Kulttuuri

Fidelio-ooppera sijoittuu Oulussa orwel­li­lai­seen ympäristöön – Sen pitäisi resonoida myös nykyisessä ajassa ja ar­vo­maa­il­mas­sa

Ludwig van Beethovenin (1770–1827) syntymästä tulee 2020 kuluneeksi 250 vuotta, missä merkeissä Oulun teatterin suurelle näyttämölle valmistuu säveltäjän ainoaksi jäänyt ooppera Fidelio op.¿72. Päärooleissa esiintyvät Silja Aalto ja Kenneth Tarver. KUVA: Pekka Peura
Kulttuuri 2.12.2019 20:55
Esko Aho

"Tulkinnassamme kummittelevat samanlaiset asiat kuin George Orwellin romaanissa Vuonna 1984: kuinka isoveli valvoo. Täydellisen kirkkaasta, valkoisesta Huoneesta 101 ei pääse pakoon", sanoo ohjaaja Tuomas Parkkinen.

Oulun teatterissa tammikuun 17. päivänä ensi-iltaan tuleva Ludwig van Beethovenin Fidelio on monella tapaa päänavaaja.

Se oli säveltäjänsä ensimmäinen ja ainoaksi jäänyt ooppera, joka nähdään nyt ensimmäistä kertaa Oulussa.

Molemmille pääroolien esittäjille, sopraano Silja Aallolle Leonorena ja yhdysvaltalaiselle tenorille Kenneth Tarverille Florestanina, kyseessä on debyytti-Fidelio. Samoin ohjaaja Tuomas Parkkiselle ja kapellimestari Huba Hollókőille.

Kenneth Tarver lienee myös kautta aikojen ensimmäinen afroamerikkalainen solisti oululaisessa oopperassa.

Fidelio ei ollut alkujaan mikään suurmenestys. Vuosien varrella oopperaa on moitittu dramaturgisesti muun muassa siitä, että sen henkilökuvat jäävät patsaiksi, joita Beethovenin musiikkikaan ei mainittavasti kehittele.

Ohjaajat ja visuaalisten näyttämökuvien rakentajat tuoreistavat mielellään vanhoja teoksia, koska on mielekkäämpää etsiä uusia näköaloja kuin pyrkiä vain kertaamaan menneisyyttä.

Ohjaaja Tuomas Parkkinen sanoo, että Oulussa Beethovenin "ylevä, humaani ja armahtava pelastusooppera, singspiel, laulunäytelmä" nojaa kahteen suureen kuoronumeroon: ensimmäisen näytöksen vankien kuoroon ja toisen näytöksen finaaliin.

– Niiden ympärille ryhdyimme rakentamaan tuotantoamme, herättämään kysymyksiä, keitä vangit ovat ja kuinka heitä vartioidaan, mikä on se maailma, jossa näin voi toimia.

Ohjaajan mukaan Fidelio pyrkii korreloimaan ja resonoimaan tänään Oulussa, Suomessa, nykyisessä ajassa ja arvomaailmassa.

– Oopperamme tapahtuu eurooppalaisen valtion suurlähetystössä, joka ulospäin näyttää demokraattisen hyvinvointivaltion peruspilarilta, mutta kätkee sisäänsä synkkiä kohtaloita ja salaisuuksia.

– Poliittisia vastustajia suljetaan vankilaan ja vaiennetaan mielipiteen, uskonnon, sukupuolisen suuntauksen tai ihonvärin takia.

Tuomas Parkkinen ei ujostele antaa edellisestä käytännön esimerkkejä.

– Kahta suurvaltaamme johtavat populistit ja arvokonservatiivit. Heidän tapansa hallita maailmaa tekee Fideliosta ajankohtaisemman kuin se ehkä olisi ollut kymmenen vuotta sitten. Omassa Eduskunnassamme istuu kansanedustajia, jotka joko ovat saaneet tuomion tai heitä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

– Tulkinnassamme kummittelevat samanlaiset asiat kuin George Orwellin romaanissa Vuonna 1984: kuinka isoveli valvoo. Täydellisen kirkkaasta, valkoisesta Huoneesta 101 ei pääse pakoon.

Silja Aalto ja Kenneth Tarver eivät olleet vielä maanantaiaamuna laulaneet Oulun teatterin näyttämöllä, mutta he odottivat tulevaa harjoitusperiodia myönteisissä tunnelmissa.

Fideliossa molemmat joutuvat kurottamaan kohti dramaattisempaa äänenkäyttöä kuin mihin he ovat aikaisemmin tottuneet.

