Kulttuuri

Ihmisten jakautuminen vihamielisiin ryhmiin hirvittää ruotsalaista ri­kos­kir­jai­li­jaa – "In­ter­ne­tis­tä jokainen löytää juuri sen 'totuuden', johon haluaa uskoa"

Camilla Grebe on koulutukseltaan ekonomi. Hän jätti johtajapestit taakseen kymmenen vuotta sitten panostaakseen kirjoittamiseen. KUVA: Viktor Fremling
Kulttuuri 30.10.2019 22:20
Sanna Nikula

Elämme pelottavaa aikaa ja se johtuu sosiaalisesta mediasta. Näin sanoo Ruotsin suosituimpiin rikoskirjailijoihin lukeutuva Camilla Grebe.

Häntä hirvittää väärän tiedon leviäminen internetissä ja ihmisten jakautuminen toisiaan kohtaan vihamielisiin ryhmiin – eikä vain Ruotsissa, vaan koko Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Grebe pyrkii osaltaan taistelemaan ilmiötä vastaan kirjoittamalla kirjoja, joissa murhamysteerin ratkomisen rinnalla käsitellään ajankohtaisia, mielipiteitä jakavia kysymyksiä.

Camilla Grebe on koulutukseltaan ekonomi. Hän jätti johtajapestit taakseen kymmenen vuotta sitten panostaakseen kirjoittamiseen. KUVA: Viktor Fremling

– Internetistä jokainen löytää juuri sen "totuuden", johon haluaa uskoa. Olen itse kasvanut aikana, jolloin valtion televisio kertoi, mikä on totta. Ei sekään tietenkään ole kaikissa maissa niin, mutta Pohjoismaissa uutisten taso on korkea, Grebe sanoo.

Grebe haluaa kasvattaa lukijoiden tietoisuutta ja avata erilaisia näkökulmia teemoihin.

– En ole poliittinen kirjoittaja, ei minulla ole agendaa. Minusta on vain hyvä, että ihmisillä on erilaisia mielipiteitä, mutta minua pelottaa, miten esimerkiksi pakolaisuudesta ja rokotuksista leviää sosiaalisessa mediassa niin paljon ja nopeasti väärää tietoa.

Greben toissa vuonna Ruotsin ja viime vuonna Pohjoismaiden parhaana rikosromaanina palkittu Lemmikki puhuu tuntemattoman pelosta, siirtolaisuudesta ja identiteetistä.

Sen tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliselle muuttotappiopaikkakunnalle, josta teollisuus on kuollut ja ihmiset ovat menettäneet työnsä. Asukkaat tuntevat kylässä sijaitsevaa vastaanottokeskusta kohtaan vihaa, epäluuloa ja kateutta.

Samanlaisia paikkakuntia on lukemattomia, mikä osaltaan selittää Greben mielestä esimerkiksi ruotsidemokraattien ja vastaavien puolueiden suosiota.

Tänä vuonna ilmestynyt Horros puolestaan nostaa esiin sosiaalisen median pelottavan voiman ja pohtii vanhempana olemisen vaatimuksia.

– Mietin syvemmällä tasolla sitä, mitä some tekee meille, kun yritämme luoda elämästämme erilaisen kuvan kuin se todellisuudessa on. Yritin myös ajatella, mikä on pahinta, mitä tarinassa voisi tapahtua, jotta yllätän lukijan totaalisesti.

Ruotsissa ilmestyy marraskuussa jo neljäs samaan sarjaan kuuluva rikosromaani. Sarjan aloitti Greben läpimurtoteos Kun jää pettää alta, jonka elokuvaoikeudet on myyty amerikkalaiselle tuotantoyhtiölle. Se ilmestyi suomeksi vuonna 2017 Gummeruksen kustantamana.

– Uutuus kertoo kolmesta naispoliisista, jotka tutkivat samaa tappajaa kolmena eri aikakautena. Britt-Marie 1970-luvulla, Hanne 1980-luvun puolivälissä ja Malin tässä ajassa, Grebe paljastaa.

Hanne ja Malin ovat aiemmista kirjoista tuttuja. Nyt tapaamme nuoren Hannen, joka tutkii ensimmäistä tapaustaan.

– Tämä saattaa olla sarjan päätösosa, mutta en ole ihan varma vielä.

Grebe tutkii kirjassa rikosjuonen ohella naispoliisien historiaa, joka ei ole ollut helppo Ruotsissakaan.

– Ammattiliittokin vastusti jyrkästi naispoliiseja.

Kommentoi

Kouluissa ja työpaikoilla (esim. myyjät) pitää järjestää koulutuksia siitä, mitä tarkoittaa vihapuhe ja muu siihen liittyvä toiminta ja kuinka sitä pystytään torjumaan omassa elämässä ja ympäristössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos haluatte tietoa, käykää vaikka kirjastossa. Tai lukekaa wikipediaa sillä huomiolla että ymmärrätte mitä lähdekritiikki tarkoittaa. Somessa on päivittäin vain pieni osa ja se on se typerin osa ihmiskunnan väestöstä. Jostain syystä näille riemuidiooteille annetaan palstatilaa mediassa. Ihmisiin on aina pätenyt se laki, että ihmisen älykkyys on kääntäen verrannollista ihmisen äänekkyyteen. Katsokaa vaikka amerikkalaisia. Somessa tämä "äänekkyys" on muuttunut kirjoitetuksi mölyämiseksi. Mitä vähemmälle huomiolle somen älykääpiöt jätetään, sitä vähemmän niistä on haittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entinen Scanian toimitusjohtaja, Leif Östling, varoittaa Ruotsin olevan menossa kohti sisällisotaa.

