Kulttuuri

Fyysisen työn mestarit äänessä

Kulttuuri 17.8.2006 0:00
Petri Kauppinen
Teatteriohjaaja Johanna Freundlich ja koreografi Jouni Prittinen jutustelevat levollisesti Pinus Sylvesteris - Metsäoopperan kantaesityksen alla auringolta suojassa Rovaniemen torilla.

Ennätyksellisen kuiva ja kuuma kesä on tarjonnut ulkoilmaproduktiolle optimaaliset harjoituspuitteet.

Rovaniemeläisen Rimpparemmin tuottama Metsäooppera on yhteisölle tähän asti mittavin produktio. Ryhmän tanssijoiden ja muusikoiden lisäksi Ounasjoen veden päällisellä näyttämöllä nähdään pääosissa kolme oopperalaulajaa. Läpisävelletyn teoksen musiikki on Timo Alakotilan taidonnäyte.

Metsäoopperan idean isä ja toinen teoksen tuottajista Jyri Makkonen innostui Rimpparemmin muusikoista ja nuoresta ammattiosaamisesta tuottaessaan Ja pokasaha soi -cd:tä, jossa ryhmän silloiset muusikot olivat mukana.

Tästä alkoi kyteä ajatus suuremmasta produktiosta, jossa yhdistyvät ooppera ja kansanmusiikki.

Metsänhoitaja Makkosen idea poiki vähitellen ydintyöryhmän, jonka sydämessä vaativat alkumetrit ahersi helsinkiläinen käsikirjoittaja Marko Järvikallas.

"Markon käsikirjoitus ja laulujen sanat ovat tämän jutun koossapitävä voima. Tästä saamme suunnan, jota kohti ohjaus, tanssikohtaukset ja laulut kulkevat läpi koko tarinan. Ja tämä koskettaa monia henkilökohtaisella tasolla", Freundlich muotoilee.Perhe, työ ja metsä


Metsäooppera linkittyy nykypäivään menneisyyden kautta. Pääosan esittäjän Ilmarin elämänkaaren alkutaipaleilta 30-luvun Suomesta maallemme käänteentekevät historialliset tapahtumat liukuvat läpi 50-luvulle ja aina tähän päivään saakka.

Paperitehtaan vuoromestarin Ilmarin roolin esittää baritoni Sauli Tiilikainen.

"Metsä ja metsätyöläiset sekä fyysinen työ olivat merkittävässä asemassa Suomen jälleenrakentamisessa", koreografi Prittinen kertaa.

Teos on runollinen matka suomalaisuuteen -- perheen, työn ja metsän yhdistäviin ja eristäviin piirteisiin.

Metsäoopperan tekijäjoukko on nuorta ja harvalla on enää luonnollista kosketusta metsään. Toisaalta tekijät löytävät helposti linkin nykypäivään. "Todellinen haaste tässä on ollut löytää näkökulma tarkastella menneisyyttä ilman, että siitä tulee nostalgiaa. Miten päästä pois ´Voi vanhoja hyviä aikoja´ -asenteesta", Freundlich kertoo.

"Tämä teos ei ole mikään ulkomuseo", sanoo tenori Ville Salonen, Ilmarin isä.

Tuotannon eri osa-alueet - musiikki, laulu ja tanssi sekä lyhyet repliikit - ovat kietoutuneet toisiinsa niin läheisesti, että tekijöiden tonttirajat häilyvät ja saumat ovat saumattomat.

"Yleisö ei välttämättä enää huomaa, kuka on laulaja tai tanssija. Ylipäätään tällainen lokerointi menettää merkityksensä tässä jutussa", kertoo kehollaan elävästi puhuva Jouni Prittinen.

Rovaniemen esitysjakson jälkeen Metsäooppera lähtee Suomen-kiertueelle, joka käsittää kaikkiaan kuusi paikkakuntaa.

Metsäoopperan kantaesitys
Ounaspaviljongilla Rovaniemellä 18.8 kello 19. Metsäoopperan
kiertue-esitys Madetojan salissa Oulussa 6.-7.9 kello 19.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

9
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
7
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
5
Raksilan uimahallissa on otettu käyttöön lyhennetyt kesäaukioloajat ­– kysyimme, missä asiasta on tiedotettu
3
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
3
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla
3
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
3
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image