Kulttuuri

Hau­ki­pu­taa­lai­nen taiteilija hämmästyi töidensä poistamisesta - katso kuvat

Kirvesmies oli yksi Anssi Hanhelan poistetuista töistä.
Kulttuuri 9.1.2014 12:39 | Päivitetty 9.1.2014 13:45
Kaleva

Haukiputaalaisen taiteilijan Anssi Hanhelan työt olivat osalle asiakkaita liian rohkeita, ja ne poistettiin Rovaniemen taidemuseo Korundin ravintolasta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Lapin Kansa.

”Olin aika ihmeissäni, että on mahdollista, että näin voi tapahtua”, Hanhela kommentoi Kalevalle.

Hän ei lainkaan ajatellut, että työt koettaisiin tilaan soveltumattomiksi. Kaikkiaan töitä oli esillä ravintolassa puolenkymmentä.

”Ehkä joitakin herkkähipiäisiä on sitten ollut.”

Hanhela kertoo, että esillä oli esimerkiksi teos nimeltä Markkinavoimia, jossa oli miehiä ilman housuja ja paidat päällään maisemassa. Nähtävänä oli myös kirvesmies, jolla oli verta kirveessään.

Työt alas keskiviikkona

Lapin Kansan mukaan ravintolan ylläpitäjä Arktikum-Palvelu otti työt alas keskiviikkona. Töiden oli tarkoitus olla esillä tammikuun ajan.

Hanhela kertoo, että hän sai tiedon töiden poistamisesta niin ikään keskiviikkona. Pientä lohdutusta tuo sentään se, että työ kootaan pikavauhtia näyttelyksi Galleria Napaan.

Siellä niiden on tarkoitus olla esillä näillä näkymin helmikuun puoliväliin. Taiteilija toivoo, että sen jälkeen työt toimitetaan hänelle takaisin. Itse hänen on hankala noutaa niitä saamansa häkämyrkytyksen vuoksi.

Taidemuseon johtaja Hilkka Liikkasen mukaan tila, jossa Hanhelan työt olivat, ei ole taidemuseon näyttelytila.

”En pysty päättämään tilan taiteesta”, Liikkanen sanoo Lapin Kansalle.

Korjattu 12.47: Poistettu väärä internet-osoite.

Katso kuvat poistetuista töistä.

Lue juttu taiteilijan häkämyrkytyksestä.

Lue lisää 10.01.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Nyt helpottaa, kun ei ole enää töitä roikkumassa. Töiden poistaminen auttoi asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samanlaista materiaaliahan on elokuvat, tv-sarjat ja varsinkin uutiset täynnä.
Onneksi ihmiset reagoi näin, ihmisillä on siis vielä toivoa.
Taideteos on onnistunut silloin kun se saa ihmiset tuntemaan jotakin.
Nyt kun alkuuärkytyksestä on selvitty, voidaan varmaan alkaa puhumaan taulujen aiheista:
väkivallasta, halusta ja ahneudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelmajätelaitokselle tuollaiset pitää toimittaa . Miten joku voi asettaa tuollaisia töherryksiä näytteille ihmisten ilmoille ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksinkertaisesti törkeää tuoda tuollaisia teoksi edes esille. Taiteen nimissä saa tehdä mitä tahansa? Yököttää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lappilaisilta sensuroijilta puuttuu kaikki suhteellisuudentaju. Meilläpäin erään kappelin kahvitilassakin on tälläkin hetkellä nähtävissä kuvakieleltään "rajumpaa" nykytaidetta. Mahtavaa Rovaniemi, sivistykseen on matkaa enää 830km!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"kirvesmies, jolla oli verta kirveessään". Luuleeko se tämä taiteilijaksi itseään kutsuva poloinen, ettei katsoja ymmärrä, mitä hänen töherryksensä on tarkoitus kuvata

