Kulttuuri

Fantasiaa ja eläin­ta­ri­noi­ta Finlandia-ehdokkaina – yksi esikoisteos mahtui lasten- ja nuor­ten­kir­jal­li­suu­den kilpailuun

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat ovat Elina Warsta (vas.) ja Tomi Kontio (Koira nimeltään Kissa tapaa kissan), Maria Laakso ja Johanna Rojala (Taltuta klassikko), Kaija Pannula ja Netta Lehtola (Kettujuttuja - kolme hännäkästä tarinaa), Anniina Mikama (Huijarin oppipoika) ja Lena Frölander-Ulf (Nelson Tigertass/Nelson Tiikeritassu) ja Marisha Rasi-Koskinen (Auringon pimeä puoli).
Kulttuuri 5.11.2019 10:30
Pirjo-Liisa Niinimäki

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnosta kilpailee kaksi lapsille suunnattua kuvakirjaa, yksi kuvitettu lastenromaani, kaksi fantasiaa ja jännitystä yhdistelevää nuortenromaania sekä nuorten tietoteos.

Ehdokaskirjat ovat Lena Frölander-Ulfin Nelson Tigertass / Nelson Tiikeritassu (Förlaget / Teos), Tomi Kontion ja Elina Warstan Koira nimeltään Kissa tapaa kissan (Teos), Maria Laakson ja Johanna Rojolan Taltuta klassikko!(Tammi), Kaija Pannulan ja Netta Lehtolan Kettujuttuja – Kolme hännäkästä tarinaa (WSOY), Anniina Mikaman Huijarin oppipoika (WSOY) sekä Marisha Rasi-Koskisen Auringon pimeä puoli (WSOY).

 

Kokenutta kaartia edustavat muun muassa Finlandia Junior -ehdokkaana aiemminkin ollut lastenkirjailija ja kuvittaja Lena Frölander-Ulf, jonka ehdokaskirja on tällä kertaa lempeää yhteiskuntakritiikkiä tarjoileva lastenromaani Nelson Tiikeritassu. Koirasta nimeltä Kissa kirjoittava Tomi Kontio voitti puolestaan Finlandia Junior -palkinnon jo vuonna 2000.

 

Palkittujen ja tunnettujen lastenkirjailijoiden lisäksi mukaan mahtui yksi esikoisteos, Kaija Pannulan ja Netta Lehtolan klassinen eläintarina Kettujuttuja. Tekijänsä ensimmäiseksi nuortenkirjaksi luonnehditaan myös Marisha Rasi-Koskisen teosta Auringon pimeä puoli.

Palkintoehdokkaat valitsi lautakunta, jonka puheenjohtaja on Hilkka Lamberg ja jäsenet Anssi Kasitonni ja Henriika Tulivirta.

Voittajan valitsee muusikko, näyttelijä Olavi Uusivirta. Palkintojenjakotilaisuus on 27. marraskuuta.

Nelson Tiikeritassu (Förlaget / Teos)

Vuonna 1976 syntynyt Lena Frölander-Ulf on lastenkirjailija ja kuvittaja, joka kirjoittaa sekä ruotsiksi että suomeksi. Hän on laatinut mustavalkoisen kuvituksen myös romaaniinsa Nelson Tiikeritassu.

Nelson on 6-vuotias pikkupoika, joka joutuu hukkaan junamatkalla isoisänsä luota äidilleen. Kirja irvailee aikuisten maailman jäykkyydelle ja ylistää lasten neuvokkuutta. Poika oppii ajattelemaan omilla aivoillaan.

Koira nimeltään Kissa tapaa kissan (Teos)

Runoilija Tomi Kontion (s. 1966) ja kuvittaja Elina Warstan Koira nimeltään Kissa tapaa kissan on kertomus ystävyydestä ja pelkojen voittamisesta. Kaksikko oli ehdolla Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2016 lasten- ja nuortenkirjapalkinnon saajaksi jo edellisellä teoksellaan, jossa esiteltiin tämä koditon koirarukka – jonka nimi on Kissa.

Nyt koira tapaa toisen laitapuolen kulkijan, ihmisen. He näyttävät, miten elämän loisto syntyy lempeydestä maailmaa ja kaikkia sen asukkaita kohtaan.

Kontion ensimmäinen lastenkirja Keväällä isä sai siivet (Tammi) voitti 19 vuotta sitten Finlandia Junior -palkinnon.

Kettujuttuja – Kolme hännäkästä tarinaa (WSOY)

Esikoiskirjailija Kaija Pannulan Kettujuttuja on luonnehdittu klassiseksi ja elämänviisautta henkiväksi kuvakirjaksi. Maailmaa vieroksuva, introvertti maalarikettu koettaa maalata tauluja, mutta se ei ole helppoa. Eräänä päivänä hän tapaa toisen ketun, joka rohkaisee häntä tarttumaan aiheisiin – niitähän on maailma täynnä.

Lastenkirjahylly-blogia pitävän kirjallisuudentutkijan Päivi Heikkilä-Halttusen mukaan tekstin ja kuvituksen balanssi on kirjassa täsmälleen kohdallaan. Kuvittaja on Lahden muotoiluinstituutista juuri valmistunut graafinen suunnittelija Netta Lehtola.

Taltuta klassikko! (Tammi)

Kirjallisuudentutkija Maria Laakso (s.1982) on kiinnostunut huumorista lastenkirjallisuudessa ja klassikkokirjojen tomuttamisesta. Hän yhdistää nämä kaksi asiaa nuorten kirjallisuusoppaassa, jossa annetaan klassikoille kyytiä.

Kirjassa taltutetaan muun muassa Sudenmorsian, Seitsemän veljestä ja Tuntematon sotilas.

Kuvituksen kirjaan on tehnyt tunnettu sarjakuvataiteilija Johanna Rojola.

Huijarin oppipoika (WSOY)

Historiaa, fantasiaa ja jännitystä tihkuva Huijarin oppipoika on keskimmäinen osa Anniina Mikaman (s.1977) nuortenkirjatrilogiasta. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Krakovaan 1800-luvun alussa, ja päähenkilönä on nuori kellosepän oppipoika Wiktor.

Mikama on kirjailija ja Pekka Halosen akatemiassa kuvataidetta ja graafista suunnittelua opiskellut kuvittaja. Trilogian kolmas osa ilmestyy ensi keväänä.

Auringon pimeä puoli (WSOY)

Fantasialasien läpi katselee maailmaa myös Marisha Rasi-Koskinen (s. 1975) ensimmäisessä nuortenromaanissaan. Teosta kuvaillaan ajan ja muistojen mysteeriksi, joka on samalla nuoren naisen matka omaan historiaansa. Tapahtumapaikkana on eristetty kaivoskaupunki.

Psykologi Rasi-Koskinen on aiemmin julkaissut neljä aikuisten romaania.

Kommentoi

Lapsille tulisi tehdä "Uukkari-satu".
Kun tulevat teini ikään, niin oppisivat tekemään elämän tärkeimmän liikun: "uukkarin".
Menemään kotiin, kun vielä voi...
Me kaikki muistetaan, kun kaveripiiri vei ja jokin "outo fiba kehoitti" pysymään tyhmyyden tempossa mukana.
Jokin meitä aikoinaan suojeli ja vahti, on pakko myöntää.
Ei tapahtunut pieniä katastrofeja kummempaa.
Pikku poikain "tyhmyys" voi olla rajaton käsite ja tyttöjen yhtä lailla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image