Kulttuuri

Hailuodon tikkuröijy pääsi Elävän perinnön kansalliseen luetteloon - siitä on suunnitteilla myös kirja

Hailuotolainen Asko Heikura teki itselleen perinteisen tikkuröijyn. Hänellä oli tukenaan saaressa kokoontuva tikkuröijypiiri, etenkin tekstiilityönopettaja Auli Sipola. KUVA: Kontiainen Jarmo
Kulttuuri 4.1.2018 20:14
Anna Kilponen

Hailuotolainen perinneneule tikkuröijy eli luotolainen pääsi Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Opetus- ja kulttuuriministeriö nimesi marraskuun lopussa 52 uutta kohdetta kansalliseen luetteloon.

Luettelosta löytyy niin ruokaan, juhlaperinteisiin, käsityöperinteisiin, esittäviin taiteisiin ja luontoon liittyviä kohteita ympäri Suomen. Tikkuröijyn ohella sinne pääsivät muun muassa Tornionjokilaakson koskikalastuskulttuuri, kaustislainen viulunsoitto, romanien lauluperinne, korsnäsin paita ja räsymatto.

– On todella hienoa, että tikkuröijy hyväksyttiin Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Hailuodossa ihmiset ovat iloinneet asiasta, koska tikkuröijy on tärkeä osa saaren kulttuurihistoriaa, sanoo Anne-Maria Haapala Hailuoto-seurasta.

Pesemättömästä suomenlampaan villalangasta neulottavaa tikkuröijyä on tehty 1800-luvun alusta alkaen. Tikkuröijyperinne elää saaressa yhä vahvana.

Haapala on pitänyt jo useamman vuoden ajan säännöllisesti tikkuröijypiiriä kotonaan, vanhan pappilan tiloissa. Lisäksi tikkuröijyn tekemisen salat siirtyvät eteenpäin suvuittain tai esimerkiksi neuleblogien välityksellä.

– Juhlimme tikkuröijypiirissä (luetteloon pääsyä) ja totesimme, että on arvokasta pitää luotolaisen neulomisen perinnettä yllä.

Haapala oli Hailuoto-seuran edustajana vastaanottamassa dipolomia Kansallismuseossa. Kuten arvata saattaa, hän edusti itse tehty tikkuröijy päällään.

- Minulle on soittanut muutama vanha tekijä ja halunnut kuulla tilaisuudesta. Oli hienoa seistä siellä tikkuröijy päällä ja kertoa sen tekemisestä. Silmäni kostuivat, kun tajusin, kuinka arvokkaasta asiasta on kysymys.

Haapalalla ja Hailuoto-seuran entisellä puheenjohtajalla Auli Sipolalla on ollut suunnitelmissa myös kirja tikkuröijystä.

– Tämän myötä kirjahankkeemmekin saa vauhtia, Haapala toteaa.
Hailuoto-seura hakee parhaillaan myös mallisuojaa neuleelle Patentti- ja rekisterihallituksesta.

Katso kuvia sekä lue juttu Hailuodon tikkuröijypiiristä.

Hakemusten perusteella

  • Unescon yleissopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta hyväksyttiin vuonna 2003. Suomi allekirjoitti sopimuksen vuonna 2013. Museovirasto vastaa sopimuksen toteuttamisesta Suomessa. 
  • Elävän perinnön kansallinen luettelo pohjautuu kymmenien eri toimijatahojen tekemiin hakemuksiin, joita Museovirasto ja asiantuntijaryhmä arvioivat. 
  • Kansallisesta luettelosta on mahdollista myöhemmin hakea Unescon aineettoman kulttuuriperinnön kansainvälisiin luetteloihin (yksi kohde vuosittain). Suomen esityksistä päättää opetus- ja kulttuuriministeriö.
  • Seuraavan kerran kansalliseen luetteloon voi hakea aikaisintaan vuonna 2019. 
  • Kansallisen luettelon taustalla on Elävän perinnön wikiluettelo, johon on jatkuva haku.

