Kulttuuri

Islannin yleis­ra­dio­yh­tiö ei toistaiseksi aio boikotoida Israelin Euroviisuja – Suomen Yle seuraa tilannetta

Islannin yleisradioyhtiö Rùv ei toistaiseki aio jättäytyä pois Euroviisuista, vaikka kansalaiset sitä vaativat. KUVA: MIKKO PIHAVAARA
Kulttuuri 16.5.2018 16:37
Ida Roivainen

Yli 17 000 islantilaista vaatii, että Islannin yleisradioyhtiö Rùv boikotoisi ensi vuonna Israelissa järjestettäviä Euroviisuja. Toistaiseksi yhtiö ei ole taipunut vaatimukseen. Yleisradion luovien sisältöjen johtajan Ville Vilénin mukaan Yle ei ole tehnyt päätöksiä suuntaan tai toiseen.

Israelin viime päivien väkivaltaisuudet ovat saaneet islantilaiset raivostumaan. Kansalaiset vaativat vetoomuksessa, että Islannin yleisradiokanava Rúv boikotoi ensi vuonna Israelissa järjestettäviä Euroviisuja, islantilaislehti Icland Monitor uutisoi.

Eilen tiistaina allekirjoituksia oli 5 000, tällä hetkellä niitä on yli 17 000, ja luku kasvaa edelleen. Islannissa on asukkaita yhteensä noin 330 000.

Tänään keskiviikkona islantilainen Iclander Review kertoi, että sekä Islannin euroviisudelegaation johtaja Felix Bergsson että Rúvin ohjelmajohtaja Skarphéðinn Guðmundsson ovat viime päivinä antaneet ymmärtää, ettei Islanti aio jättäytyä pois vuoden 2019 Euroviisuista.

– Nykyisten tietojen valossa osallistumme ensi vuonna Jerusalemissa järjestettävään kilpailuun – siitä ei ole epäilystäkään. Israel on osa tätä yhteistä tapahtumaa, joten ihmisten on vain keksittävä muita keinoja osoittaa mieltään, Berggson totesi Visir-lehden haastattelussa.

Ohjelmajohtaja Guðmundsson on puolestaan ollut kommenteissaan hiukan varovaisempi. Iclander Reviewin mukaan maan Rúvin osallistumiseen vaikuttavat muun muassa se, missä kilpailu lopulta järjestetään ja mitä osallistuminen tulee maksamaan.

Mitään ei ole vielä päätetty varmasti, eikä varmaa ole edes se, järjestetäänkö Euroviisut vuonna 2019 Jerusalemissa vai jossakin muussa Israelin kaupungissa.

Suomen euroviisutuotannosta vastaava Yle ei ole päättänyt, miten se suhtautuu tilanteeseen. Ylen luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén kommentoi sähköpostitse Lännen Medialle, että Yle ei ole tehnyt päätöksiä suuntaan tai toiseen.

– Odotamme myös Ebulta ja järjestävältä yhtiöltä lisätietoja ja teemme päätöksen joka tapauksessa huolellisen arvion perusteella ja itsenäisesti, Vilén kirjoitti sähköpostissaan.

Ebu on eurooppalainen televisio- ja radioliitto, jonka eurooppalaiset länsimaat Suomi mukaan lukien perustivat vuonna 1950. Ebun televisiojakeluverkko on nimeltään Eurovisio, ja se tunnetaan parhaiten vuosittain järjestetystä Eurovision laulukilpailusta.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Islanti on osoittanut poliittisia mielipiteitään. Aikaisemmin tänä keväänä uutistoimisto Reuters kertoi, että islantilaiset johtajat eivät aio osallistua Venäjällä järjestettäviin jalkapallon MM-kisoihin tulevana kesänä.

Syynä on Englannissa sattunut hermomyrkkytapaus, jossa entinen venäläinen vakooja myrkytettiin oletettavasti Kremlin toimesta.

Ulkoministeriön lausunnossa todettiin, että Islanti lykkää väliaikaisesti korkean tason kahdensuuntaista keskustelua venäläisten johtajien kanssa. Tästä syystä islantilaiset johtajat eivät osallistu kesällä jalkapallon maailmanmestaruuskisoihin Venäjällä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tässähän saattaa aueta Suomelle mahdollisuus hyvään sijoitukseen, jos boikotista muodostuu kovin laajamittainen. Toivotaan näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image