Kulttuuri

Jari Tervo ja Vesa-Matti Loiri ystävystyivät tehdessään tai­tei­li­ja­le­gen­dan elä­mä­ker­ta­kir­jaa, ja nykyään miehet tunnustavat rakkautta toisilleen

Jari Tervo ystävystyi Vesa-Matti Loirin kanssa kirjaprojektin aikana. KUVA: Anna-Reetta Kytˆlahti
Kulttuuri 12.9.2019 6:41
STT

Elämästään kertominen kirjassa on suurenmoista rohkeutta Vesa-Matti Loirilta, kuvaa kirjailija Jari Tervo.

Ellei anna kaikkeaan, ei anna mitään. Näin todetaan usean vuosikymmenen mittaisen taiteilijanuran tehneen Vesa-Matti Loirin elämäkerran alussa. Samaa mentaliteettia on noudattanut kirjailija Jari Tervo kirjoittaessaan noin 700-sivuiseksi paisunutta teosta.

Tervo ja Loiri ystävystyivät kirjaprojektin aikana. Aikaa vietettiin yhdessä jopa siinä määrin, että Tervon Kati-vaimosta vaikutti siltä kuin Loiri olisi muuttanut heille.

Tervo myös kutsuu Loiria Matiksi, kuten tätä puhuteltiin poikavuosina.

– Kerran olimme viettäneet Matin luona illan ja yön juoden valkoviiniä ja nauhoitellen, kun huomasin seuraavana päivänä, että olin jättänyt kassini Matin luokse. Poikani Kalle ajoi minut hakemaan kassia. Juttelimme hetken, ja kun olimme lähdössä, Matti sanoi, että minä rakastan sinua Jari. Minä sanoin, että minä rakastan sinua Matti. Kalle, kaksikymppinen nuori mies, katsoi vieressä silleen voi Jeesus, Tervo kertoo ja esittää herkistelylle päätään puistellutta poikaansa.

Lue myös: Vesa-Matti Loiri joutui sairaalaan ennen ja jälkeen Vain elämää -kuvausten ja on ollut viidesti lähellä kuolla – Kokosimme taiteilijan elämän 7 tärkeintä roolia

Lue myös:  Arvio: Jari Tervo piirtää Vesa-Matti Loirista näköisen elämäkerran eikä piilottele rosojakaan

Loirin nimeä kantavassa kirjassa Tervo tarjoilee yksityiskohtia myös eri vuosikymmeninä vaikuttaneista ihmisistä. Esimerkiksi kirjan alussa kerrotaan, että presidentti Mannerheim ja pääministeri Paasikivi illastivat Loirin synnyinpäivänä, 4. tammikuuta 1945.

– Olen nimenomaan ajatellut, että taiteilija elää ajassa. Sen vuoksi mukana kulkevat Mannerheim, Paasikivi, Kekkonen ja Koivisto: ketkä ovat vallassa, miten yhteiskunta muuttuu, Tervo kertoo elämäkerran kustantaneen Otavan pääkonttorilla.

"Joku Jari Tervo"

Tervon mukaan Loirin sydänystävä ja asioidenhoitaja Pete Eklund heitti noin 4–5 vuotta sitten ilmoille ajatuksen, että juuri Tervo kirjoittaisi Loirin elämäkerran. Loirille oli sadellut tarjouksia elämäkerroista jo aiemmin.

– Kun Pete oli ollut juttusilla jonkun kustantajan kanssa, oli hän sanonut, että jos semmoinen joskus tehtäisiin, pitäisi sen olla joku Jari Tervo, joka sen tekee. Kun minulle tästä kerrottiin, ehdotin elämäkertaa Matille.

Tuolloin Loiri kieltäytyi, mutta lämpeni ajatukselle myöhemmin.

– Oli syksy 2016 tai talvi 2017, kun näin puhelimesta, että Pete Eklund soittaa. Se oli Matti, joka sanoi, että terve, tehdään se vitun kirja.

Tervo ei ole kysynyt, mikä sai Loirin muuttamaan mielensä.

Tervo on kaivanut elämäkertaan tietoa eri lähteistä, ja yksi niistä on luonnollisesti Loiri itse.

– Kun jututan Mattia, se ei toimi niin, että laitan kännykän pöydälle nauhoittamaan ja sanon, että paljasta kaikki mahdolliset haavoittuvat yksityiskohdat elämästäsi. Tietenkin minäkin kerron kaikkea mahdollista, riittämättömyyksiäni, juoppouttani. Sen vuoksi niitä nauhoja ei mihinkään lähetetä.

Työläs paketti

Tervo työsti Loirin elämäkertaa joka päivä puolentoista vuoden ajan.

– Tiesin, että elämäkerta on erittäin työläs, mutta en tiennyt, että tämä homma on erittäin, erittäin, erittäin työläs, hän toteaa.

Tervo kuvaa loppusuoralle tulleesta, pitkästä prosessista irti päästämistä kauheaksi.

– Tähän kuitenkin liittyy kirjan julkistajaisia sekä haastatteluja, ja käymme Matin kanssa Helsingin sekä Turun kirjamessuilla, joten tämä tavallaan jatkuu vielä syksyn. Olemme ja pysymme ystävinä tämänkin jälkeen. Toivottavasti. Matti ei ole ihan viimeisintä versiota kirjasta lukenut, mutta hän luki sen huhti-toukokuussa ja sanoi, että antaa mennä vaan.

– Se on suurenmoista rohkeutta Matilta. En uskaltaisi itse.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Yksi jakso vielä ja sitten lasku, please. Attendo tai Coronaria Uunon käsittelyssä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen itse nähnyt "Jaken" elävänä Aleksanterinkadulla Keskikoulun puuliiterin aidalla istuskellen. Seurattiin "Pojat" filmausta. Myöhemmin Jumprussa muutaman kerran. Ilmiselvästi kärsi yksinäisyydestä joukonkin keskellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taiteilija Loiri, rehellinen - varmasti monen mielestä liiankin rehellinen. Elämänkerta näkyy kuitenkin lukijoita kiinnostavan. Yrittäkääpä varata teosta kirjastosta, joudutte odottelemaan lukukokemustanne kauan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lämmittävä ajatus, että kaksi itsensärakastajaa löytää vanhoilla päivillään rakkauden pöydän toiselta puolelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä laitoin jo teininä, vuosikymmeniä sitten, Vesa-Matti Loirin ... kinttaalle!
Vanhemmiten olo vain vahvistui.
Kun sitten meni elämän polut ristiin, ei suoraan Loirin, mutta sen lähipiirin kanssa ... ja sain kokea jotain.
Olin aitiopaikalla...
...ja otin yhteyttä Poliisiin!
"Trust your instincts, motherffff.......... Lovers!"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:13
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
18.9.
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä
18.9.
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
18.9.
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
18.9.
Kärpät otti Jukureista kotivoiton Raksilassa takkuisen pelin jälkeen, katso kuvia ottelusta
18.9.
NBA:n supertähti Stephen Curry ilmoittautui jo Yhdysvaltain olympiajoukkueeseen
18.9.
"Näillä budjettiesityksen miljoonilla päästään vasta 0,6 hoitajaan" – Työnantajat lisäisivät hoitoalan koulutusta, Tehy on toista mieltä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Mikäs siinä, jos kehtaa ajella niin rumasti muotoillulla autolla, jonka ajo-ominaisuudet ovat lisäksi huonot. Moottori o... Lue lisää...
Yäkris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image