Kulttuuri

Jazz-miehellä kalliit päiväunet

Saksofonia ja huilua kapellimestari Kari Veisterä on soittanut myös monissa Oulun kaupunginteatterin näytelmissä. KUVA: Eljas Sallmén
Kulttuuri 28.5.2003 0:00
Esko Aho
Oulun kaupunginteatterin kapellimestarilla, saksofonisti-huilisti Kari Veisterällä on toteutumattomia haaveita.

Ellei teatterin kukkaronnyörejä jouduttaisi pitämään niin tiukilla, että laajin mahdollinen kokoonpano alkaa olla vahvistettu kvartetti, hän hankkisi Ouluun suuria musikaaleja.

Ensiksi Veisterä organisoisi kaupunginteatteriin ihmisten iloksi My Fair Ladyn tai West Side Storyn.

Operettiakaan hän ei katsoisi alta kulmien. Muistissa on suursuosion 1980-luvulla saavuttanut ja epätavanomaisen rahakkaasti ylöspantu Mustalaisruhtinatar, jota uusi kapellimestari pääsi johtamaan heti Ouluun saavuttuaan.

Diktaattorina hän pestaisi kaupunginteatterin uudistettuun monttuun kunnon orkesterit, kolmisenkymmentä muusikkoa vähintään ja lavalle joukon valovoimaisia laulusolisteja.

"Kaupunginteatterissa oli taannoin töissä lahjakas näyttelijä-laulaja Johanna Nurmimaa. Hänen kanssaan yritimme saada My Fair Ladya jalalle, koska Johanna oli esittänyt kukkaistyttö Elizan roolia muuallakin. Vaan ei - ei löytynyt rahaa. Jussi Helmisen ollessa Oulun kaupunginteatterin johdossa ajoimme ohjelmistoon West Side Storya. Anoimme lisäbudjettiakin. Mutta ei kun ei."

Kari Veisterä ei ole untuvikko näissä asioissa. Hän ymmärtää toiminnan lainalaisuudet, vaikkei haluaisikaan niitä hyväksyä.

"Operetti varsinkin tulee jumalallisen kalliiksi. Lepakko saatiin 1990-luvun alussa Oulun kaupunginteatterin lavalle vain oopperana ja kaupunginorkesterin virkasoittona. Omat produktiomme hoituvat tavallisesti keikkamuusikoilla. On käytännössä mahdotonta, että kaupunginorkesteri sidottaisiin pariksi näytäntökaudeksi teatterin monttuun."Koordinaation
paikka


Soittajista ei Oulun seudulla vallitse pulaa. Yhdistyspohjalta kaupunginteatterissa ovat esiintyneet ainakin Vaskiveikot ja Oulu Big Band. Vänmannin valintaan kaupunginteatteri sai konservatoriolta ammattiopiskelijoiden Oulu Festivo -orkesterin, joka suoriutui tehtävästään kunniakkaasti.

"Sellaisella, noin 30 hengen bändillä teatterissa rupeaa jo tekemään jotakin. Jousisto alkaa kuulostaa jousistolta eikä vahvistetulta kvartetilta", kapellimestari huokaa.

Kari Veisterä uskoo, että paremman koordinoimisen kautta Oulun alueelle voisi ehkä syntyä jotakin ainutlaatuista myös musiikkiteatterin alalla. Innostusta on niin paljon ilmassa.

Ouluun viime vuonna perustettu musiikkiteatteriyhdistys Musica ei kuitenkaan ole vielä ottanut yhteyttä Veisterään sen paremmin kuin Haukiputaan Orfeum-yhdistyskään, joka jatkaa musiikkiteatteri Anjushkan kannatusyhdistyksen aloittamaa toimintaa.

Kesäkuun alussa Haukiputaan V operettiviikoilla joka tapauksessa esitetään Iloista leskeä venäläisvoimin.Big bandille
johtaja


Jazzia koko ikänsä harrastanut Kari Veisterä lopetti Oulu Big Bandin kapellimestarin työt 1990-luvun lopulla.

"Minulla oli jo silloin niin paljon kiireitä, että big band oli pakko jättää pois, kun lähes vuoteen en päässyt yksiinkään harjoituksiin. Sitten big band ei vain enää lähtenyt liitoon", hän muistelee.

Veisterän aikana Oulu Big Band oli alkanut saada nimeä Oulun alueen ulkopuolellakin. Sen soittoa kuultiin valtakunnallisessa Lapsen tähden -kampanjassa, televisiossa ja festivaaleilla solisteinaan muun muassa Eino Grön, Kai Hyttinen, Pentti Lasanen, Anneli Saaristo, Sonja Lumme ja Antti Sarpila.

Veisterän lähdön jälkeen Oulu Big Band jaksoi pysyä toiminnassa parisen vuotta. Sittemmin on pidetty ainakin yksi kokous big bandin henkiin herättämisen merkeissä ja syksyllä yritetään tosimielessä uudestaan.

Kari Veisterä ei halua enää ryhtyä uuden Oulu Big Bandin vetäjäksi. Haasteen aikoo ottaa vastaan oululainen pasunisti Mika Kaijanen, joka tätä nykyä johtaa myös Oulun työväen soittokuntaa.Nuori polvi
ilonaiheena


Kari Veisterän muuttaessa Ouluun 1985 varteenotettavia jazzin osaajia löytyi kaupungista vähän.

"Jouni Kesti esimerkiksi oli suurin piirtein ainoa tasokas rumpali. Vasta parin vuoden päästä, kun Jonne ei enää mahtunut kaupunginteatterin raameihin, kuvioihin tulivat rumpali Tauno Räsänen ja saksofonisti Olli Tuomainen."

Tänä päivänä Kari Veisterä näkee Oulun jazzelämässä toivon pilkahduksia. Kapellimestarin sydäntä lämmittää erityisesti se, että nuori polvi jyllää ansiokkaasti.

"Madetojan musiikkilukiosta on tullut tasokkaita esiintyjiä: saksofonistit Petri Puolitaival ja Ari Jokelainen, laulaja Johanna Iivanainen ja kitaristi Pekka Rautio", hän luettelee.

"Pitkään olikin pyöritty Harri Sarkkisen,Tauno Räsäsen ja Olli Tuomaisen eli Botnia Groupin akselilla. Konservatorion pop-jazz-linja selvästi houkuttaa nuorisoa jäämään edes vähäksi aikaa Ouluun, ennen kuin he pölähtävät etelän maille."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image