Kulttuuri

Inarissa tehdään innolla

Mikä paikka? "Voiko sieltäkin olla", kysytään etelässä Inger-Mari Aikio-Arianaickilta (edessä) ja Virva Guttormilta.
Kulttuuri 11.4.2005 0:00
Helena Sahavirta
"Tottakai näitä tarvitaan. On tärkeä nähdä filmejä omista ihmisistä. Nämä voivat myös olla muille todellista dokumenttia siitä, minkälaista täällä on", huudahtaa Inger-Mari Aikio-Arianaick.

Puheenaiheena on saamelaisten dokumenttien tarpeellisuus. Virva Guttorm on samoilla linjoilla.

"Näitä tarvitaan meille itsellemme asioista, jotka koskettavat meitä. Alueen tunteva tekijä pääsee syvemmälle ja näkee sellaista, jota ulkopuolisen on vaikea nähdä."

Aikio-Arianaick ja Guttorm leikkaavat parhaillaan ensimmäisiä pitkiä dokumenttielokuviaan Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa (SAKK) Inarissa. Kumpikin on tehnyt käsikirjoituksen ja kuvannut aineiston.

Taitonsa he ovat hankkineet koulutuskeskuksen kaksivuotisella multimediajournalistin koulutuslinjalla, joka päättyy toukokuussa dokumenttien ensi-iltaan. Linjalla on 11 opiskelijaa Suomesta ja Ruotsista.Riekon pyytäjä


Aikio-Arianaickin dokumentti kertoo Utsjoella asuvasta Alfred Holmbergista, omaa elämäänsä elävästä vanhastapojasta. Hän joka pyytää riekkoja, kalastaa, kutoo sukkia ja on armoton huumorimies.

"Tässä dokumentissa ei ole ensimmäistäkään poroa. Siinä on vain riekkoja, sillä hän käy ansoilla joka päivä", tekijä esittelee.

Aikio-Arianaick ei suostunut kuvaamaan Alfredia laavulla kahvistelemassa, sillä kuva kuuluu perinteisiin "lappalaisiin stereotypioihin".

Aikio-Arianaick on varma, että etelästä tullut ohjaaja tekisi aiheesta aivan erilaisen dokumentin. Siinä olisi porot, kota, joikua ja värikkäitä saamenpukuja.

"En halunnut mitään keinotekoista eksotiikkaa vaan tasaveroista kohtaamista."Monta näkökulmaa


"Tämä on jatkuva luova prosessi", kuvaa Aikio-Arianaick työtapaansa. Tekijä on itse kaiken takana käsikirjoittajana, kuvaajana ja leikkaajana. Työn saa tehdä omaan ja kuvattavan tahtiin. Myös kontakti ihmisiin syntyy suorempana kun paikalla on vain yksi vieras.

"Tämä on todellisuutta, elämästä otettua kuvaa", kehuu paikallinen raati raakaversiota Aikio-Arianaickin elokuvasta. Marja-Liisa Laitin, Juulia-Anne Näkkäläjärven ja Seppo Jomppasen mielestä "tältä perältä" on tehty vähän dokumentteja. Niissäkin on usein ulkopuolinen näkemys.

Kahden kulttuurin välissä elävä Guttorm etsii dokumentissaan omaa identiteettiään. Hänen äitinsä on suomalainen ja isänsä saamelainen. Hän ei itse ole lapsena oppinut saamen kieltä.

"Kaikkein vaikeinta on pysyä objektiivisena", Guttorm kertoo.

Guttorm käyttää raatina ulkopuolisia katsojia. Omissa kuvissa näkee helposti asioita, joita muut eivät näe, onhan kohteena oma suku ja perhe.

Guttormin mielestä saamelaista dokumenttia tarvitaan. Suurin osa elokuvista tehdään keskivertokulttuurin näkökulmasta, vaikka Suomessa olisi muitakin lähtökohtia ja kulttuureita.

Lisäksi elokuva voisi tarjota työtä pohjoiseen. Guttorm itse ehti olla kymmenen vuotta töissä etelässä ennen kuin tuli viime syksynä paluumuuttajana Utsjoelle ja suoraan mediakurssille.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

16:55
Mäkäräiselle kuusi ohilaukausta yhteislähdössä – jäi viimeisten joukkoon
16:38
Lukijoiden lempilapaset - lähetä kuva suosikkilapasistasi
15:35
Iivo Niskanen sivakoi 15 kilometrin kisan voittoon Otepäässä, antoi vahvan kuntonäytteen kohti MM-latuja
15:27
Kansanedustajat yrittävät estää brexitin ilman sopimusta – Britannian parlamenttiin tuodaan maanantaina kaksi uutta lakialoitetta
14:50
VR ja onnettomuustutkintakeskus selvittävät Helsinki-Oulu -junan vaunussa kuultua kovaa ääntä ja tärähdystä – juna jäi Lahteen tutkittavaksi
14:00
Pariisista Kittilään lentänyt Boeing-matkustajakone ilmoitti laskusiivekkeen viasta ja laskeutui Rovaniemelle, kyydissä noin 150 matkustajaa
13:22
Tuhkapussi terassilla sytytti mökin Posiolla, Kolarissa haisi käry kukkakaupassa
44
Oulussa herättiin talven tähän asti kylmimpään päivään, maan hyytävin pakkanen Ylitorniolla – Oulussa voidaan hätyytellä pian -30 asteen lukemia
42
Kärpät virittelee raskaan sarjan täsmähankintaa – seura tiukasti Jussi Jokisen perässä, sopimus erittäin lähellä
30
Analyysi: Yli tuhannen NHL-pelin Jussi Jokinen olisi Kärpille loistava lisä, mutta toisi päävalmentaja Mannerille yhden ison haasteen
27
Puheenaihe: Tuliko Oululle seksuaalirikoksista mainetahra? – "Yhtä vähän Turkua on puukotusten jälkeen pidetty terrorismin tyyssijana"
26
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
24
Ilmastonmuutos laskee Reinin vedenpinnan tasoa – Kuljetusongelmat Reinillä hidastivat viime vuonna Saksan talouden kasvua
16
Trumpin kompromissiehdotus hallinnon avaamiseksi: 370 kilometriä teräsaitaa riittää, 2 750 uutta rajavalvojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

240 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alkoholin käyttäjillä huono itsetunto

Juoppoja ikäni seuranneena heidän itsetuntonsa on ylikehittynyttä. Siksi viisaan neuvot lopettaa juominen ei mene jakelu... Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image