Kulttuuri

"Inhuuden ihantelija" sai aikaan senaatin öisen hätäkokouksen – Minna Canth oli parempi kuin kukaan mies, kirjoittaa Juha Hurme

Minna Canthin Kovan onnen lapsia -näytelmä nähtiin Tampereen työväen teatterissa vuonna 1999. Kuvassa Pekka Valkeejärvi, Minna Hokkanen ja Ursula Salo. KUVA: petri nuutinen
Kulttuuri 1.12.2018 8:00
Juha Hurme

Minna Canthin laajan novellin Kauppa-Lopo viimeisiltä riveiltä löytyy viiden sanan mittainen, kahdesta lyhyestä lauseesta kokoonpantu harmittoman oloinen virke: "Rouva soitti pianoa, lapset tanssivat."

Älykkään ja valppaan lukijan mielenrauhan kannalta virke on mitä harmillisin ja häiriöisin. Novelliin ladattu epäoikeudenmukaisuus, kohtuuttomuus ja kärsimys räjähtävät huippuunsa juuri tämän virkkeen kohdalla, joka kuvaa vankilaan kyörättävän nimihenkilön näkyä ikkunalasin takaa.

Kirjailija ja teatteriohjaaja Juha Hurme

Kauppa-Lopo (1889) ei ole merkittävää kirjallisuutta aiheidensa vuoksi, vaikka nekin ovat merkittäviä: naisen asema, nainen itsenäisenä ja sorrettuna toimijana miesten maailmassa, tuloerot, köyhyysloukku, puutteellinen lainsäädäntö, kohtuuttomat rangaistukset, ruma, siivoton ja räävitön nainen puhdassydämisenä päähenkilönä, oikeellisin henkilö elinkautiseen passitettuna.

Taide ei synny aiheista vaan siitä, miten niitä osataan käsitellä.

Kauppa-Lopo on varhainen suomenkielinen huippusuoritus ja edelleen elävää kirjallisuutta, koska se on niin hyvin kirjoitettua ja nerokkaasti rakennettua sanojen taidetta. Rinnalla voi huoletta lukea Canthin aikalaisten, Anton Tshehovin ja Guy de Maupassant’n mestarinovelleja. Kauppa-Lopo on maailmankirjallisuuden kärkeä, mutta vain me suomalaiset tiedämme asian ja voimme siitä iloita.

Canth (1844–1897) syntyi vain kymmenen vuotta myöhemmin kuin Aleksis Kivi.

Kivi kirjoitti tuotantonsa 1860-luvulla täydelliseen tyhjiöön: toistakymmentä suomenkielistä näytelmää maahan, jossa ei ollut suomenkielistä teatteria. Mitään kirjallista kulttuuria ei ollut. Pienen pieni lukeneisto inhosi hänen kieltään ja rohkeuttaan ja kampesi hänet syrjään.

”Kivi käyttää Suomalaisen Kirjallisuuden Seuraa poeettisena peräsuolenaan”, arvioi senaattori Agathon Meurman.

Canthin kirjailijakaudella 1880- ja 1890-luvuilla tilanne oli toinen. Suomenkielinen kirjallisuus ja teatteri olivat jo olemassa olevia yhteiskunnallisia voimia, joista vaahdottiin puolesta ja vastaan.

Ylivertaisen lahjakas leskirouva Canth, seitsemän lapsen yksinhuoltaja ja yksityisyrittäjä, muunsi tasa-arvoon ja yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen kiinnittyneen eetoksensa voimakkaaksi ja eläväksi pienproosaksi ja draamaksi.

Repliikkien rumputulta

"Lefve alla intelligenta män! – de dumma få gerna dö!", Minna Canth muotoili mainion määritelmän kirjeessään ystävälleen Olga Kiljanderille kehaistessaan ikätoveriaan, teatterinjohtaja Kaarlo Bergbomia.

Ruotsin kieli avasi Canthille kirjallisuuden ja sivistyksen maailman. Yhteistyö Bergbomin lahjakkaiden teatterisisarusten kanssa siivitti kirjailijan Kiven rinnalle suomenkielisen draaman kivijalan rakentajaksi.

Jo Canthin varhaiset kepeät komediat ovat railakkaita, pakottomia, toiminnallisia, jännittäviä, hauskoja ja hallittuja. Nämä kvaliteetit säilyvät hänen mestariteoksissaan, joihin hän upottaa painavia sisältöjä taiteellisuuden kärsimättä.

Työmiehen vaimo (1885) on säkenöivien repliikkien rumputulta, kun juoppo ja luonteeton Risto murskaa sekä virallisen vaimonsa Johannan että epävirallisen Homsantuun, romanitytön.

Näytelmä on samanaikaisesti viisas, hauska ja järkyttävä, siis Bertolt Brechtin oppien mukainen. Brecht, modernin teatteriestetiikan pääarkkitehti, syntyi vuosi Canthin kuoleman jälkeen.