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän se vasta on hyvää mainosta taiteilijalle. Ellei töitä olisi poistettu ravintolan seinältä, niin kukaan ei tietäisi, kuka on Anssi Hanhela. Nyt kaikki tietävät hänet. Taulujen hinta nousee nyt 100 %.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulostamista kuvaavat teokset eivät missään tapauksessa kuulu ruokailutilan seinälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotkut niin uhoavat tuolla taiteella. Kaiken pitää olla sallittua joka paikassa. Eihän se niin voi olla. Ei pitäisi "taitelijoidenkaan" vetää gessoa nokkaan, jos ulostuskuvat ruokalassa ei oikein nappaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taiteilija ei lainkaan ajatellut töiden olevan tilaan sopimattomia. Itsekin tykkään harrastaa taidetta, teen jonkin verran itse ja kuljen näyttelyissä, mutta minulle kyllä tulee mieleen, etteivät ulostuskuvat ole paras valinta ravintolan seinälle. Voi vähentää asiakkaita ravintolalta tuollaiset kuvavalinnat. Ei kai siinä sen suuremmasta sensuurista tarvitse olla kyse. Tuskin kukaan yrittäjä laittaa tiloihinsa esille kuvia, jotka ovat asiakkaista epämiellyttäviä. Kannattaa valita näyttelypaikoiksi sellaisia tiloja, joissa ei tehdä muuta kuin katsellaan taidetta, jolloin ei tarvitse alkaa itkeä "sensuurista". Sensuurista kun ei selvästi ole kyse, vaan kahvilan ratkaisusta sijoittaa asiakas taiteilijan herkän hipiän edelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen Juuso-sedän kanssa täysin samaa mieltä. Tuskinpa alastomuus nykypäivänä ketään säikyttää,mutta kyllä minua kuvottaa katsella jotain ulostusmaalauksia. En haluaisi vessakuvia ravintolan seinälle..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taide on taidetta eikä niiden pitäisi ketään haitata olivatpa ne vaikka ravintolan seinällä. Eihän niitä tarvitse syödä. Ihmettelen kohua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuota. Käykääpäs katsomassa Lappilaisten kommentteja Lapin Kansan sivulta. Minä kävin Artikumissa katsomassa töitä. Ja kyllä häiritsi minuakin. Suomessa on tietty siveellisyyden normi, eihän pornolehtikään saa etusivulleen kuvata miehen seisovaa sukupuolielintä. Miksi tällainen taulu pitäisi sallia kahvilassa, yleisessä tilassa, johon jokaisella on pääsy ilman maksujakin?

Vaikka en Lestadiolainen olekaan, tietyt moraaliset, siveelliset ja taiteellisetkin säännöt on hyvä pitää mielessä, tämä on väärä tapa rikkoa rajoja ja yrittää tarjota elämyksiä. Ei edes niin tasokasta taidetta, mielenkiintoa ja mielen tartuntapintoja yritetty lisätä juuri sukupuolielimiä maalaamalla. Taiteesta pidän kyllä, myös eroottisesta, mutta taide on elämys, mielen reaktio yllättävään ja ehkä uuteen tapaan nähdä joku asia. Hanhelan työt eivät minulle mitään suurta tarjonneet, lähinnä ristiriitaisen mielentilan siitä, että joku voi nähdä seksin kaikessa noin hallisevana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun puhutaan taiteesta ja itseilmaisusta, niin kenelläkään ei ole mandaattia sanoa mikä on oikea tai väärä tapa rikkoa rajoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, saahan niitä rajoja rikkoa, mutta kannattaisi miettiä, missä niitä rikkoo. Itse en menisi syömään paikkaan, jossa joutuu katselemaan ulostavaa hahmoa ruokailunsa ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

15.12.
Tyhjillään olevassa Karjasillan koulussa syttyi tulipalo, syttymissyy vielä epäselvä
15.12.
Presidentti Niinistö al-Holin pakolaisleirin suomalaisista: "Lapsia Suomen tulee auttaa"
15.12.
Anu Kaipainen oli Huppa-Leenaan kätkeytynyt Oulu-kriitikko – Tutkija: "Oulu on ollut omiaan kasvattamaan kirjailijoita" Tilaajille
15.12.
Mitä jos jättäisit suosiolla taakse joulunaluskiireet ja istuisit aattona valmiiseen pöytään? Hotellijoulujen suosio kasvaa, Pohjois-Suomessa huoneita on vielä vapaana Tilaajille
15.12.
Peltonen nousi vapaaohjelmallaan Saarisen ohi, Galay luisteli miesten SM-kultaan
15.12.
Kannabiksen laillistaminen muutti suunnan Kanadassa lievästi toivottuun päin, mutta musta pörssi on yhä voimissaan
15.12.
Oulun talvi on talitiaiselle ankara, eikä se pärjäisi täällä ilman ruokintaa – linnun paino voi laskea talviyönä vajaat 10 prosenttia Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Isäni(kin) oli sodassa Suomea puolustamassa

157 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaverilla mukaa isot säästöt

On vitsi. Ja muutaman tonnin rahaa saaneet vastaavat. Lue lisää...
ALOITUSHAN

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.12.

Fingerpori

16.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image