Kulttuuri

Flow Productions Oulusta on ehdolla vuoden teatteriksi – muut finalistit ovat Teatteri Takomo ja WAUHAUS-kollektiivi Helsingistä

Vuoden teatteriksi on ehdolla oululainen Flow Productions, joka tuo kaupunkiin myös nykysirkuksen kansainvälisiä huippuja. Kuva on Valvesalissa vielä tänään ja huomenna nähtävästä teoksesta Gregarious, jossa esiintyvät akrobaatit Nilas Kronlid (Ruotsi) ja Manel Rosés (Espanja).Valvesalissa vielä tänään ja huomenna nähtävästä teoksesta Gregarious, jossa esiintyvät akrobaatit Nilas Kronlid (Ruotsi) ja Manel Rosés (Espanja). KUVA: Janne-Pekka Manninen
Kulttuuri 20.2.2020 14:02
Eeva Kauppinen

Vuoden teatteri 2020 -palkintofinalistit on valittu. Kolme finalistia ovat Flow Productions Oulusta, Teatteri Takomo Helsingistä sekä taidekollektiivi WAUHAUS. Palkinnon jakaa Suomen Teatterit ry.

Finalistit valinneen raadin mukaan kaikkia kolmea ehdokasta yhdistää dialoginen suhde esittävään taiteeseen. Katsoja-kokija haastetaan moniaististen näkyjen äärelle.

"Rajallisista resursseistaan huolimatta nämä ryhmät ovat vaikuttavia toimijoita niin alueellisesti, valtakunnallisesti kuin kansainvälisesti."

Tuo yhteen erilaisia yleisöjä

Flow Productions on tanssitaiteilijoiden Maria Littowin ja Pirjo Yli-Maunulan perustama tuotantoryhmä. Flow Productions toteuttaa teoksia niin näyttämölle kuin erityisiin paikkoihin, esimerkkeinä paikkasidonnaiset teokset VarjakkaVarjakansaaren sahayhteisössä, Torni Intiön vesitornissa ja The Secret Garden Kempeleen puutarhaoppilaitoksen tiloissa.

Flow Productions on tuottanut kolmentoista vuoden aikana 34 tanssiteosta ja järjestänyt vuodesta 2013 lähtien 35 nykysirkusvierailua otsikolla Flow-sirkus.

Omien teosten lisäksi Flow Productions tuo Ouluun kotimaisia ja kansainvälisiä nykysirkuksen huippuvierailuja otsikolla Flow-sirkus. Tämänhetkinen vieras on nykysirkusryhmä Soon Company (Ruotsi/Espanja) ja teos Gregorious, jonka voi nähdä vielä tänään torstaina kello 19 ja perjantaina 21.2. kello 11 Valvesalissa.

Raadin mielestä ryhmä osoittaa toiminnallaan, miten erilaiset tuotantomallit ja teokset pystyvät kytkemään yhteen erilaisia yleisöjä. "Immersiiviset teokset ja kansainväliset huippuvierailut nykysirkuksen alalta tuovat esiin Flow Productionsin toiminnan laaja-alaisuutta."

Saavuttaa nuorta yleisöä

Teatteri Takomo on Akse Petterssonin johtama teatteriammattilaisten yhteenliittymä, jossa työskentelevät esimerkiksi näyttelijät Noora Dadu, Marc Gassot, Joanna Haartti, Joonas Heikkinen, Niina Hosiasluoma ja Katja Küttner. Esiintyjät vaihtuvat produktiokohtaisesti.

Teatteri Takomon teokset ovat raadin mielestä ennalta-arvaamattomia, ja ne uudistavat teatterin peruselementtejä kiinnostavasti.

"Takomo edistää uusien näytelmäkirjailijoiden ja muiden teatterialan nuorten tekijöiden esille pääsemistä. Teatteri onnistuu vuodesta toiseen saavuttamaan erityisen hyvin nuoren yleisön suosion."

Uudistaa näyttämökerrontaa

WAUHAUS on monialainen ja kansainvälisesti toimiva kollektiivi. Ryhmä tuo audiovisuaalisia esitystaiteen konsepteja teatterin kontekstiin uudistaen ja kyseenalaistaen näyttämökerrontaa.

Ryhmän jäseniä ovat ohjaaja Anni Klein, koreografi Jarkko Partanen, äänisuunnittelijat Jussi Matikainen ja Heidi Soidinsalo, lavastustaiteilijat Laura Haapakangas, Samuli Laine ja Jani-Matti Salo.

Palkintofinalistit valitsi raati, jonka jäseniä ovat vuoden teatteri 2019 -palkinnon voittaneen ANTI-festivaalin taiteellinen johtaja Johanna Tuukkanen, Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Helka-Maria Kinnunen sekä näytelmäkirjailija Markku Hoikkala. Sama raati valitsee myös tämän vuoden voittajan.

Vuoden teatteri -palkinto jaetaan Thalia-juhlassa Tampereen Komediateatterissa 9. maaliskuuta.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image