Kulttuuri

Groove on nyt oppijan ulottuvilla – ou­lu­lais­pia­nis­tin tekemä oppikirja vie af­roa­me­rik­ka­lai­sen musiikin saloihin

– Pop & jazz -pianismissa soitto painottuu usein rytmikuvioiden soittoon rumpukomppimaisesti. Vasen käsi säestää rytmi-iskuilla oikean käden melodiaa tai vuorostaan oikea käsi rytmittää vasemman käden bassolinjaa samalla melodiaa soittaen, pianonsoiton lehtori Sami Juntunen selittää. KUVA: Matti Räty
Kulttuuri 14.6.2018 20:03
Pia Kaitasuo

Sami Juntunen luo materiaalia pop & jazz -pianismiin perehtyville.

Benny Be Good, Holy Land, Soulmates, Moves Like Michael – siinä biisilistaa.

Haiskahtaa selvästi afroamerikkalaiselta musiikilta, muttei ihan siltä äänitteiltä tutulta.

Eipä niin: kyseessä on viime vuosina syntynyttä materiaalia, jonka tarkoituksena on olla opiksi.

Musiikki on oululaisen pianonsoiton lehtorin Sami Juntusen, 36, ja soitettavissa Juntusen tekemästä oppikirjasta Gettin' into Groove – rytmimusiikin etydejä.

Varsinaisten soittoharjoitteiden ohella teos johdattelee afroamerikkalaisen musiikin tyylien historiaan kunkin jakson alussa olevan tieto-osuuden myötä.

– Liikkeelle lähdetään 1800-luvun ragtimesta ja päätytään kasarimusaan. Se siksi, että sen jälkeen tapahtui tyylillinen räjähdys, Juntunen selittää.

– Ihan alkeisoppijalle tämä ei ole, vaan luonnehtisin materiaalia keskivaikeaksi.

Eikä oppi- ja ohjelmistokirja tutustuta vain sanoin ja nuotinnoksin: Juntusen Youtube-soittolistalla Rytmimusiikin etydejä ovat kuultavissa kaikki 39 kirjan kappaleesta.

– Korvillahan sitä musiikkia opitaan! Kirjassa on kunkin tyylin esittelyn yhteydessä myös suosituksia kuuntelulle.

Ajatuksen oppikirjan laatimisesta Juntunen sai työnsä myötä. Oulun konservatorion pop & jazz -osaston pianonsoiton lehtorina Juntusen oli saatava sopivaa materiaalia opiskelijoilleen ja kun sitä syntyi, tuli idea kasata siitä kokonaisuus tarjolle myös muille.

– Vastaavia julkaisuja ei juuri ole, ja kun nykyään myös klassisen pianon opettajien olisi suotavaa tutustua pop- ja jazz-musiikkiin, tämä opas sopii myös heille.

Pop & jazz -musiikin opetuksen painopiste on bändeissä, Juntunen selittää, ja heidät myös valitaan opiskelemaan sillä perusteella.

– Bändin kokonaisuus hahmottuu pianistille – koko orkesteri on tavallaan siinä soittimessa.

Ymmärrys siitä, miten oppikirjan markkina olisi myös laajemmalla, sai Juntusen taannoin ottamaan yhteyttä kansainväliseen musiikkikustantajaan.

– Fennica Gehrmannin julkaisema Gettin' into Groove sisältää saman materiaalin kuin aiempi versio. Kirjan ulkoasua on hieman tuunattu. Kuvituksen on molempiin versioihin suunnitellut Julia Vornanen – muusikko itsekin.

Sami Juntunen tuottaa uutta musiikkia koko ajan.

– Oppilaat toivovat saavansa heille soveltuvia versioita omista suosikkibiiseistään.

Teoksia on tullut muuhunkin kuin opetuskäyttöön.

– Säveltänyt ja sovittanut olen viimeiset 15 vuotta. Suurin osa on tullut opetustöiden lisäksi omien yhtyeiden ohjelmistoon.

Juntusen voi tavata keikoilla niin pop- kuin jazz-kokoonpanoissa. Löytyypä plakkarista pari cover-versioita soittavaa bilebändiäkin.

– Oma musisointi on olennaisen tärkeää, vaikka pienten lasten isänä se onkin jäänyt vähemmälle. Opettajankin on pysyttävä "keikkatuntumassa", Juntunen toteaa.

– Jazz on kuitenkin sitä läheisintä, jos pitäisi valita. Improvisointi on minulle tärkeää, ja jazzissa saa kehittää itseään muusikkona eniten.

Ei suinkaan pedagoginen julkaisutoiminta tähän jää?

– Kustantajan kanssa on sovittu, että teen maailmanmusiikkia esittelevän oppikirjan ja sitä olen jo työstänyt, Juntunen paljastaa.

– Mutta ensin on tämän Gettin' into Grooven englanninkielisen version vuoro. Materiaali on juuri käännettävänä.

Sami Juntunen

Syntynyt 1982 Oulussa.

Perheessä puoliso ja 4- ja 1,5-vuotiaat lapset.

Ylioppilas Madetojan musiikkilukiosta, musiikkipedagogi 2014 (Oulun ammattikorkeakoulu), musiikkikasvatuksen opintoja (Oulun yliopisto)

Pianonsoiton lehtori Oulun konservatorion pop & jazz -osastolla.

Muusikkona seuraavissa kokoonpanoissa: Kuru (jazz/etno), Nordic View (fuusiojazz), Lauantain toivotut (cover/bilebändi), Oulu Allstar Bigband, Pimptrain (cover/bilebändi), Harri Sarkkinen trio (jazz), Tiina Vaattovaara (pop/rock).

Sami Juntusta kuulee kesän aikana keikalla muun muassa Jumprun Jazzpatiolla 10. ja 31.7.

Äänitteitä: Kuru – Jälki (cd 2009), Kuru – Enemmän (cd 2012), Nordic View (cd 2017)

Entinen aktiiviurheilija pyrkii harrastamaan liikuntaa aina ehtiessään.

MAINOS

Kommentoi

No ei ihan uusi asia kuitenkaan. Johan tuo opus on ilmestynyt v. 2015. Tässä uudessa painoksessa otsikkoon on vain lisätty englanninkielinen lausahdus "gettin' into groove". Kiitos vaan Juntuselle - on ollut nuottikirja tuttu jo monta vuotta. (Ei niinkään kiitoksia Kalevalle, joka tekee juttua nyt vasta uusintapainoksesta, 3 vuotta myöhässä...)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevalle: enemmän tälläisiä juttuja kulttuurista ja musiikista. Hieno työ, Sami.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

se ei saisi antaa "etua "suurituloisille? Me tämä maa elätetään. 10%, eli suurituloiset maksaa pitkästi yli puolet vero... Lue lisää...
MIksi?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image