Kulttuuri

"Inhuuden ihantelija" sai aikaan senaatin öisen hätäkokouksen – Minna Canth oli parempi kuin kukaan mies, kirjoittaa Juha Hurme

Minna Canthin Kovan onnen lapsia -näytelmä nähtiin Tampereen työväen teatterissa vuonna 1999. Kuvassa Pekka Valkeejärvi, Minna Hokkanen ja Ursula Salo. KUVA: petri nuutinen
Kulttuuri 1.12.2018 8:00
Juha Hurme

Minna Canthin laajan novellin Kauppa-Lopo viimeisiltä riveiltä löytyy viiden sanan mittainen, kahdesta lyhyestä lauseesta kokoonpantu harmittoman oloinen virke: "Rouva soitti pianoa, lapset tanssivat."

Älykkään ja valppaan lukijan mielenrauhan kannalta virke on mitä harmillisin ja häiriöisin. Novelliin ladattu epäoikeudenmukaisuus, kohtuuttomuus ja kärsimys räjähtävät huippuunsa juuri tämän virkkeen kohdalla, joka kuvaa vankilaan kyörättävän nimihenkilön näkyä ikkunalasin takaa.

Kirjailija ja teatteriohjaaja Juha Hurme

Kauppa-Lopo (1889) ei ole merkittävää kirjallisuutta aiheidensa vuoksi, vaikka nekin ovat merkittäviä: naisen asema, nainen itsenäisenä ja sorrettuna toimijana miesten maailmassa, tuloerot, köyhyysloukku, puutteellinen lainsäädäntö, kohtuuttomat rangaistukset, ruma, siivoton ja räävitön nainen puhdassydämisenä päähenkilönä, oikeellisin henkilö elinkautiseen passitettuna.

Taide ei synny aiheista vaan siitä, miten niitä osataan käsitellä.

Kauppa-Lopo on varhainen suomenkielinen huippusuoritus ja edelleen elävää kirjallisuutta, koska se on niin hyvin kirjoitettua ja nerokkaasti rakennettua sanojen taidetta. Rinnalla voi huoletta lukea Canthin aikalaisten, Anton Tshehovin ja Guy de Maupassant’n mestarinovelleja. Kauppa-Lopo on maailmankirjallisuuden kärkeä, mutta vain me suomalaiset tiedämme asian ja voimme siitä iloita.

Canth (1844–1897) syntyi vain kymmenen vuotta myöhemmin kuin Aleksis Kivi.

Kivi kirjoitti tuotantonsa 1860-luvulla täydelliseen tyhjiöön: toistakymmentä suomenkielistä näytelmää maahan, jossa ei ollut suomenkielistä teatteria. Mitään kirjallista kulttuuria ei ollut. Pienen pieni lukeneisto inhosi hänen kieltään ja rohkeuttaan ja kampesi hänet syrjään.

”Kivi käyttää Suomalaisen Kirjallisuuden Seuraa poeettisena peräsuolenaan”, arvioi senaattori Agathon Meurman.

Canthin kirjailijakaudella 1880- ja 1890-luvuilla tilanne oli toinen. Suomenkielinen kirjallisuus ja teatteri olivat jo olemassa olevia yhteiskunnallisia voimia, joista vaahdottiin puolesta ja vastaan.

Ylivertaisen lahjakas leskirouva Canth, seitsemän lapsen yksinhuoltaja ja yksityisyrittäjä, muunsi tasa-arvoon ja yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen kiinnittyneen eetoksensa voimakkaaksi ja eläväksi pienproosaksi ja draamaksi.

Repliikkien rumputulta

"Lefve alla intelligenta män! – de dumma få gerna dö!", Minna Canth muotoili mainion määritelmän kirjeessään ystävälleen Olga Kiljanderille kehaistessaan ikätoveriaan, teatterinjohtaja Kaarlo Bergbomia.

Ruotsin kieli avasi Canthille kirjallisuuden ja sivistyksen maailman. Yhteistyö Bergbomin lahjakkaiden teatterisisarusten kanssa siivitti kirjailijan Kiven rinnalle suomenkielisen draaman kivijalan rakentajaksi.

Jo Canthin varhaiset kepeät komediat ovat railakkaita, pakottomia, toiminnallisia, jännittäviä, hauskoja ja hallittuja. Nämä kvaliteetit säilyvät hänen mestariteoksissaan, joihin hän upottaa painavia sisältöjä taiteellisuuden kärsimättä.