– Harjoitukset ovat niin alkuvaiheessa, että en osaa kertoa produktiosta juuri mitään. Olen laulanut muun muassa Rossinia, Mozartia ja Bachia. Florestanin roolissa saan kokeilla jotain minulle uutta, mistä nautin todella paljon. Osaa ovat esittäneet heldentenorit, mutta uskoakseni Beethovenin aikana myös kaltaiseni lyyrisemmät laulajat, sanoo Tarver.

Silja Aalto on samoilla linjoilla kokeneemman kollegansa kanssa.

– Ehdimme vielä paneutua rooleihin ja puhjeta tammikuussa kukkaan. Leonoren rooli on erittäin suuri ja haastava, muttei liian haastava. En kuitenkaan ole suuri- ja raskasääninen Brünnhilde tai Isolde.

Ranskan suuren vallankumouksen jälkeläinen

Ludwig van Beethovenin Fidelion ensi-ilta on Oulun teatterin suurella näyttämöllä 17.1.2020.

Ooppera esitetään alkukielellä eli saksaksi, mutta suomeksi tekstitettynä.

Teos kuvastaa uhrautumista, sankaruutta, voittoa, vapautta ja oikeudenmukaisuutta Ranskan suuren vallankumouksen hengessä.

Beethoven muokkasi Leonoresta useampia versioita, niistä kaksi ensimmäistä 1805 ja 1806. Kolmas ja lopullinen, Georg Friedrich Treitschken tekstimuutoksiin perustuva versio valmistui lähes kymmenen vuotta myöhemmin 1814. Ainoastaan sitä on nykyään tapana kutsua Fidelioksi.

Oopperan ohjaa Tuomas Parkkinen. Orkesteria johtaa Huba Hollókői. Solisteina laulavat Silja Aalto, Kenneth Tarver, Petri Lindroos, Heikki Kilpeläinen, Virva Puumala ja Aki Saarela.

Pukusuunnittelija on Pasi Räbinä, lavastaja Kalle Nurminen, valosuunnittelija Jukka Kyllönen ja äänisuunnittelija Jari Niemi.

Ooppera toteutetaan yhteistyössä Oulu Sinfonian kanssa. Mukana ovat myös Tuiran kamarikuoro, Cassiopeia Risto Laitisen valmentamina sekä Oulun oopperayhdistys.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:07
Uuden-Seelannin tulivuoren purkauksen viimeiset uhrit yritetään saada pois saarelta perjantaina
10:48
Tiedätkö, kuka on istuvan hallituksen pitkäaikaisin ministeri? Saa huomenna 2000 ministeripäivää täyteen
10:29
Nyt eletään vuoden pimeintä aikaa – lähetä kuvia jouluvaloistasi
10:07
Kaksi ajoneuvoa kolarissa Kuusamossa – tie oli poikki puolisen tuntia
9:54
Beethovenin syntymästä tulee ensi vuonna 250 vuotta, Oodi ilolle soi tänään Oulussa – "Lauletaan se kuolemattoman Schillerin laulu!" Tilaajille
9:54
Nokia-johtaja Erja Sankari Oulun kauppakamarin puheenjohtajaksi – Kalevan toimitusjohtaja Juha Laakkonen varapuheenjohtajaksi
9:39
Kärppävahti Rybar yllättyi Liigan kurinpidon päätöksestä – "Missä tahansa muussa eurosarjassa olisin varmasti saanut pelikieltoa"
41
Korjauskelvoton elektroniikka valittiin vuoden turhakkeeksi – erityismaininnan saivat parin vuoden välein vaihdettavat älypuhelimet
25
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
20
Postin uusi toimitusjohtaja avautuu sisäisellä videolla ikävästä julkisuudesta ja omistajaohjauksesta: ”Ei meitä ole kukaan ohjannut"
19
Kalen! kalluppi: Pittäiskö tiernapoikia uuvistaa?
10
Kahdeksan vanginvartijan kimppuun hyökätty puolen vuoden sisällä – viranomaiset epäilevät pahoinpitelysumaa liivijengi United Brotherhoodin vastaiskuksi
8
Liukas keli aiheutti useita liikenneonnettomuuksia Pohjois-Suomessa – Oulussa kolaroivat rekka ja henkilöauto, myös muualla kolareita ja ulosajoja
7
Filee­raus­veitsi näyttää tämän kalan rinnalla leikkikalulta – Timo sai jään alta itsenäi­syyspäivänä ­siian, joka yltää kahden tiskialtaan päästä päähän: "Nyt tuli rekordi!"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

En muuttais lokeroon enään millään tuli joskus 80 luvulla sitä kokeiltua suorastaan hirvittäviä paikkoja. Lue lisää...
KJ J

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image