Kulttuuri

Infernon pää­toi­mit­ta­jan Matti Riekin musiikki-innostus alkoi kolmannella luokalla Raahessa – "Yksi osti Kirjasta & Kasetista levyn ja muut kopioivat sen"

Matti Riekki muutti Raahesta vuonna 1994. Tampereella hän on asunut 20 vuotta. Kuvassa hän on lähellä kotiaan Näsijärven rannalla, kalavesien äärellä. KUVA: Paajala
Kulttuuri 8.11.2019 18:44
Mikko Määttä

Vaikka Matti Riekki päätyi teininä kipeästi selälleen Raahen Työväentalon lattialle kesken speed metal -yhtyeen keikan, raskaasta musiikista tuli ensin rakas harrastus ja myöhemmin työ.

Aluksi on hyvä hoitaa anteeksipyyntö alta pois.

– Tässä yhteydessä voisinkin pyytää viimein kunnolla anteeksi, että tuhosin kerran erään kaverini isoveljen Led Zeppelinin IV-vinyylin toisen puolen armottomalla naarmulla. Syvimmät pahoitteluni!

Anteeksi pyytää Matti Riekki. Raahessa nuoruutensa viettänyt Riekki on raskaaseen rockiin keskittyvän Inferno-lehden päätoimittaja.

Rockiin ja raskaaseenkin rockiin hän tutustui Raahessa, kun Keskuskoulun kolmannelle luokalle pesiytyi muutaman asiasta kiinnostuneen pojan kopla.

– Yksi kavereista oli muuttanut Ruotsista, missä Kiss oli jo iso juttu, ja siitähän rokki-innostus lähti leviämään kulovalkean tavoin.

Siinä vaiheessa, kun Kissin tiesivät jo kaikki, Riekin kasettimankassa jytisivät zeppelinit, purplet, sabbathit ja kimurantimpikin tavara.

– Poppiakaan emme hyljeksineet, vaan kuuntelimme pahimman heviherätyksen laannuttua musaa varsin laidasta toiseen.

Musiikkia saatiin monesti yhteisponnistuksilla: yksi osti Kirjasta & Kasetista levyn ja muut kopioivat sen. Myös kaverien isoistaveljistä oli apua.

Riekki aloitti jo peruskoulussa toitotuksen siitä, että kaikkea kannattaa kuunnella ja milteipä jokaisesta genrestä löytyy hyvää musiikkia.

– Levyhyllyssäni on oikeasti tavaraa pehmopopista turskeimpaan äärimetalliin.

Kansainväliset musiikin harrastamisen tavat eivät aina onnistuneet kovin hyvin pohjoispohjalaisessa pikkukaupungissa. 1980-luvun lopulla nuoret pääsivät paikallisen speed metal -yhtyeen Papa Rousinin keikoilla hetkittäin maistamaan orastavaa mosh-menoa.

– Itse vetäisin bändin Työväentalon-keikalla suht korkealta lavalta suoraan selälleen puulattiaan, kun porukka päätti olla ottamatta vastaan ja lakosi alta. Sen kivun kyllä muistan vieläkin. Tuli pillifarkulla äitiä ikävä.

Maininnan ansaitsee myös vihantilainen jokapaikanhöylä Gobra.

– Sen läsnä olematta tuskin soitettiin Raahessakaan montaa keikkaa. Bändi vuokrasi muille soittokamat ja tuli itse kaupan päälle! Ei voi kuin arvostaa.

Riekin ura musiikkitoimittajana otti ensimmäisiä askeleita parikymmentä vuotta sitten.

– Sain ängettyä jollain ilveellä näyteteksteineni vuonna 1999 Rumba-lehden silloisen päätoimittajan Virve Vallin suosioon, ja siitä lähtien toimin lehden aktiivisena avustajana. Sattumien kautta lehden raskaampi osasto ikään kuin kaatui kontolleni.

Vuosituhannen alkupuolella Rumbaan sisällytettiin aluksi Hamara-niminen metallimusiikkia esitellyt osio, joka kasvoi pian omaksi lehdekseen. Riekkiä pyydettiin sen johtoon.

Vuonna 2005 Hamara yhdistettiin neljä vuotta aiemmin Oulussa perustettuun Inferno-lehteen. Fuusion jälkeen Riekistä tuli Infernon päätoimittaja, ja samassa hommassa hän on edelleen.

Suomalaisissa musiikkilehdissä kävi kato, kun Rumba lopetti viime keväänä. Riekin mukaan musiikkijournalismia tekevät yhä edelleen lähinnä fanaattiset musiikkiharrastajat into edellä. Tilanne on pysynyt ennallaan kaikkina hänen päätoimittajavuosinaan.

Ammatikseen rockista kirjoittavia ei ole Suomessa monta.

– Ala on varsin pahasti naavoittunut. Me tekijät olemme etupäässä keski-ikäisiä tai vähintään kolmenkympin rajapyykin ylittäneitä, mutta onneksi piristäviä poikkeuksiakin löytyy.

Riekki pitää todennäköisenä, että musiikkijournalismin tulevaisuus on verkossa ja elävässä kuvassa.

– Itse ajattelin painattaa printtilehteä niin kauan kuin mahdollista. Onhan tässä sellaistakin vihjettä ollut ilmassa, että fyysiset asiat alkaisivat taas kiinnostaa ihmisiä. Otetaan nyt vaikka vinyylilevyn uusi tuleminen. Kuka tietää, vaikka painetulla sanalla olisi kuin olisikin tulevaisuus?

Matti Riekki

Syntynyt 1974 Porvoossa, mistä kavunnut jo vauvaiässä sukunsa seuduille, ensin Ouluun ja vuonna 1980 Raaheen.

Koulutukseltaan ylioppilas.

Muutti Raahesta vuonna 1994.

Asunut Tampereella 20 vuotta.

Perheeseen kuuluvat vaimo ja 5-vuotias poika.

Työskentelee raskaan rockin erikoislehden Infernon päätoimittajana.

Juonsi YleX:n Metalliliitto-ohjelmaa vuosina 2004–2009.

Kirjoittanut bändihistoriikit Sentencedistä ja Timo Isoahon kanssa Timo Rautiainen & Trio Niskalaukauksesta sekä juoksemisesta kertovan Raskaan askeleen.

Harrastaa populaarikulttuuria, lukemista, kalastusta ja kestävyysjuoksua.

Yhtyeitä on mahdoton arvottaa paremmuusjärjestykseen, mutta Type O Negative summaa miltei kaiken musiikista tarvittavan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21.11.
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
21.11.
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
21.11.
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21.11.
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
21.11.
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
21.11.
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
21.11.
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

196 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image