Kulttuuri

Hel­sin­ki­läi­nen taiteilija Tiina Sipilä muutti Hailuotoon päästäkseen irti ora­van­pyö­räs­tä – "Saari on Helsingistä yhtä kaukana kuin New York"

KUVA: Heli Rintala
Kulttuuri 18.6.2019 21:00
Heli Rintala

Helsinkiläistaiteilija Tiina Sipilän maalauksissa järki ja tunteet saavat vallan.

Kuvataiteilija Tiina Sipilä puhuu nopeasti ja vuolaasti. Hän on selvästi jättänyt taakseen ne neljä vuotta, jolloin asui Hailuodossa.

– Kun muutimme takaisin Helsinkiin, minulle sanottiin: Huomaatko Tiina, että olet ruvennut puhumaan taas nopeasti, Sipilä nauraa.

– Olen persoonani ja ammattini vuoksi vahvassa kontaktissa ympäristööni. Hailuodossa asuessani sekä puhuin että tein asioita hitaammin.

Sipilä ei kerro tätä kielteisenä asiana. Perhe päätti vuonna 2013 muuttaa saareen puoleksi vuodeksi päästäkseen irti oravanpyörästä. Puoli vuotta osoittautui kuitenkin liian lyhyeksi ajaksi. Sipilät päättivät jäädä siihen saakka, että nuorin tytär saa yläkoulun suoritettua.

– Kului aikaa, ennen kuin pääsi sisään hailuotolaiseen elämään. Saari on Helsingistä yhtä kaukana kuin New York. Sanoinkin helsinkiläisystävilleni usein vahingossa: ”Sitten kun me palaamme takaisin Suomeen”!

Saaresta on jäänyt taiteilijan mieleen monta asiaa. Neljä voimallista ja paljasta vuodeaikaa. Elämisen helppous ja vaivattomuus. Rauhallisuus ja kiireettömyys. Eikä sidettä Hailuotoon ole katkaistu vieläkään: perhe lomailee säännöllisesti Marjaniemen mökissään.

Lapsuutensa Keski-Suomessa elänyt Tiina Sipilä muutti jo 16-vuotiaana Helsinkiin aloittaessaan opiskelunsa Kallion ilmaisutaidon lukiossa. Lukion jälkeen hän opiskeli taideterapeutiksi, mutta ei ole valmistumisensa jälkeen terapeutin töitä juuri tehnyt. 19-vuotiaana hän tapasi nykyisen aviomiehensä Jarkko Sipilän, jonka sukujuuret yltävät Hailuotoon.

– Miehelläni oli perheyritys Helsingin Vauvauimarit, jonka toimintaan tempauduin mukaan 20 vuodeksi. Se oli minun päätyöni. Työn ohella kävin kymmenen vuoden ajan piirtämässä ja maalaamassa eläviä malleja Vapaassa taidekoulussa. Pidin myös näyttelyitä, Sipilä kertoo.

Noihin aikoihin hän maalasi ruokokynällä ja nestemäisillä tusseilla abstrahoituja ihmishahmoja maanläheisillä väreillä: ruskealla mustalla, harmaalla. Työt olivat suosittuja ja kysyttyjä.

Kun Sipilät päättivät myydä yrityksensä, Tiina lähti opiskelemaan Vapaaseen taidekouluun. Hän valmistui taidemaalariksi vuonna 2012. Myös hänen taiteensa muuttui tussimaalauksista värikylläisiksi ilotteluksi, jossa hallitsevat sinisen eri sävyt, turkoosi ja pinkki:

– Väreissä on valtava kirjo eri sävyjä, jotka kommunikoivat toistensa kanssa, rikkovat tai vahvistavat stereotypioita. Maalaaminen on ihana leikki, jossa minä olen pomo. Voin järjellä päättää ja tunteella heittäytyä siihen leikkiin.

Sipilä kuvailee työskentelytapaansa hyvin vuorovaikutteiseksi.

– Kun laitan prosessin liikkeelle, kaikki elää minussa monella tasolla: uni, toiveet, haaveet, ajatukset, järki. Teen konkreettisia päätöksiä, mutta samalla värit herättävät myös alitajunnan toimimaan. Maalaaminen ottaa kaikupohjaa siitä, mitä ihmisenä olen, mitä tapahtuu ja mitä on tapahtunut menneisyydessä. Taiteeni kieliä ovat kauneus, rumuus, rajuus, runous, herkkyys ja voima, taiteilija kuvailee.

Sipilä sanoo, että värien ja muotojen lisäksi myös tarinat ja teosten nimet ovat hänelle erittäin tärkeitä. Ne johdattavat katsojan maalauksen äärelle, vaikka ovatkin monimerkityksellisiä ja tulkinnoille avoimia.

– Myös humoristisia. Koen monet arjen asiat huumorin kautta.

Maalaamisen vastapainoksi helsinkiläistaiteilija vetää edelleen vauvauintiryhmiä, mutta ei enää yrittäjänä.

– Pidän vauvauinteja Folkhälsanille iltaisin ja viikonloppuisin. Se on hyvää vastapainoa.

Tiina Sipilä

Syntynyt Jyväskylässä vuonna 1967, asuu Helsingissä.

Perhe: Aviomies Jarkko, lapset Iida (30), Miina (28) ja Aino (17) sekä yksi lapsenlapsi. Perheeseen kuuluu myös porokoira.

Taideopintoja Taidekoulu Maassa, Snellman-korkeakoulun taideterapianlinjalla, Helsingin taiteilijaseuran mallipiirustuskursseilla ja Vapaassa taidekoulussa.

Näistä päivistä, näistä öistä –näyttely esillä Galleria Luodossa Hailuodossa 15.7. saakka. Tänä vuonna ollut näyttely myös Galleria Rantakasarmissa Helsingissä ja Salla Sallménin kotigalleriassa Kempeleessä.

Jäsenyydet: Oulun taiteilijaseura, Taidemaalariliitto ja Helsingin taiteilijaseura.

”Taiteeni kieliä ovat kauneus, rumuus, rajuus, runous, herkkyys ja voima.”

MAINOS

Kommentoi

Erikoinen vertaus Hailuoto - New York. Eihän pääkaupunkiseudulla juuri mistään ole sen lyhyempi matka lentokentälle kuin hailuodostakaan. Luulevat pääkaupunkiseudulla että kaikki on lähellä vaikka todellisuudessa joka paikkaan on pirun pitkä matka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Välimatka senkin lyhenee, kun Sipilän junailema pengertie valmistuu. Helsinki-New York lennoll tankataan 65000-70000 litraa polttoainetta ja saman verran paluumatkalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos henkisestä välimatkasta ei puhuta, niin tuo etäisyys on hieman liioittelua. Matkaa Helsingistä Hailuotoon on n. 650 km, New Yorkiin 6 500 km.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän kyseessä ollut matka-aika. Helsingistä lentää New Yorkiin samassa ajassa, jossa matkustaa maa- ja meriteitse Helsingistä Hailuotoon. Toki tuo ajatus ei huomioi lentoa Ouluun ja siitä Hailuotoon, joka olisi nopein ratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Tämä kehitys tulee vielä näyttään että työläisellä ei ole mitään vaikutus kanavaa etujensa ajamiseen. Työnantajat tulee ... Lue lisää...
Kertokkeepa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image