Kulttuuri

Itämainen tanssi kertoo naisten tarinoita

Kauniit kankaat ja kimaltavat koristeet kuuluvat itämaiseen tanssiin. Tanssinopettaja Pirjo Huuskon (oik.) esittelemän kynttiläkruunun malli on kenties peräisin jopa pyramidien rakentamisen ajoilta.
Kulttuuri 24.10.2009 0:00
Neena Kuukasjärvi
Ne ovat naisten tansseja, naisten tarinoita, jotka ovat kulkeneet äidiltä tyttärelle - niillä on kerrottu tunteista ja viihdytetty niin itseä kuin toisia, jaettu iloja ja suruja. Vasta 1950-luvun Hollywood loi paljasvatsaisen napatanssijattaren.

Mielikuva istuu syvässä, vaikka kasvojen tai muiden ruumiinosien peittäminen - tai paljastaminen - ei automaattisesti kuulukaan itämaiseen tanssiin.

"Puvut ovat tärkeä osa itämaista tanssia. Jokaiseen tanssilajiin kuuluu sen luonnetta kuvastava puku asusteineen. Tanssilajista riippuen asu voi olla kepeän röyhelöinen, sääret ja käsivarretkin paljastava mekko, kuten aleksandrialaistanssissa", kertoo tanssinopettaja Pirjo Huusko Oulun itämaisen tanssin yhdistys Yasmine ry:stä.

"Khaleegy-tanssijan nelikulmainen päällysmekko ja alla oleva aluspuku peittävät, mutta myös korostavat. Väljää pukua voi käsin kiristää vaikka lantiolta ja korostaa sillä liikettä tai elettä. Hihasta paljastuva ranne tai tanssin olennaisensa ilmaisuvälineenä toimivat pitkät hiukset tekevät tanssista hyvin sensuellin."

Itämaisen tanssin juuret löytyvät Lähi-idästä, Persianlahden ja Egyptin alueelta. Kulttuurinen moni-ilmeisyys näkyy myös puvuissa. Kavaasi-kansantansseissa käytettävät puvut muistuttavat malliltaan ja materiaaleiltaan suomalaisiakin kansanpukuja. Toisaalta niiden voimakkaasti poimutettu, runsas hame lantion liikettä korostavine pönkkäpatjoineen on tuttu myös romaninaisen perinneasusta.

"Kavaasitanssipuvut on koristettu kolikkokoristein - perinteistä juontaen sekin: kierrellessään esiintyvät romanit kiinnittivät palkkioksi saamansa kolikot pukujen koristukseksi", Huusko valottaa.

Kepit, sormisymbaalit, huivit, jopa miekat ja elävä tuli luovat itämaisen tanssin lajeille omanlaisiaan luonteenpiirteitä.

"Shamadan-kynttiläkruunun arvellaan olevan peräisin jopa pyramidien rakentamisen ajoilta, jolloin hautamaalausten taiteilijat valaisivat niillä työntekoaan."

Vaikka tanssit pukuineen ja yksityiskohtineen ovatkin hyvin kurinalaisia, luovuus kukkii pukujen valmistuksessa.

"Paljon tehdään itse ja yhdistys järjestää myös ompelukursseja, joissa keskitytään erityisesti koristelujen tekoon", Pirjo Huusko kertoo.

Näytösten alla työllistyvät myös ammattitaitoiset luotto-ompelijat. Koristeelliset ja näyttävät kankaat inspiroivat itsessään pukujen suunnitteluun.

"Pienet kangaskaupat, joissa on vanhoja varastoja, ovat varsinaisia aarreaittoja", vinkkaa Huusko.

"Maailmalla reissaavat harrastajat tuovat kankaita myös tullessaan, ja toki valmiita pukuja tilataan myös ulkomailta, lähinnä Kairosta. Näytöspuvun hinta voi helposti kivuta yli 500 euron."

Paitsi näyttävästä pukeutumisestaan itämaisen tanssin harrastajan tunnistaa Oulunkin katukuvassa hyvästä ryhdistä ja kauniista liikkumisesta, kehaisee Pirjo Huusko.

"Itämainen tanssi sopii kaikille! Meillä on yli 300 jäsentä ja harrastajia alle kouluikäisistä seniorileideihin saakka. Harrastaa voi monella tasolla, omaksi ilokseen, liikunnan vuoksi tai hyvinkin kunnianhimoisesti. Itämaisen tanssin maailma on niin rikas ja värikäs, että se tempaa kyllä mukaansa."

Sykähdyttäviä ovat myös tarinat tanssien takana - kerrotaan, että puhdasrotuisen arabianhevosen tunnistaa siitä, että saiditanssin rytmin kuullessaan se alkaa tanssia.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:09
Poptähti Rihanna kritisoi Juha Sipilää Twitterissä – olisi halunnut nähdä Suomen rahoittamassa köyhien maiden koulutusta
19:05
SAK perääntyi: Kampanjan kiistellyt kuvat vaihdetaan uusiin
19:00
Joukkueenjohtaja Jaana Laurila varautuu kaikkeen ja varmistaa, että joukkueella on tarpeeksi ruokaa – vaikka se vaatisi ostamaan 50 kiloa lihaa Tilaajille
18:47
"Hyvinvointiyhteiskunta on pelastettu" – Kokoomuksen Orpo kritisoi demareita synkistelystä ja pitää julkisen talouden pohjaa vahvana
18:45
Saksalaislääkäri: Pussy Riot -jäsen myrkytettiin, ei hengenvaaraa
18:03
Rockmuusikko ja lauluntekijä Bob Seger ilmoitti viimeisestä kiertueestaan
18:00
Käytätkö rahaa enemmän kuin tienaat? Etla: Suomalaisten säästämisasteessa on käynnissä jotain, mitä ei ole nähty sitten 1970-luvun
125
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
87
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
47
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
46
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
40
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
34
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä
32
Maatilojen kriisituen valtaosa suunnattiin kuivuudesta eniten kärsineeseen Etelä-Suomeen – mihin kriisituki riittää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Työssäkäyvät köyhät? Ei yhdellä paskaduunilla ole tarkoituskaan tulla toimeen! Kun työhaluja vaan löytyy (vaan eipä näil... Lue lisää...
hyvinvoiva

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image