Kulttuuri

Galleria ja veistospuisto yhteen

Puisto veistoksille. Galleristi Erkki Halvarin vetämänä Saarelan veistospuistoon on muotoutumassa omaleimainen paikka ulkoiluun ja yhdessäoloon. KUVA: Pekka Ala-aho
Kulttuuri 28.5.2002 0:00
Timo Jokelainen


OULU
Vajaat kymmenen vuotta sitten Erkki Halvari oli jättämässä rakennushommat ja etsiskeli työhuonetta. Lama oli syvimmillään ja tiloja oli vapaana keskustassakin.

”Pakkahuoneenkadulta löytyi sopiva huoneisto. Se oli kuitenkin niin iso, että siitä riitti työtiloiksi ja samalla se mahdollisti myös näyttelyt”, Erkki Halvari muistelee Galleria Art Halvaren syntyä.

”Kun muutama vuosi sitten muutin perheeni kanssa asumaan Saarelaan, niin melkoisen nopeasti mieleeni tuli ajatus veistospuistosta”, Halvari toteaa toisesta taideprojektistaan.

”Aluksi pystytimme minun ja liminkalaisten puuveistoksia silloin vielä tyhjälle rakennusmaalle. Jotkut veistoksista alkoivat häiritä ihmisiä ja niin tulin ehdottaneeksi niiden siirtämistä Saarelan saareen.”

Halvari ajoi veistospuistoa. Asiat rullasivat ja lopulta Oulun kaupunki oli valmis tekemään puiston infrastruktuurin. Ehtona oli, että Halvari hoitaa paikalle veistokset ja pitää huolen ympäristöstä muutenkin.Vanhassa talossa kaukana kaupungista


Saarelan veistospuisto avattiin vuonna 1999. Galleria Art Halvare lopetti toimintansa Pakkahuoneenkadulla muutama viikko sitten ja siirtyi myöskin Saarelansaareen, siellä sijaitsevaan Yli-Saarelan taloon.

Vanha talo oli ollut pitkään vuokralla Rautaruukilla. Sen käyttö oli vähäistä ja vanha talo kiinnosti Halvaria hänen Saarelaan muutostaan lähtien.

”Kun talon vuokralainen Rautaruukki ilmoitti, että he eivät enää jatka vuokrasopimusta, minä tarjouduin vuokraamaan talon. Asia ei mennyt kovin helposti. Lopulta sain kuitenkin talon vuokrattua ja nyt täällä ollaan.”

”Täältä on kaupunkiin pitkä matka. Ihmisille pitää pystyä tarjoamaan myös muuta kuin taidetta. Niinpä olemme ajatelleet pystyttää gallerian yhteyteen pienimuotoisen kahvilan”, sanoo Halvari.

Kahvilan pitäminen ei kuitenkaan tule olemaan pääasia. Pääasiana säilyy taide, vaikkakin näyttelyiden kierto tulevassa galleriassa harvenee Pakkahuoneenkadulla totutusta.

”Kun kaupungissa näyttelyrutiinien hoitaminen vei liki kaiken ajan, niin nyt harvennan tahtia. Taidetta on kuitenkin esillä ympäri vuoden, muuten tuleva konsepti ei ole täysin selvillä.”Ensinäyttelyssä pohjoista taidetta


Tänään tiistaina avattavassa ensinäyttelyssä Saarelansaaressa esitellään taidetta tutuilta pohjoisen alueen taiteilijoilta.

Yli-Saarelan talon alakerrassa on esillä muun muassa Merja-Aletta Ranttilan kuvitustöitä sekä Hannu Lukinin ja Helena Junttilan maalauksia, joista osa on aivan tuoreita tapauksia.

”Nyt aloitettavalla näyttelyllä menemme syksyyn asti, jotta aikaa jää rakennuksen kunnostamiseen ja muuhun”, Halvari hahmottelee tulevaa.Galleria ja puisto,
välissä pusikko


”Tämä on suojelurakennus, joka olisi tarkoitus entisöidä alkuperäiseen asuun. Sen verran tulevaisuutta olen miettinyt, että vanhassa asussa olevasta pirtin puolesta tulee vuokrattava erillinen näyttelytila”, Halvari suunnittelee.

Galleria ja veistospuisto sijaitsevat noin sadan metrin päässä toisistaan. Halvari haluaisi, että välissä oleva pusikko raivattaisiin, jotta puistosta näkyisi talolle. Syntyvän kulkuyhteyden varrelle hän on ajatellut pystyttävänsä taidetta.

”Nyt kun olen täällä kaikki päivät, minun on helpompi pitää huolta ympäristöstä. Ajatuksenani olisikin, että tämä talo ja veistospuisto olisivat yhtä galleriaa.”

”Taloa on tarkoitus myös vuokrata ulkopuolisille muun muassa perhejuhliin. Vuokraamista ei saa olla liikaa, kuitenkin sen verran, että saisi tuloja kuluja kattamaan.”

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:18
Kuusamontiellä toinen ajokaista suljettu liikenteeltä Jäälissä
10:12
Ulkoministeriö: Suomen suurlähetystön toimintaa on tutkittu Turkissa jo kuukausien ajan: "Epäillään, että tätä järjestelmää on käytetty väärin"
10:09
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"
9:51
Korkein oikeus ei myöntänyt Nokian teippisurmaajalle valituslupaa
9:46
KRP ja Rajavartiolaitos tutkivat: Suomen Ankaran-suurlähetystöstä myönnetty Schengen-viisumeita väärin perustein – selviteltävinä satoja viisumeita
9:41
Matkailuporoksi koulutettu kesy poro varastettiin Ylitorniolla marraskuussa
9:34
Maailman kallein polttoaine synnytti väkivaltaiset protestit – väärinkäytökset tutkitaan, lupasi Zimbabwen presidentti Mnangagwa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image