbøn isä taisteli va­paa­eh­toi­se­na Saksan joukoissa ja selvisi ilman painajaisia, toisin kuin monet muut sodan kokeneet – me­nes­tys­dek­ka­ris­ti käsittelee kirjassaan Af­ga­nis­ta­nis­sa palvelleiden traumoja

Jo Nesbø sanoo, että tutkimusten mukaan sodan julmuudet kokenut ihminen ei saa jälkikäteen niin syviä traumoja, jos hän on kokenut sodan oikeutetuksi. KUVA: MEERI UTTI
Kulttuuri 3.12.2019 17:29 | Päivitetty 3.12.2019 21:00
Hannamari Ahonen

Maailmanlaajuisen lukijakunnan oslolaispoliisi Harry Holesta kertovilla kirjoillaan saavuttanut Jo Nesbø vieraili Suomessa kertomassa uudesta kirjastaan.

Varoitus: juttu sisältää paljastuksia kirjan juonesta.

Rosoisen oslolaispoliisin Harry Holen luoja, norjalainen kirjailija Jo Nesbø on tullut Suomeen kertomaan uusimmasta "Harry Hole" -dekkarista, jonka nimi on Veitsi.

Nesbø tietää, että lukijat ja kustantajat haluaisivat, että hän kirjoittaisi aina vain jatkoa Harry Hole -sarjaan.

– Halusin kirjailijaksi vapauden takia. Jos teen vain sitä, mitä muut haluavat, päädyn samaan tilanteeseen, jossa olin ennen kirjailijan ammatin suomaa vapautta.

Siksi seuraava kirja kertoo jostain aivan muusta kuin ympäri maailman tunnetusta oslolaispoliisista. Mutta nyt puhutaan Harry Holesta, jonka nimi kertoo kahdesta muistosta Nesbøn elämässä.

– Norjan länsirannikolla asuva isoäitini kertoi aina kotikylänsä Hole-nimisestä poliisista. Hän sanoi meille lapsille, että jos ette ole kotona ilta kahdeksaan mennessä, Hole hakee teidät, Nesbø kertoo.

Harry-nimen oslolaispoliisi sai taas jalkapalloilija Harry Hestadin mukaan. Nesbø on itsekin pelannut jalkapalloa Molde FK:n riveissä Norjan pääsarjassa.

Elämä jatkuu, vaikka yksi ihminen kuolee

Uusimmassa kirjassa kovia kokenut Harry Hole menettää elämänsä rakkauden Rakelin, joka murhataan. Miksi Nesbø halusi päähenkilölleen niin suuren tragedian?

– Tragediassa klassinen kuvio on, että päähenkilön pitää uhrata paljon. Harry menetti monella tavalla syyn elää. Onko tappajan kiinni saaminenkaan enää menetyksen väärtti?

Nesbø toteaa, että se on tavallisten ihmisten elämää, elämässä on menetyksiä.

Samaan aikaan, kun Harry menettää elämänsä rakkauden, hän tulee ensimmäistä kertaa elämässään biologiseksi isäksi. Tosin kun on kysymys alkoholisoituneesta, ihmissuhteensa rikkovasta, lakia venyttävästä naistenmiehestä Holesta, isäksi tuleminenkaan ei suju aivan idyllisen käsikirjoituksen mukaan.

Se, että päähenkilö menettää tärkeimmän ihmisen ja samalla hän saa todistaa uuden ihmisen syntymää, kertoo Nesbøn mukaan siitä, että elämä jatkuu.

– Täytän ensi vuonna 60 vuotta. Olen alkanut ajatella, että kun minusta aika jättää, on muutamia läheisiä ihmisiä, jotka kokevat menetyksen. Muiden elämä jatkuu pian entisellään.

Nesbø kertoo miehestä, jonka luultiin kuolleen lento-onnettomuudessa Andeilla. Kun hän lopulta palasi kotikyläänsä, hän huomasi, että elämä siellä jatkui ilman häntäkin.

Traumaperäinen stressihäiriö seuraa kovia kokemuksia

Veitsi-kirjassa puhutaan paljon PTSD:stä eli traumaperäisestä stressihäiriöstä. Kirjassa on kaksi henkilöä, jotka ovat olleet työkomennuksella Afganistanissa, jossa he ovat todistaneet julmuuksia ja toinen tehnyt niitä itsekin. Harry Hole ei ole ollut sodassa, mutta hän on tappanut työssään poliisina.

Nesbø on pohtinut omassa lapsuudenperheessään, mitä raa´at kokemukset voivat ihmiselle tehdä.

– Isäni taisteli toisessa maailmansodassa vapaaehtoisena Saksan joukoissa Stalinia ja kommunismia vastaan. Hän oli nuori ja idealisti. Hän ei nähnyt kirkkaasti koko tilannetta ja joutui siitä myös maksamaan.

Isän sotaretki kesti lähes neljä vuotta: ensin kouluttautumisella Saksassa, sitten taisteluissa Leningradin lähistöllä ja sairaalassa Itävallassa.

Nesbøn isä odotti koko ajan, milloin painajaiset tulevat. Ne eivät tulleet. Kaikki isän ystävät eivät selvinneet yhtä kivuttomasti.

– Eräs isän ystävä ampui itsensä, kun oli puhelimessa isäni kanssa. Jotkut alkoivat juoda.

Harry Holen moraalistandardit eivät paljon poikkea rikollisista

Veitsi-kirjassa lukija saa päättää toteutuiko oikeus. Kuvottaviin rikoksiin syyllistynyt tekijä sai rangaistuksen, mutta eri rikoksesta, mihin hän oli syyllistynyt. Todellinen syyllinen Harry Holen rakkaimman murhaan jää mysteeriksi julkisuudelta.

Miksi näin?

– Harry Hole ei ole koko uransa aikana edustanut puhdasta moraalia. Hänen moraalistandardinsa eivät poikkea paljon hänen jahtaamiensa rikollisten moraalista.

Jo Nesbø

Syntynyt

29.3.1960 Oslossa.

Muutti nuorena Moldeen, Norjan länsirannikolle.

Opiskeli taloustiedettä Bergenin kauppakorkeakoulussa.

Pörssimeklarina ja talousanalyytikkona Oslossa.

Kirjoittanut 12 Harry Hole -dekkaria, joista uusin Veitsi tänä vuonna.

Viime vuonna kirjoitti oman versionsa William Shakespearen Macbethistä 8-osaiseen sarjaan, jossa nykykirjailijat kirjoittivat omat versionsa Shakespearen klassikoista.

Kirjoittanut myös muun muassa Tohtori Proktor -lastenkirjoja.

Loi Miehitetyt-tv-sarjan.

Perusti Di Derre -popbändin 1990.

Harrastaa vuorikiipeilyä.

MAINOS

Kommentoi

Monilahjakkuus tämä Jo Nesbøe. On myös muusikko ja säveltäjä. Di Derre on yhtye ja suuri(n) hitti Jenter (tytöt) ja paljon muitakin Norjassa menestyneitä biisejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hävyttömän koukuttava dekkaristi. Veitsikin viiltää syvältä, onneksi tässä ei kerottu lopputulosta, koska kirja on vielä kesken! Herkullinen tiiliskivi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

105
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
70
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
61
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
20
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

328 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image