Työmiehen vaimo (1885) on säkenöivien repliikkien rumputulta, kun juoppo ja luonteeton Risto murskaa sekä virallisen vaimonsa Johannan että epävirallisen Homsantuun, romanitytön.

Näytelmä on samanaikaisesti viisas, hauska ja järkyttävä, siis Bertolt Brechtin oppien mukainen. Brecht, modernin teatteriestetiikan pääarkkitehti, syntyi vuosi Canthin kuoleman jälkeen.

Miehet olivat hädissään

Kovan onnen lapsien (1888) työttömien ratatyöläisten anarkistinen kapina ja aseellinen, surkuhupaisa nousu (ja tuho) aiheutti ainoalla esityksellään mekkalan ja senaatin öisen hätäkokouksen.

Varmaan monet naisetkin, mutta etenkin miehet olivat hädissään Minna Canthin edessä. He kavahtivat tätä "Jumalan järjestyksen horjuttajaa" ja "inhuuden ihantelijaa", joka "kaivaa hautaa isänmaalle", koska tämä ajatteli niin loogisesti, tiesi niin paljon ja kirjoitti niin taitavasti.

Vuoden 2018 vinkkelistä Canth on 1800-luvun lopun lahjakkain ja tärkein suomenkielinen kirjailija. Hän kirjoitti paljon paremmin kuin miehet. Ei ihme, että näillä menivät pasmat sekaisin.

Näytelmässään Papin perhe (1891) Canth kosti vainoojilleen rakastettavalla tavalla esittämällä heidän pöljät mielipiteensä maailmasta näyttämöllä roolihahmonsa pastori Valtarin suulla ja panemalla tämän Valtarin vielä lopuksi avartumaan ja kehittymään. Nerokasta!

Mutta Agathon Meurmania hän ei hämännyt: "Vaarallinen kansalle näytettäväksi."

Meurman oli oikeassa. Canthin teokset ovat yhä raikasta ja vaarallista luettavaa. Ne pakottavat omaan ajatteluun, mikä on tunnetusti tuskallista ja vaivalloista.

Kirjoittaja on kirjailija ja teatteriohjaaja. Sarjan vierailijat kirjoittavat Minna Canthin 175-vuotisjuhlan innoittamina. Viikon kuluttua vuorossa on ranskalainen tutkija Maïmouna Jagne-Soreau. Miehet kavahtivat tätä "Jumalan järjestyksen horjuttajaa" ja "inhuuden ihantelijaa". Agathon Meurman oli oikeassa: Canthin teokset ovat yhä raikasta ja vaarallista luettavaa.

MAINOS

Kommentoi

"tuloerot, köyhyysloukku, puutteellinen lainsäädäntö, kohtuuttomat rangaistukset,"

Minna oli aikaansa edellä, hän kirjoitti 1800-luvun lopulla siitä kuinka työttömiä kohdellaan tässä maassa 2000-luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:36
Kyselytunnilla Sipilää hiillostettiin Anne Bernerin SEB-pankin paikasta ja Jussi Niinistön taleban-kommenteista
17:00
Anita Korvan arvokisadebyytti oli lyhyt ja ytimekäs, mutta hiihtäjälupaus ei työnnä päätään lumihankeen – "Olisi kiva itsekin olla joskus taistelemassa kärkisijoista tällaisissa kisoissa" Tilaajille
16:55
Mäki ja Hakola eivät yltäneet sprintin MM-välieriin, molemmat jäivät kolmansiksi
16:32
Poliisi pyytää tietoja Rovaniemellä varastetusta perävaunusta ja moottorikelkasta
16:23
Antti Kaikkonen tuuletuskokouksen jälkeen: Keskustan ryhmä tukee ministeri Berneriä yksimielisesti
15:40
Oulun lääkärikopterin tukikohta saneerataan, valtion rahoitusta tuli 9 miljoonaa euroa toivottua vähemmän
15:35
Pääministeri SS-selvityksestä: "En lyttää historian tutkimusta, mutta ei kiistetä näiden miesten ansioita Suomen puolustuksessa"
80
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
71
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
46
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
30
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
27
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
24
Asiantuntija: Perussuomalaiset saattavat kiriä vihreiden ohi eduskunnassa — Sdp:n ja kokoomuksen vääntö ykköspaikasta tiivistyy vaalipäivään
22
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Koko maassa vallitsee normaali ajokeli.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

Asunnon voi aina myydä ja muuttaa varakkaana vuokralle. Ulkomaillakin voi olla kuukausia vuodesta. Vuokralla ikänsä asun... Lue lisää...
Maksettu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image