Kulttuuri

Fyysisen työn mestarit äänessä

Kulttuuri 17.8.2006 0:00
Petri Kauppinen
Teatteriohjaaja Johanna Freundlich ja koreografi Jouni Prittinen jutustelevat levollisesti Pinus Sylvesteris - Metsäoopperan kantaesityksen alla auringolta suojassa Rovaniemen torilla.

Ennätyksellisen kuiva ja kuuma kesä on tarjonnut ulkoilmaproduktiolle optimaaliset harjoituspuitteet.

Rovaniemeläisen Rimpparemmin tuottama Metsäooppera on yhteisölle tähän asti mittavin produktio. Ryhmän tanssijoiden ja muusikoiden lisäksi Ounasjoen veden päällisellä näyttämöllä nähdään pääosissa kolme oopperalaulajaa. Läpisävelletyn teoksen musiikki on Timo Alakotilan taidonnäyte.

Metsäoopperan idean isä ja toinen teoksen tuottajista Jyri Makkonen innostui Rimpparemmin muusikoista ja nuoresta ammattiosaamisesta tuottaessaan Ja pokasaha soi -cd:tä, jossa ryhmän silloiset muusikot olivat mukana.

Tästä alkoi kyteä ajatus suuremmasta produktiosta, jossa yhdistyvät ooppera ja kansanmusiikki.

Metsänhoitaja Makkosen idea poiki vähitellen ydintyöryhmän, jonka sydämessä vaativat alkumetrit ahersi helsinkiläinen käsikirjoittaja Marko Järvikallas.

"Markon käsikirjoitus ja laulujen sanat ovat tämän jutun koossapitävä voima. Tästä saamme suunnan, jota kohti ohjaus, tanssikohtaukset ja laulut kulkevat läpi koko tarinan. Ja tämä koskettaa monia henkilökohtaisella tasolla", Freundlich muotoilee.Perhe, työ ja metsä


Metsäooppera linkittyy nykypäivään menneisyyden kautta. Pääosan esittäjän Ilmarin elämänkaaren alkutaipaleilta 30-luvun Suomesta maallemme käänteentekevät historialliset tapahtumat liukuvat läpi 50-luvulle ja aina tähän päivään saakka.

Paperitehtaan vuoromestarin Ilmarin roolin esittää baritoni Sauli Tiilikainen.

"Metsä ja metsätyöläiset sekä fyysinen työ olivat merkittävässä asemassa Suomen jälleenrakentamisessa", koreografi Prittinen kertaa.

Teos on runollinen matka suomalaisuuteen -- perheen, työn ja metsän yhdistäviin ja eristäviin piirteisiin.

Metsäoopperan tekijäjoukko on nuorta ja harvalla on enää luonnollista kosketusta metsään. Toisaalta tekijät löytävät helposti linkin nykypäivään. "Todellinen haaste tässä on ollut löytää näkökulma tarkastella menneisyyttä ilman, että siitä tulee nostalgiaa. Miten päästä pois ´Voi vanhoja hyviä aikoja´ -asenteesta", Freundlich kertoo.

"Tämä teos ei ole mikään ulkomuseo", sanoo tenori Ville Salonen, Ilmarin isä.

Tuotannon eri osa-alueet - musiikki, laulu ja tanssi sekä lyhyet repliikit - ovat kietoutuneet toisiinsa niin läheisesti, että tekijöiden tonttirajat häilyvät ja saumat ovat saumattomat.

"Yleisö ei välttämättä enää huomaa, kuka on laulaja tai tanssija. Ylipäätään tällainen lokerointi menettää merkityksensä tässä jutussa", kertoo kehollaan elävästi puhuva Jouni Prittinen.

Rovaniemen esitysjakson jälkeen Metsäooppera lähtee Suomen-kiertueelle, joka käsittää kaikkiaan kuusi paikkakuntaa.

Metsäoopperan kantaesitys
Ounaspaviljongilla Rovaniemellä 18.8 kello 19. Metsäoopperan
kiertue-esitys Madetojan salissa Oulussa 6.-7.9 kello 19.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

8:26
Vanhat kuvat: Saariselän monotansseissa riitti tunnelmaa – tunturialuetta ehostettiin EU-huippukokousta varten
8:19
Jo kertaalleen palaneen omakotitalon rauniot syttyivät uudelleen Posiolla
8:15
Omakotitalon seinärakenteet syttyivät palamaan Raahen Lampinsaaressa
8:11
Yön uutiskooste: Merihätään joutunut risteilijä suuntaamassa maihin Norjassa, raskausdiabeteksen määrä on kaksinkertaistunut
8:00
Puheenaihe: Ovatko Stora Enson yt:t suurempi isku kuin Nokian vähennykset?
8:00
Tältä näyttää poliisin takavarikkovarastossa – Hyllyt pursuilevat rikospaikoilta takavarikoituja verisiä kenkiä, huumeruiskuja, aseita ja käteistä rahaa Tilaajille
8:00
Eduskuntavaalit käydään yhä enemmän sosiaalisen median kautta – Tutkija: "Vuonna 2011 oli Facebook-vaalit, sitten Twitter-vaalit ja tänä keväänä Instagram-vaalit" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa länsituuli on päivällä voimakasta, tuulen nopeus puuskissa paikoin 20 m/s.

Ajokeli on paikoin huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Keske-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi. Ajokeli muuttuu paikoin huonoksi yöllä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

PEKKA HAAVISTO

298 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tulonsiirrot rikkailta köyhille....

Viimeisin kina oli 12:sta eurosta, joka johtui työeläkemaksusta? Kuten tunnettua alle 15 000€ vuodessa tienatusta ei mak... Lue lisää...
Sopotti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image