'' Former CEO Of Scania Warns Sweden Is Heading For Civil War '' - Zero Hedge, 10/29/2019

Että sillälailla on entinen kansankoti tuhottu aivan liian sinisilmäisellä lepsuiliulla nykyiseksi taistelutantereeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisipa Leif Östling ollut Saabin toimitusjohtaja silloin, kun Saab tarvitsi paljon työvoimaa. Eipä olisi Ruotsiin otettu sen kummemmin suomalaisia kuin turkkilaisiakaan 1960-, 1970- ja 1980-luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja miksikähän Ruotsissa tunnetaan pakolaisvihaa? Ei johtune valeuutisista vaan siitä innosta millä turvallinen Ruotsi on päätetty tuhota. Valhetta on lähinnä totuuden peittely ja että näin meno saa jatkua. Näin ovat päättäjämme päättäneet tehdä. Eilen oli pääministerimme maahanmuuton pysäyttäjältä tivannut, eikö tämä halua hädänalaisia auttaa. Meillä on niitä Sipilän päästämiä hädänalaisiakin vielä maa täynnä emmekä heitä ikinä pois saa vaikka eivät mitään ehtoja täytä. Miksipä lähtisivät kun täällä ikuinen ylläpito ja hyysäys on tarjolla. Ja täällä Oulussa on pakolaisten toiminta nyt todettu lapsista mummoihin, mutta eipä kiinnosta heidänkään kohtalonsa päättäjiämme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hän ei elänyt 70- luvun Suomessa, missä totuus (Pravda) oli hieman väritettyä. Osa nieli sen täkyineen ja osa (väärässä olevat taantumukselliset) kakisteli kovastikin. Toukokuun ekana oli tapana viedä pellolle lehmänlantakuorma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on vaan niin, että "Pilvilinna, joka romahti" kuvaa hyvin ruotsalaista post-sos.dem-kansankotia. Nenänvarttaan pitkin katsomalla kun ei näe enää enempää kuin kenkiensä kärjet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, some ja vihapuhe ovat pahinta maailmassa. Eivät maanpetturipoliitikot sairaiden visioidensa kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sorron ja hämäännyksen aika. Kaleva, ruotsissa tapahtuu päivittäin räjähdyksiä. Ennen niistä olisi uutisoitu. Kirjailija kertoo eläneensä aikaa, jolloin televisio kertoi totuuden-siitä ajasta ei ole kauaa. Mikä on muuttunut ettei kerrostalojen räjäytykset Ruotsissa ylitä uutiskynnystä Suomessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta kuin päätä pusikkoon ja "fiktiota" kirjoittamaan. Paitsi että nyt eläkkeelle siirtyvät ruitsalaiset johtajat varoittelevat Ruotsin vaarallisesta, jopa sisällissotaan johtavasta tulevaisuudesta. Laki ja järjestys on useilla alueilla menetetty ja pian tarvitaan armeijaa palauttamaan järjestys! Ei siinä enää tarvitse kuvitteellista fiktiota kirjoittaa palkitun kirjoittajan, kun vain rehellisesti uskaltaisi kertoa nykytodellisuudesta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla todellisuus hakusessa tällä ekonomilla....
Maahanmuuton aiheuttamat ongelmat ovat niin suuria, että Ruotsi voi ajautua jopa sisällissotaan, sanoo Scanian entinen toimitusjohtaja. Hän on sitä mieltä, että nykyisenlainen maahanmuutto on lopetettava, koska Ruotsi ei enää kertakaikkiaan kestä sitä.
Ruotsissa monet yritysjohtajat ovat huolestuneita maan tilanteesta, mutta eivät voi sanoa sitä ääneen...vielä!
Ruotsissa kokoomus haluaa stopin myös työperäiselle maahanmuutolle...syy silmien avautuminen.
Ammattihdistysliikkeessä sdp on menettänyt kannatustaan ja Ruotsin demokraattien kannatus on nyt suurin...syy sdp:n turmiollinen politiikka.
Voiko Ruotsia enää pelastaa... Tuskin voi, sillä ongelmat ovat päässeet liian pitkälle...voiko Suomen pelastaa vielä, ehkä voi, mutta nykyisen hallituksen pitää hajota mahdollisimman pian ja, ennenkuin tuhot kasvavat liian suuriksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Englanti kuningaskuntana breksitin jälkeen kokoaa kuningaskunnat jälleen yhteen ja sulkee samalla Ruotsin rajatkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oi, kuinka yllättävää lukea länsimaisen kirjailijan kertomana tällaisia näkemyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image