Lähde: Museovirasto

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Upea juttu! Tikkuröijyllä on niin pitkät perinteet. Tarina kulkeutunut Hailuodon kautta tänne Etelä-Pohjanmaallekin.
Kaksi rakkaudella neulottu, puolisolle ja esikoiselle. Tikkuröijyä on niin mukava neuloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tikkuröijypiirin puuhamiehiltä kysyisin, oletteko perillä siitä ohjeesta, joka on julkaistu kirjasessa "Hailuodon murretta". Se on litteroitu hailuotolaisen emännän nauhoitetusta puheesta; hän kutoi sitten Matti Pääkköselle tilauksesta tuollaisen villapaidan. Nauhoituksen mallin mukaan tehtiin myöhemmin toinenkin. Kyllä se aitoa luotolaista edustaa. Murrekirjaa on vähän vaikea lukea, koska siinä käytetään foneettisia merkkejä täsmentämässä kirjainnusta. Äänitallenne on suomen kielen nauhoitearkistossa; taitaapa kopio olla Oulun yliopiston suomen kielen laitoksellakin. Jos asian harrastajat haluaisivat lisätietoja murteentutkijan villapaita -aiheesta, muistelen niitä mielelläni; olin mukana Matti Pääkkösen nauhoitusmatkoilla Hailuodossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos. Tuo tallenne pitää etsiä ja kuunnella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

60 luvulla noita sanottiin vaan tikkureiksi. Lämpimiä ne olivat, mutta pistelivät ja kutittivat paljaalla iholla ja myös alusvaatekerran läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noita kannattaisi kokeilla tuottaa myyntiin asti, ehkä jopa koneellisesti, ja myydä paitsi paikallisessa liikkeessä niin myös trendiliikkeiden välityksellä, kuin myös korsnäsinpaitaa. Eksentriset villapaidat ovat hipsterien suosiossa, hippienkin, jos haisevat kunnolla lanoliinilta, mutta Suomessa myydään vain muovia ja tehtaat suoltavat vain keinokuitua. Kunnon rahoille päästäkseen työ pitäisi antaa koneiden käsiin, mutta mitäpä se haittaa, jos miljoonat valahtavat tilille samalla kun puristit neulovat ne itselleen käsin. Helposti 100 euroa voi tuollaisesta pyytää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noita tehdään koneellakin, ja myydään, mitä ehditään tekemään! Esimerkiksi Luovon Puoji ja Luovon Puikkari myyvät täällä tehtyjä tikkuröijyjä. Ja mitä hintaan tulee, niin se vaihtelee vähän koon mukaan, mutta aikuisen luotolainen maksaa 300 - 350. Paidassa on sen verran iso työ, että itse en myy sillä hinnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuun heti ostaan ku saavat sen pengertien tehtyä! Nyt on niin hirmuset jonot (kesällä), etten malta jonottaa. Isoäitin äiti oli Luovosta, syntyjään Pramila.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimitys tikkuröijy tulee siitä, että se tehtiin ennen pyöröpuikkoja kymmenellä puikolla eli tikulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kopioinpa minäkin 1980-luvulla ohjeen tikkuriröijyyn, vuosien varrella silmäilin ohjetta käsityö kansiossa.
Jonain päivänä oli ajatus, että alan. Viime heinäkuussa kävimme lastanlasten kanssa Puikkarissa, jossa he sovittelivat tikkuria, ihastuivat ja sanoivat, että mumminpitää kutoa sellaiset heille.
No, ostettiin langat, ensimmäinen kuitenkin miehelleni, ukille. Se oli valmis lokakuun alussa.
Nyt sain metsästettyä Tervolan lammastilan langat naisten messuilta ja toinen tikkuriröijy alkaa olla kainaloissa.
Kuokussa ollaan luotolaiseen!!
Kateellisena katselin kuvianne käsityöpiiristä, tiedä vaikka joskus tulen katsomaan, kun olen hurahtanut vähän kaikenlaiseen puikkojen heilutteluun. Hienoa vuotta 2018 Teille sinne

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse ihastuin vuosia sitten Oulun aseman lähellä olevassa Taito shop maakarissa kyseisiin neuleisiin. Kalliita (todellakin!) olivat joten ostin Pirtinkehräämön lankaa ja tein itse. Nyt pitäisi tehdä uusi pusero kun entinen on jo käytössä jonkin verran kauhtunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä virkaa mahtaa olla PRH: n myöntämällä mallisuojalla. Luuleeko joku oikeesti että Hailuotorikastuu kun saa kieltää Kiinalaisia tekemästä puseroita 5% luotolaisten hinnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image