Miehet olivat hädissään

Kovan onnen lapsien (1888) työttömien ratatyöläisten anarkistinen kapina ja aseellinen, surkuhupaisa nousu (ja tuho) aiheutti ainoalla esityksellään mekkalan ja senaatin öisen hätäkokouksen.

Varmaan monet naisetkin, mutta etenkin miehet olivat hädissään Minna Canthin edessä. He kavahtivat tätä "Jumalan järjestyksen horjuttajaa" ja "inhuuden ihantelijaa", joka "kaivaa hautaa isänmaalle", koska tämä ajatteli niin loogisesti, tiesi niin paljon ja kirjoitti niin taitavasti.

Vuoden 2018 vinkkelistä Canth on 1800-luvun lopun lahjakkain ja tärkein suomenkielinen kirjailija. Hän kirjoitti paljon paremmin kuin miehet. Ei ihme, että näillä menivät pasmat sekaisin.

Näytelmässään Papin perhe (1891) Canth kosti vainoojilleen rakastettavalla tavalla esittämällä heidän pöljät mielipiteensä maailmasta näyttämöllä roolihahmonsa pastori Valtarin suulla ja panemalla tämän Valtarin vielä lopuksi avartumaan ja kehittymään. Nerokasta!

Mutta Agathon Meurmania hän ei hämännyt: "Vaarallinen kansalle näytettäväksi."

Meurman oli oikeassa. Canthin teokset ovat yhä raikasta ja vaarallista luettavaa. Ne pakottavat omaan ajatteluun, mikä on tunnetusti tuskallista ja vaivalloista.

Kirjoittaja on kirjailija ja teatteriohjaaja. Sarjan vierailijat kirjoittavat Minna Canthin 175-vuotisjuhlan innoittamina. Viikon kuluttua vuorossa on ranskalainen tutkija Maïmouna Jagne-Soreau. Miehet kavahtivat tätä "Jumalan järjestyksen horjuttajaa" ja "inhuuden ihantelijaa". Agathon Meurman oli oikeassa: Canthin teokset ovat yhä raikasta ja vaarallista luettavaa.

MAINOS

Kommentoi

"tuloerot, köyhyysloukku, puutteellinen lainsäädäntö, kohtuuttomat rangaistukset,"

Minna oli aikaansa edellä, hän kirjoitti 1800-luvun lopulla siitä kuinka työttömiä kohdellaan tässä maassa 2000-luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:18
Senior Advisor, herra Jalonen – Heinäpään haukka Kari Jalonen on Saksan maajoukkueen valmennuksen neuvonantaja Tilaajille
21:13
Tie 27 suljetaan liikenteeltä Haapajärvellä tiistaiksi rummunvaihdon vuoksi
20:49
Vincentilta lopetettiin elämää ylläpitävä hoito – Ranska on seurannut Lambertin perheen kiistelyä vegetatiivisessa tilassa olevan miehen kohtalosta
19:38
Suomalaisravintola joutui äärivasemmistolaisten ilkivallan kohteeksi Berliinissä – SS-muistoyhdistystä johtaneen osaomistajan eroilmoitus ei lopettanut iskuja Tilaajille
19:37
Kolumni: Sukellus MM-kisakaupungin sykkeeseen –  "Kosicen MM-isännillä on oudon kiero huumorintaju"
19:24
USA:n yleisesikunnan edustaja kehuu vuolaasti Rovajärven ampuma-aluetta – kansainvälisessä harjoituksessa ammuttiin maanantaina kovapanoksilla
19:11
Jukka Jalonen Leijonien pelitavasta: "Meillä on joka pelissä sauma voittaa"
124
Google asettaa Huaweille Android-käyttöjärjestelmän päivityskiellon – Petteri Järvinen: "Tämä on suomalaisille terve muistutus"
91
Vasemmistoliitolla vaikea hyväksyä talouden reunaehtoja: Hallitusneuvottelut keskeytyivät aamulla puoleen päivään saakka
63
Moni nuori pilaa elämänsä, kun luottotiedot menevät – Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Sara Mella: ”Pikavippimaailma saatava valvonnan alle”
39
Oulun yliopisto: Ilmastonmuutos aiheuttanut jo huomattavia vaikutuksia makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla
29
Kuitukaapeli katkeaminen vaikeuttaa kaupankäyntiä Kaakkurissa, kun maksupäätteet eivät toimi – vika saadaan korjattua ehkä maanantain aikana
25
Päivi Räsänen tyrmää myöhäiset abortit – "Näissä on kyse lapsensurmasta"
19
Poliisilla harjoitusoperaatio Patelan omakotitaloalueella – mukana myös Hevi-panssariauto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi moottoritiellä ei noudateta nopeusrajoituksia

Siksi koska keskikaiteella erotetulla moottoritiellä kuoleman tai vakavan loukkaantumisen todennäköisyys lähentelee noll... Lue lisää...
Homtom

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image