Kulttuuri

Hyökkäys lai­tos­teat­te­ria vastaan

Kulttuuri 10.1.2007 0:00
Anna Kilponen
Pohjoiset teatteripäivät on herätetty henkiin 20 vuoden tauon jälkeen Oulussa. Edellisen kerran ne pidettiin Kemissä vuonna 1989.

Viime keväänä neljän teatterin johtajat Ahti Ahonen Oulun kaupunginteatterista, Timo Sokura Kemin kaupunginteatterista, Tytti Oittinen Rovaniemen teatterista ja Ilkka Laasonen Kajaanin kaupunginteatterista päättivät "jyrkän yksimielisyyden vallitessa", että Pohjoiset teatteripäivät elvytetään.

"Olemme niin kaukana toisistamme", Ahonen perustelee.

Torstaina Oulussa alkavista Pohjoisista teatteripäivistä tuskin on odotettavissa yhtä provokatorinen tapahtuma kuin 20 vuotta sitten. Lauantai 17. tammikuuta vuonna 1987 muutti teatteripäivien luonteen ja jätti pysyvän jäljen teatterihistoriaan. Teatterikorkean opiskelijoista koostuvan Jumalan teatterin radikaalissa aktissa lensivät muun muassa ulosteet, kananmunat ja paukkupommit.

Pääasiassa teatterialan ammattilaisista koostuva 63:n hengen yleisö sai tuta, mitä Jouko Turkan oppilaat ajattelivat viihteellistyneestä laitosteatterista.Yksi sinnitteli loppuun


Välikohtauksesta entiset jumalanteatterilaiset eli elokuvaohjaaja Jari Halonen, teatteriohjaaja ja filosofian tohtori Esa Kirkkopelto, näyttelijät Jari Hietanen ja Jorma Tommila ovat olleet vaitonaisia muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Esa Kirkkopelto luonnehti Kalevan haastattelussa (30.10.2005), että hänelle "Jumalan teatteri oli lähtölaukaus, joka suisti hänet radalle, jolla hän on vieläkin". Toisia tiloja -esityksensä kanssa Oulussa lokakuussa 2005 vieraillut Kirkkopelto arveli olevansa lähempänä Jumalan teatteria kuin koskaan aiemmin.

Jari Halonen kertoi Ylen Persona non grata -keskusteluohjelmassa televisiossa (22.10.2004), että silloinen Oulun kaupunginteatterin johtaja Jussi Helminen pyysi heitä herättelemään teatteriväkeä.

Halosen mukaan yleisön olisi pitänyt älytä nauraa, puhdistella "jauhot" takistaan ja todeta, että olipa "helvetin hyvä esitys".

Näin tapahtuikin - teatterin näyttämöllä - Juha Hurmeen ja Ari Wahlstenin syksyllä 2005 ensi-iltansa saaneessa Nelostie-näytelmässä helsinkiläisessä Q-teatterissa.

Tosielämässä 20 vuotta sitten yleisö säntäsi ulos paniikissa. Vain kempeleläistaiteilija Eeli Aalto katsoi esityksen loppuun.Uudistus meni mönkään


"Puoli vuotta ennen Jumalan Teatterin Oulun-vierailua M.A. Numminen valitteli Kaltiossa, että kulttuurikenttä on löystynyt. Mutta sitten pläjähti", toteaa Katja Moilanen, joka on tehnyt Jumalan teatterin vierailusta pro gradun Oulun yliopistoon vuonna 2005.

Moilanen halusi tarkastella tapauksen historiallista puolta ja katsojan näkökulmaa. Jumalan teatterista on tehty useita yliopistollisia lopputöitä, mutta Moilasen gradu on ensimmäinen historian puolen työ aiheesta.

"Silloin se nähtiin 1980-luvun teatterisukupolven manifestina"; Moilanen kertoo.

Alun perin teatteripäiville piti tulla Otso Kauton ryhmän esitys Ilta pilalla, mutta ryhmä perui viime tingassa tulonsa. "Jumalanteatterilaiset tarjosivat itse teatterimanifestiaan. He tilasivat myös videotykin ja valkokankaan. Helminen oli ajatellut, että tulossa oli jonkin sortin luento."

Helminen kyseenalaisti itsekin laitosteatterin. Hänen johtajakaudellaan Oulussa toimi performanssityyppinen Elämänpalvelusteatteri (EPT), jolla oli esityksiä ympäri kaupunkia.

Jumalanteatterilaiset halusivat uudistaa teatterin, mutta se kääntyi itseään vastaan. Yleisökadon pelossa Oulun kaupunginteatterin linja muuttui. Myös Teatterikorkeakoulu muuttui monien välivaiheiden jälkeen enemmän laitosteatteria palvelevaksi.

"Jumalan teatterin vierailu vei vähäksi aikaa mahdollisuuden kokeilevalta teatterilta. Se ei saanut synnytettyä laajaa vastakulttuuria, vaan akti jäi yksittäiseksi skandaaliksi."

Pohjoiset teatteripäivät
11.-13. tammikuuta Oulussa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:45
Ministeri Mykkänen lupasi: Vaarallisten henkilöiden säilöönottoperusteita tarkennetaan Oulun tapausten takia
17:42
Mäkäräinen sijoittui 21:nneksi pikakilpailussa, ammunta vei jälleen menestystoiveet
17:27
Pyhäjärven kaivoksella kuvataan tv-sarjaa 700:n metrin syvyydessä – Tuottaja: "Tästä tulee erilainen kuin aiemmin nähdyistä pohjoismaisista sarjoista"
17:06
Orpo oikoo poliisikyselyä: Kokoomuksen ansiosta poliiseja koulutetaan maksimimäärä – "Haluan lisää poliiseja Suomeen"
16:39
Maastohiihto–jääkiekko 20–0 – Vuoden urheilijaksi on valittu vuosina 1947–2017 kuudentoista eri lajin urheilijoita
16:36
Jääkiekon World Cupia ei pelata ensi vuonna
16:32
Suomessa paljastumassa useita uusia kartelleja – yritysten rangaistuksia halutaan koventaa
98
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
83
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
59
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
52
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
36
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
29
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
28
Talvikunnossapito paranee 1500 kilometrillä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – katso kartalta, missä tilanne muuttuu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pidätkö aletarratuotteita ostavia köyhänä?

Hölmöintähän tässä kauppojen ruokahinnottelussa on se, ettei hintaa lähdetä alentamaan heti tavaran tultua kauppaan, jol... Lue lisää...
meniskö järkeen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image